Ispade Hare opet u pravu.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#351 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by VjecitiStudent » 11/12/2009 14:36

Hare i drustvo opet ublehare o milijardama.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4265


popajic
Posts: 5738
Joined: 16/07/2007 09:55
Location: Sarajevo

#352 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by popajic » 12/12/2009 13:34

Tores wrote:Haris ima svoje planove kako da dođe do para. Ipak i on se ponekad nećka ali nam na kraju uvek izađe u susret. Hare nije aždaja :D
Vise mi je nalik na azdaHu :D

zonbirile
Posts: 11870
Joined: 09/10/2008 12:06

#353 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile » 12/12/2009 14:53

pjesnik,lirik,kleptoman

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#354 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Bosnolog » 07/01/2010 01:57

Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
07.01.2010. 00:00

Image
Klinton je u svojim zapisima jasno rekao da su evropska međunarodna zajednica, i rekao je tačno ko, prije svega tadašnji francuski predsjednik Miteran, kao i visoki engleski zvaničnici, govorili o BiH da ona ne pripada tu zato što ima muslimana i da je to bolna, ali realistična obnova kršćanske Evrope, kaže u Intervjuu za Radio Slobodna Evropa dr. Haris Silajdžić član Predsjedništva BiH

RSE: Gospodine Silajdžiću, iz svih propalih inicijativa tokom 2009. godine, stiče se utisak da se bh. lideri ne mogu dogovoriti - kako sami, tako ni uz posredstvo stranaca. Zašto?

Silajdžić: Ovo što se dešava i što traži međunarodna zajednica od nas - kao što je ovaj butmirski proces - daleko je ispod Dejtonskog sporazuma. Što se promjene Ustava tiče, sve evropske institucije, i američke, rekle su da postoji samo jedan problem: entitetsko glasanje. Sada ću govoriti kao predsjednik Stranke za BiH. Mi tražimo upravo to što sve te institucije kažu. Ne možemo prihvatiti nikakvu reformu Ustava ukoliko se barem ne podigne na nivo Dejtona. To entitetsko glasanje koje svi smatraju osnovnom preprekom za funkcionisanje zemlje, da otklonimo. Međutim, to se nijednog trenutka i nijednim slovom ne pojavljuje u Butmirskom sporazumu, ali se zato pojavljuje podjela državne imovine. Onda smo vodili pravnu bitku i dobili je jer imamo i Ustav i presedane koji jasno kažu da je to državna imovina. Zašto dijeliti državnu imovinu, to je drugo pitanje. Državnu imovinu treba podijeliti da bi otišao OHR. Dakle, imamo zahtjeve od stranaka iz Republike Srpske koje traže da se ne pominje entitetsko glasanje, koje traže da OHR ode, koje traže da se podijeli državna imovina, koje traže da odu sudije. Svi ti zahtjevi su ispoštovani. Odgovor na vaše pitanje - što se mi to nismo dogovorili - je da se možemo dogovoriti samo tako da i mi potpišemo to što prihvata međunarodna zajednica, a to je da se ispoštuje ama baš svaki zahtjev, što konačno vodi, naravno, ne samo podjeli BiH, nego, po njihovim željama, i nestanku BiH.

RSE: Posjeta Turskoj protumačena je i kao vaš pristanak na stvaranje svebošnjačke koalicije. Da li je uopšte moguće ujednačavanje stavova pod okriljem treće strane?

Silajdžić: Turska smeta ovdje, jer treba riješiti pitanja ovako kako sam ih nabrojao. Turska se tome protivi. Ne vidim zašto ne bi bila Turska angažovana kao i sve druge zemlje, uostalom, članica je PIC-a itd. Jednostavno se radi o tome da se, nažalost, u nekim krugovima nastavlja politika prema BiH. Možda ste imali priliku čitati Klintonove zapise u kojima je jasno rekao da su evropska međunarodna zajednica, i rekao je tačno ko, prije svega tadašnji francuski predsjednik Miteran, kao i visoki engleski zvaničnici, govorili o BiH da ona ne pripada tu zato što ima muslimana i da je to bolna, ali realistična obnova kršćanske Evrope. To kaže gospodin Klinton - da su mu to privatno saopštili. Za mene je to u ovoj godini možda i najšokantnija vijest. I šta poslije toga da ja zaključim nego da neke od ovih poteza koje danas vidim možemo objasniti tim stavovima.

