Nagorno Karabah

vedo97
Posts: 2
Joined: 02/11/2020 18:00

#14876 Re: Nagorno Karabah

Post by vedo97 » 12/11/2020 17:57

Kako mi je ovo poznato. Komšije su nam ovako slično prošle. Od Velike Armenije do Pašaluka Jerevanskog :lol:
Image


mishic
Posts: 1337
Joined: 28/04/2011 16:29

#14877 Re: Nagorno Karabah

Post by mishic » 12/11/2020 18:29

Ovo paljenje vlastitih domova prilikom napuštanja izgubljene teritorije je već viđen scenarij. Slijedi priča kako su protjerani i sve im opljačkano...

Disciplinirana vojska sa jedne i razularena rulja sa druge strane. Civilizacija i barbarizam!

User avatar
sinuhe
Posts: 9547
Joined: 03/06/2011 11:33

#14878 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe » 12/11/2020 18:54

Sa tim idejama o Velikoj Armeniji ,koja im je i obecana od Zapada 1918, izlaze cesto -zadnji put ljetos :D
https://www.primeminister.am/en/stateme ... n-message/

User avatar
corolla02
Posts: 9103
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#14879 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 » 12/11/2020 18:55

mishic wrote:
12/11/2020 18:29
Ovo paljenje vlastitih domova prilikom napuštanja izgubljene teritorije je već viđen scenarij. Slijedi priča kako su protjerani i sve im opljačkano...

Disciplinirana vojska sa jedne i razularena rulja sa druge strane. Civilizacija i barbarizam!
Ovo je u rangu sa onim sakrivanjem velikog naoružanja izmednu privatnih kućam, bolnicama, dovođenja djece na liniju, puške u rukama, žena, staraca, popova i sl a sve im svijet kriv!

User avatar
bh.tornjak
Posts: 4407
Joined: 06/03/2011 11:02
Location: medju ovcama

#14880 Re: Nagorno Karabah

Post by bh.tornjak » 12/11/2020 18:58

Bosanac sa dna kace wrote:
11/11/2020 23:26
dječak sa šibicama wrote:
17/07/2020 01:19
Armeni su dobili rat jer su bili svoji na svome odnosno ljudi navikli na surove planine gorskog Karabaha, gledao sam nekoliko dokumentaraca sa snimcima iz rata, pod rucnom kocnicom drze polozaje, jedu koru sa drveca, piju kisnicu a Azeri ko pogubljeni bjeze iz transportera na prvi pucanj.
Da se podsjetimo. :D
to je to....rucna popustila pa se skotrljali niz brdo...a polozaji ostadose nebranjeni...


kazu ....jos se kotrljaju....da Bog da da se zaustave pred Jerevanom...

zilog
Posts: 4184
Joined: 06/03/2009 11:19

#14881 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog » 12/11/2020 19:15

Loki2k9 wrote:
12/11/2020 14:38
SanskiBiser wrote:
12/11/2020 13:08
Jermenija bi trebala da Azerbejdžanu plati preko 50 milijardi dolara

Prema izjavi o Karabahu, Armeniji je nametnuta obaveza u iznosu većem od 50 milijardi dolara, rekao je bivši jermenski generalni tužitelj, bivši predstavnik RA u ECHR-u Gevorg Kostanyan.

„Prema ovom dokumentu, ne samo da smo izgubili svoje teritorije, već je i Jermeniji nametnuta obaveza u iznosu većem od 50 milijardi dolara, što ćemo platiti mi i naše generacije.

Prije dvije godine upozorili smo da Azerbejdžan priprema tužbu protiv Armenije u vezi s odštetom u vezi s materijalnom štetom koju je Azerbejdžan pretrpio u Karabahu i sedam regija. Međutim, oni nisu mogli podnijeti ovu tužbu, jer nisu imali dovoljno dokaza da je Armenija bila odgovorni entitet.

Za izračun štete angažirali su međunarodnu organizaciju koja je procijenila štetu pričinjenu Azerbejdžanu na više od 50 milijardi dolara.

Kao što je "Baku bulevar" već izvijestio, jučer je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio da Azerbejdžan zaista priprema sličnu tužbu protiv Armenije.

Image
Mozemo li mi ovako nesto protiv Srbije i RS-a? :D
@neko_sa_strane Evo ti na sta si pisao o OS BiH?

emillio estevez
Posts: 1716
Joined: 27/05/2009 20:06
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#14882 Re: Nagorno Karabah

Post by emillio estevez » 12/11/2020 19:33

The 51st State wrote:
12/11/2020 17:38
Jermeni nisu imali samse protiv ovakog naboja i nacionalnog jedinstva podrzanog pametnim menadzmentom i resursima.

