Najveći bosanac i hercegovac

čovjek koji je najviše uradio za Bosnu i Hercegovinu ?

Kulin Ban
6
12%
Tvrtko I Kotromanić
5
10%
Mehmed Spaho
1
2%
Rodoljub Čolaković i Avdo Humo
1
2%
Josip Broz Tito
7
14%
Džemal Bijedić
2
4%
Hamdija Pozderac
2
4%
Alija Izetbegović
9
18%
svi borci Armije BiH
14
28%
neko drugi
3
6%
 
Total votes: 50

nikad_izvini
Posts: 1828
Joined: 16/01/2008 02:44
Location: ma nije ni narod glup...vidi narod sve to

#1 Najveći bosanac i hercegovac

Post by nikad_izvini » 14/12/2009 00:23

Razlog pokretanja teme jeste izjava jednog forumaša da je Alija Izetbegović "najveći u Bošnjaka". U početku sam imao ideju da pokrenem temu o toj izjavi/tvrdnji ali sam odustao čisto iz praktičnih razloga. Pojavili bi se likovi koji bi "samo pljuvali" dok bi drugi "samo branili" lik i djelo navedenog. Realno, s tim ne bi postigli ništa. Ova tema je mnogo šira i trebalo bi da bude mnogo zanimljivija jer ću ponuditi solidan broj "zaslužnih" historijskih osoba za"razvoj" BiH. Naravno, neke će biti izostavljenje, teško je objektivno probrati deset "najvećih". Ipak, mislim da ću biti dovoljno blizu činjeničnog stanja.

1. Kulin Ban, vladao Bosnom u periodu od 1180-1204 godine. Izdao je dubrovčanima tzv "Povelju Kulina Bana" koja se smatra dokazom da je Bosna imala državnost. Jedan od najznačajnijih dokumenata u historiji BiH. Kulin Ban je bio pripadnik crkve bosanske što je još jedan razlog ubacivanja navedenog u spisak najvećih.

2.Tvrtko I Kotromanić, vladao Bosnomu periodu od 1353-1391 godine. Prvi bosanski kralj(1377-1391). Sigurno najveći bosanski srednjovjekovni vladar. Vladao je Bosnom, Pomorjem, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranama, Usori, Podrinju, Splitom, Trogirom, Šibenikom, Bračem, Hvarom, Korčulom, odnosno, nakon krunisanja 1377 sebe naziva kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hratske i Primorja. Za njegove vladavine počeo se upotrebljavati zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Zlatni ljiljani se također vežu za kralja Tvrtka. Zanimljivost je da se u bitci na Kosovu Tvrtkova vojska borila na strani kršćana protiv osmanlija. Prije bitke na Kosovu Tvrtkova vojska je porazila osmanlije kod Bileće 1388 godine.

3. Mehmed Spaho(1883-1939), osnivač Jugoslovenske muslimanske organizacije. Pripisuje mu se da je prilikom donošenja Vidovdanskog ustava značajno uticao na donošenje tzv. "turskog paragrafa". Ustavom je nova kraljevina bila podijeljena na 26 oblasti, a jedino je zaključeno da Bosna i Hercegovina neokrnjena ostaje u postojećim granicama. Navodno veliki protivnik sporazuma Cvetković-Maček koji je zapravo podijelio BiH. Umro pod nerazjašnjenim okolnostima 29.05.1939. Samo nekoliko mjeseci kasnije je postignut dogovor Cvetković-Maček koji bi značio kraj BiH da nas nije "spasio" početak II svjetskog rata.

