Stop Global Warming

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Fox Mulder wrote:
guardian wrote:Kako izgleda rasprava o globalnom zatopljavanju: http://www.youtube.com/watch?v=xyN5xg6OCQs :D

Cak i da globalnog zatopljavanja nema (a ima ga) ili da nije opasno (a jeste), trebalo bi ga (ili nesto slicno njemu) izmisliti i na njegov znacaj skretati paznju (pa i napuhati ako treba). Ljudskoj zajednici je ocito potreban bauk da bi poradila na razvijanju i iskoristavanju alternativnih izvora energije. Nije rijec samo o ekoloskom, vec i politickom naslijedju kojeg cemo ostaviti iza nas. Smanjivanje ovisnosti o konvencionalnim izvorima energije ce poremetiti balans politickih snaga -- a kako god covjek razmisli, dugorocne pozitivne posljedice tog poremecaja bi trebale nadvladati one negativne...
Nisi u pravu što se tiče alternativnih izvora energije. Nafta će uvijek imati primat. Samo će se malo više koristiti energija vjetra i sunca, ali njihov udio u ukupnom iznosu ne može prevazići udio uglja i nafte.
Samo sto malo vise nece biti nafte za koju godinu :roll:
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

[
Biće nafte uvijek. PostojiNisi u pravu što se tiče alternativnih izvora energije. Nafta će uvijek imati primat. Samo će se malo više koristiti energija vjetra i sunca, ali njihov udio u ukupnom iznosu ne može prevazići udio uglja i nafte.[/quote]

Samo sto malo vise nece biti nafte za koju godinu :roll:[/quote] Postoji uljni škriljac, čak i kod nas. Tako se može dobiti nafta (cijeđenjem). To su one masne sedimentne stijene. Ako nekad se iscrpe sva nalazišta biće opet nafte od toga, samo što bi onda bila baš skupa, a i uništila bi se velika zemljina površina. Inače po sada procijenjenim nalazištima ima nafte za još 300 godina. Najveće rezerve nafte i uglja su na Antarktiku. 1973 na sastanku u Soeltsjaebadenu su se dogovorili o naftnom šoku svi krupni industrijalci i političari.Nafta skočila zbog nalazišta u Sjevernom moru. Sad je garant' na redu Antarktik. Treba da im se to isplati.
guardian

Post by guardian »

Fox Mulder wrote:
guardian wrote:Kako izgleda rasprava o globalnom zatopljavanju: http://www.youtube.com/watch?v=xyN5xg6OCQs :D

Cak i da globalnog zatopljavanja nema (a ima ga) ili da nije opasno (a jeste), trebalo bi ga (ili nesto slicno njemu) izmisliti i na njegov znacaj skretati paznju (pa i napuhati ako treba). Ljudskoj zajednici je ocito potreban bauk da bi poradila na razvijanju i iskoristavanju alternativnih izvora energije. Nije rijec samo o ekoloskom, vec i politickom naslijedju kojeg cemo ostaviti iza nas. Smanjivanje ovisnosti o konvencionalnim izvorima energije ce poremetiti balans politickih snaga -- a kako god covjek razmisli, dugorocne pozitivne posljedice tog poremecaja bi trebale nadvladati one negativne...
Nisi u pravu što se tiče alternativnih izvora energije. Nafta će uvijek imati primat. Samo će se malo više koristiti energija vjetra i sunca, ali njihov udio u ukupnom iznosu ne može prevazići udio uglja i nafte.
:roll: Malo egocentricna upotreba rijeci uvijek, nije li? Poslije mene, potop, je l' de? Prije par godina "BP statistical review of world energy" je procijenio zalihe rezervi na Bliskom Istoku na 88 godina, Juznoj Americi 37 godina, a Sjevernoj Americi na samo 16 godina (uz pretpostavku nastavka potrosnje danasnjim intenzitetom). A nije ni toliko bitno koliko su ove procjene precizne: ekonomski modeli (Hubbert-ov, u prvom redu) kazu da ce se vrhunac proizvodnje postici u nekom trenutku izmedju 2007 i 2010, a da ce nakon toga poceti da (dosta naglo) pada (pa se postojanje zaliha moze razvuci i na 300 godina ali uz bitno smanjenu potrosnju), a cijena ce poceti drasticno rasti -- cijedio ti skriljac il' ga ne cijedio.

A da se vratim na temu: ne argumentuje se za ili protiv globalnog zatopljavanja datumom kad se onomad moglo okupat u Sarajevu (1. maja, kazes), niti gdje su Vikinzi sijali kukuruz prije 1000 godina. Argumenti za globalno zatopljavanje govore o ciklusima temperature i nivoa CO2 zabiljezenim u kori Antarktika -- ciklusima ciji je period oko 100,000 godina.

Uzgred, malo si propustio sta sam htio da kazem, pa da ponovim: u biti, svejedno mi je da li je Al Gore u pravu ili ste u pravu ti i oni svestenici koji u crkvama na jugu SAD-a nazivaju globalno zatopljavanje ljevicarskom zavjerom, dok god kreirani publicitet moze dovesti do razvijanja nacina upotrebe alternativnih izvora energije. Jagma za konvencionalnim izvorima energije (naftom) vodi ka ratovima; utrka za razvijanjem alternativnih izvora energije ce voditi ka obrazovanju i tehnokratiji, koji su (valjda) bolja opcija od oruzanog degeneka...
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Imaš puno rupa u objašnjenjima. Zna se za 300 godina rezervi. Nije moguće naći alternativu nafti. Fosilna goriva su neophodna. Nadajmo se samo da se neće na nuklearnu energiju, mada nema najava o orijentaciji ka nuklearnom gorivu. Znaš li da je jedno vrijeme atmosfera na Zemlji bila prilično otrovna, ma šta prilično, bilo je i perioda sa potpuno otrovnom atmosferom? Kako misliš da će razvoj alternativnih izvora energije dovesti do tehnokratije? To je utopija. Pročitaj knjigu "Stoljeće rata" od Williama Engdahla i možda ti bude dosta toga jasnije, kako se formira cijena nafte, zašto se vode ratovi, kako nastaju krize... Neupućen si u stvari potpuno. ZAPAMTI: NEMA ZNATNIH ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE. Možda će biti nekad moguće iz antimaterije dobivati energiju (Sudar materije i antimaterije stvara exploziju.), ALI TO JE VEĆ EVENTUALNA DALEKA BUDUĆNOST I NEŠTO VRLO SLIČNO Zvjezdanim stazama i "Voyageru". Znači ,možda, i to u vrlo dalekoj budućnosti, mada ja ne vjerujem u to. (Kako stvoriti dovoljno antimaterije?) Pozdrav.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zaista je fenomen koliko su ljudi koji su se uhvatili Amerike sigurni u to da su pokupili svu pamet svijeta i da su jedino oni upuceni u ama bas svaku temu o kojoj raspravljaju, dok su svi ostali, najblaze receno, neupuceni :?
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Ja sam prije svega Bosanac. A u ove stvari zaista jesam upućen. Zaista nema novih izvora energije. Nema zagrijavanja. Biće sve OK ne bojte se. Multinacionalne kompanije kroje svijet po svojoj mjeri. Na ljudima je da to vide ili ne vide.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Fox Mulder wrote:Ja sam prije svega Bosanac. A u ove stvari zaista jesam upućen. Zaista nema novih izvora energije. Nema zagrijavanja. Biće sve OK ne bojte se. Multinacionalne kompanije kroje svijet po svojoj mjeri. Na ljudima je da to vide ili ne vide.
Meni zadnji put kad rekose bice sve ok ne boj se tako sam dobio po pitschki da mi se jos uvjek nebesa i pojma nemam kad cu doci sebi :roll:

Nego, procitaj malo prethodne tri strane, pa prelistaj na ovom podforumu i ostale teme u kojima se spominje globalno zagrijavanje, zatim razmisli zasto vlada tu gdje ti zivis cenzurise naucne radove i brani naucnicima iste te drzave da uopste raspravljaju o tom problemu na svjetskim kongresima?