Glupost
Slučajno je snimila kolegica

User avatar
SanskiBiser
Posts: 4551
Joined: 14/05/2007 02:18
Location: Unsko-Sansko-Migrantski Kanton

#14883 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser » 12/11/2020 19:41

Predaja koju je Armenija najavila u okviru sukoba u Karabahu za mnoge je bila potpuno iznenađenje i izazvala je oluju emocija i radosti među Azerbejdžancima i značajnu količinu nerazumijevanja onoga što se događa. Zaista, s jedne strane, Armenija, okupatorska zemlja, prepoznala je svoj poraz, a s druge strane, Nagorno-Karabah ne postaje punopravni dio Azerbejdžana.

Prije skoro mjesec dana, u svom intervjuu s Gulnarom Salimovom za „Dnevnik Evroazije“, rekao sam da sukob u Karabahu može imati tri rješenja. Najpovoljniji scenarij za Baku je potpuno oslobađanje teritorija, manje povoljan je pritisak međunarodne zajednice i zamrzavanje sukoba u određenoj fazi, a treći, najmanje povoljan scenarij je intervencija treće strane.

Kao rezultat, pokazalo se da se radi o križanju između drugog i trećeg. Sukob je, barem od danas, zamrznut, uz očuvanje oslobođenih teritorija za Azerbejdžan, a Rusija uvodi svoje "mirovnjake". Ali treba shvatiti da je ruski mirovnjak ekvivalentan ruskom intervencionistu.

Stoga, bez izravnog sukoba, Rusija provodi plan da za Jermeniju sačuva dio Nagorno-Karabaha, koji bi do Nove 2021. godine mogao postati teritorij vraćen republici.

Tokom proteklih mjesec i po dana, ruska strana je, putem svojih propagandnih navještaja, pokušala stvoriti uvjete za svoju intervenciju. To su insinuacije o sudjelovanju u sukobu na strani Azerbejdžana nekih turskih specijalnih snaga i sirijskih plaćenika, to su optužbe za napade azerbejdžanske vojske na civilnu infrastrukturu i crkve. Najnovija najegretantnija laž bila je širenje informacija o granatiranju ruskih graničara od strane Azerbejdžana.

No, čini se da je glavnu ulogu odigralo uništavanje ruskog udarnog helikoptera Mi-24 na granici Nahičevanske autonomije i Armenije, što bi moglo postati razlogom pune intervencije Ruske Federacije u sukobu. Nakon ovog incidenta Jerevan kapitulira, omogućavajući Bakuu da sačuva obraz kao strana koja je u potpunosti prevladala u ovom sukobu, a Rusija počinje prebacivati ​​svoje snage i resurse u Nagorno-Karabah. Do sada je izvedeno više od 14 letova IL-76 iz Rusije u Jermeniju. Kao da je sav ovaj potencijal samo čekao red u hangarima, provodio noć na otvorenom i dijelio obroke hrane.

Takva brzina i spremnost za slanje trupa u regiju govori o unaprijed planiranoj operaciji, bilo vojnoj ili mirovnoj. Kontrolu nad raspoređivanjem ruskog kontingenta u Nagorno-Karabahu preuzeo je Nacionalni centar za upravljanje odbranom, što takođe dovoljno govori.

Dakle, vidimo situaciju koja je sasvim očigledna i predvidljiva. Rusija je postigla svoj cilj i rasporedila trupe u Nagorno-Karabah, što ni Turska ni Azerbejdžan nisu mogli spriječiti. To je uglavnom zbog toga što je u slučaju sukoba pune razmjere Baku napadnut ruskom kaspijskom flotilom, kojoj se azerbejdžanska vojska ne može suprotstaviti.

Podsjećam vas da Azerbejdžan nema na raspolaganju punopravne, moderne obalne protubrodske raketne sisteme. Pokušaj kupovine ruskih balističkih projektila balističkih raketnih sistema "Bal-E" nije okrunjen uspjehom, jer takav odnos snaga na kaspijskom mostobranu nije isplativ za Rusiju, a ukrajinski SCRC "Neptun" upravo ulazi u seriju. Zauzvrat, prisustvo krstarećih raketa Kalibr u službi ruske kaspijske flotile omogućava Moskvi da udara na Baku, a da nije u zoni azerbejdžanskog oružja.

Zapravo imamo sljedeću verziju pirove pobjede.

Azerbejdžan je pokazao koliko se efikasno njegova vojska može boriti na teškom terenu i teškom terenu. Azerbejdžan je, sa najmanje mogućih gubitaka, uspio nanijeti srušujuću štetu jermenskim formacijama i osloboditi, zapravo, trećinu Nagorno-Karabaha.