4. Rodoljub Čolaković i Avdo Humo(predstavnici Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH) su "najzaslužniji" da je BiH 25.11.1943 godine u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a "dobila" status šeste "ravnopravne" republike u sastavu tadašnje Jugoslavije. Naime, poznata je činjenica da je više članova CK KPJ je predlagalo da BiH ima status autonomne pokrajine, a ne status ravnopravne federalne jedinice, pri tome se, prije svega, mislilo na autonomiju uz Republiku Srbiju ili Hrvatsku. Među najglasnijim zagovornicima da BiH ima status pokrajine su bili MIlovan Đilas, Moša Pijade i Sreten Žujović. Čolaković i Humo su na otišli do Tita i predložili da BiH postane šesta republika. Titova odluka je poznata. Odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena četiri dana kasnije na prvom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu. 25.11.1943 je BiH obnovila državnost davno izgubljenju osvajanjem od strane Osmanske carevine 1463 godine.

5. Josip Broz Tito(1892-1980). Dileme nisam imao. Realno, znajući šta se dešavalo prije II svjetskog rata, velikosrpskih i velikohrvatskih aspiracija spram teritorija BiH, sporazuma Cvetković-Maček, AO okupacije, turske prodaje BiH i ostalih historijskih događaja na ovim prostorima, Josip Broz je veoma bitna osoba za BiH. Sama potvrda "Čolakovićevog i Huminog prijedloga" je dovoljan argument da Tito bude na ovoj listi. Neko se može neslagati, mada ne vidim osnovu da to čini, ali hitorijske činjenice se ne mogu promijeniti. Tito je ustao protiv velikosrpsko-velikohrvatskih aspiracija spram BiH. Šta bi bilo da smo bili pokrajina a ne republika je pitanje i spada u domenu ŠBB-KBB. Moje mišljenje je da bi danas bili ili dio Hrvatske ili dio Srbije što danas ipak nismo koliko se god neko upinjao da jesmo. Jedna zanimljiva Titova izjava:
“BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, već narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, već su to sami izborili u narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj su masovno učestvovali. Bilo je to jedino moguće i srećno rješenje, ne samo za narode BiH, već i za našu zajednicu u cjelini”.

6. Džemal Bijedić(1917-1977) Organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta hiljadu škola.
"Čuveno Mostarsko savjetovanje iz 1966, iz čijih bi pouka i danas mogli štošta naučiti, pored toga što je značilo priznavanje prava političkoga građanstva Hrvatima u Bosni i Hercegovini, bilo je i veliki preokret u ukupnoj nacionalnoj politici Saveza komunista, što je za konsekvencu imalo redefiniranje ustavne pozicije te republike 1974. godine".
Savezni premijer Jugoslavije. U burnoj političkoj karijeri je četiri puta podnosio ostavku koju je Tito svaki put odbijao. Prema svemu što sam čuo i pročitao, Džemal Bijedić je imao "veliki uticaj na donošenje ustava 1974". Pored toga je imao veliki uticaj na razvoj Mostara, odnosno kompletne Hercegovine. Često je govorio najbližim prijateljima "Ubit ce me, ja mnogo znam" Poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći kod planine Inac. Za naručioca ubistva se sumnjičila Jovanka Broz. Neki kažu da je to samo "patka" te da je za pogibiju Džemala Bijedića kriva velikosrpske aspiracije i politika.

7. Hamdija Pozderac(1924-1988) "Najjači političar", barem po funkcijama koje je BiH imala u Jugoslaviji. Predsjednik predsjedništva BiH, predsjednik ustavne komisije SFRJ 70-tih i 80-tih godina. Kao predsjednik Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije, je insistirao na nemijenjanju osnovnih načela Ustava iz 1974. godine a koji su dali Muslimanima (kasnije Bošnjacima) status naroda unutar SFRJ. Zajedno sa Džemalom Bijedićem ima veliku ulogu u razvoju, tada, relativno zaostale i nerazvijene, BiH. Montirana afera Agrokomerac ga je natjerala da se povuče iz politike kada je trebao da bude izabran za predsjednika Predsjedništva SFRJ. Preminuo na Koševu pod "nerazjašnjenim okolnostima".

