Dozer wrote:Warhead wrote:Kao sto mozemo procitati danas se u Sarajevu dosta toga izdesavalo. Dva momka su isjecena nozevima u tramvaju, a malo poslije neko je ranjen u pucnjavi. Ovim se samo nastavlja serija nasilja koja je odavno zapocela.
Jedini put kad je nesto pokrenuto po tom pitanju bile su poznate demonstracije koje su na kraju rezultirale odlaskom bivseg premijera KS-a Taje Silajdzica i gradonacelnice Semihe Borovac. Naime, tada su sav bijes i ljutnja javnosti bili usmjereni na Taju i Semihu. Dzaba je bilo stosta objasnjavati, bilo je bitno da se zakotrlja necija glava i da se masa umiri. Svasta nesta im se prisivalo pa je malo nedostajalo pa da ih se optuzi i za najezdu skakavaca ili za skrivanje ostataka NLO-a u garazi. I neka je tako bilo, trebao je neko odgovarati.
Medjutim, ono sto je nekima jos tada bilo jasno jeste to da se njihovim odlaskom nista znacajnije nece se popraviti i da je ustvari sva tadasnja ljutnja gradjana bila vjesto iskoristena od strane pokreta DOSTA i drugih nevladinih drkadzija (prvi mi pada na pamet onaj celavi mangup, zaboravio sam kako se zove) koji su ocito radili u ime gradjana ali za tudji racun.
Mozda sam u krivu, i volio bih da jesam, ali ne vidim da neradnici i ublehasi iz DOSTA, GROZD-a itd. podigose glas za sve ono sto se desavalo i desava u Sarajevu otkako je otisao Tajo. Zato sad ne organizuju proteste i ne traze odgovornost? Ako ovo nije licemjejrje ne znam sta je drugo. U odnosu na njih pokazalo se da Tajo zaista ima svijetao obraz.
Ne mislite li da malo supljirate?
Iz ovog gornjeg, uvodnog posta, nije tesko zakljuciti da doticni, kao ni mnogi drugi koji su ovdje osuli paljbu po DOSTA, NVO-ima i sl. - NISU bili ucesnici ni ondasnjih protesta.
E pa, za sve vas koji sada ovdje palamudite o tome kako je ono onda bilo iskoristeno za ne-znam-ni-ja-sta, pogledajte se u ogledalo i sami sebe zapitajte - da li bi mozda bilo bolje da ste svi, umjesto palamudjenja po forumu ili sjedenja u kafani i gledanja "onog celavog" i "drugih nevladinih drkadzija", digli guzice iz kuca i kafana i pridruzili se tom istom "celavom" i "ostalim nevladinim drkadzijama"?
Za sta ste vi, forumske drkadzije, podigli glas i na ono sto se desavalo onda, ali i na ovo sto se desava danas? Na koji ste nacin vi pokazali da ste nezadovoljni, da hocete promjenu, nesto bolje, da smatrate da neko JESTE kriv za stanje na ulicama, osim ovog preseravanja po tastaturi? Ovo se, naravno, odnosi na sve one koji sada laju k'o kakvi kerovi, a onda su se smijuljili i gledali sve one koji JESU hodali i protestovali i govorili "vidi ovih budala".
Za vasu informaciju, iz onih protesta koji su se onda organizovali upravo na ovom forumu i koje nije pokrenuo ni DOSTA, a jos manje GROZD koji nije ni bio ukljucen u sve, kao ni bilo koja druga drkadzijska NVO nego upravo forumasi koji se u tim momentima uopste nisu ni poznavali medjusobno, danas postoji formalna grupa gradjana koja se naziva "Akcija gradjana". Da ne biste odmah poceli lajati kako su i oni postali drkadzijski NVO, predlazem da prvo konsultujete zakone ove drzave koji se ticu gradjanskog udruzivanja. Mozda nesto i naucite i shvatite.
A to sto se danas niko od ondasnjih "galamdzija" ne oglasava na trenutna desavanja, opet zapitajte sami sebe. Mozda shvatite da su ljudi onda na ulice izasli srcem i iz vlastitih ubjedjenja da je ovdje nesto vise nego trulo, i htjeli su to da promijene. Ili bar da pokusaju. Nadali su se, s obzirom na kolicinu nezadovoljnih, da ce ta protestna masa brzo narasti na nekoliko hiljada, a mozda i na desetine hiljada, sto je bilo sasvim logicno za ocekivati. Ali...jok.
Gdje ste tada bili vi, ili vecina vas koji sada ovdje laprdate? I gdje ste i sta radite sada da vama bude bolje? Hocete da opet izadju isti oni ljudi kao i onda?
E pa, nece moci. Onda su izasli, a vi se smijali, zasto bi oni onda to opet sada radili? Pokazali su vam kako se to radi, pa izvolite. Uradite isto. Kada se stavite u njihovu kozu, mozda i shvatite koliko su ove vase sadasnje pisanije nebulozne. Oni su onda imali rezultat, tj. postigli su ono na sta su i krenuli, a to su bile smjene ono dvoje. Dakle, pokazali su i dokazali da je u ovoj drzavi i takvo nesto moguce.
I, da, za vasu informaciju - SDP je tada k'o kakva kurva stajao po strani, iako su ih gradjani direktno pozivali da se prikljuce, kao najveca opozicijska stranka. TO se nije desilo i cak je SDP nalozio svojim clanovima da se NE prikljucuju protestima, a sve uz obrazlozenje "da ih SDA i SBiH ne optuze za proteste". @ebeno nevjerovatno... A danas nam svima taj isti SDP supljira o nekakvim promjenama i svojoj borbi protiv SDA i slicnih idiotarija od stranaka... Fuj...