REFERENDUM NIJE USTAVAN

RSE: Kako biste ocijenili odnose sa Republikom Srbijom?

Silajdžić: Ako žele pravu, iskrenu saradnju, oni se moraju izviniti i reći da je to učinjeno u njihovo ime, ali da to nisu oni, da se izvine porodicama žrtava ovdje. Oni, naravno, neće oživjeti nikoga, ali će doprinijeti dobrim, boljim odnosima, koji se ne mogu zasnivati na negaciji, na neistini. Kao što znamo, Srbija je prva zemlja u istoriji koja je osuđena za nečinjenje po pitanju genocida, a kako vidimo, to nimalo ne smeta Srbiji da dobije i liberalizaciju viza, da ide ubrzano prema Evropi, i pored toga što sam saznao po prvi put da je Mladić u Srebrenici činio to što je činio kao general-pukovnik JNA, a ne Republike Srpske. U general-pukovnika je unaprijeđen 1994. godine. Do tada je bio na visokom položaju u toj istoj vojsci. E, to je Sud sakrio ili je to sakriveno od Međunarodnog suda pravde. Bez obzira što je sakriveno, mi to znamo i imamo. Kako to da jedna država nije aktivno učestvovala, ukoliko general-pukovnik te armije izvrši genocid?
RSE: Hoće li održavanje referenduma u Republici Srpskoj destabilizovati BiH - kako se pretpostavlja?

Silajdžić: Ta politika će učiniti sve da destabilizuje BiH. Međutim, referendum nije ustavan, ali je očigledno da, kao i za vrijeme rata, imaju potporu u međunarodnim krugovima za to. To nam mora biti jasno. Da vam pročitam samo dio članka iz Financial Times-a. Potpisnici su ljudi koji znaju u detalje Bosnu i Hercegovinu. Oni kažu ovako: „Danas se sudi Radovanu Karadžiću - optužen je za genocid i ratne zločine u BiH. Bila bi velika ironija ako bi se njegovi planovi za podjelu BiH realizovali samo zbog toga što je međunarodna zajednica prezaposlena da bi se bavila time.". Ono što sam prije govorio, kažem i sad: realizuje se Miloševićev projekat. Ne kažem to sam. Ako uzmemo Butmir - taj papir koji je ponuđen - to je realizacija svih ovih zahtjeva.
NEĆEMO PRIHVATITI UCJENE

RSE: Često ste tokom 2009. godine sami, ali i stranka na čijem ste čelu, optuživani za nedostatak kompromisa i nespremnost za dogovor, naročito u periodu raznih pregovora. Kako gledate na to?


Silajdžić: Ja ću se protiviti i dalje promjenama Ustava koje ništa ne znače, koje ostavljaju entitetsko glasanje, kojima se kontroliše cijela BiH. Protiviću se i podjeli imovine BiH - s tim se počelo u Prudu. Nećemo prihvatiti nikakve amnestije za ono što se dešavalo - nezakonitosti i razne korupcije vezane s tom imovinom, a prihvatićemo sve ono što, kada se Ustava tiče, znači brisanje ili reformu entitetskog glasanja. Bez toga nema funkcionalne države BiH. Jedna priča je kako mi želimo sve odjedanput itd. To su sve neistine raznih mediokriteta koji su se pojavili u politici BiH. Činjenica je da tražimo samo ono što su rekle te institucije. Ništa drugo. Ako se nastavi sa ovim ucjenjivanjima, jer to je bilo ucjenjivanje - prihvatite sve ovo kao što je u butmirskom paketu bilo, pa ćete onda ići dalje - što se tiče Stranke za BiH, to sigurno neće biti prihvaćeno.

RSE: Opravdavate li aktivno učešće visokog predstavnika u BiH u procesu donošenja odluka, naročito s aspekta korištenja bonskih ovlaštenja ?