8. Alija Izetbegović(1925-2003) Kao predsjednik Bosne i Hercegovine proglasio je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije. Otac moderne "bošnjačke nacije" ustanovljene 1993 godine na svebošnjačkom saboru u Sarajevu.
Holbruk o Aliji Izetbegoviću:
"Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on, ali ponavljam, da nije bilo njega, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobjedio. Nakon višednevnih teških pregovora, Milošević je pristao da se Sarajevo preda Federaciji. Kazao je da je Izetbegović zaslužio Sarajevo, jer ga nikad nije napuštao. Krajišnik i Buha su pobješnjeli na to. Da je Izetbegović napustio Sarajevo, BiH ne bi opstala".
Haris Silajdžić:
"Nije vodio politiku uzvraćanja istom mjerom i vodio je računa o osjećanjima svih u BiH, o tradiciji, vjeri, kulturi i svemu onome što je ljudima bilo sveto. Oni koji su branili BiH zbog toga danas mogu ići uzdignute glave jer ih nije vodila politika koja je na divljaštvo odgovarala divljaštvom, rušenjem, masovnim ubijanjem, koncentracionim logorima i svim onim što je odlikovalo agresora na BiH, kao i one u njihovoj službi. I danas se to može vidjeti golim okom i to priznaje cijeli svijet"
Bogić Bogičević:
"U svakom slučaju Alija Izetbegović je značajna istorijska ličnost."
Jovan Divjak:
"Nema razlike između nacionalista - nacionalista je nacionalista. Za mene, nacionalista je pozitivna ličnost ukoliko se on zalaže za zaštitu prava svoga naroda, ali ne na uštrb drugog naroda. Ovde se radi o nacional-šovinistima koji su otpočinjali i vodili rat da ugroze druge narode. To Alija Izetbegović nije radio." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje jednog slušaoca: Ko je najgori od tri nacionalista: Alija, Tuđman ili Karadžić?)

9. Safet Zajko, Enver Šehović, Izet Nanić, Avdo Palić, odnosno svi komandanti i borci koji su dali svoje živote i dijelove tijela za odbranu BiH od agresije. Da nije njih bilo, sigurno je da bi bilo mnogo više masovnih grobnica nego što ih ima danas. U to ne sumnjam. Naoružani snagom volje, patriotizmom i ljubavlju prema domovini dali su svoje živote i zdravlje da BiH opstane. BiH je opstala, u inat svima. Kakav danas imamo odnos prema borcima i njihovim porodicama, nekom drugom prilikom.

10. neko drugi

Potrudio sam se da budem koliko-toliko objektivan u okviru informacija kojim raspolažem. Uvijek postoji opcija da sam nešto netačno napisao, odnosno da sam imao nepotpune informacije. Također, namjerno postoje neke kontradiktornosti i "brkanje pojmova" bosanac i bošnjak. Zvijezda vodilja je bila realnost da su sve navedene zvali ili bi ih zvali bosancima i hercegovcima u stranim zemljama ili su imali veliki uticaj na ono što smo danas(Tito). Svi su se na neki način borili i zalagali za BiH zbog raznih razloga.

Nadam se da ovo neće otići u pljuvanje i da će argumenti prevladati. Možda se i nauči nešto, odnosno, možda se neke nove informacije pojave :D


mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#2 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by mostarac » 14/12/2009 00:32

Imao bi dobronamjernu primjedbu na anketu, a to je da izbacis borce armije bih, jer biras licnost, a narod je uvijek iznad licnosti jer anketa je takva kao da kazes ko je najveci bosanac i hercegovac i onda postavis jednu od opcija bosanci i hercegovci. Logicno je da je narod iznad pojedinca ukoliko govorimo o drzavi. Zato mi nema smisla da stoje borci armije bih jer anketa onda nema smisla, jer narod je uvijek iznad pojedinca, a borci armije bih su bili de facto narod.