Drug moj, nije sve tako crno i bijelo...
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Ali ja sam naučnik. Energetičar. Škole završio u Evropi i Bosni. Ne razumiju se raja u ovo vjeruj mi, ALI VRIJEDI SASLUŠATI TUĐE MIŠLJENJE.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Fox Mulder wrote:Ali ja sam naučnik. Energetičar. Škole završio u Evropi i Bosni. Ne razumiju se raja u ovo vjeruj mi, ALI VRIJEDI SASLUŠATI TUĐE MIŠLJENJE.
Naucnik, energeticar, je i profesor s kojim sam se krvio prije tri-cetiri godine oko toga treba li na ama bas sve i jedan vodotok u BiH staviti sto vise HE kako bi dostigli Evropski prosjek iskoristenosti hidro potencijala, jer je kod nas, eto, iskoristeno citavih 11%.

I tog profesora zaboli neka stvar za eko turizam, za prirodu i ekologiju, za pitku vodu, za...

Znaci, ako je naucnik i profesor, i strucnjak u svojoj bransi, ne znaci da je strucnjak u sve i jednoj bransi i da se s njegovim misljenjem moram i slagati. Uz svo duzno postovanje prema njegovim skolama i akademskom statusu.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Hidropotencijal je obnovljivi izvor energije i izvan je ove teme, iako je u neku ruku povezano sve. Znaš li šta je problem sa el. energijom? Ne može se konzervirati, tj. čuvati. Ali voda u akumulaciji može. Kod vas je vidim jak taj lopovski, energetski lobi na čelu sa bičakčićem i ostalim prvacima privatizacije. Ne dajte to da unište. Istina je da najviše zagađuju termo elektrane (TE), ali kakvi su sad filteri... Ima 25 godina to je skoro riješeno, i zagađenje od TE je minimalno.
guardian

Post by guardian »

Fox Mulder wrote:[...] ZAPAMTI: NEMA ZNATNIH ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE.[...]
Charles H. Duell, Commissioner, U.S. patent office, 1899. wrote: Everything that can be invented has been invented.
:D Dzaba se pozivat na istrazivanja, izvjestaje i na ekonomske modele, rekoh ja kako razgovor sa "skepticima" izgleda:
guardian wrote: Kako izgleda rasprava o globalnom zatopljavanju: http://www.youtube.com/watch?v=xyN5xg6OCQs
walkabout

Post by walkabout »

Ovo ispod je prevod intervjua koji Al Gore dao jednoj poznatoj emisiji u Australiji. Razgovor se desio prije 10-ak mjeseci kada je Al Gore dolazio u Sydney prvi put, neobicno je sto je dolazio opet 2 mjeseca nakon toga. Vrlo je zanimljivo da je australijski premijer promijenio "svoj" tvrdokorni stav o nepriznavanju Kjoto protokola u samo ovih dva mjeseca dana izmedju njegova dva dolaska.

Prevod je moj, radio sam ga na brzinu I sigurno cete naci pojedine nezgrapnosti I nepreciznosti ali mislim da je prevod dovoljno dobar da prodje.

Za one koji zele da procitaju intervju na engleskom mogu ga naci na

http://www.abc.net.au/tv/enoughrope/tra ... 734175.htm

--------------------------------------------------------------------------

U svojoj novoj knjizi “ Kolaps”, autor Jared Diamond je postavio pitanje: “ Zasto drustva unistavaju okolinu kada znaju da ce njihove akcije na kraju krajeva unistiti i njih same?” Primjer koji daje je o narodu Uskrsnjeg otoka (Easter Island), koji je posjekao zadnje drvo na putu do njihovog licnog izumiranja. Sudeci po bivsem US potpredsjedniku, Al Gore, mi mozda radimo upravo istu stvar sa globalnim zagrijavanjem.

ANDREW DENTON: Molim Vas pozelite dobrodoslicu za Al Gore
ANDREW DENTON: Drago nam je da ste dosli ovdje

AL GORE. Hvala. Hvala.

ANDREW DENTON: Dobrodosli u Australiju. Znam da ste dolazili I prije, ronili ste na Barrier Reef ( koraljni otoci na sjeveroistoku Australije – prim. prev.)

AL GORE:. Ronio sam u/oko koralja. To je jedno od mnogih spektakularnih stvari ove drzave. To je zaista pravo mjesto za posjetiti.

ANDREW DENTON: Vi se intenzivno zalazete oko globalnog zagrijavanja oko 30 godina. Sta je u vezi ove teme da vas drzi tako preokupiranim?

AL GORE: O ovome sam se prvo upoznao kao student koledza, kada sam imao profesora koji je bio prva osoba, prvi naucnik da mjeri CO2 u zemljinoj atmosferi. Osjecao sam da sam imao povlasteno mjesto na pocetku zaista novog historijskog otkica. I poslije nekoliko godina, kada sam prvi put izabran u US kongres, pomogao sam da se organizuje prvo kongresno predavanje, imao sam mog profesora kao kljucnog svjedoka I suocio sam sa prvi put sa nevjerovatnim otporom prema nezgodnoj istini, koji sam kasnije koristio kao naslov za film I za knjigu, zato sto je narod nepovjerljiv (ne prihvata neugodne stvari), narocito pojedini interesi kompanija koje zagadjuju, pruzaju otpor da vide stvarnost. I sto sam vise pokusavao da kazem ovu pricu, sve sam vise postao ukljucen u spajanje djelica I pravljenja sto cistije slike koliko god mogu.

ANDREW DENTON: Cesto ljudi koji postanu odani jednom cilju, imaju I licni poriv. U vasem slucaju, to je skoro fatalna nesreca vaseg najmladjeg sina, koji je imao sest godina. To je bilo prije 17 godina. I to je uzrokovalo da presaberete sta je vazno u vasem zivotu. Kako cinite da je ovo licno I za druge ljude?

AL GORE: Pa, to je izazov. U mom licnom slucaju, ja sam promijenio I licne I profesionalne prioritete. I postavio sam svoju familiju prvu po mnogo osnova, po svim osnovama. A onda u mom profesionalnom zivotu, ja sam postavio krizu klime na vrhu liste. Ja sam pitao sam sebe pitanje koje ste me vi pitali, kako uciniti da ovo bude licno I za druge? U jednom momentu u filmu, ja pitam ljude za zamisle kako bi bilo ako nasa djeca desetinama godina poslije pogledaju unazad I zapitaju “Zasto nasi roditelji nisu ucinili nista kada su mogli?” A cuti to pitanje sada I realizovati da odgovor mora doci ne sa obecanjima nego sa djelima, te ja pokusavam da povezem sta kazu naucnici o stvarnim svjetskim posljedicama po narode u svakoj zemlji.

Na primjer, u Australiji, davno su predvidjeli da jedna posljedica globalnog zagrijavanja je rastuca nestasica u snadbijevanju pitke vode. I ovdje u Sydney, u Brisbane, u Perth I drugim mjestima vi posmatrate da se to obistinjava. Oni su predvidjeli vise ciklona kategorije 5. Vi ste ih imali 2 ove godine ovdje i Australiji kao I kategoriju 4 takodjer. Za mene, to je tako ocito/upozoravajuce. Ja mislim ovo je izazov nasih zivota, I doba nasih zivota predstavlja period kada ce ljudska bica napraviti sudbonosne odluke koji ce odrediti buducnost ljuske civilizacije.

