Vidi, bogoljube.....Možemo se složiti da gradnja džamije nije suštinski podstrek za povratak ( definitivno ima mnogo prečih stvari), ali već sam ovdje pisao o mom iskustvu u Podžeplju.....Povratnici u to mjesto, ne žive sjajno....Nekako deveraju, preturaju dan za danom, bave se poljoprivredom, imaju poneku kravu....No, dok im se nije obnovila džamija, najveći broj njih je na pitanje, šta im je u ovom momentu najpotrebnije, odgovarao:" Džamija". Dakle, razloga za obnovu džamija u RS ima više, pa i u onim gradovima i selima gdje je povratak skoro nikakav. I nije riječ o inatu, nije riječ ni o "zapišavanju" teritorije ( od ovog termina mi je mrži samo termin "torovi"bogoljub wrote:VIVALDI! Gradnja dzamija u RS ili pitanje zasto se ne grade tako cesto kao u Sarajevu je zasebna tema. Ako postavljamo to pitanje, prvo trebamo da vidimo a koliko se to vratilo bosnjaka muslimana u te prostore!? Ukoliko odgovor bude malo, odgovor za pravljenje dzamija je takodze: malo!
Nemoze gradnja dzamije biti podstrek na povratak! Ukoliko bi se tako desilo da se gradi dzamija tamo gdje nema povratka, to bi bilo neprirodno i nakaradno. Ovdje se moze postaviti sasvim oprecno pitanje odnosno oprecna tema, Koliko je drustvo ucinilo, i koliko je bilo odgovorno prema IZ muslimana pa se pobrinulo da se stvore osnovni uvjeti za povratak. Da postrek za povratak budu: sigurnost gradjana!
Istina je da su Bosnjaci ti koji se jedini zalazu za multietnicnost!
Medjutim, nepada mi napamet, niti imam zelju da ikome pokusavam objasnjavati svoju multietnicnost kroz negradnju dzamije ondje gdje je ona bila Stotine godina prije nas, samo da bi dokazao kako sam multietnican!
Ako gledamo u globalu BiH onda mozemo naci milon druh i vecih uzurpatorskih akcija koje su pogodile muslimane Bosnjake.
Pa niko ne podeze temu jesmo li multietnicni u BiH.
Posljednji primjer je brisanje privatne imovine sa lica u RS koja nisu tamo, Tj. pljackanje onoga sto se u ratu opljackati nije moglo.

A generalno, o povratku bih mogao , bez prestanka, mjesec govoriti.....O bošnjačkoj nesposobnosti, nezainteresiranosti i licemjerju, a mislim ovdje na prestavnike vlasti, svih nivoa.... I ovaj primjer oko tretmana imovine u Rs, plaćanju poreza na njum, čudesima.....Zanima rijetke, koji sjede u Vijeću naroda RS....Braciku, da mu Bog dragi podari šta od Njega poželio...I još nekolicinu njegovih kolega, Bošnjaka.....
O gradnji džamija na teritorijama koje nekoć nazivasmo slobodnim, ne bih previše....Puno sam se time bavio na ovom forumu.....Taman krenem da napišem da u tom procesu treba biti racionalan, uvažiti što-šta ( od stvarnih potreba, arhitektonskog rješenja, adekvatne lokacije, itd, itd....), ali odustanem....nakon što pročitam kako, gle čuda, u Italiji, svaki kvart nema crkvu....I nikako da izbrojim novoizgrađene džamije u Sarajevu....
Za bakr-babinu džamiju....Idejno rješenje je fantastično......Bosanska osobenost u njezinom izgledu, prostorno nevelika džamija, sa pratećim sadržajima, koji mogu poslužiti afirmiranju društvene odgovornosti IZ u BiH. Što je posebna tema.....Za čije je ozbiljno promatranje ,neophodno definirati društvenu odgovornost u bosanskim okolnostima.....I naravno, da te vrste odgovornosti islamskoj zajednici nedostaje....U ogromnim količinama....No, bojim se, da je i drugačije, našlo bi se već onih, koji bi u otvaranju staračkog doma u organizaciji IZ, vidjeli ugrozbu sekularnosti....Ko što su je pronašli u otvaranju centara za liječenje ovisnosti....