User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#3 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by BiH-x » 14/12/2009 00:37

svi borci Armije BiH
:bih:

2. Husein-kapetan Gradascevic
3. Kulin Ban
Last edited by BiH-x on 14/12/2009 00:43, edited 1 time in total.

User avatar
statix
Posts: 2961
Joined: 27/08/2009 09:04
Location: Sarajevo

#4 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by statix » 14/12/2009 00:41

Od kad je Tito bosanac i hercegovac, zar nije rodjen u Hrvatskoj ili bolje reci ex-Jugoslaviji.

nikad_izvini
Posts: 1828
Joined: 16/01/2008 02:44
Location: ma nije ni narod glup...vidi narod sve to

#5 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by nikad_izvini » 14/12/2009 00:48

mostarac wrote:Imao bi dobronamjernu primjedbu na anketu, a to je da izbacis borce armije bih, jer biras licnost, a narod je uvijek iznad licnosti jer anketa je takva kao da kazes ko je najveci bosanac i hercegovac i onda postavis jednu od opcija bosanci i hercegovci. Logicno je da je narod iznad pojedinca ukoliko govorimo o drzavi. Zato mi nema smisla da stoje borci armije bih jer anketa onda nema smisla, jer narod je uvijek iznad pojedinca, a borci armije bih su bili de facto narod.
Bio sam u dilemi šta da radim povodom toga i došao sam do zaključka da je nemoguće preskočiti komandante, odnosno borce ABiH bez obzira na sve. Svi navedeni su predstavnici svog vremena i politika koje su se tada vodile. Nisam se mogao odlućiti između Pozderca i Bijedića pa sam ih obojicu ubacio. Kako naći jednog ili dvojicu zaslužnih kada realno ima masa ? Nemoguće. Jedino šta mogu uraditi jeste da postavim borac Armije BiH i da izbjegnem množinu jer svi oni predstavljaju tog borca koji je baš najebao u naše ime. Svi oni predstavljaju jednog NN čovjeka ali ne i naroda. Ne vidim drugog načina da riješim "problem".

nikad_izvini
Posts: 1828
Joined: 16/01/2008 02:44
Location: ma nije ni narod glup...vidi narod sve to

#6 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by nikad_izvini » 14/12/2009 00:50

statix wrote:Od kad je Tito bosanac i hercegovac, zar nije rodjen u Hrvatskoj ili bolje reci ex-Jugoslaviji.
Ti vidio da piše Tito i napravio se pametan. Valjda su te u školi naučili da čitaš ?

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#7 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by mostarac » 14/12/2009 00:53

nikad_izvini wrote:
mostarac wrote:Imao bi dobronamjernu primjedbu na anketu, a to je da izbacis borce armije bih, jer biras licnost, a narod je uvijek iznad licnosti jer anketa je takva kao da kazes ko je najveci bosanac i hercegovac i onda postavis jednu od opcija bosanci i hercegovci. Logicno je da je narod iznad pojedinca ukoliko govorimo o drzavi. Zato mi nema smisla da stoje borci armije bih jer anketa onda nema smisla, jer narod je uvijek iznad pojedinca, a borci armije bih su bili de facto narod.
Bio sam u dilemi šta da radim povodom toga i došao sam do zaključka da je nemoguće preskočiti komandante, odnosno borce ABiH bez obzira na sve. Svi navedeni su predstavnici svog vremena i politika koje su se tada vodile. Nisam se mogao odlućiti između Pozderca i Bijedića pa sam ih obojicu ubacio. Kako naći jednog ili dvojicu zaslužnih kada realno ima masa ? Nemoguće. Jedino šta mogu uraditi jeste da postavim borac Armije BiH i da izbjegnem množinu jer svi oni predstavljaju tog borca koji je baš najebao u naše ime. Svi oni predstavljaju jednog NN čovjeka ali ne i naroda. Ne vidim drugog načina da riješim "problem".
onda se odluci biras li licnost ili narod, biras li nekog egzaktnog ili nekog opsteg. borac armije bih je opsti pojam. to je kao da stavis partizan, fudbaler reprezentacije, huseinov vojnik, znaci to je opsti pojam. Mozes staviti neke komandante ili slicno, ali staviti narod anketu cini besmislenom, jer je logicno da je narod najveci jer zbog njega drzava i postoji i ne moze niko veci biti od naroda. Svi mi smo na ovaj ili onaj nacin bili dio te armije.