ANDREW DENTON: I uprkos kolosalnosti od ovoga sta ste sugerisali, postoje skeptici o globalnom zagrijavanju, ljudi nezainteresovani da cuju sta vi govorite. Kada ste na svecanoj veceri I skeptik izrazi nedoumicu, sta im kazete? Koja je stvar koju im postavite ispred njihovih ociju da ih spustite na zemlju?

AL GORE Pa, Imao sam veceru u Amsterdamu nedavno I bilo je oko 12 –oro za mojim stolom I skeptik je poceo govoriti I rekao je, pa, znate, ima oko 15 % ljudi koji misle da je Apolo spustanje na Mjesec bilo namjesteno u filmskom studiju u Arizoni. I vjerujte mi, ovaj mladic rece “ U stvari, po pitanju cinjenica….”, tako da sam realizovao da moram pronaci neko drugo objasnjenje za ovog mladica.

ANDREW DENTON: To je bilo tesko, zar ne?

AL GORE (smije se)

ANDREW DENTON: Izvinjavam se.

AL GORE: (smije se)

ANDREW DENTON: Taj Nikson nije bio o dobru.

AL GORE: Tako je.

(mali komentar – dobro obratite paznju na ovih nekoliko prethodnih recenica, ovo je skrivena direktna potvrda onoga sto sam ja pisao o navodnom spustanju na Mjesec – prim prev)

ANDREW DENTON:. Zelio bih da pokazem malo promocionog materijala za film “Nezgodna Istina”. Za one koji ga nisu vidjeli, to je zaista snazan/upecatljiv film.

Kadar iz filma: Ako ovo ode, nivo mora bi porastao za 6 metara. Ovo bi se desilo u Floridi. Oko Sangaja, mjestu od 40 miliona ljudi. Oko Kalkute, 60 miliona. Ovdje u Manhatnu, WTC bio bi ispod vode. Mislite o udaru od par stotina hiljada izbjeglica pa onda zamislite (da ih ima) 100 miliona (izbjeglica).

ANDREW DENTON: Sada, jedna kritika koji ste dobili za ovaj film je da ste koristili model najgoreg slucaja, kada predvidjanja nisu apsolutna I cak I umjereni scenariji su prilicno zastrasujici. Sta o riziku, kao je ovo uradjeno tako, o paralizovanju naroda sa osjecanjem bespomocnosti suocenim sa ovim dogadjajima?

AL GORE:To su dva pitanja u jednom kako ih ja cujem. Prvo, ovo nije najgori slucaj. Najgori slucaj, to ne zelite cuti! Ja sam tacno u sredini I fakticki, nauka je verifikovala naucnost u ovom filmu, I na primjer, 6 metara, 6-7 metara porast nivoa mora – to bi doslo ako se Greenland prelomi I ode u more. To bi se desilo I ako bi zapadna Antarktika, dio koji se uzvisio iznad vrhova otoka sa toplijim morem koje dolazi ispod, ako bi se srusilo. Ako bi oboje otislo onda bi se udvostrucilo na 12 do 14 metara (porast nivoa mora – prim prev)

Na Greenlandu, ove prosle godine, bila su 32 glacijalna zemljotresa izmedju 4.6 I 5.1 na Rihterovoj scali. Ovo moze zvucati kao uvelicavanje ali, znate, 5 na Rihterovoj skali za zemljotres je ogromno. I bilo ih je 32 ove godine na Greenlandu. To je duplo vise nego 99-te. U 99-oj broj je bio duplo veci nego u 93-oj. Pa to je dokaz sta se skoro sigurno desava, to je radikalna destabilizacija tog velikog komada leda. Pa ovo je relisticna slika sta se moze desiti ako nista ne uradimo.

Drugo, o paralizirajucem efektu od gledanja ovih posljedica – to je prava opasnost. I postoje ljudi koji idu – kao sto I ja kazem u filmu – od nevjerovanja do ocajanja bez zaustavljanja izmedju , kao sto nevjerovanje I ocajanje imaju zajednicko je sto vas oslobode odgovornosti. Ne morate uciniti nista. Ali u stvari zreo pristup je, sto svi mi morami preduzeti, mi moramo naci izlaz iz ovoga, je da radimo da ovo rijesimo. I mi mozemo ovo rijesiti. Ocajanje je totalno neopravdano/neprihvatljivo.

ANDREW DENTON: Ja ne zelim da skocim natrag u bunar ocajanja ali ako ste vi u sredini sa ovim filmom, sta je scenario najgoreg slucaja?

AL GORE: Pa, scenario najgoreg slucaja je to ako mi uskoro ne preduzmemo nista, u narednih 10 godina, ne napravimo dobar pocetak od ovoga, onda bi mi prekoracili prelomnu tacku iza koje bi bilo nemoguce da se povrati pozitivna ravnoteza klime koje je vodila do razvoja ljudske civilizacije. Takva prelomna tacka bi bilo topljenje sjevernog polarnog ledenog pokrivaca. Ako dozvolimo da se on istopi nastavljajuci da podizemo temperaturu sa svim ovim globalnim zagrijavanjem/zagadjenjem onda se on ne bi vratio u najmanju ruku za milione godina, I uslovi zivota koje znamo kao bica bi nestali.

(moja opaska – ja sam I ranije saznao da je proces globalnog zagrijavanja poput pozitivne povratne sprege, tj process koji se (strasno) ubrzava sam od sebe, ispocetka polako ali onda sve brze I brze – naci prelomnu tacku prije koje se moze nesto uraditi je pitanje zivota ili smrti – samo pomislite na uslove koji vladaju na Veneri )

ANDREW DENTON: Ja cu vas pitati kasnije o stvarima koji mi mozemo uraditi da se borimo protiv ovoga, ali prije svega hajde da pogledamo neka ponasanja/odnose koji se suprotstavljaju onome sto vi sugerisete. Jedan novinar je pisao ranije ove godine da cak I ako je promjena klime ljusko djelo da malo sta Australija moze uciniti da bi bilo sta promijenila da mi mozemo izmjeriti, zato sto bi nase zagadjivanje bilo neuporedivo malo u odnosu na Kinu I Indiju. A ovo je I globalni problem bez definisanih granica, kako mozete imati medjunarodnu zajednicu, koja se izgleda ne slaze u nicemu, da se slozi da radi na ovome?

AL GORE: Od kraja grugog svjetskog rata bila je ista osnovna arhitektura za svaki madjunarodni ugovor. Bogatije zemlje koje imaju mogucnosti da krenu prve sloze se da ucine prve korake I onda posto smo mi nasli put I trasirali nacin, onda siromasnije zemlje, gdje je osobni dohodak samo djelic od onoga u Australiji I US, onda se one ukljuce u posao. I Kjoto protocol, prvi od ugovora koji dodje o krizi klime, je baziran na istom modelu. I ako najbogatije zemlje, ukljucujuci Australiju I US, dvije nepotpisnice, odbiju da djeluju, onda je malo sanse da ce Kina I Indija. Ako, sa druge strane, mi djelujemo, onda to pravi situaciju gdje zemlje u razvoju moraju djelovati. Upravo sada, Australija I US su Boni I Klajd svjetske zajednice po pitanju promjene klime. Ako Boni ide pravo I promijeni se, onda je Klajd tamo izolovana I osjecala bi veliki pritisak da se promijeni. Ako bi Australia promijenila svoj stav ond bi to postavilo veliki pritisak na US da se promijeni.

ANDREW DENTON: Ozbiljno?

AL GORE:.Ozbiljno.

ANDREW DENTON: U redu. Ovo je – govoreci o vodjenju ove zemlje, nas premijer je rekao “ Ja uglavnom prihvatam nauku o globalnom zagrijavanju ali se ne slazem sa najgorim mogucim scenarijima.” Ovo je sta je rekao o Kjoto protokolu I zasto Australija nije potpisala.