Silajdžić: Bonska ovlaštenja su tu i treba da ostanu sve dotle dok se ne riješi pitanje o BiH. Iznenađeni smo da je glasnogovornik OHR-a rekao sljedeće: „U Dejtonskom mirovnom sporazumu ne spominje se vlasništvo nad državnom imovinom." Pa valjda državna imovina jeste vlasništvo države! Ovakav jedan istup potpuno ignoriše Sud BiH koji je još u oktobru 2008. godine presudio da je pravni sljednik Socijalističke Republike BiH Republika BiH koja nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država. To je u Ustavu. Stoga, imovina na kojoj je pravo raspolaganja imala bivša SR BiH, smatra se vlasništvom BiH. Međunarodna zajednica i Vijeće za implementaciju mira je identifikovalo učvršćivanje vladavine prava kao jedan od uslova za gašenje OHR-a. Gdje je tu vladavina prava, ako se ignoriše Sud BiH i ako se ignoriše Ustav BiH? Cijelo vrijeme i to obilježava ovu godinu. Bježi se s pravnog terena na teren političkog dogovaranja, gdje je sve moguće. Ustvari: „Nema Dejtona - dogovorite se!". To je poruka.

RSE: Koji su najveći propusti BiH u 2009. godini?

Silajdžić: Od samog početka se ne sprovodi Dejtonski sporazum. Naprotiv. Imamo nastojanja od Aprilskog paketa, po kojem je čak bilo moguće da se entitetskim glasanjem raspusti Parlament - što nema u Dejtonskom sporazumu, preko ovog Prudskog sporazuma koji je insceniran upravo zato da se od države oduzme imovina, da se imovina podijeli, a ne - kako kažu - da se ojača BiH, da BiH postane funkcionalna država. Kako može biti funkcionalna, ako se slabi, ako se država pretvara u jednu agenciju koja koordinira dva entiteta? Dakle, šta je očigledan cilj? Ako hoćemo integraciju u Evropu, da prihvatimo i ono što nismo prihvatili ni u Dejtonu. To su žalosne činjenice, ali su činjenice. Moram reći da je inicijativa za pokretanje velikih investicija, prije svega u energetskom sektoru, u iznosu od sedam milijardi maraka zaustavljena iz raznih interesnih i politikantskih razloga. Da smo pokrenuli te projekte, danas ne bismo imali ovu krizu. Imali bismo rast.

Izvor *** SPAM ***/content/view/52127/254/

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#355 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Bosnolog » 07/01/2010 01:58

ops dupli:(

Alfa Kentaur
Posts: 382
Joined: 20/09/2009 08:56

#356 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Alfa Kentaur » 07/01/2010 02:07

Haris :thumbup: :bih:

4x4
Posts: 89
Joined: 05/01/2010 17:10

#357 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 » 07/01/2010 02:09

hare se bori koliko moze.
sigurno je najbolji od postojecih probosanskih politicara.
ali je premlak.

nama treba neko ostriji, neko bez dlake na jeziku.
neko ko se ne boji umrijeti za svoje ciljeve.
a takvog politicara na nasoj strani jos nisam vidio.

User avatar
zvornicanin
Posts: 147
Joined: 08/10/2008 07:12

#358 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zvornicanin » 07/01/2010 06:14

4x4 wrote:hare se bori koliko moze.
sigurno je najbolji od postojecih probosanskih politicara.
ali je premlak.
Premlak???Jarane nemoze se pucati iz prazne puske! Pa ne samo lepi nego bilo koji politicar koji nema jaku pozadinu nemoze biti ostar!Kad bi on imao malo jacu partiju a ne svlacionicu gdje su danas za 100% sutra Suljini tj SDA a preksutra Lagumdzijini onda bi mozda mogao nesto postici.
nama treba neko ostriji, neko bez dlake na jeziku.
I sta bi time postigao??Vecu svadu??prijetiti??Pa par puta je isti taj hare rekao nesto istinito i nije valjalo,odmah je bilo nije trebao to reci,eto nezna sta je politika i tako...
neko ko se ne boji umrijeti za svoje ciljeve.
Sta ti je bolan cuj umrijeti!!Pa ljudi se uplicu u politiku da bi maznuli para a ne da bi umirali.Ali je istina to da mogu da dovedu do toga da drugi umiru zbog njih ...e to je vec poznato.A oni lijepo fino u avion i magla.
a takvog politicara na nasoj strani jos nisam vidio.
Ma ne samo na nasoj strani !! Takav politicar ne postoji!!! niti je ikad postojao,usput ako znas za nekog takvog ,nemora biti u BiH niti iz BiH a da je postojao ...eto volio bih to saznati...mislim njegovo ime .. :D

zonbirile
Posts: 11870
Joined: 09/10/2008 12:06

#359 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile » 07/01/2010 07:18

4x4 wrote:hare se bori koliko moze.
sigurno je najbolji od postojecih probosanskih politicara.
ali je premlak.