User avatar
_BaD_BoY
Posts: 333
Joined: 10/10/2008 20:41
Location: Wild West

#8 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by _BaD_BoY » 14/12/2009 00:58

bez ikakve dileme..Alija Izetbegović..slozio bi se sa forumasem koji kaze da ne trebas stavljati narod ako vec o pojedincima govorimo..a alija je jedna ljudska velicina koju je podarila bosanska majka..koliko god ga neki omalozavali taj je covijek zauvijek ostao u srcima mnogih..

nikad_izvini
Posts: 1828
Joined: 16/01/2008 02:44
Location: ma nije ni narod glup...vidi narod sve to

#9 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by nikad_izvini » 14/12/2009 01:02

mostarac wrote:
nikad_izvini wrote:
mostarac wrote:Imao bi dobronamjernu primjedbu na anketu, a to je da izbacis borce armije bih, jer biras licnost, a narod je uvijek iznad licnosti jer anketa je takva kao da kazes ko je najveci bosanac i hercegovac i onda postavis jednu od opcija bosanci i hercegovci. Logicno je da je narod iznad pojedinca ukoliko govorimo o drzavi. Zato mi nema smisla da stoje borci armije bih jer anketa onda nema smisla, jer narod je uvijek iznad pojedinca, a borci armije bih su bili de facto narod.
Bio sam u dilemi šta da radim povodom toga i došao sam do zaključka da je nemoguće preskočiti komandante, odnosno borce ABiH bez obzira na sve. Svi navedeni su predstavnici svog vremena i politika koje su se tada vodile. Nisam se mogao odlućiti između Pozderca i Bijedića pa sam ih obojicu ubacio. Kako naći jednog ili dvojicu zaslužnih kada realno ima masa ? Nemoguće. Jedino šta mogu uraditi jeste da postavim borac Armije BiH i da izbjegnem množinu jer svi oni predstavljaju tog borca koji je baš najebao u naše ime. Svi oni predstavljaju jednog NN čovjeka ali ne i naroda. Ne vidim drugog načina da riješim "problem".
onda se odluci biras li licnost ili narod, biras li nekog egzaktnog ili nekog opsteg. borac armije bih je opsti pojam. to je kao da stavis partizan, fudbaler reprezentacije, huseinov vojnik, znaci to je opsti pojam. Mozes staviti neke komandante ili slicno, ali staviti narod anketu cini besmislenom, jer je logicno da je narod najveci jer zbog njega drzava i postoji i ne moze niko veci biti od naroda. Svi mi smo na ovaj ili onaj nacin bili dio te armije.
Problem je što kod nas baš i nije takva situacija, zbog nekog naroda država ne bi postojala ili taj narod koji živi u BiH ne želi da država postoji. To i jeste kontradiktornost cijele priče. I ne, nismo svi bili dio te armije, neki su pobjegli a nisu "morali". Neki su bježali da sačavaju živu glavu dok su drugi poginuli u njihovo ime. Neki su imali pancire i nisu vidjeli linije. Zato sam i naveo, oni koji su dali svoje živote i zdravlje za BiH. To nisu svi. Zbog njih smo i dalje tu a ne zbog podrumskih štakora koji su bježali od mobilizacije, "logističara sa pancirima" i onih koji su se uhvatili noge a "nisu morali". Šta bi bilo da smo svi pobjegli ? Svi navedeni su zapravo "jedan". Još kad bih znao književni izraz za to bilo bi lijepo. Možda se sjetim :D Možda me neko nadopuni :D
Edit: takvih je bilo 20-30-ak hiljada maksimalno. To i jeste razlika između njih i "naroda". Zato sam njih stavio.