Ide film: Da smo potpisali, mi bismo unistili mnogo Australijske industrije I mi bismo poslali Australijska radna mjesta u zemlje poput Kine, Indonezije I Indije.

ANDREW DENTON: Ovo se cesto cuje, da nekako ili bilo kako smanjenje zgadjivanja bi unistilo ekonomiju. Je li moguce da se smanji emitovanje (CO2) I ne unisti ekonomija?

AL GORE: Naravno. A I postoji argumenat koji je uvijek cinjen od strane industrija koji imaju mnogo zagadjivanja, kada one kazu “ Mi ne mozemo smanjiti zagadjivanje bez stete po radna mjesta ili ekonomiju.” A skoro u svakom slucaju, kada su uvedene kontrole zagadjivanja, mi nalazimo da su oni plakali bez razloga, I da adaptacija na efikasniji nacin u stvari zavrsi pomazuci biznis I industriju o kojoj je rijec. Bice neke kompanije koje su se ponasale neodgovorno bacajuci velike kolicine zagadjenja za koje ce promjena biti vrlo neugodna, ali za citavu ekonomiju, I vecinu grana industrije, to ce u stvari biti korisno.

U US, da uzmem jedan primjer, nase automobilske kompanije, ukljucujuci GM I Ford, su se svadjali godinama da ako mi nametnemo restrikcije na zgadjivanje iz nasih automobile, to ce uzrokovati da izgube njihova trzista I gubitak radnih mjesta. I oni su dobili sta su trazili. Najnizi standard. I sada se priblizavaju stecaju zato sto potrosaci zele da kupe kola sa manje zagadjivanja. I oni ih kupuju iz Japana I Evrope, tako da stara izreka, budi oprezan za sta se molis, se moze primijeniti, budi oprezan sta trazis. Ako to dobijes, to moze biti oblik protekcije nasuprot prihvatanja realnosti, a realnost ima nacin da prodre.

ANDREW DENTON: Ja znam Premijera (Australije), vi ga smatrate prijateljem. Pricali ste ranije danas sa njim. Sta ste pricali?

AL GORE: Ja bih radije zadrzao privatni razgovor, zato sto je to bio oci u oci.

ANDREW DENTON Mozete li ga mimicirati?

AL GORE: (Smije se) To je dobra ideja. Svidja mi se kao prijatelj ali nije tajna da se on I ja razlikujemo na ovu temu, ali ja mu vjerujem da je osoba sa otvorenim pogledima, intelektualni kuriozitet .

ANDREW DENTON: Da li ce on gledati vas film?

AL GORE: Nadam se. Javno je rako da ce ga mozda gledati tako da se nadam da hoce. I potrebna je hrabrost da se promijeni. Znate, mi se svi zakopamo u pozicije sa vremena na vrijeme, I branimo ih kao utvrdjenja, kao I sto bi branili utvrdjenje, I najbolji lideri su oni koji znaju kada se promijeniti, I kada krenuti u buducnost. Ja se nadam da on hoce. Zaista mislim da bi to imalo veliki uticaj na US stav I onda bi to bilo prelomna tacka u svjetskoj moci da rijesi ovu krizu.

ANDREW DENTON: Dozvolite me da postavim jedno alternativno vidjenje od vaseg. Prosle godine Engleska kuca Lordova je uradila jedno ekonomsko istrazivanje/analizu promjene klime, u kojo su oni sugerisali da ce mozda globalno zagrijavanje imati dobrobitne posljedice, kao sto je duza sezona za rast zitarica.

AL GORE: Pa, ne. To pitanje je bilo proucavano, I prilicno je istina da ce biti neke privremene posljedice koje vi mozete protumaciti u pojedinim zemljama kao pozitivne, da. Ali negativne posljedice daleko vise pretezu. A I nestabilnot se ne zaustavlja. Zato to sto mi radimo tjera radikalnu reorganizaciju citavog ekoloskog sistema planete. Danas, mi unosimo 70 miliona tona zagadjivanja za globalno zagrijavanje u zemljinu atmosferu. I onda je samo arogantno sa nase strane vjerovati da mi to mozemo raditi bez posljedica. Da mi mozemo tako temeljito promijeniti odnos izmedju zemlje I sunca blokirajuci ih sa ovim pokrivacem/slojem zagadjenja koje zarobi puno vise sunceve toplote u zemaljskoj sferi - bez posljedica. Mi ne mozemo proci bez posljedica od toga.

ANDREW DENTON: To je sto ste trebali koristiti u Amsterdamu!

AL GORE: Mozda, znam. Taj nesretni mladic je jos uvijek tamo/vani I trazi filmski studio u Arizoni. Drugim rijecima, , ako imate dijete koje ima groznicu, I groznica ne prolazi, I polako se pogorsava, vi idete kod doktora. I vi kazete “ Molim vas, provjerite ovo. Sta je problem ovdje?” Zato sto bi to moglo biti nesto opasno. Pa, planeta ima groznicu. Pa I jedan ili 2 stepena igraju ulogu. Dva ili tri ili cetiri ili pet su jos vise alarmantni. I ovo ce nastaviti da se penje sve dok mi ne zaustavimo emitovanje svog ovog zagadjenja u zemljinu atmosferu. To je izuzetno stetno.

ANDREW DENTON:. Hajde da govorimo sta se moze uciniti u vezi toga I da to uradimo, vratimo se malo unazad. Izbori 2000, izvinjavam se sto pominjem temu, ovo je nesto sto mozda neki australijanci nisu vidjeli. Ovo je vase gostovanje na “Subotom uvecer uzivo” prije nekoliko godina gdje ste posjetili snimanje “West wing-a”.

Ide film:

AL GORE:... Da li vam smeta ako ja …
JED BARTLETT:. Samo izvolite, budite nas gost.
AL GORE: Hmmm...
JED BARTLETT: Pretpostavljam dok ste bili potpredsjednik vi nikada u stvari niste sjeli tu?
AL GORE: Molim?
JED BARTLETT: Ja sam samo – pretpostavljam vi nikada u stvari niste sjedili u predsjednickoj fotelji?
AL GORE:. Ne… Ne, nisam.

Kraj filma

ANDREW DENTON: Ja znam das u vas morali udaljiti od ekipe snimanja West Wing sa nekoliko radnika iz obezbjedjenja. Pod kojim uslovima bi se opet kandidovali za predsjednika?

AL GORE. Ja jesam isao natrag na “Subotom uvecer uzivo”, skoro prije par mjeseci, I oni su poceli sou sa necim sto oni zovu “hladni uvodnik”, sa voditeljem koji prica o spekulacijama da mozda postoje alternativni svemiri, I da pojedini fizicari vjeruju u paralelne svijetove, drugi dogadjaji se desavaju, taj-I-taj pobijedio na Americkom idolu umjesto … I onda oni pocnu sa “ Dame I Gospodo, poruka od Predsjednika US” A to sam ja! I ja govorim o, znate, cijenama goriva, mislimo cijene goriva su tako niske sada, to je… ali nema veze.

ANDREW DENTON: Zaboravite!

AL GORE Zaboravite ! (Smije se) Tesko!

ANDREW DENTON: Znam! Ja imam psihologa, ja vam mogu pomoci!

AL GORE: O hvala, hvala! Ne namjeravam da budem kandidat za predsjednika opet. Konkurisao sam dva puta za predsjednika. Bio tamo, odradio, kako izreka kaze. Istina je da nisam u potpunosti odbacio ramisljanja o politici nekad u buducnosti, ali to je samo unutrasnje mijenjanje brzina, I zaista, istina je, ja nalazim da je politicki process nakako otrovan u ovom trenutku. Nalazim da imam manje strpljenja za neke gluposti koje su potrebne u politici, a I pronasao sam druge nacine da sluzim, I uzivam u njima. A I ukljucen sam u kampanju ali to je zbog opredjeljenja, ne kandidature.