Jermenija je izgubila dio svoje teritorije i prisiljena je povući svoje trupe iz azerbejdžanskih trupa koje još nisu oslobođene. U Jermeniji se sprema politička kriza velikih razmjera, o čemu sam više puta pisao kao post factum poraz Pašinjske vlade i nesporazum unutar društva, kada su mladi i snažni momci spremni razbiti premijerov ured u Erevanu, a starci i 18-godišnji mršavi dječaci bore se u Karabahu. Jermenija započinje puni pomak u potpuno podređivanje Rusiji i zapravo ulazi u fazu Anschluss-a. Jermenija je prepoznala svoju nesposobnost da se bori ne samo na bojnom polju, već i na političkoj sceni, pretvorivši se u izopćenika u čijim je rukama krv civila u Ganji, Bardi i drugim gradovima i selima koja su bila pod vatrom jermenskih formacija.

U trenutnoj situaciji, Rusija zapravo dobija ogromnu dobit. Da, nije sudjelovala u sukobu u doslovnom smislu te riječi, ali je u potpunosti i službeno pokrenula svoje okupacione jedinice kako bi kontrolirala dio Nagorno-Karabaha koji Azerbejdžan ne kontrolira. Ono što je ranije radila potajno i preko svojih armenskih lutaka, sada će, kako kažu, usred bijela dana, ne skrivajući se. Štaviše, ova varijanta prisustva ruskih trupa u NK značajno povećava rizike i prijetnje Azerbejdžanu. Rusija je potvrdila svoj grabežljivi geopolitički, revanšistički interes da kontrolira regiju pod bilo kojim izgovorom.

Turska ... Uloga Turske u ovoj predstavi još nije potpuno jasna. Naravno, Ankara predstavlja ozbiljnu potporu Bakuu, a Nagorno-Karabah se može pretvoriti u drugi Idlib ili Tripoli, gdje su Rusi pretrpjeli poraz. Ali dok su ruski avioni skrivali sunce nad Gyumrijem, turski "mirovnjaci" im još ne stvaraju značajnu protutežu. Naravno, sve ima svoje vrijeme, ali to još jednom sugerira da je Rusija bila unaprijed pripremljena za trenutni tok događaja.

U jednom od svojih materijala napisao sam da je ruska intervencija u sukobu u Karabahu mogla započeti granatiranjem ruskog poljskog logora ili bombašem samoubica koji je automobilom napao rusku vojnu bazu. Štaviše, životi ruskih vojnika u kontekstu takvog scenarija nisu ništa i prihvatljiva žrtva. Pa, na osnovu svega navedenog, žrtve su se podnijele jučer.

Ali treba shvatiti da je u ovom slučaju Azerbejdžan pobjednik i niko drugi. Pobjednik je zato što je ne samo pokazao kako se može boriti i koliko je protivnik bio bespomoćan, već je, vrativši dio teritorija, nije dopustio sukob punih razmjera koji bi odnio desetine hiljada života i bacio regiju u krvnu kupku.A onda ... Da vas podsjetim da je Rusija svojedobno povukla svoje "mirovnjake" sa Kosova, gdje ih je dosad istiskivala rizikujući vlastiti život. A kako Rusija slabi ekonomski, politički, kao i na međunarodnoj sceni, slabi i njezino "očuvanje mira".

Šteta je što Azerbejdžan neće dočekati Novu 2021. godinu u punom sastavu svojih teritorija i originalnih granica, ali to ne znači da neće ispuniti niti jednu od narednih godina kao takvu.

S druge strane, sporazumi koje su potpisale i Armenija i Rusija nisu ni vrijedni papira na kojem su potpisani. Stoga se trenutni tok događaja može dramatično promijeniti u bilo kojem trenutku.https://zloy-odessit.livejournal.com/3349184.html

Mason74
Posts: 280
Joined: 13/10/2020 17:27

#14884 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 » 12/11/2020 19:43Glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhannisyan dao je ostavku. Hovhannisyan je o ovome napisao na svom Facebook nalogu. Najavljujući ostavku 9. novembra, Hovhannisyan je rekao da će se i dalje baviti naučnim aktivnostima i obrazovanjem mladih.