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#10 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by mostarac » 14/12/2009 01:06

tvoja anketa kako hoces. meni je besmisleno :)

User avatar
cyprus
Posts: 38242
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#11 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by cyprus » 14/12/2009 01:13

I? Ima li iko šansu da pobjedi u anketi pored boraca? :roll: Još pogotovo kad piše SVI

nikad_izvini
Posts: 1828
Joined: 16/01/2008 02:44
Location: ma nije ni narod glup...vidi narod sve to

#12 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by nikad_izvini » 14/12/2009 01:19

Još kad bi mi rekao šta je kod nas smisleno, obradovao bih se :D Bolje je da imam dijelom besmislenu anketu nego da me napadaju što nisam stavio tog i tog komandanta. Ovako sam to na klasični BiH besmisleno-smisleni način "riješio".
Niko me ne može ubijediti da je 30-ak hiljada boraca= narod. Naroda ima svakakvog a to se i dokazalo u proteklom periodu, kao što ima svakakvih ljudi.

@cyprus, nemoguće je svima ugoditi :D Također sam naveo borce da vidim da ljudi izjednačavaju Aliju Izetbegovića sa borcima. Pojasnio sam te "sve" u uvodnom postu.

mostarac
Posts: 8426
Joined: 03/03/2005 13:47

#13 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by mostarac » 14/12/2009 01:22

I nedostaje ti Emerik Blum koji je uradio vise za BiH nego bar 5 sa ovog spiska. Njega napominjem jer ljudi vecinom nemaju pojma ko je taj covjek, a njegovo cedo je bar polovini zemlje hljeb u ruke dalo i skolovalo je

Image

Image :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
mousstapha
Posts: 4116
Joined: 14/07/2008 03:13
Location: Stuttgart

#14 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by mousstapha » 14/12/2009 01:41

Huesin-kapetan Gradascevic svakako fali.

User avatar
viva_castro
Posts: 725
Joined: 19/02/2008 21:10
Location: sa

#15 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by viva_castro » 14/12/2009 02:35

s obzirom da si stavio "svi borci Armije" a tu rame uz rame sa zlatnim momcima koji su odbranili ovu zemlju herojskom borbom, možemo naći i žohare i zločince poput Juke, Cace, kojekakvih Ćela itd. nikako nisam to mogao odabrati.

Mislim da ti fali Husein-kapetan Gradaščević.

Ja sam nažalost kasno vidjeo da ima opcija neko drugi, inače bi to birao jer mi je na pameti Stjepan II Kotromanić, otac Tvrtkov. Da nije bilo njegovog ekonomsko-vojnog preporoda i da Stjepan II nije pod Bobovcem porazio Dušana Silnog, nikada Tvrtko I ne bi bio ono što je kasnije postao.

Svakako, većina navedenih je u svoje vrijeme učinila ogromne stvari za Jedinu, tako i nije fer da ih ovako redamo. Ali ako već moramo ok :D

Da sam mogao, glasao bih za Stjepana II Kotromanića
:bih:

User avatar
bijelo_dugme
Posts: 1991
Joined: 06/06/2007 23:13
Location: Dodik's Democratic Republic of Srpska (DDRS)

#16 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by bijelo_dugme » 14/12/2009 03:53

Image
Munib "Munja" Usanovic

User avatar
Static-X
Posts: 2379
Joined: 23/07/2009 14:50

#17 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by Static-X » 14/12/2009 04:17

Znam ovog jednog on je 2 metra i nesto al opet nisam sigurn dali je najveci

Agic Nurija
Posts: 821
Joined: 22/06/2007 09:23

#18 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by Agic Nurija » 14/12/2009 06:08