ANDREW DENTON:. I to je pitanje predocavanja promjene, to je u sta se vi ukljuceni. Volio bi za zamislim, hajde da uzmemo da ste nekako otisli natrag u predsjednistvo. Zelio bih da znam kako to u stvari funkcionisu. Ne radim ovo da bih bio zao.

AL GORE: Uradili ste to nekoliko puta!

ANDREW DENTON: Moj posao je zavrsen! Pretpostavimo da ste se vratili u predsjednistvo. Kako je lahko donijeti promjenu? Kada ste dobili Kjoto ispred medjunarodne zajednice, kada ste otisli natrag u Ameriku, od 100 senatora koje ste zamolili za podrsku samo je jedan dosao. Sta vam je to reklo o vasoj zemlji?

AL GORE: Pa, to mi je reklo da je postojla kategorija 5 odbijanja u vezi globalnog zagrijavanja. Mislim da se nesto promijenilo sada.

ANDREW DENTON: Da li biste dobili vise danas ako …

AL GORE:. Da.

ANDREW DENTON: Koliko mislite da bi dobili?

AL GORE: Tesko reci. Ali gotovo polovina Senata je glasalo za rezoluciju sada koja je slicna Kjoto pristupu. I ja mislim da mi dolazimo blizu do kriticne mase za glavnu odlucnu akciju. Ja sam bio nastavio da savjetujem snazne promjene ali naletio sam na zid otpora, I jedna lekcija koju sam naucio je potreba da se ide u bazu. Ne znam da li imate ovu frazu ovdje.

ANDREW DENTON:. Da, imamo.

AL GORE: I ici medju ljude jednom po jednom, zajednici po zajednici, I ukljuciti se u prilicno masivan I stalan trud da se pokusa promijeniti misljenje ljudi o ovoj krizi.

ANDREW DENTON: I da se to uradi, vi ste imali ogromna protivljenja. Prikazacu malo od reklame od “CEI” koji je dijelom osnovan od Exxon-a (ponajveca energetska kompanija u US – prim prev). To je njihov glavni oslonac. Ovo je sto mozete nazvati anti-Gore.

Ide film:

Uzbunjivaci oko globalnog zagrijavanja tvrde da se ledenjaci tope zbog CO2 iz goriva koji mi koristimo. Ali mi zavisimo od ovih goriva, da gajimo nasu hranu, vozimo nasu djecu, osvjetljavamo nase zivote. A za CO2 – to nije smog ili dim – to je sto mi izdisemo a nase biljke udisu. CO2. Oni to zovu zagadjenjem. Mi to zovemo zivot.

Kraj filma:

AL GORE: Nemam sta vise reci!

ANDREW DENTON: Definisani cilj CEI je da unese zabunu, nesigurnost oko globalne nauke – I oko nauke globalnog zagrijavanja. Anketa magazine Time u vasoj zemlji ranije ove godine je pokazala da 65% amerikanaca su jos uvijek neodlucni/nesigurni o globalnom zagrijavanju, sto znaci da je CEI efikasna. Kako se boriti protiv toga?

AL GORE: Ne mislim da je to tacna ocjena gdje je US trenutno. Mislim da se mnogo misljenja promijenilo I mislim da postoji nivo hitnosti I steepen izvjesnosti o tome sto je nesto novo I ohrabrujuce. Mnogo poslovnih rukovodica koji su se opirali Kjoto-u su ga usvojili. Arnold Schwarzenegger and California , gdje je on guverner, samo prosle sedmice su ozakonili obavezne redukcije u CO2, prilicno ostra mjera, Demokratska legislature mu se pridruzila. On je isao da vidi moj film u Junu I rekao je “ Rijesicu se mog Hummer-a (terensko vozilo)”. I on je rekao lijepe rijeci o filmu I dosao je na jednu moju promociju/potpisivanje knjige. Postoji sada prilican broj drugih republika, 9 na sjeveroistoku, Pensilvanija, Oregon, Vasington. U nasem fedralnom sistemu u US, ponekad republike povedu, I kada dovoljan broj njih uvedu njihove vlastite odredbe, biznis nadje poteskocu da odgovori razlicitim standardima, I onda oni kazu, pa, bilo bi bolje imati jedinstven nacionalni pristup. Mi smo na pocetku tog procesa sada. Znaci desava se.

ANDREW DENTON: Sto o obicnom nivou gradjana, bazni nivo kako vi rekoste? U vasem dokumentarcu 30% od zagadjivanja dolazi od US, “ucini-me-vecim” drustvo koje je prvo u svijetu po primjeru u nezasitom koristenju resursa. Primjer koji mi u Australiji slijedimo. Da li pronalazite puno volje medju vasim narodom da smanje nacin kako zive?

AL GORE:. Da, postoji pokret. 30% predstavlja historijski iznos. To je dio za koji smo mi odgovorni koji je gore sada. Ove godine, 22% ce doci iz US. Tako da vec postoji neko poboljsanje.

ANDREW DENTON: To je Arnold's Humvee.

AL GORE: Tako je. To je bilo veliko smanjenje! (smije se). I postoji sada rastuci pokret prema pokusajima da se ustedi na racunima za energiju. Nesigurnost oko cijena goriva, nestabilnost oko Persijskog zaliva, cijena goriva je zaista desetkovala prodaju velikih terenskih vozila, I promovisala prodaju hibrida (vozila na gorivo I batterije – prim). Tako da postoji takav pokret. I kada dovoljan broj pojedinaca napravi promjenu u njihovim licnim zivotima, to poboljsava sanse da cemo doseci kriticnu politicku masu, I onda cemo vidjeti promjenu odnosa.

ANDREW DENTON: Kazimo sta pojedinci mogu da urade? Vi vodite “uravnotezeni CO2” zivot. Sta je to, kako to postizete?

AL GORE: Vi smanjite koliko god mozete takvim stvarima kao koristenjem novih, efikasnih sijalica, vozeci kola na hibridni pogon umjesto uobicajenih kola. Instaliracu solarne celije na krovu moje kuce ali I sa svim tim, ja sam jos uvijek odgovoran za mnogo CO2. Letio sam ovdje u Australiju.

ANDREW DENTON:. Ljudi ukazuju na ovo. Vi letite vrlo cesto/mnogo milja.

AL GORE: Apsolutno.

ANDREW DENTON:? Kako to smanjiti?

AL GORE: Svaka cast I priznanje za Qantas (aust. Avioprevoznik – prim), usput receno. Imao sam vrlo ugodan let ovamo. A za CO2, to je predstavljeno mojim dijelom za taj let, ja idem u nova trzista za izravnanje, I kupujem verifikovana, odobrena smanjenja CO2 za iznos koji vise nego kompenzira za kolicinu za koju sam ja odgovoran. Postoji web stranica koja prati film I knjigu http://www.climatecrisis.net , koja ima racunanje ugljika koje pojedinac moze koristiti da izracunaju tacno iznos CO2 za koji ste odgovorni u vasim vlastitim zivotima – kako smanjiti, kako nasi nadomjestenja – ako zelite da budete “CO2 uravnotezeni”. Vi mozete napraviti ovu emisiju “CO2 uravotezenom”.

ANDREW DENTON: Zaista?

AL GORE: Da ste imali nekoga koji bi bio zaduzen da pazi na ovo, nasli biste mnogo stvari koje bi ionako bile dobre promjene I onda biste mogli naci kompezacije sto mozete koristiti da dobijete na gledanosti emisije – vase publika je I odvec velika sada da vi to ne trebate ….