nama treba neko ostriji, neko bez dlake na jeziku.
neko ko se ne boji umrijeti za svoje ciljeve.
a takvog politicara na nasoj strani jos nisam vidio.
---------------------------------
pređi sa stripova na nešto ozbiljnije

Broj 1
Posts: 371
Joined: 15/09/2009 20:50

#360 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Broj 1 » 07/01/2010 09:22

Harise trebao si izvrsiti samoubistvo u Deytonu da ne bi potpisao taj tariguz od nesporazuma i onda bi nam svima bilo lakse.
Usput si mogao i naseg merhametliju povesti u dzenetske baste.

Skloni se sa scene, naucili su i drugi engleski i arapski jezik, mozes kod Ganica da predajes kao vanredni predavac.

User avatar
vee-jay
Posts: 7165
Joined: 22/06/2004 20:50
Location: virtual reality

#361 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vee-jay » 07/01/2010 11:45

Bosnolog wrote:Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
odgovor na to je sam dao prije nekoliko dana :wink:
Nakon SNSD-ovog ultimatuma: U BiH dozvoljeno negiranje genocida i ratnih zločina!

Zvuči nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti! Tako su odlučili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom čitanju usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolić.

.... od Silajdzica nista novo. kada prica sve je OK, dok ne zasjedne da se dogovara...


User avatar
Fair Life
Posts: 14231
Joined: 02/03/2004 00:00

#363 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Fair Life » 07/01/2010 11:58

Vodite ga kuci... 'ebo vas on, a vi njega.

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

#364 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by veljaca » 07/01/2010 12:05

vee-jay wrote:
Bosnolog wrote:Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
odgovor na to je sam dao prije nekoliko dana :wink:
Nakon SNSD-ovog ultimatuma: U BiH dozvoljeno negiranje genocida i ratnih zločina!

Zvuči nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti! Tako su odlučili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom čitanju usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolić.

.... od Silajdzica nista novo. kada prica sve je OK, dok ne zasjedne da se dogovara...
Ne znam da li znas , a bilo bi smijesno da ne znas , da je ova izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bila jedan od uslova ukidanja viznog rezima za gradjane BiH. Izmedju dva zla izabrano je ono manje ....
Mnogima u BiH je stalo da konacno ne budu gradjani drugog reda i da mogu putovati bez viza ..... Ne znam za tebe ( ako zelis mozes odgovoriti ) ali ja ni kriv ni duzan ne mogu putovati svijetom bez viza ....... zalosno ....

User avatar
vee-jay
Posts: 7165
Joined: 22/06/2004 20:50
Location: virtual reality

#365 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vee-jay » 07/01/2010 12:15

veljaca wrote:
vee-jay wrote:
Bosnolog wrote:Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
odgovor na to je sam dao prije nekoliko dana :wink:
Nakon SNSD-ovog ultimatuma: U BiH dozvoljeno negiranje genocida i ratnih zločina!

Zvuči nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti! Tako su odlučili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom čitanju usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolić.

.... od Silajdzica nista novo. kada prica sve je OK, dok ne zasjedne da se dogovara...
Ne znam da li znas , a bilo bi smijesno da ne znas , da je ova izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bila jedan od uslova ukidanja viznog rezima za gradjane BiH. Izmedju dva zla izabrano je ono manje ....
Mnogima u BiH je stalo da konacno ne budu gradjani drugog reda i da mogu putovati bez viza ..... Ne znam za tebe ( ako zelis mozes odgovoriti ) ali ja ni kriv ni duzan ne mogu putovati svijetom bez viza ....... zalosno ....
uslov, da i? uslova hiljadu, eno bilo ih je i za Srbiju u nista manjem broju, i?

Istina jeste da SNSD u vlasti BiH ima najjacu rijec. Haris trabunja na jednoj strani dok na drugoj - kao stranka na vlasti - ne samo da nista receno ne provodi nego radi upravo obratno od onoga sto izjavljuje.... pa to je u najmanju ruku glupost...

cuj ni kriv ni duzan :-) :lol:

User avatar
veljaca
Posts: 7753
Joined: 11/03/2008 14:25
Location: Za Zelju se ne navija - Zeljo se VOLI ....