Tema je više nego besmislena, da ne kažem izrazito glupa u samom naslovu....
bosanac-hercegovac?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
U vrijeme srednjovijekovne bosanske države u trajanju od najmanje pet vijekova nije bio poznat termin "hercegovina", jer tadašnji bosanski vladari ne bi bili tako opstojni i dugoročni, da su dozvolili "nekome sa strane" da im umeće njihovu vlastitu državnu oblast u naziv države.
Ćuj, Tvrtrko I Kotromanič, Bosanac i Hercegovac?????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Od propasti bosanske srednjovijekovne države, dakle duže od šest vijekova, samo se Husein-kapetan Gradaščević može ubrojati u "kotromanića sljedbenike" i poslednji je u svojoj vrsti koji se borio za obnovu samostalne BOSANSKE države. Poslije "Zmaja od Bosne" (u čijem padu je zdušno učestvovala sva hercegovačka poturička bulumenta aga i begova) dolazi do naziva "Bosna i Hercegovina" (Berlinski Kongres 1878) što traje do dana današnjih.
Samo onaj BOSANAC koji uspije da svojim političkim pokretom/djelom izbriše "privjesak" hercegovina i povrati BOSANSKOM NARODU njegovu BOSANSKU DRŽAVU, može se mjeriti sa Kotromanićima.
Ja sam SAMO Bosanac, po rođenju, po državljanstvu, po nacionalnoj pripadnosti, po govoru, po vjeri u višu silu, dakle HERETIK u odnosu na "vladajuću vjersku instituciju" i nikada neću dozvoliti da me neko upisuje u bilo šta drugo, kada je u pitanju ovozemaljsko porijeklo, kolektivna pripadnost, kulturni bitak....i svoj sam život posvetio borbi za legitiman i legalan povratak vladavine BOSANSKOG NARODA u njegovoj, BOSANSKOJ DRŽAVI, toliko za danas !

Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#19 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by Orbini » 14/12/2009 08:39

Pa ako cemo samo sa spiska.

za starije vrijeme - Kulin ban.
Tip koji je poceo drzavnorpavnu tradiciju Bosne, koji je uveo herezu kao religiju, Bosnu time vjerski i politicki i kulturno izolovao, pa time uveliko stvorio okvire za nastanak Bosnjana ili homogenizaciju bosanskog stanovnistva pod tim imenom,.. ukratko covjek koji je napravio par kljucnih poteza da i Bosna i Bosnjani budu nesto posebno i specificno,..
Jer da nije uradio kao sto je uradio,... da niej zapoceo sto je zapoceo,.. da je bio nalik na ostale vladare tog vremena - Bosna bi bila samo geografski pojam u sklopu neceg drugog, nebi bilo nikakvih bogumila, bosanske kulture, bosanske drzavnosti,.. i time Bosnjana. Podsjecam - Bosnjaci nemaju korijen svog nastanka i imena u nekom izakarpatskom slavenskom plemenu, Bosnjaci se kao narod obrazuju i homogenizuju tek u odredjenim politickim i vjeskim okvirima - koje je uspostavio niko drugi nego najveci Bosanac svih vremena - Kulin ban.

za novije vrijeme,.. Hamdija Pozderac koji nema danas slavu i harizmu,. ali ako se prouci njegov politicki udio i tadasnja inicijativa,... radi se o kljucnim potezima za Bosnjake, Hamdija je upravo stvorio politicki okvir koji poslije evoulira u budjenje identiteta i politicku homogenost. Bez Hamdije i njegovih indirektnih, pragmaticnih poteza koji su bili na ivici komunisticke tolerancije,.. - Bosnjaci bi u rat usli skroz bezimeni i ostali politicka poluamforna masa i danas,.. ili bi bili sa cetnicima i danas po kiparskom modelu nadzirali liniju razgranicenja u Zagrebu.

Dakle - svaku licnost pogledati u kontekstu kljucnih poteza za neko vrijeme i sta bi bilo da ta licnost nije tako vukla poteze.