ANDREW DENTON: Pazljivo. Vec ste odradili Qantas, ne morate odraditi mene, u redu je! To je za postovanje I vazno sta govorite o tome kako pojedinci mogu promijeniti njihove zivote I trebaju odrediti promjenu u njihovim zivotima. Ali nije li sto pojedinci mogu uraditi u pogledu ustede energije u domovima kap u moru u odnosu na one koji su stvarni uzrocnici problema? U vasem dokumentarcu I knjizi, nema pravog navodjenja velikih kompanija kao Exxon, koji je odgovoran za nesto kao 20 milijardi tona svjetske emisije CO2 svake godine – jedna sestina svjetske ekonomije se trosi na iscrpljivanje nafte. Zasto niste usmjerili paznju na njih, slonove u sobi?

AL GORE: Zudim da se razlikujem. Jesam (razlicit-prim). Ja nisam – ja pokusavam izbjeci blacenje posebnih gresnika, zato sto zaista, svi smo dio problema, I CO2 – reklama koju ste pokazali je vrsta obskurne verzije propagande rukovodstva kompanija, ali CO2 je izdahnuce industrijske civilizacije, I mijenjenje toga zahtijeva prihvatanje odgovornosti tih velikih zagadjivaca, da, ja se slazem sa tim, ali kriviti pojedine kompanije, mislim, je odvracanje od veceg izazova koji se treba odrediti. Ja necu pobjeci od toga. Recimo Exxon Mobil. Sta oni rade je apsolutno nemoralno. Kako oni zive sami sa sobom finansirajuci namjerne lazi projektovane da zbune publiku u cilju sprecavanja javnog usaglasenja o spasavanju buducnosti civilizacije – mislim, je ne znam kako oni zive sa tim. I istrazivao sam zasto to da ljudi ne misle vise o bilo kojoj vrsti bojkota je – znate, je praktican pristup takvoj kompaniji. Zelim – ako bi bilo prakticno, mislim da bi trebao biti nacin. Mislim sta su oni uradili je jednostavno neoprostivo.

ANDREW DENTON: Umjesto demoniziranja mozda rasvjetljavanje. Ako mi govorimo o stvarnoj promjeni, ako mi govorimo o planetarnoj uzbuni onde mi govorimo o radikalnoj promjeni pocevsi od vrha. Pogledajmo kako americki politicki system radi. Do danas, niko ne dodje u Oval prakticno bez podrske tih velikih kompanija. Vi I predsjednik Klinton ste imali 28 naftnih I energetskih kompanija da vas pomazu. Djordje Bush je imao 20 miliona uplacenih za njegovu kampanju. Vase postavljanje je djelimicno placeno od jedne naftne kompanije. Kako da mi promijenimo nacin kako system radi tako da vodje nasih nacija ne budu u saci tih kompanija?

AL GORE: Mislim da to ostavlja pogresan utisak sta je realnost. Tacno je da u americkom sistemu, zajednicko je za obje partije da prihvate politicke donacije ali ako pogledate u stvarnost primjera koji koristite, to je kao 20 prema 1 za drugu partiju prema onome sta je Klinton/Gore kampanja primila.

ANDREW DENTON: Naravno. Ne pokusavam da budem opredijeljen po partiji ali one su potpuno ukljucene u politicki process.

AL GORE: Jesu I postoji ispravna tacka gledista u tome sto govorite. Dugo sam savjetovao potpuno javno finansiranje, finansiranje od strane poreskih obveznika za sve federalne izbore u US. Zauzeo sam taj stav kad sam prvo dosao u Kongres 1976-te. Obnovio sam to za moju kampanju za predsjednika 2000-te. Mislim da je cjelokupna prica o demokratiji u US pretrpila uveliko zbog neadekvatne upotrebe novca od korporacija u politici. Ali mislim da je to symptom dubljeg problema. Problema koji je vjerovatno gori u US nego u Australiji. Nacin kako mi komuniciramo izmedju sebe o velikim problemima danasnjice.
Prije vise od 40 godina, televizija je premasila stampu kao izvor informacija za vecinu I njena dominacija je rasla do tacke da u mojoj zemlji, prosjecan amerikanac gleda tv 4 sahata I 39 dekika na dan I to je 75% slobodnog vremena. Nezahvalna je cinjenica da ovaj pomak je nas odnio natrag na jednosmjerni oblik komunikacije, gdje informacija stize iz vrlo malo izvora, I vecina ljudi gleda tv I ne – oni mogu odgovoriti ako im se svidja ali poruka nije primljena, I u takvoj vrsti okruzenja, postaje puno lakse za specijalne interese sa puno novca da dominiraju neke od poruka koje oblikuju odnose prema problemima.

ANDREW DENTON: Kao da mi to prekinemo? Kako prekinuti tu vezu izmedju interesa korporacija I nacina na koji se donose politicke odluke?

AL GORE: Pa mislim da fokusiranjem na ulogu novca u politici je dio toga. Ali ja mislim da to zaista upucuje ne simptome prije nego na izlijecenje. Mislim da je veci izazov demokratizovati dominantni medij, I na svu srecu, postoje sada nove pristupacne digitalne video kamere I laptop uredjivacki sistemi I mladi ljudi narocito uce kako ih koristiti. Ja sam poceo novu tv mrezu imena “Current TV”, I ona ja na kablovskoj I satelitskoj u 30 miliona domova u US, I vi mozete dobiti kurs obuke. Mi dajemo besplatne kurseve za bilo koga u svijetu kako praviti TV. Onda oni posalji TV nama na internet, mi to postavimo, I damo gledaocima da glasaju sta oni misle koji je sadrzaj najbolji. Trenutno, 30% naseg prigrama je napravljeno od strane gledatelja. I ako su pojedinci u naciji ili drustvu su omoguceni da uzmu ucesca u razgovoru, kljuc je imati meritrokraciju ideja tako da ljudi koji uzimaju ucesce u razgovoru sami odlucuju koji doprinosi od svih pojedinaca zasluzuje vise paznje umjesto manje.

ANDREW DENTON:. Vi znate kako to radi, sto nas vraca natrag na Exxson trosi pare da rasiri neistinu, osoba sa najvise para je u mogucnosti da posalje najvise poruka I najvjestije poruke I oni pobjedjuju.

AL GORE. Upravo tako. To je nacin kako to radi.

ANDREW DENTON:! Poderi ga, Al, hajde!

AL GORE:. Pokusavam.Pokusavam.

ANDREW DENTON: Ovo je sto ja cekam da cujem. Kako?

AL GORE: Tako to radi sada.

ANDREW DENTON: Da, ali kako ga srusiti?

AL GORE:...Pokusavam da ti kazem. Gradis most izmedju ….

ANDREW DENTON: Ja trebam kraticu, Al!

AL GORE: (smije se) Vidis, ovo je dio problema, vidis. To je dio problema (smije se).

ANDREW DENTON:. Ja trebam inteligentnu kraticu.

AL GORE:. Ovo je mjesto gdje mozete ici iznad kratice, jesam li u pravu?Ne trebamo se usredsrediti na kratice.

ANDREW DENTON: Da.

AL GORE: Molim vas.

ANDREW DENTON:. U redu.

AL GORE: U redu.

ANDREW DENTON: Vi ste dobili 90 minuta!