#366 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by veljaca » 07/01/2010 12:21

vee-jay wrote:

cuj ni kriv ni duzan :-) :lol:
Hajde, majke te, navedi tu moju krivicu i za sta sam duzan - da ne mogu putovati svijetom bez vize .....Navedi ...

Sto se tice Hareta - imas pravo misliti sta hoces - ali dozvoli i drugima to isto pravo ...

Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#367 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Orbini » 07/01/2010 12:44

Broj 1 wrote:Harise trebao si izvrsiti samoubistvo u Deytonu da ne bi potpisao taj tariguz od nesporazuma i onda bi nam svima bilo lakse.
Usput si mogao i naseg merhametliju povesti u dzenetske baste.

Skloni se sa scene, naucili su i drugi engleski i arapski jezik, mozes kod Ganica da predajes kao vanredni predavac.
1995-te, 1996-te smo slavili Dejton. Uopste cinjenicu da je BiH opstala kao drzava(bez obzira kako unutra uredjena), da je ostala u avnojevskim granicama(ma ko bio na kojem dijelu granice), da nema vise Herceg Bosne, da su svi putevi bili otvoreni i da si mogao prolaziti kroz nekadasnje zabranjene zone, da se dogovorio zakon o povratu imovine(sto napr. nisu bili dobili prognani Palestinci izvan danasnjih geta), da ima struje, plina, da ljudi ne ginu niti umiru od hladnoce, gladi,.. da su Sarajevo i Gorazde deblokirani,..
Lako je danas biti general poslije bitke pa "moglis mo ovako ili onako,.". Bosnjaci su onda bili sretni da su uopste bioloski opstali, a drzava uopste prezivjela. Zalihe potrosene, Srbija jos nije bila izvela kompletnu mobilizaciju cijelog rezervnog sastava, zabrana leta njihovih aviona, hrvatsko-bosnjacka koalicija nestabilna,.... mislim - budi malo realan. Nismo imali ni priblizno iste karte u rukama kao ostali igraci.
Danas su se kriteriji promijenili i ocekivanja sto je dobro, ali ne treba nikog akuditi zbog Dejtona jer je onda u onim uslovima bio maksimum maksimuma koji se mogao dobiti. Danas je prevazidjen, i diplomastki lobisticki,.. rat ce trajati dugo.

Medjutim, Bosnjaci, iako jaci nego onda i sa drugim kriterijima,.. opet nisu dovoljno jaki da sami autoritetom, snagom, vezama,.. promijene nesto. Sta nas onda kosta retorika gdje bar kazemo stoa mislimo - nista. Harisa mozemo prozvati za mnogo drugih stvari,.. ali ne zato sto kaze ono sto svi mislimo i zato sto ima principa i granice prema secesionistima. Trenutno je jedini moguc kompromis sa Banjalukom da im udovoljis i dadnes sta traze,.. a MZ je toliko jalova - da ce blagosloviti bilo kakav dogovor, bez obzira ko je privilegovan a ko zakinut, - pa ti vidi. Najgore se izguralo, bice jos losih godina kako god okrenes,.. ali se nema razloga kriti istina i gurati pod tepih cinjenice.

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#368 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa » 07/01/2010 12:48

sve je to haris lijepo ispričao, ali od provedivih rješenja ni R.

zonbirile
Posts: 11870
Joined: 09/10/2008 12:06

#369 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile » 07/01/2010 15:22

Orbini wrote:
Broj 1 wrote:Harise trebao si izvrsiti samoubistvo u Deytonu da ne bi potpisao taj tariguz od nesporazuma i onda bi nam svima bilo lakse.
Usput si mogao i naseg merhametliju povesti u dzenetske baste.

