Postovani zahvaljujem vam se
na trudu da mi koliko toliko izadjete u susret. Elem ja sam odluku doeno i kupicu Gree klimu.
Fujitsu mi nije interesantan jer ce navodni model Ecolandia biti skuplji od LLCB modela, a prakticno ne toliko bolji od Gree klime. Vivavx je prevara. Naime dobio sam odgovor od zvanicnika i nesto je manji nivo buke od postavljenog - 43 dB, medjutim ova klima je, kako sam zakljucio, polu inverter. SCOP koeficijent
na klimi je dobijen permanentnim radom
na 3.2 kW, dakle ova klima nema funkciju da kod grejanja dogreva prostor smanjenim grejnim kapacitetom, vec to obavlja kao standardna klima.
@ketronsd1, hvala
na interesovanju da mi izadjes u susret.
Pre nego sto bilo sta napisem molio bih te da imas u vidu da sam n00b sto se tice ove tematike, te da ja pokusavam da napravim neki svoj rezon citajuci forume zadnjih 10tak dana. Ima tu gomila stvari koje mi nisu jasne, te cu neke osnovnije stvari pitati u narednom delu posta. Sa time u vezi, molim da ovo sto pisem uzmete sa rezervom - ako nesto lupim vi me ispravite. Toliko je trolova po ovoj temi i temi
na elitesecurity da je to zaprepascujuce.
Na taj nacin ja kao n00b vrlo lako dodjem u zabludu citajuci nesto sto nije tacno ili povrsno tacno pa to uvrstim kao cinjenicu u kreiranju svog rezona. Bas iz tog razloga sam trazio pomoc od clana Hajlac jer vidim da se covek zaista istice po poznavanju ove materije, ali i po pamcenju svega do sada napisanog
na ovom topicu (kad sam video onaj post sa korisnim linkovima iz ove teme
na 99./100 ili 101 strani prosto nisam verovao).
Elem, informaciju za 8 god. garancije sam video
na nekom Bugarskom forumu koji se bavi elektronikom. Ne znam da li je informacija tacna ili hoax, ali tamo je dosta clanova davalo vrlo pohvalne kritike za ovaj kompresor, a kao forum su znatno ispred ovih nasih exYu prostora i nema prepucavanja tako da mi je to sto sam citao tamo delovalo iskreno.
Sto se tice postavljanja klime, u hodniku nemam opciju da to uradim zato sto tu nemam prozor. Tegetnom bojom su obelezena ulazna vrata, a sa druge strane je zajednicki hodnik zgrade. Inace prozori, obelezeni rezedo plavom bojom, se nalaze
na prakticno istocnoj strani tako da direktnog suncevog zracenja u stan ima samo u jutarnjim casovima. Mojoj tetki je glavna stvar ove klime da ona hladi i to prvenstveno tokom noci.
Jedina stvar kod Gree klime koja me zabrinjava je ocija "Cold Plasma" i pitenje je da li se ta funkcija moze iskljuciti - predpostavljam da moze posto je u brosuri modela stavljena kao (optional).
Da pojasnim zasto mi je ovo zabrinjavajuce - posto mi je to deo profesije. Cold plasma sistem je zapravo jonizator, a samim tim i ozonizator - doduse malih razmera ali ipak je to stetno narocito u slucaju moje tetke kao teskog bolesnika. Jonizator radi naelekrisavanje cestica u vazduhu stvarajuci pozitivne i negativne cestice. U ovom slucaju to verovatno je napravljeno da vazduh prolazi kroz filter pa nema tog naelektrisavanja prasine kao kod obicnih jonizatora. Te cestice deluju kao lepak
na vase zidove, namestaj, pluca (planinski vazduh nema sta, a filteri tog vazduha su vasa pluca). Sa druge srane jonizator podeli molekule kiseonika O2
na jone koji ponovnim spajanjem kreiraju O2 ali i O3 molekule. O3 je nepostojani gas koji ima veliko oksidaciono dejstvo poznat pod nazivom ozon. Ovaj gas zbog svog jakog oksidacionog potencijala zaista unistava bakterije i viruse, ali i tkivo kao i bilo koje drugo organsko jedinjenje. O koroziji i njegovom odnosu sa metalima mislim da ne treba pricati. U zavisnosti od jacine jonizatora
na klimi, vi cete zaista imati perspektivu da je vazduh cist, ali kontaminacija vazduha ovim gasom ce vam doneti puno vise nezeljenih efekata po vase zdravlje.
Zaboravih da postavim pitanje. Naime interesuje me kako se racuna isplativost po SEER, tj po SCOP koeficijentu? Zapravo uzecu za primer ako je SCOP 3.8, a za grejnu sezonu sa prelaznim periodima klima bude ukljucena u proseku 14 sati denevno - koliko to iznosi u kW (za temperaturu da uzmemo kao referentnu onu koja je propisana energetskim faktorom)? Da li postoji neka formula? Pitam jer se preko takve kalkulacije moze lako doci do vremenske isplativosti kupovinom skupljeg klima sistema sa vecim SEER tj. SCOP koeficijentom.