Sličan zakon, čak i jednostavniji u nekim aspektima vlasništva imaju i Švicarci, koji čak mogu da posjeduju i automatsko oružje.jeza u ledja wrote: ↑13/01/2023 20:38Ne poredi robovlasnistvo i posjedovanje oruzja, vec koristi primjer da bi pokazao besmislenost argumenta da se nesto tako radilo oduvijek, pa tako treba i u buducnosti. Mozes bilo sta ubaciti u to, od prava zena na glasanje do prava radnika da se udruzuju.konoplja wrote: ↑13/01/2023 16:26
Lazna ekvivalencija?
Cijeli argument je pretjerana simplifikacija problema, a i pojedinacni slucajevi su toliko razliciti da nema smisla povlaciti paralelu. Zapravo, robovlasnistvno i vlasnistvo oruzija su sustinski razliciti. Pored ociglednog da je jedno posjedovanje zivog bica, a drugo predmeta,
posjedovanjem roba ja sam direktno umjesan i utjecem na njegov zivot u svakom trenutku. U toj vezi ne postoji trenutak kad moje vlasnistvo nad tom osobom ne dolazi u konflikt sa negativnim pravima te osobe.
Na drugu stranu, moguce je da posjedujem cijelu kucu punu oruzija koje nikada nece direktno utjecati na zivot drugog covjeka i njihova prava.
Amerika ne bila ovo sto je sad da se konstantno nije mijenjala. U tome je cijela poenta. Bill of Rights i Konsitucionalni Ustav se istovremeno postuju doslovno ali su i rastezljivi ko zvaka.
Argument da se nesto ne smije mijenjati je jednostavno supalj. Svijet se mijenja, tehnologija se mijenja, okolne zemlje se mijenjaju, ekonomije se mijenjaju, zdravstvo, ekologija, resursi…. pa je sasvim logicno da to za sobom povlaci konstantne reinterpretacije ustava i regulacija.
Švicarska je država u kojoj osoba koja ima bilo kakvu vrstu zločina u dosijeu ne može biti vlasnik oružja, niti ona koja je imala probleme sa alkoholom ili narkoticima.
2017. godine, u Švicarskoj je 214 ljudi preminulo kao uzrok oružja, a broj ukupnog vatrenog oružja je između 2 miliona i 3 ipo miliona.
Ja nisam rekao da kriminal u Americi nema za razlog oružje, već sam rekao da imaju bolji načini regulacije i prevencije tog kriminala od direktne zabrane oružja.