Skloni se sa scene, naucili su i drugi engleski i arapski jezik, mozes kod Ganica da predajes kao vanredni predavac.
1995-te, 1996-te smo slavili Dejton. Uopste cinjenicu da je BiH opstala kao drzava(bez obzira kako unutra uredjena), da je ostala u avnojevskim granicama(ma ko bio na kojem dijelu granice), da nema vise Herceg Bosne, da su svi putevi bili otvoreni i da si mogao prolaziti kroz nekadasnje zabranjene zone, da se dogovorio zakon o povratu imovine(sto napr. nisu bili dobili prognani Palestinci izvan danasnjih geta), da ima struje, plina, da ljudi ne ginu niti umiru od hladnoce, gladi,.. da su Sarajevo i Gorazde deblokirani,..
Lako je danas biti general poslije bitke pa "moglis mo ovako ili onako,.". Bosnjaci su onda bili sretni da su uopste bioloski opstali, a drzava uopste prezivjela. Zalihe potrosene, Srbija jos nije bila izvela kompletnu mobilizaciju cijelog rezervnog sastava, zabrana leta njihovih aviona, hrvatsko-bosnjacka koalicija nestabilna,.... mislim - budi malo realan. Nismo imali ni priblizno iste karte u rukama kao ostali igraci.
Danas su se kriteriji promijenili i ocekivanja sto je dobro, ali ne treba nikog akuditi zbog Dejtona jer je onda u onim uslovima bio maksimum maksimuma koji se mogao dobiti. Danas je prevazidjen, i diplomastki lobisticki,.. rat ce trajati dugo.

Medjutim, Bosnjaci, iako jaci nego onda i sa drugim kriterijima,.. opet nisu dovoljno jaki da sami autoritetom, snagom, vezama,.. promijene nesto. Sta nas onda kosta retorika gdje bar kazemo stoa mislimo - nista. Harisa mozemo prozvati za mnogo drugih stvari,.. ali ne zato sto kaze ono sto svi mislimo i zato sto ima principa i granice prema secesionistima. Trenutno je jedini moguc kompromis sa Banjalukom da im udovoljis i dadnes sta traze,.. a MZ je toliko jalova - da ce blagosloviti bilo kakav dogovor, bez obzira ko je privilegovan a ko zakinut, - pa ti vidi. Najgore se izguralo, bice jos losih godina kako god okrenes,.. ali se nema razloga kriti istina i gurati pod tepih cinjenice.
-------------------------------------------
lako je Hariju i ostalim tvorovima dok je takvih kao ti.

4x4
Posts: 89
Joined: 05/01/2010 17:10

#370 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 » 07/01/2010 16:09

zvornicanin wrote:[
Ma ne samo na nasoj strani !! Takav politicar ne postoji!!! niti je ikad postojao,usput ako znas za nekog takvog ,nemora biti u BiH niti iz BiH a da je postojao ...eto volio bih to saznati...mislim njegovo ime .. :D
Milorad Dodik.

covjek je prost, sebican, arogantan, i seljacki nastrojen.
a takav jedan treba u nasim redovima.

nazalost mi ga nemamo.

kako je Milorad odyebao chitavu MZ u prudskom procesu, to je za svako divljenje.
mislim da je on opasniji od Milosevica i Karadzica zajedno.

ibizza
Posts: 3903
Joined: 05/06/2008 00:46

#371 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by ibizza » 07/01/2010 16:19

4x4 wrote:
zvornicanin wrote:[
Ma ne samo na nasoj strani !! Takav politicar ne postoji!!! niti je ikad postojao,usput ako znas za nekog takvog ,nemora biti u BiH niti iz BiH a da je postojao ...eto volio bih to saznati...mislim njegovo ime .. :D
Milorad Dodik.

covjek je prost, sebican, arogantan, i seljacki nastrojen.
a takav jedan treba u nasim redovima.

nazalost mi ga nemamo.

kako je Milorad odyebao chitavu MZ u prudskom procesu, to je za svako divljenje.
mislim da je on opasniji od Milosevica i Karadzica zajedno.
Lahko je odjebati kad imas Rusiju iza sebe...Koga mi imamo?

foucault
Posts: 242
Joined: 24/06/2005 16:42

#372 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by foucault » 07/01/2010 16:29

veljaca wrote:
vee-jay wrote:
Bosnolog wrote:Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
odgovor na to je sam dao prije nekoliko dana :wink:
Nakon SNSD-ovog ultimatuma: U BiH dozvoljeno negiranje genocida i ratnih zločina!

Zvuči nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti! Tako su odlučili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom čitanju usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolić.

