Hajlac wrote:piplica wrote:channel10 wrote:Sacekat cu do septembra sto se tice kupovine klime, ali ne znam sta da radim sa dovodom struje (postavljanja uticnice) i onih cijevi prema balkonu (veza unutrasnje sa vanjskom jedinicom). Koji kabl da polozim do uticnice i kolike cijevi da "ubacim u zid"? Da li to znate?
Što se tiče struje 5x2,5, ti je dovoljno za bilo koju klimu, tu se ne možeš prevariti.
Postavi utičnucu na neko zgodno mjesto, na balkonu, koje kasnije osim za klimu možeš koristiti i za druge namjene.
Ako će unutrašnja jedinica biti postavljena iznad balkonskih vrata, nema potrebe da razmišljaš o potavljanju cijevi ispod izolacije, već to kasnije lijepo riješiš sa kanalicama.
Nemoj se puno osljanati
na te vertikale, ako tako griju možda ti ništa dodatno i ne treba?

Što kvalitetnija toplotna pumpa, sa razredom A+++ to veći komfor i brža odplata.
Ja sam iz svog iskustva shvatio da je ovdje kupovina "Što
na mostu dobiješ
na ćupriji gubiš".
Jeste da je povelika investicija, ali kada shvatiš da možeš za nekih 30KM grijati do 40m2, te se ljeti kvaliteno za još manje novaca hladiti to je i više nego dobro rješenje.
Vlaga - kondenzacija... čista ludost igrati se s tako skupim uređajem! Nije to rešo/pegla/bušilica...
Ne razumijem zašto se pravi problem niodčega -
na svakoj modernoj klimi dovod struje ide
na vanjsku jedinicu, ne samo
na Toshibe kako ovdje pišete. Otkad je problem uz cijevi, kroz zid provući i strujni kabl!?
@channel10
Umjesto eksperimentisanja s uradi-sam instalacijom klime,
na tih 2000KM dodaj još 10% tako što ćeš angažovati servis za postavljanje...manite se dječijih igara. I razmisli o podnoj a kvalitetnoj klimi(Fujitsu itd.) - bolje će grijati prostor.
Nisi dobro shvatio

. Trenutno radim stan i imam namjeru da se grijem inverter klimom. Planirao sam je kupiti
na jesen i kod koga je kupim, taj ce je i postaviti. Posto sad radim stan trazim od vas samo preporuku oko postavljanja kabla od kutije osiguraca do mjesta gdje ce se prikopcati klima. Znaci sad se rovari po zidovima i ide sredjivanje. U septembru ce stan biti gotov i tada se postavlja klima. Da ne bih tada morao rovariti po sredjenom zidu i stanu, ja bih to sad da pripremim i da bude sto manje razvaljivanja kad dodju postaviti klimu.
Eto to je to.
A sto se tice izbora klime, prvi pick je klima koja radi i
na -20. Ako vi mislite da moze i ova od -15, vrlo rado cu prihvatiti i tu soluciju(jer cu jeftinije proci

). Malo sam gledao ove klime i vidim da dosta prodavaca u opisu klime napisu da radi do -15, dok
na slici iste te klime pise da garantovano radi i
na -20

. Evo i za Nocriu govore da radi do -20, a u specifikaciji pise do -15. Znaci da se treba dobro paziti kod ovakvih stvari jer je vjerovatno samo tu i "uzimanje" naroda kod kupovine klime. Kaze ti da radi
na -20, a ono šupica tač

. Ti se iskesas, a ona zakaze kad je najpotrebnije.
Stan sam danas premjerio i radi se o povrsini zagrijavanja od 37 metara kvadratnih.