ja1977 wrote:grijem cca 130 m2 u dva kruga (za dva sprata)
Trenutno mi je jedina opcija plin.
Da li se isplati ugradnja kotla na struju (kazu cca1600 KM) na taj sistem.
I ako se odlucim da ga imam kao alternativu, da li je jeftinije koristiti to nego plin??
Svako
grijanje ovih 130 m2 "
na struju" bi za tebe bio lose po kucni budzete ako ces razmisljati da se grijes principu upalis grijac i zagrijes vodu u sistemu i potrosist toliko KW koliki je kapacitet grijaca.
Ali ako uradis jedan "klik" u glavi i pocnes razisljati da postoje i neki drugi izvori za
grijanje na struju napravices pun pogodak. Jos ako sve ispratis i nekom racunicom
na papiru i budes radio neke analize za period koji dolazi.
Ti bi recimo mogao razmisljati o sistemu Toshibe Estia i
grijanje zrak-voda.
Sistem bi ovakvog grijanja bi iskoristio potpuno tvoj sistem koji ima trenutno i dodao
na njega svoj "bojler", hidrobox, unutarnju jedinicu (za hladjenje) i vanjsku jedinicu. Mozda bi u nekim prostorijama morao dodati koje rebro
na radijatorima ako si stedio
Ulaganja nisu ni mala ali nije sada to ni toliko nedostizno i preskupo ako se dobro iskalkulise.
Trenutno kazes da imas plin uzmes u prosjeku da imamo 4 mjeseca hladne zime i da ti je prosjecni racun za plin 350 KM to ti je nekih 1400 KM pa recimo x 3 godine dobijes cifru od 4200 KM koje si dao
na grijanje a pri tom si uvijek pazio
na plin samnjivao ga nocu itd. Onda si uvijek u nekom zimskom periodu opterecn da li ce biti plina ili ne hoce li opet poskupiti ili ne i jos kad citas sve i jednu nesrecu koju je izazvao plin ono nije bas jednostavno.
Dakle imamo potrosnju od 4200 KM za 3 godine
Da bi kupio Tosiba Estiu za svoju kucu i ova dva sprata dao bi karikiram nekih 7000-7500 KM. Ali bi zato svoju potrosnju za jedan zimski mjesec sveo
na svega 100 KM. Lik mi kaze da u ugovoru stoji da ces se grijati zimi za 60-100 KM i ako racun bude vec sa su spremni da vrate pare i skinu svu svoju opremu i vrate u prvobitno stanje stari sistem.
I onda jednostavno stavis sve
na papir ponovo imas 4 mjeseca po 100 KM to je 400 KM i dodas dva mjeseca prelaznog perioda po 50 KM to je ukupno 500 KM. Uzmes onda tri naredne godine i dobices cifru od 1500KM
Saberes svoju potrosnju u nazad 3 godine
na plin 4200KM i oduzmes je od ove koju ces trositi naredne 3 godine 1500 KM (maksimalne vrijednosti ali bile bi sigirurno za neki 20-30% nize) dobices nekih 2700 KM koji bi ostali u kucnom budzetu.
A jos dobijas benificije nema straha od zavrtanja plina iz Ukrajine, da ce poskupiti , nema stednje i gledanje jel 18 ili 19
na termostatu ako je zima dovoljan je jedan-dva klika
na daljincu da se to promjeni, imas toplu vodu za kupanje bez da se pali bojler i broji potrosene kubike

. Onda jos dobijes konfor da za zaista male pare ohladis kucu tokom ljeta.