User avatar
ultima_palabra
Posts: 49057
Joined: 15/12/2008 16:53

#20 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by ultima_palabra » 14/12/2009 09:56

Nedžad Sinanović - 222 cm

dzungalunga
Posts: 82
Joined: 11/11/2009 20:22

#21 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by dzungalunga » 14/12/2009 10:11

"Fra Didak Buntic: Zapamcen je, nadalje, i po gospodarskim podvizima, opismenjenoj Hercegovini - za brojne nadarene siromahe pribavio je stipendije za studij u europskim zemljama, kroz nekoliko godina hercegovacki studenti su imali siguran krov nad glavom i kruh za prehranu u njegovu konviktu. Prepoznatljiv je po sirokobrijeskoj gimnaziji i dackom domu za vanjske dake, a posebice po spasenom stanovnistvu (17.000 djece), zastiti vojnika i puka. Naime, za vrijeme Prvog svjetskog rata vidio je pokolj hercegovackih ratnika, deportacije, prisilne marseve, umiranje od gladi, zedi. Bez obzira na zene, djecu, starije, bolesne."

http://didak.net/
http://didak.net/download/fraadidak.pdf

Ali-paša Rizvanbegović, stolacki beg:
Jedina osoba za vrijeme osmanlijske okupacije koji je bio dobrotvor i katolika, paravoslavaca i sunita u Hercegovine.
Isticao se u gospodarstvu tako sto je gradio ceste, mlinice, sto je oplemio mocvarno zemljiste oko Capljine u poljoprivredna dobra,
Takodjer je bio veliki protivnik Gradascevicu - koji je u drustvenim aspektima htio zaustaviti modernizaciju politickodrustvenog zivota - kojeg je do nogu potukao i tako ponovo obnovio Hercegovinu kao politicki de jure subjekat. Mnogi Bosnjaci gledaju na Gradascevica kao pozitivne osobe vrijednujuci samo nejgovo zalaganje za vecu decentralizaciju politickih odluka naspram Bosne, ali je u biti bio veliki "nazadnjakovic" koji je htio vratiti sat u nazad par stotina godina.

bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#22 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by bogumil-8 » 14/12/2009 10:18

Od svih pobrojanih, jedini koji je unaprijedio život svima u BiH je Džemal Bijedić! Za mene, niko od pobrojanih mu ne može biti konkurencija!

NedostupaN
Posts: 18
Joined: 09/11/2009 22:01

#23 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by NedostupaN » 14/12/2009 10:31

Gavrilo Princip

User avatar
travnik
Posts: 1863
Joined: 05/02/2008 18:30
Location: multietničarim uzduž i poprijeko

#24 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by travnik » 14/12/2009 10:43

Nigdje niti jednog nobelovca, a imamo samo dva, Ivu Andrica i Vladimira Preloga.

Macak U Cizmama
Posts: 289
Joined: 06/11/2009 09:32

#25 Re: Najveći bosanac i hercegovac

Post by Macak U Cizmama » 14/12/2009 11:10

Rodoljub Colakovic i Avdo Humo !

Najvazniji trenutak u novijoj historiji Bosne je bio kad je dobila status gradjanske drzave, odnosno republike. Tim potezom su ozvanicene granice nastale jos iz vremena Berlinskog Kongresa. Da nije bilo ovog poteza tesko da bi danas Bosna bila samostalna, bila bi rasparcana izmedju Srbije i Hrvatske. Samostalnost Bosne nije ocuvao Alija Izetbegovic vec njen status republike na unutarnjem i medjunarodnom planu za sta su zasluzna ova dva gore pomenuta za koje sam glasao. Komunisti iz redova bosanaca su bili i ostali i dalje najnapredniji i najdalekovidniji dio naseg drustva. Za njihove vladavine bili smo u sastavu YU "mala neutralna sila" koju su svi respektovali i postovali.
Komunisticki rezim jeste bio diktatorski, ali je u smislu organizacije i statusa drzave dao najvise. U odnosu na komuniste ovi danasnji su jos u srednjem vijeku.

Post Reply