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9205
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#14885 Re: Nagorno Karabah

Post by Bosanac sa dna kace » 12/11/2020 19:57

:D


Mason74
Posts: 280
Joined: 13/10/2020 17:27

#14886 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 » 12/11/2020 20:00:-)

User avatar
bh.tornjak
Posts: 4407
Joined: 06/03/2011 11:02
Location: medju ovcama

#14887 Re: Nagorno Karabah

Post by bh.tornjak » 12/11/2020 20:01

neko_sa_strane wrote:
11/11/2020 22:52

Zato što bi samo jedna strana bila na dobitku a Jermenija bi k tome izgubila bitnu granicu ka Iranu. Bitnija joj je granica ka Iranu nego Karabah. Zašto BiH ne preda Neum Hrvatskoj da spoji svoju teritoriju da ne bi gradili most?
zato sto je jedna strana uporno trazila gu*ici cepa....pa onako usput okupirala dio druge drzave...
i sad im za to treba dati neku nagradu...???

sto si u pricu ubacio BiH i Neum....???

zasto bi BiH davala dio svoje teritorije nekome...???
Je li BiH izvrsila agresiju na RH pa u znak odmazde da uzmu Neum...???

pokusavas da povuces neke paralele a njih nema...
u stvari ima...
i po cijenu kopanja mrkog cumura u Banovicima cu da napisem sta vas boli:
najvise VAS (a prepoznat ce te se) boli to sto je svima jasno da se okupacija "ne isplati", kratkorocno, mozda,da...ali dugorocno NE.
boli vas nikakva reakcija MZ. Mislili ste da ce se cijela planeta podici u zastitu i pomoc okupatoru
Nadali ste se da ce do toga doci cime bi imali "zeleno svjetlo" da zavrsite zapoceti posao...
Jer....radije bi danas nego sutra onaj pickousti krenuo u "oslobadjanje" vekovnih ognjista....

Armeni su trazili intervenciju Medjunarodne zajednice...one iste cije rezolucije nisu postovali
Kurko Nurko...nema nista od te ljubavi....Medjunarodno pravo iznad svega.

Cijelo vrijeme uporno pises kako smo navijacki raspolozeni prema Azerima zato sto su Muslimani... :-)
dok istovremeno zanemarujes cinjenicu da Azeri vracaju pod kontrolu i upravu SVOJU teritoriju...ni jedan mm² Armenije ne zele niti im pada na pamet da uzimaju...oni samo hoce SVOJE nazad.

I svako ce svoje dobiti nazad....kad-tad...

bunk
Posts: 7922
Joined: 16/07/2016 19:58

#14888 Re: Nagorno Karabah

Post by bunk » 12/11/2020 20:03

Samo iskreni cetoljupci mogu biti protiv Azera.
Isti oni koji navijaju za litanje u CG.
I koji su za Trumpa jer je Biden bombardovo Irak :lol: :lol:
Providno.

User avatar
Guadalajara
Posts: 20291
Joined: 24/04/2019 18:10

#14889 Re: Nagorno Karabah

Post by Guadalajara » 12/11/2020 20:10

bunk wrote:
12/11/2020 20:03
Samo iskreni cetoljupci mogu biti protiv Azera.
Isti oni koji navijaju za litanje u CG.
I koji su za Trumpa jer je Biden bombardovo Irak :lol: :lol:
Providno.
:lol:

mishic
Posts: 1337
Joined: 28/04/2011 16:29

#14890 Re: Nagorno Karabah

Post by mishic » 12/11/2020 20:28

90minut wrote:
12/11/2020 16:53
Nisu ni dobili priliku svako selo i svaki grad je bio evakuiran.
Pa mogli su, ako ništa drugo, kao Jermeni rušiti i paliti... A priznat češ, nisu!

ojha
Posts: 57
Joined: 02/12/2010 23:53

#14891 Re: Nagorno Karabah

Post by ojha » 12/11/2020 20:33

cyprus wrote:
11/11/2020 21:40
Ako već govorimo o simpatijama, ja mislim da treba biti dobro blentav pa zauzet navijački stav spram jednih ili drugih... Stepen nacionalizma i mržnje koju gaje i Azeri i Armenci je frapantan, totalno iracionalan i meni potpuno degutantan...

Razumijem ja da su Armenci najebali kroz historiju i žao mi je... Razumijem i da Azeri imaju pravo da vrate kontrolu nad svojom međunarodno priznatom teritorijom, i to poštujem... Ali ne razumijem i ne mogu poštovat nivo mrzilačke ostrašćenosti koju su i jedni i drugi unijeli u međusobne odnose...
Razumijem sta hoces da kazes, ali opet poredeci sa nasom situacijom pitam se sta je bolje biti ovakvo govno od naroda kakvi smo, mislim na B komponentu gdje samo jedan primjer vlasnik manje otvoreno cetnikuje i samo se siri po Sarajevu koliko mu posao lose ide ili ovo sto azeri i armeni rade.

saimidin
Posts: 750
Joined: 20/05/2011 17:53

#14892 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin » 12/11/2020 21:47

SanskiBiser wrote:
12/11/2020 19:41
Predaja koju je Armenija najavila u okviru sukoba u Karabahu za mnoge je bila potpuno iznenađenje i izazvala je oluju emocija i radosti među Azerbejdžancima i značajnu količinu nerazumijevanja onoga što se događa. Zaista, s jedne strane, Armenija, okupatorska zemlja, prepoznala je svoj poraz, a s druge strane, Nagorno-Karabah ne postaje punopravni dio Azerbejdžana.