.... od Silajdzica nista novo. kada prica sve je OK, dok ne zasjedne da se dogovara...
Ne znam da li znas , a bilo bi smijesno da ne znas , da je ova izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bila jedan od uslova ukidanja viznog rezima za gradjane BiH. Izmedju dva zla izabrano je ono manje ....
Mnogima u BiH je stalo da konacno ne budu gradjani drugog reda i da mogu putovati bez viza ..... Ne znam za tebe ( ako zelis mozes odgovoriti ) ali ja ni kriv ni duzan ne mogu putovati svijetom bez viza ....... zalosno ....
Ne znam da li znas, ali mi se cini da ne znas da je 111 clanova Krivicnog zakona mijenjano. Sporno je bilo jedino negiranje genocida. Cijeli je zakon SNSD rusio zbog toga. Ako je tebi ok i normalno da je cijena za ukidanje viza to da se slobodno moze negirati genocid i da Europska komisija odnosno njena delegacija u Sarajevu nema nista protiv toga vec kaze da pristaje na to onda je zaista veliko pitanje:KAKAV JE TO VELIKI EUROPSKI USLOV ISPUNJEN?

Prema tome, putuj, niko ti ne brani, samo se nemoj cuditi prljavoj izbornoj kampanji u kojoj cemo slusati kako se nijedan zločin nije dogodio. A ni rezultatima izbornim. Nemoj se ni pitati kome to odgovara.

zavrzlama
Posts: 9421
Joined: 15/01/2006 18:35

#373 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zavrzlama » 07/01/2010 16:32

Orbini wrote:
Broj 1 wrote:Harise trebao si izvrsiti samoubistvo u Deytonu da ne bi potpisao taj tariguz od nesporazuma i onda bi nam svima bilo lakse.
Usput si mogao i naseg merhametliju povesti u dzenetske baste.

Skloni se sa scene, naucili su i drugi engleski i arapski jezik, mozes kod Ganica da predajes kao vanredni predavac.
1995-te, 1996-te smo slavili Dejton. Uopste cinjenicu da je BiH opstala kao drzava(bez obzira kako unutra uredjena), da je ostala u avnojevskim granicama(ma ko bio na kojem dijelu granice), da nema vise Herceg Bosne, da su svi putevi bili otvoreni i da si mogao prolaziti kroz nekadasnje zabranjene zone, da se dogovorio zakon o povratu imovine(sto napr. nisu bili dobili prognani Palestinci izvan danasnjih geta), da ima struje, plina, da ljudi ne ginu niti umiru od hladnoce, gladi,.. da su Sarajevo i Gorazde deblokirani,..
Lako je danas biti general poslije bitke pa "moglis mo ovako ili onako,.". Bosnjaci su onda bili sretni da su uopste bioloski opstali, a drzava uopste prezivjela. Zalihe potrosene, Srbija jos nije bila izvela kompletnu mobilizaciju cijelog rezervnog sastava, zabrana leta njihovih aviona, hrvatsko-bosnjacka koalicija nestabilna,.... mislim - budi malo realan. Nismo imali ni priblizno iste karte u rukama kao ostali igraci.
Danas su se kriteriji promijenili i ocekivanja sto je dobro, ali ne treba nikog akuditi zbog Dejtona jer je onda u onim uslovima bio maksimum maksimuma koji se mogao dobiti. Danas je prevazidjen, i diplomastki lobisticki,.. rat ce trajati dugo.

Medjutim, Bosnjaci, iako jaci nego onda i sa drugim kriterijima,.. opet nisu dovoljno jaki da sami autoritetom, snagom, vezama,.. promijene nesto. Sta nas onda kosta retorika gdje bar kazemo stoa mislimo - nista. Harisa mozemo prozvati za mnogo drugih stvari,.. ali ne zato sto kaze ono sto svi mislimo i zato sto ima principa i granice prema secesionistima. Trenutno je jedini moguc kompromis sa Banjalukom da im udovoljis i dadnes sta traze,.. a MZ je toliko jalova - da ce blagosloviti bilo kakav dogovor, bez obzira ko je privilegovan a ko zakinut, - pa ti vidi. Najgore se izguralo, bice jos losih godina kako god okrenes,.. ali se nema razloga kriti istina i gurati pod tepih cinjenice.
potpis ...

User avatar
and
Posts: 8178
Joined: 04/09/2007 22:51

#374 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by and » 07/01/2010 16:43

veljaca wrote:
vee-jay wrote:
Bosnolog wrote:Haris Silajdžić: Realizuje se Miloševićev projekat
odgovor na to je sam dao prije nekoliko dana :wink:
Nakon SNSD-ovog ultimatuma: U BiH dozvoljeno negiranje genocida i ratnih zločina!

