Ma razumijem te naravno, bila je jeftinija. Samo radi ostalih bitno mi je bilo skrenuti paznju na onu cifru nazivnog kapaciteta 6kW i max. 9kW koje su se vukle po temi jer nemaju nikakavog znacaja u praksilamudan wrote:druze ne zelim s tobom raspravljat,ja tebe razumijem al ti mene izgleda ne,za mene fujitsu ima 6 kw,dok tvoja npr 4,ja ni ne slusam ta bubanja o kw,nego moja klima uvijek radi haman na minimumu,tako da i nema veze kolko ima kw,ja sam uzeo klimu vecu nego mi je preporucena,radi cijene,i radi ko curuca,bez ikakvog problema,nit oscilacija u temp,nit previse odmrzavanja,taman mi je,znaci kolko sam ju platio vise sam nego prezadovoljan,uzecu jos jednu kad mi ova ustedi taj novac,da bez problema imam sgrijan svaki kutak kuce na bilo kojoj temp,nadam se da me razumijes,ima boljih klima ali skupih i meni to ne treba ova radi go singericaHajlac wrote:Ja sam vama koji ste spominjali i potencirali 9kW kao adut Fujitsu htio skrenuti paznju da to nema nikakvog efekta u stvarnim uslovima grijanjalamudan wrote:pa ja sam - 15 imao samo par dana,sve ostalo je bila igra za fujitsu,znaci trebao sam doplatit 400KM pa uzet manju kao kod tebe,sta cu sa ta 2,5KW na minusu,dokle bi mi to moglo pokrit![]()
Mora se uvijek imati na umu da je stvarni kapacitet dosta razlicit od onog iz brosura koje proizvodjaci dobivaju testiranjem @ +7C.
Fujitsu je tu najdalje otisao u obmani nahajcajuci tj. prilagodivsi tako klimu da moze dati 9kW kako bi se specifikacija isticala od ostalih.
Iskljucivo po onim testovima se moze zakljucivati kapacitet - nikako po specifikacijama, pogotovo za nominalni kapacitet koje vuku korijen od fixnih neinverter klima kad je bio standard 3,5kW hladjenje uz 4,2kW grijanje (kako i za moju SKVP pise).
http://www.scanoffice.se/se/infovarmepumpar/
http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... l#p8105344
Kad se preslo na inverter tehnologiju, trebali su promijeniti uslove testiranja u rezimu grijanja sa +7C na barem -5C i ukinuti stavku nazivni kapacitet jer se ovako em zbunjuju ljudi em pravi prostor za manipulacije i obmane.