Prije skoro mjesec dana, u svom intervjuu s Gulnarom Salimovom za „Dnevnik Evroazije“, rekao sam da sukob u Karabahu može imati tri rješenja. Najpovoljniji scenarij za Baku je potpuno oslobađanje teritorija, manje povoljan je pritisak međunarodne zajednice i zamrzavanje sukoba u određenoj fazi, a treći, najmanje povoljan scenarij je intervencija treće strane.

Kao rezultat, pokazalo se da se radi o križanju između drugog i trećeg. Sukob je, barem od danas, zamrznut, uz očuvanje oslobođenih teritorija za Azerbejdžan, a Rusija uvodi svoje "mirovnjake". Ali treba shvatiti da je ruski mirovnjak ekvivalentan ruskom intervencionistu.

Stoga, bez izravnog sukoba, Rusija provodi plan da za Jermeniju sačuva dio Nagorno-Karabaha, koji bi do Nove 2021. godine mogao postati teritorij vraćen republici.

Tokom proteklih mjesec i po dana, ruska strana je, putem svojih propagandnih navještaja, pokušala stvoriti uvjete za svoju intervenciju. To su insinuacije o sudjelovanju u sukobu na strani Azerbejdžana nekih turskih specijalnih snaga i sirijskih plaćenika, to su optužbe za napade azerbejdžanske vojske na civilnu infrastrukturu i crkve. Najnovija najegretantnija laž bila je širenje informacija o granatiranju ruskih graničara od strane Azerbejdžana.

No, čini se da je glavnu ulogu odigralo uništavanje ruskog udarnog helikoptera Mi-24 na granici Nahičevanske autonomije i Armenije, što bi moglo postati razlogom pune intervencije Ruske Federacije u sukobu. Nakon ovog incidenta Jerevan kapitulira, omogućavajući Bakuu da sačuva obraz kao strana koja je u potpunosti prevladala u ovom sukobu, a Rusija počinje prebacivati ​​svoje snage i resurse u Nagorno-Karabah. Do sada je izvedeno više od 14 letova IL-76 iz Rusije u Jermeniju. Kao da je sav ovaj potencijal samo čekao red u hangarima, provodio noć na otvorenom i dijelio obroke hrane.

Takva brzina i spremnost za slanje trupa u regiju govori o unaprijed planiranoj operaciji, bilo vojnoj ili mirovnoj. Kontrolu nad raspoređivanjem ruskog kontingenta u Nagorno-Karabahu preuzeo je Nacionalni centar za upravljanje odbranom, što takođe dovoljno govori.

Dakle, vidimo situaciju koja je sasvim očigledna i predvidljiva. Rusija je postigla svoj cilj i rasporedila trupe u Nagorno-Karabah, što ni Turska ni Azerbejdžan nisu mogli spriječiti. To je uglavnom zbog toga što je u slučaju sukoba pune razmjere Baku napadnut ruskom kaspijskom flotilom, kojoj se azerbejdžanska vojska ne može suprotstaviti.

Podsjećam vas da Azerbejdžan nema na raspolaganju punopravne, moderne obalne protubrodske raketne sisteme. Pokušaj kupovine ruskih balističkih projektila balističkih raketnih sistema "Bal-E" nije okrunjen uspjehom, jer takav odnos snaga na kaspijskom mostobranu nije isplativ za Rusiju, a ukrajinski SCRC "Neptun" upravo ulazi u seriju. Zauzvrat, prisustvo krstarećih raketa Kalibr u službi ruske kaspijske flotile omogućava Moskvi da udara na Baku, a da nije u zoni azerbejdžanskog oružja.

Zapravo imamo sljedeću verziju pirove pobjede.

Azerbejdžan je pokazao koliko se efikasno njegova vojska može boriti na teškom terenu i teškom terenu. Azerbejdžan je, sa najmanje mogućih gubitaka, uspio nanijeti srušujuću štetu jermenskim formacijama i osloboditi, zapravo, trećinu Nagorno-Karabaha.

Jermenija je izgubila dio svoje teritorije i prisiljena je povući svoje trupe iz azerbejdžanskih trupa koje još nisu oslobođene. U Jermeniji se sprema politička kriza velikih razmjera, o čemu sam više puta pisao kao post factum poraz Pašinjske vlade i nesporazum unutar društva, kada su mladi i snažni momci spremni razbiti premijerov ured u Erevanu, a starci i 18-godišnji mršavi dječaci bore se u Karabahu. Jermenija započinje puni pomak u potpuno podređivanje Rusiji i zapravo ulazi u fazu Anschluss-a. Jermenija je prepoznala svoju nesposobnost da se bori ne samo na bojnom polju, već i na političkoj sceni, pretvorivši se u izopćenika u čijim je rukama krv civila u Ganji, Bardi i drugim gradovima i selima koja su bila pod vatrom jermenskih formacija.