AL GORE: (smije se) To je pravi Enough Rope! Ali ozbiljno … Internet dozvoljava pojedincima da dodje u dodir sa ovim nevjerovatnim univerzom znanja vani, I dozvoljava pojedincima da uzmu ucesca u razgovoru.Desilo se das u pojedinci nasli grupe slicnih razmisljanja, sto nije ni lose, ali internet nije postao glavni javni forum. Sa TV, moguce je doprinijeti kratku pricu, nefikcione eseje, ako hocete – evo sta ja vidim u mom svijetu. Napravi ih kreativnim. Eseji su privukli publiku zavisno od kvaliteta pricanja, stila pisanja kao I kvaliteta ideja I na isti taj nacin, ovi TV izrazaji moraju biti zanimljivi I privuci vlastitu publiku, I kako to urade sta se moze desiti ja da TV moze biti forum sto je I bila namjera da bude tako da mi opet mozemo imati demokratsku konverzaciju koja nije dominirana Exxon Mobil-om koji finansira ove bezsadrzajne reklame za uzdizanje CO2, nego radije, pojedinci mogu napraviti njihov vlastiti slucaj…

ANDREW DENTON: Mi mozemo diskutovati ovo mnogo sire, cijeli problem sa pricipom prifita I kako to pogoni trziste ali ja znam da vi morate ici. Zelio bih da zavrsim sa cinjenicom da je ovo peta godisnjica 911. I cini se da je svjetska paznja zauvijek usmjerena na rat protiv terora. Kako ste optimisticni da se mi mozemo uzdici iznad nasih razlika da se u stvari pozabavimo planetarnom opasnoscu?

AL GORE: Ne mislim da bi se ovo trebalo postaviti kao ili/ili izbor. Opasnost od terora I terorizma je stvaran. Isuvise stvaran. I mi moramo udvostruciti nasu odlucnost da zastitimo nase stanovnike od terorista, I ja mislim da mi to mozemo uraditi. Ali mi smo sposobni da hodamo I zvacemo zvakacu istovrmeno. I kao sto mi nastavljamo biti spremni protiv opasnosti od terora, sigurno smo sposobni da istovremeno radimo na daleko najvecoj krizi koju je civilizacija ikada suocila.

Fakticki, ako se mi rijesimo zavisnosti na naftu I ugalj I rijesimo slanja svog ovog novca na Bliski Istok I Persijski Zaliv – to je u stvari izvor vecine finansiranja koje je oprano na razlicite nacine da hrani mnoge od ovih teroristickih organizacija. To nije dobar system. Mi moramo da promijenimo svaki dio od njega. I kao sto to uradimo, mi cemo zadobiti zamah, zadobiti moralnu ovlast, zadobiti viziju, uskratiti teroriste od nekih njihovih finansija I pronaci da je lakse raditi na ostalim izazovima koje mi moramo adresirati, ukljucujuci I terorizam.

ANDREW DENTON: I sta vam daje povod za optimizam?

AL GORE: Ja znam jednu stvar o politickom sistemu u mojoj zemlji, u vasoj, a I na svjetskoj razini – sto pojedini pesimisti ne znaju. To dijeli zajednicku osobinu sa sistemom klime. To moze izgledati da se krece vrlo polako, ali kada mi to ne primjecujemo, to moze preci prelomnu tacku I onda se prebaciti u potpuno drugi brzinu I krenuti sa nevjerovatnom brzinom. Mi smo to uradili sa nasim demokratijama u proslosti. Mi smo blizu da uradimo to reagujuci na krizu klime. Mi cemo preci to prelomnu tacku kada dovoljno naroda shvate istinu o nasoj situaciji. Mi moramo odvojiti sebe od propagande, od reklamiranja, of lazi, od iluzija, I mi moramo vidjeti stvarnost ovog novog odnosa sto mi imamo na zemlji. Mi smo ucetverostrucili stanovnistvo u manje od 100 godina. Mi imamo hiljadama puta snaznije tehnologije. Mi smo kao bik u prodavnici porcelana, ali sa razlikom da mi imamo mogucnost da smo svjesni sta radimo. Kada dovoljno naroda postane svjesno toga, razumije to, I onda odluce da mi to dugujemo nasoj djeci da ostavimo planet koji nije ostecen I nije neprijateljski prema ljudskoj vrsti, onda cemo naci nacina da ovo rijesimo. Ja znam da hocemo.

ANDREW DENTON:. Al Gore, nadam se da ste u pravu. Hvala vam velika.

AL GORE: Hvala vama.
rina*

Post by rina* »

Fox Mulder wrote:Imaš puno rupa u objašnjenjima. Zna se za 300 godina rezervi. Nije moguće naći alternativu nafti. Fosilna goriva su neophodna. Nadajmo se samo da se neće na nuklearnu energiju, mada nema najava o orijentaciji ka nuklearnom gorivu. Znaš li da je jedno vrijeme atmosfera na Zemlji bila prilično otrovna, ma šta prilično, bilo je i perioda sa potpuno otrovnom atmosferom? Kako misliš da će razvoj alternativnih izvora energije dovesti do tehnokratije? To je utopija. Pročitaj knjigu "Stoljeće rata" od Williama Engdahla i možda ti bude dosta toga jasnije, kako se formira cijena nafte, zašto se vode ratovi, kako nastaju krize... Neupućen si u stvari potpuno. ZAPAMTI: NEMA ZNATNIH ALTERNATIVNIH IZVORA ENERGIJE. Možda će biti nekad moguće iz antimaterije dobivati energiju (Sudar materije i antimaterije stvara exploziju.), ALI TO JE VEĆ EVENTUALNA DALEKA BUDUĆNOST I NEŠTO VRLO SLIČNO Zvjezdanim stazama i "Voyageru". Znači ,možda, i to u vrlo dalekoj budućnosti, mada ja ne vjerujem u to. (Kako stvoriti dovoljno antimaterije?) Pozdrav.

Mnogo toga sto si ti iznio ovdje je ,hm, pa da kazem razocaravajuce, budi malo optimsta, mani se bolan science fiction i fazona :-) ima jednostavnijih resenja.Ta drzava u kojoj ti zivs (USA-ako se ne varam) nezeli podrzavati te projekte. Nove metode imaju nedostatke, ali samo zato sto se ne ulaze dovoljno sredstava na njihov razvoj. Ja sam zagovornik alternativnih goriva i vjerujem da se svjest kod ljudi po tom pitanju vec mjenja,sto me raduje jer je to korak u pravom smjeru.
Ovaj zadnji sasatanak G8 je imao ipak veliki ucinak i ako nije postignut zeljeni cilj, pitanje globalnog zagrijavanja stice sve vecu pozornost u javnosti.
Ljudi treba da shvate da ova planeta nije izletiste, jedi, pij, prljaj i ostavi smece iza sebe da neko drugi cisti. A na to se bas naviklo.
tempora

Post by tempora »

Bez obzira ima li globalnog zagrijavanja ili ne, cinjenica da planetu iskoristavamo do maksimuma i dalje stoji.Kada samo pogleda otvorene slavine vode, jer je nekome mrsko zatvoriti vodu, a na drugom kraju planete zedj je -tekuci problem.Pa onda to strasno bacanje hrane kojeg vise nismo ni svjesni....izracunato 70 kg po glavi stanovnika godisnje, u Holandiji.
I onda dodju ministri na ideju, da uvedu kao obavezne sijalice koje stede energiju a ulicna rasvjeta gori i u sred bijela dana! :? :oops:
guardian

Post by guardian »

tempora wrote:Bez obzira ima li globalnog zagrijavanja ili ne, cinjenica da planetu iskoristavamo do maksimuma i dalje stoji.Kada samo pogleda otvorene slavine vode, jer je nekome mrsko zatvoriti vodu, a na drugom kraju planete zedj je -tekuci problem.Pa onda to strasno bacanje hrane kojeg vise nismo ni svjesni....izracunato 70 kg po glavi stanovnika godisnje, u Holandiji.
I onda dodju ministri na ideju, da uvedu kao obavezne sijalice koje stede energiju a ulicna rasvjeta gori i u sred bijela dana! :? :oops:
Meni (kol'ko god bio podlozan cinizmu i fatalizmu) nije nimalo mrsko reciklirat, zatvarat vodu i gasit svjetlo po kuci i na poslu (sto i radim). Al' se, ruku na srce, nista nece rijesit dok ekonomija i/ili strah ne motiviraju politicke poteze (izmedju ostalog, vise novca za istrazivanje i tranziciju iz istrazivanja u industriju; na primjer, u istrazivackim laboratorijima vec postoje baterije koje konzerviraju tri puta vise energije od li-ion-skih; te iste li-ion baterije vec danas omogucavaju da elektricna auta predju 350km s jednim punjenjem -- Tesla Roadster moze toliko). A liberalni i pro-zeleni mediji bi trebali nauciti (ako vec nisu) od svojih desno orijentisanih kolega da je (na zalost) strah ono na sta ljudi najprije reaguju -- valjda se nagon za odrzanjem ukljuci prije bilo kojeg drugog mehanizma. Pa i zbog toga price (preuvelicane ili ne) o globalnom zagrijavanju i njegovim posljedicama nisu zgorega.

