300 KM je karta. Ne zajebajem se.
BH vojna industrija i naoruzanje
- DaysleepeR
#20176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
GOLDZEN
#20177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na štandu Zraka red dot. Vjerovatno CNT-ov

-
Škobo Habu
#20178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sa obzirom da je mladomuslimanska ideologoja aktivno poništavala sve vrijednosti proizašle iz socijalističke Jugoslavije, posebice velike industrijske kombinate, stvarajući neko posve novo društvo u kome su magične riječi za napredak "selam alejkum," a redovan džuma namaz moralni imperativ, može se biti zadovoljan prikazanim od strane domaćih firmi.
Tri decenije mladomuslimanske devastacije se najbolje vide na primjeru domaće NI.
Tri decenije mladomuslimanske devastacije se najbolje vide na primjeru domaće NI.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#20179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A Alijansa bi ih sve zatvorila još prije 20 godina.Škobo Habu wrote: ↑01/09/2026 15:22 Sa obzirom da je mladomuslimanska ideologoja aktivno poništavala sve vrijednosti proizašle iz socijalističke Jugoslavije, posebice velike industrijske kombinate, stvarajući neko posve novo društvo u kome su magične riječi za napredak "selam alejkum," a redovan džuma namaz moralni imperativ, može se biti zadovoljan prikazanim od strane domaćih firmi.
Ovo prebacivanje loptice je smiješno više.
- PreWiBa
#20180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uglavnom, odlična stvar je pravljenje svog sajma.
Zabrinjava me malo pad izvoza NI
Ono što Bosni treba jesu akademije, instituti gdje se uči bolje o namjenskoj industriji, razvijaju tehnologije
Zabrinjava me malo pad izvoza NI
Ono što Bosni treba jesu akademije, instituti gdje se uči bolje o namjenskoj industriji, razvijaju tehnologije
-
MinistarKulture
#20181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na MEF-u postoji smijer "Odbrambene tehnologije"
Ne znam koliko se detaljno uci o novijim tehnologijama ili je mentalitet ostao u 80-tim
- PreWiBa
#20182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tipam na ovo drugoMinistarKulture wrote: ↑01/09/2026 16:03Na MEF-u postoji smijer "Odbrambene tehnologije"
Ne znam koliko se detaljno uci o novijim tehnologijama ili je mentalitet ostao u 80-tim
Ali nije to suština
FIRME moraju imati svoja istraživanja, institute, ili udruženo uz pomoć države.
- liyf
#20183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sviđa mi se 40mm, izgleda kao dobra stvar koja bi se mogla naći u patrolnim autima uz Zrakov red dot. Ako neko ima informacije kako se montira red dot (a i same specifikacije) i je li dostupan u maloprodaji, javite.
Realno, Kina i Turska će se odazvati na bilo koji sajam. Kod njih ima bruku preduzeća koja se tek probijaju na scenu NI i ovo im je dobra promocija, a sigurno da ima i mainstream firmi.
Domaći AR-15 na civilnom tržištu da ne kupujemo tursko trećeklasno smeće
Opet, budimo realni zaostajemo drama za komšijama i susjedima ali imamo prostor za napredak i revitalizaciju starih preduzeća, valjda neke pametne glave sa malo mozga i nosa za pare stanu ispred tih preduzeća.
Nažalost, na odsjeku za Odbrambene tehnologije se većinom foksuiraju na municiji, projektovanju i dizajnu iste, rijetko o oružju i nekim naprednijim tehnologijama. Doslovno samo za zadovoljavanje trenutnog tržišta BH NI, artiljerijska i tenkovska municija i ćao.
Po meni je problem naše NI što se svi zaustavljaju na prototipu i municiji. Rijetko ko krene proizvoditi nešto novo i neviđeno na tržištu. TRZ je napravio RPG koji vjerovatno 90% komponenti dijeli sa onim iz 1980., BNT je haubicu montirao na FAP i nazvao je novim proizvodom, i tako u krug. Nema puno R&D, testiranja, gluposti koje idu u potpuno NOV proizvod, a da ne pričamo o masovnoj proizvodnji
Realno, Kina i Turska će se odazvati na bilo koji sajam. Kod njih ima bruku preduzeća koja se tek probijaju na scenu NI i ovo im je dobra promocija, a sigurno da ima i mainstream firmi.
Domaći AR-15 na civilnom tržištu da ne kupujemo tursko trećeklasno smeće
Opet, budimo realni zaostajemo drama za komšijama i susjedima ali imamo prostor za napredak i revitalizaciju starih preduzeća, valjda neke pametne glave sa malo mozga i nosa za pare stanu ispred tih preduzeća.
Nažalost, na odsjeku za Odbrambene tehnologije se većinom foksuiraju na municiji, projektovanju i dizajnu iste, rijetko o oružju i nekim naprednijim tehnologijama. Doslovno samo za zadovoljavanje trenutnog tržišta BH NI, artiljerijska i tenkovska municija i ćao.
Po meni je problem naše NI što se svi zaustavljaju na prototipu i municiji. Rijetko ko krene proizvoditi nešto novo i neviđeno na tržištu. TRZ je napravio RPG koji vjerovatno 90% komponenti dijeli sa onim iz 1980., BNT je haubicu montirao na FAP i nazvao je novim proizvodom, i tako u krug. Nema puno R&D, testiranja, gluposti koje idu u potpuno NOV proizvod, a da ne pričamo o masovnoj proizvodnji
-
archi_a
#20184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozete posjetiti sajam kao fizička lica ali se morate obavezno registrovati preko online registracije. Nakon registracije dobijate na mail digitalnu ulaznicu. Ulaz je besplatan. Od 10 do 17 je otvoreno.
Pištolj, puška, municija svih kalibara, bomba, dvogled, minobacač i punjenje svih kalibara, haubica i punjenje svih kalibara, tenkovski projektil, bacač bombi, RB. Uniformi i čizama ima svakako. Tu je i know-how drona za nadzor a i brzih mini kamikaza dronova. Ja prezadovoljan.
Pištolj, puška, municija svih kalibara, bomba, dvogled, minobacač i punjenje svih kalibara, haubica i punjenje svih kalibara, tenkovski projektil, bacač bombi, RB. Uniformi i čizama ima svakako. Tu je i know-how drona za nadzor a i brzih mini kamikaza dronova. Ja prezadovoljan.
-
GOLDZEN
#20186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Belegić je najavio da će u narednim danima biti objavljeni i podaci o ulaganjima BNT-TMiH u razvoj novih proizvoda, sanaciju proizvodnih hala, nabavku novih mašina i zapošljavanje radnika, kao i podaci o iznosu doprinosa koje je kompanija uplatila tokom posljednje dvije i po godine.
- Peacean