U trenutnoj situaciji, Rusija zapravo dobija ogromnu dobit. Da, nije sudjelovala u sukobu u doslovnom smislu te riječi, ali je u potpunosti i službeno pokrenula svoje okupacione jedinice kako bi kontrolirala dio Nagorno-Karabaha koji Azerbejdžan ne kontrolira. Ono što je ranije radila potajno i preko svojih armenskih lutaka, sada će, kako kažu, usred bijela dana, ne skrivajući se. Štaviše, ova varijanta prisustva ruskih trupa u NK značajno povećava rizike i prijetnje Azerbejdžanu. Rusija je potvrdila svoj grabežljivi geopolitički, revanšistički interes da kontrolira regiju pod bilo kojim izgovorom.

Turska ... Uloga Turske u ovoj predstavi još nije potpuno jasna. Naravno, Ankara predstavlja ozbiljnu potporu Bakuu, a Nagorno-Karabah se može pretvoriti u drugi Idlib ili Tripoli, gdje su Rusi pretrpjeli poraz. Ali dok su ruski avioni skrivali sunce nad Gyumrijem, turski "mirovnjaci" im još ne stvaraju značajnu protutežu. Naravno, sve ima svoje vrijeme, ali to još jednom sugerira da je Rusija bila unaprijed pripremljena za trenutni tok događaja.

U jednom od svojih materijala napisao sam da je ruska intervencija u sukobu u Karabahu mogla započeti granatiranjem ruskog poljskog logora ili bombašem samoubica koji je automobilom napao rusku vojnu bazu. Štaviše, životi ruskih vojnika u kontekstu takvog scenarija nisu ništa i prihvatljiva žrtva. Pa, na osnovu svega navedenog, žrtve su se podnijele jučer.

Ali treba shvatiti da je u ovom slučaju Azerbejdžan pobjednik i niko drugi. Pobjednik je zato što je ne samo pokazao kako se može boriti i koliko je protivnik bio bespomoćan, već je, vrativši dio teritorija, nije dopustio sukob punih razmjera koji bi odnio desetine hiljada života i bacio regiju u krvnu kupku.A onda ... Da vas podsjetim da je Rusija svojedobno povukla svoje "mirovnjake" sa Kosova, gdje ih je dosad istiskivala rizikujući vlastiti život. A kako Rusija slabi ekonomski, politički, kao i na međunarodnoj sceni, slabi i njezino "očuvanje mira".

Šteta je što Azerbejdžan neće dočekati Novu 2021. godinu u punom sastavu svojih teritorija i originalnih granica, ali to ne znači da neće ispuniti niti jednu od narednih godina kao takvu.

S druge strane, sporazumi koje su potpisale i Armenija i Rusija nisu ni vrijedni papira na kojem su potpisani. Stoga se trenutni tok događaja može dramatično promijeniti u bilo kojem trenutku.https://zloy-odessit.livejournal.com/3349184.html


Ma ja, svako je dobio po nesto, zamrzni pa do sljedeci puta, armeni su spasili zivote vojnika, azeri I zivote I dobili nazad vecinu pod svoju kontrolu, rusi dugotrajan uticaj na obje strane

Za azere I armen bi najbolje bilo da sami dogovore neko rjesenje, jer ce ih rusi uvijek ovako ostavljati u vjecnom konfliktu, zavadi pa vladaj

Rusima je obaranje njihovog helikoptera doslo kao kec na desetku, rusi rekli azerima sad kad ste nas napali iz cista mira, zaustavljaj sve ili ulijecemo zajedno sa armenima, plus sa kaspijskog u centar baku

Azeri jesu jaki, ali s rusima da zarate radi pola planine, nisu toliko ludi sreca

Zali boze buducih generacija azera I armena koji ce mozda docekati da jednog dana ratuju za to, bolje je I za azere da im daju neku automomiju, al da se integrisu I da sa armenijom uspostave normalne ekonmske odnose ... da prekinu ciklus stalnog konflikta

User avatar
corolla02
Posts: 9103
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#14893 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 » 12/11/2020 22:22


Mason74
Posts: 280
Joined: 13/10/2020 17:27

#14894 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 » 12/11/2020 22:29

corolla02 wrote:
12/11/2020 22:22
Sustinski i on priznaje da je lagao, ostavka logika stvari, a sto li se Shoshana vise na javlja i ona je pitala narod nebulozama i naseg Kikija.