Prije neki dan razgovaram s covjekom koji zivi u jednoj od skandinavskih zemalja. I on, mrtav-ozbiljan, rece: "Ovo globalno zagrijavanje ce nama dobro doci -- ugodniji zivot, vise turizma...". Ja ga upitah sta ce ako stvarno dodje do tolikih promjena u klimi pa im se, osim turista, i milion izbjeglica strmopizdi na granicu a on rece da ne zna; hajd', pametan je, skontace sta bi i kako bi :roll:
kaubojstina

#66 Re: Stop Global Warming

Post by kaubojstina »

Ne znam kako da se izrazim drugacije, ali topik ti je budalast!
Preporucujem ti da uzmes knjige u ruke!
Sogan

Post by Sogan »

Prekjucer se ovdje u Swe ziva uspentrala haman do tridesetke :D

Keep Global Warming!!!
array

Post by array »

_BosanaC wrote:Zaista je fenomen koliko su ljudi koji su se uhvatili Amerike sigurni u to da su pokupili svu pamet svijeta i da su jedino oni upuceni u ama bas svaku temu o kojoj raspravljaju, dok su svi ostali, najblaze receno, neupuceni :?
Malo izvrnuto receno. Bosanci su ti koji misle da su najpametniji narod na svijetu i da sve znaju. Na srecu neki se malo prosvijetle i obrazuju po svijetu i shvate da nije bas sve onako kako je pisalo u bosanskim knjigama sa Titovom slikom na prvoj strani.
array

Post by array »

Fox Mulder wrote:Ja sam prije svega Bosanac. A u ove stvari zaista jesam upućen. Zaista nema novih izvora energije. Nema zagrijavanja. Biće sve OK ne bojte se. Multinacionalne kompanije kroje svijet po svojoj mjeri. Na ljudima je da to vide ili ne vide.
Nisi u pravu, ima mali milion drugih izvora energije (sunce, hidrogen, nuklerna energija, ethanol) ...
kaubojstina

Post by kaubojstina »

Image
BHG

Post by BHG »

Greenpeace, others pan G-8 global warming deal

by: David Jackson 8 June 2007

ROSTOCK, Germany — An agreement to curb global warming by the Group of Eight industrialized countries was hailed as "excellent" by one of its authors, but environmentalists dispute the deal's real impact.

German Chancellor Angela Merkel, who shepherded the deal as the G-8 summit's host, said Thursday that the climate-change agreement represented "very great progress and an excellent result."

President Bush and other G-8 leaders said they are committed to "substantial" cuts by 2050 of greenhouse gas emissions, which are caused by the burning of fuels such as gasoline and coal. But critics note that the deal has no binding caps, only a pledge to "consider seriously" a 50% cut by mid-century.

Greenpeace USA was one of several groups to say the agreement "fails to provide clear targets for how we deal with the threat" of global warming.

Greenpeace and other groups blamed Bush, who has long favored voluntary reductions, for blocking the 50% cut sought by Merkel and British Prime Minister Tony Blair. Merkel and Blair also suggested a target of keeping global temperature increases to less than 2 degrees Celsius by 2050, which is not part of the deal.

Still, both Merkel and Blair praised the G-8 statement as a step forward. "We agreed that we need reduction goals, and obligatory reduction goals," Merkel told reporters.

Bush, after meeting with Blair privately, said the United States is "deadly earnest" about dealing with global warming, and "will be actively involved."

G-8 members supported Bush's idea of holding a conference of the 15 countries that produce the most greenhouse gases. Those polluters would include China and India, which Bush said must be part of any global plan on climate change.

The 15 countries would develop their own climate-change plans, as well as a "global framework," by the end of 2008, according to the G-8 agreement. A broader deal would emerge by the end of 2009, after Bush leaves office.

The Center for American Progress, a liberal think tank in Washington, called Bush "the skunk at the garden party" for rejecting the Merkel-Blair targets. Daniel Weiss, the center's director of climate strategy, said Bush's global warming plan amounts to "more talk, less treatment."

The G-8 members did support Merkel's demand that countries endorse the United Nations framework for climate-change talks. That framework begins with a December meeting of environmental ministers.

The U.N. framework is a successor to the Kyoto Protocol, an international treaty that expires in 2012. The United States refused to ratify the treaty, in part because it did not apply to China and India.

David McCormick, deputy national security adviser for international economic affairs, said the G-8 recognizes that climate-change policy has to be developed so it does not hurt energy security or economic growth. He said the Bush administration also wants to promote energy efficiency, such as alternative fuel sources. "The president absolutely supports the development of a global goal … by the end of 2008," McCormick said.
guardian

Post by guardian »

Klimatska mapa Evrope 2071, Centre International de Recherche sur l'Environnement et le Développement and Ecole Nationale de la Météorologie, Météo-France:

Image

Lokacije simboliziraju ekvivalentnu danasnju klimu koju (kako tvrde Francuzi) gradovi mogu ocekivati u buducnosti (http://environment.guardian.co.uk/flash ... 47,00.html). Bagra sovinisticka, nas opet ni na mapi :-)
wels

Post by wels »

Koji crni naucnici.:? :D

Pa oni su sve i ukakili.:x
:D
Povratka nema :?

Ni bog nas nece spasiti. :D

200,500,1000,2000 ... godina propast je neminovna.

Bash me interesuje ko ce nas iskopavati i istrazivati?

Alternativci ili ko vec ... :D :(
walkabout

Post by walkabout »

Srela sa dva lazova, jedan sa Sjevera i jedan sa Juga. Ovaj sa Sjevera kaze:
"Kod nas je tako hladno da se rijeci, cim izadju iz usta, odmah zamrznu tako da ih moramo razbijati cekicima da bi se sporazumjeli!"
Na to ce ovaj sa Juga:
"Kod nas je tako toplo da kokosi moramo hraniti sladoledom da ne bi nosile kuhana jaja!"

:D
Skyfox

Post by Skyfox »

Gotovo svi stručnjaci ukazuju na trend sve brojnijih suša, poplava, toplotnih udara i sve snažnijih oluja. No, umirujuća je spoznaja da pojedinačni ekstremni događaji ne moraju nužno biti znak globalnog zatopljenja, jer je vrijeme, po svojoj prirodi, kaotično.

"Nepovoljni vremenski događaji bit će sve češći", rekao je Salvano Briceno, direktor tajništva UN-ove agencije za spriječavanje prirodnih nepogoda.

Svih deset najtoplijih u posljednjih 150 godina bile su one od 1990.-tih na ovamo. Prošla je godina prema IMO bila šesta na listi rekordnih, a prema NASA-i, koja koristi drugačije podatke, 2005. bila je toplija od 1998. godine.
Skoro svaki dan se moze procitati neki novi clanak na ovu temu...

Ljudi se izgleda navikli, kao what ever
Post Reply