Zvuči nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti! Tako su odlučili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom čitanju usvojili izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolić.

.... od Silajdzica nista novo. kada prica sve je OK, dok ne zasjedne da se dogovara...
Ne znam da li znas , a bilo bi smijesno da ne znas , da je ova izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bila jedan od uslova ukidanja viznog rezima za gradjane BiH. Izmedju dva zla izabrano je ono manje ....
Mnogima u BiH je stalo da konacno ne budu gradjani drugog reda i da mogu putovati bez viza ..... Ne znam za tebe ( ako zelis mozes odgovoriti ) ali ja ni kriv ni duzan ne mogu putovati svijetom bez viza ....... zalosno ....
oko nekih stvari nema kompromisa i nema nikakvih objašnjenja i opravdanja

User avatar
Bourne
Posts: 550
Joined: 23/07/2009 16:47
Location: Sarajevo-Bistrik.ba

#375 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Bourne » 07/01/2010 17:09

Hajde da ne otvaram novu temu zaljepit cu ovdje...

Olli Rehn: Političari iz RS-a opet ugrozili evropski put BiH

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn uputio je ozbiljno upozorenje bosanskohercegovačkim vlastima zbog pokušaja vlasti Republike Srpske da preuzmu nadležnost nad raspodjelom državne pomoći i međunarodnih sredstava, čime BiH krši Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom.

Večernji list je u posjedu pisma koji je Rehn uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, a o pismu je, uz ostale, upoznat i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajnje nezapaženo 10. prosinca prošle godine Zakon o nadzoru financijske pomoći entitetima. Ovim zakonom izravno je prekršen privremeni SSP koji do 1. lipnja treba ratificirati svih 27 zemalja članica Europske unije. Do tada se ovaj zakon mora poništiti i donijeti državni zakon i uspostaviti povjerenstvo.

- Izražavam osobno žaljenje glede ovih zbivanja. Privremeni sporazum između EU-a i BiH zahtijeva da se uspostavi neovisno tijelo na državnoj razini koje bi imalo ekskluzivne nadležnosti za cijelu zemlju do 1. srpnja 2010. godine. Ukoliko se zakon iz Republike Srpske do tada ne zamijeni zakonom na državnoj razini i državnim Povjerenstvom za pomoć, tada će BiH prekršiti privremeni sporazum, stoji u pismu Ollija Rehna. Pismo je već dovoljno upozorenje, ali iz Bruxellesa stižu upozorenja kako bi BiH mogao biti privremeno suspendiran SSP, što bi bio najozbiljniji udar u napredovanju države BiH prema Europskoj uniji. Valja reći da su ambicije sadašnjih političkih struktura vlasti u BiH u ovoj godini podnijeti prijavu za otvaranje pregovora o stupanju u članstvo EU-a.

To bi, međutim, mogao biti samo daleki san, a s druge strane, suspendiranje SSP-a - jedan od rijetkih primjera u Europi da jedna država pada na takvom testu. Zbog toga je krajnje diplomatski Rehn pozvao vlasti da poduzmu potrebne korake. - Zato od vas tražim da suspendirate zakon Republike Srpske i usporedno pomognete osigurati brzo usvajanje zakona o državnoj pomoći u skladu s preporukama Europske komisije, navodi Rehn u pismu. Tijekom prošle godine i voditelj Odjela za proširenje Europske komisije za prostor jugoistočne Europe Pierre Mirel upozorio je bh. vlasti, što bi se moglo dogoditi u slučaju nepoštivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, piše večernji.

Vlasti RS će ugroziti liberalizaciju viza

- Vlasti RS-a vrlo vjerojatno neće prihvatiti odricanje nadležnosti nad raspodjelom dijela pomoći koji se tiče ovoga entiteta. Uz sigurnu odgodu otvaranja pregovora za pristupanje Europskoj uniji u slučaju odbijanja uspostave državne komisije, izvjesno je da bi se mogli poremetiti i planovi za liberalizaciju viznoga režima u ovoj godini. Neslužbeno se govori i da su ustavne promjene dio paketa EU-a za ovaj krak.
:bih: :bih:

Post Reply