sumirprimus
Posts: 46677
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#14895 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus » 12/11/2020 22:34

Ono sto armeni a ne nk( on8 zemlje i ljudi u nk ne bi moglo mi kamione kupit kamoli sta skuplje toliko ih je i toliko vrijede realno)jer ratovali su armeni, sad vec najavljuju okretanje razvoju pvo i drone tehnologija u suradnji sa rusima i kim god.. i cekanje povoljnog trenutka u medjunarodnim odnosiđa za trece poluvrijeme. Govori o nezrelosti armenske nacije stanja uma i iluzija. Paralela sa nasim prostorima se sama po sebi namece. Ko bira biti slijep pored zdravih ociju je nj3gova stvar.

neko_sa_strane
Posts: 2296
Joined: 04/04/2013 12:06

#14896 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane » 12/11/2020 23:00

bh.tornjak wrote:
12/11/2020 20:01
neko_sa_strane wrote:
11/11/2020 22:52

Zato što bi samo jedna strana bila na dobitku a Jermenija bi k tome izgubila bitnu granicu ka Iranu. Bitnija joj je granica ka Iranu nego Karabah. Zašto BiH ne preda Neum Hrvatskoj da spoji svoju teritoriju da ne bi gradili most?
zato sto je jedna strana uporno trazila gu*ici cepa....pa onako usput okupirala dio druge drzave...
i sad im za to treba dati neku nagradu...???

sto si u pricu ubacio BiH i Neum....???

zasto bi BiH davala dio svoje teritorije nekome...???
Je li BiH izvrsila agresiju na RH pa u znak odmazde da uzmu Neum...???

pokusavas da povuces neke paralele a njih nema...
u stvari ima...
i po cijenu kopanja mrkog cumura u Banovicima cu da napisem sta vas boli:
najvise VAS (a prepoznat ce te se) boli to sto je svima jasno da se okupacija "ne isplati", kratkorocno, mozda,da...ali dugorocno NE.
boli vas nikakva reakcija MZ. Mislili ste da ce se cijela planeta podici u zastitu i pomoc okupatoru
Nadali ste se da ce do toga doci cime bi imali "zeleno svjetlo" da zavrsite zapoceti posao...
Jer....radije bi danas nego sutra onaj pickousti krenuo u "oslobadjanje" vekovnih ognjista....

Armeni su trazili intervenciju Medjunarodne zajednice...one iste cije rezolucije nisu postovali
Kurko Nurko...nema nista od te ljubavi....Medjunarodno pravo iznad svega.

Cijelo vrijeme uporno pises kako smo navijacki raspolozeni prema Azerima zato sto su Muslimani... :-)
dok istovremeno zanemarujes cinjenicu da Azeri vracaju pod kontrolu i upravu SVOJU teritoriju...ni jedan mm² Armenije ne zele niti im pada na pamet da uzimaju...oni samo hoce SVOJE nazad.

I svako ce svoje dobiti nazad....kad-tad...
Povlačim paralelu jer Hrvatska koristi Neum kao kopneni koridor ka Dubrovniku i obrnuto ka Metkoviću. Megri koridor je teritorija Jermenije i nikakav Azerbejdžan ne može vojno intervenisati ako Jermeni iz nekog razloga zatvore koridor. Je li sada jasnije? Jedini razlog zbog kojeg su se forumaši svrstali na stranu Azerbejdžana jeste zavist što Azerbejdžan ima dovoljno love da kupi moderno naoružanje, odlično opremljenu i spremnu vojsku uz svesrdnu podršku Turske za razliku od vojske čiji su ili bili pripadnik tokom proteklog rata ili osjećaju pripadnost. Za razliku od Azerbejdžana kojem je Turska pomagala i 90-tih lideri stranaka koje podržavaju u BiH od te iste Turske dobijaju tapšanje i selame. Čak i nakon održavanja predizbornog skupa vladajuće AKP partije u Sarajevu turske investicije idu u mrsku Srbiju. Valjda ne tapšu dovoljno glasno. Većina forumaša puca od zavisti što i "njihovi" nemaju dronove ili da su bar imali nešto slično kako bi otjerali "anamo one" . A onda ti isti forumaši pišu o građanskoj i multietničnoj BiH. Zavist i frustracija mogu se rezati koliko su očiti. Par forumaša navijali su isključivo na vjerskoj osnovi a na temi republika Turska pišu hvalospjeve Turskoj čak i kada povlači poteze u kojima provocira druge zemlje poput podrške koju pruža teroristima u Siriji koje i naoružava i okupira sjever i sjeverozapad te zemlje ili potencijalne eksploatacije gasa u Egejskom moru u teritorijalnim vodama Grčke. Jedan forumaš je napisao da ih Turci trebaju zgaziti i goniti do Atine. Toliko o principu poštovanja tuđih granica. Ja nemam ništa protiv da neko piše takve komentare u vezi rata u Nagorno Karabahu ali me iritira licemjerje o navodnoj brizi za teritorijalnim integritetom Azerbejdžana a imate posebnu temu naziva Kosovo All about na kojoj većina prosto od sreće svršava na bilo kakav potez iz Prištine čak ako je i na štetu BiH poput slučaja uvođenja carina na robu iz Srbije i BiH. Da ne bi samo bilo Kosovo isti slučaj je i sa Kiprom u kojem se opravdava turska invazija. Dakle više cijenim iskrene odgovore od ovih zamumuljenih jer vrijeđaju zdrav razum.
Last edited by neko_sa_strane on 12/11/2020 23:20, edited 2 times in total.

sumirprimus
Posts: 46677
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#14897 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus » 12/11/2020 23:08

Ima li gdje kompilacije tb2 dejstava? Nose 2 trecine bpl dejstava :-) harop 2gi sa 60% manje meta..
Sad se tek vidi da su ih od prvog dana momacki lupali i topili a da je armenima trebalo bar hefta da se uhafizaju oklen tuku.
Otud i one izjave o oborenim dronovima prvih dana. A dronovi samoubice :lol:

Lopez1981
Posts: 562
Joined: 19/07/2016 22:27

#14898 Re: Nagorno Karabah

Post by Lopez1981 » 12/11/2020 23:14

Apsolutni pobjednik je Azerbejdzan i nema tu nikakve dileme. Borbom zauzeo dio teritorije, toliki isti dio teritorije dobio bez borbe, Armeni ostaju na jednom dijelu NK, koji ce biti okruzen Azerima bez ikakve perspektive, i nije uopste vazno hoce li ostati Armenska vojska tu ili nece.
Tzv Republika Artsakh je ugasena, vise ne postoji, Azeri demonstrirali silu, pokazali nevjerovatnu nadmoc nad Armenima i devastirali im tehniku.

Turska odigrala vrlo vaznu ulogu u ovoj pobjedi i pokazala odlucnost, pruzili su svu potrebnu pomoc svom savezniku ili bolje reci bratskoj drzavi. Zajednicke vojne vjezbe prije sukoba, ostavljanje F16-ki u Azerbejdzanu i nakon vjezbi, snadbjevanjem dronovima koji su bili presudni jasno dali do znanja svima kakvu ce imati ulogu Turska. Pri tome maksimalno izreklamirali svoju tehniku u borbi, prvenstveno Bayraktar koji se pokazao superiornim nad raznim pvo sistemima Ruske proizvodnje.
Image

neko_sa_strane
Posts: 2296
Joined: 04/04/2013 12:06

#14899 Re: Nagorno Karabah

Post by neko_sa_strane » 12/11/2020 23:18

bunk wrote:
12/11/2020 20:03
Samo iskreni cetoljupci mogu biti protiv Azera.
Isti oni koji navijaju za litanje u CG.
I koji su za Trumpa jer je Biden bombardovo Irak :lol: :lol:
Providno.
Stasala SDA omladina. Jesu li te postavili da visiš, mislim sa plakata?

sumirprimus
Posts: 46677
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

#14900 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus » 12/11/2020 23:19

Lopez1981 wrote:
12/11/2020 23:14
Apsolutni pobjednik je Azerbejdzan i nema tu nikakve dileme. Borbom zauzeo dio teritorije, toliki isti dio teritorije dobio bez borbe, Armeni ostaju na jednom dijelu NK, koji ce biti okruzen Azerima bez ikakve perspektive, i nije uopste vazno hoce li ostati Armenska vojska tu ili nece.
Tzv Republika Artsakh je ugasena, vise ne postoji, Azeri demonstrirali silu, pokazali nevjerovatnu nadmoc nad Armenima i devastirali im tehniku.

Turska odigrala vrlo vaznu ulogu u ovoj pobjedi i pokazala odlucnost, pruzili su svu potrebnu pomoc svom savezniku ili bolje reci bratskoj drzavi. Zajednicke vojne vjezbe prije sukoba, ostavljanje F16-ki u Azerbejdzanu i nakon vjezbi, snadbjevanjem dronovima koji su bili presudni jasno dali do znanja svima kakvu ce imati ulogu Turska. Pri tome maksimalno izreklamirali svoju tehniku u borbi, prvenstveno Bayraktar koji se pokazao superiornim nad raznim pvo sistemima Ruske proizvodnje.
Image
Svakako. Svaka im cast. Da je nama kako od njoh nabavit ovih dronova al na kredit :lol:

Post Reply