OHR = tigar od papira

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#76 Re: OHR = tigar od papira

Post by Bosnolog » 02/10/2009 20:07

OHR je najveca prepreka uspostavljanja normele i bolje BiH,on je najveci cuvar genocidnog ceda nastalog silovanjem BiH od strane SANU genocidne ideologije zla.To Dabicevo cedo cuva OHR tolerisanjm fasistickog olicja u liku i djelu Dodika i njegovih pulena kai i firefa iz tog genociteta.Onog momenta kad ode OHR u BiH ce se stvari rijesitu uz cijenu koja ce biti diktirana istim rijesenjem ali ce biti konacno rijesena ova kontrolisana krvlju kreirana enigma od 92 do danas.

Druga opcija je da USA preuzme kormilo i nametne novi Deton II i spasi nas od neizbjeznog sukoba u koji nas guraju SANU-i mentoli preko sizofrenog Laktasenka.

Licno sam za mirnu i demokratsku opciju rijesenja BH krize i idlazak OHR-a nakon uspostave normale i funkcionalne BiH u sto sumnjam kao i vecina BH grdana i dobronamjernih ljudi.


User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#77 Re: OHR = tigar od papira

Post by kiky » 02/10/2009 20:30

šiling nije radio ništa ...
lajčak je razvaljivo bih i za to uzimao lovu ...
valentije je tu da završi posao ...
samo jebali su se u jednoj maloj sitnici ...

User avatar
aso
Posts: 16
Joined: 01/10/2009 07:40

#78 Re: OHR = tigar od papira

Post by aso » 02/10/2009 21:32

[quote="1gorstak"

sve stoji i vrlo vjerojatno će se "funkcioniranje" bih još dugo odvijati po obrazcu koji si opisao, ali ti stvar gledaš iz kako kažeš probosanskog kuta, hajde probaj pogledati na problem iz drugih pro kuteva hrvatskog, bošnjačkog i pogotovo srpskog i uz njih vezati vansustavna djelovanja, vjerujem da će obrazac kao i očekivani rezultati biti nešto drukčiji.[/quote]

Oni koji navodno predstavljaju hrvatski narod u Ustavnom sudu BiH su se borili PROTIV odluke o konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Ne mogu ja na svijet gledati kroz njihove naocale, razbolio bih se.[/quote]

vjerojatno ni oni kroz tvoje iz sličnih ili gotovo istih razloga, i to ti je bih, ovakva kakva je danas.

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

#79 Re: OHR = tigar od papira

Post by hercegovac_pravi » 02/10/2009 22:32

OHR jeste tigar od papira i treba da ode iz BiH. Oni jednostavno nemaju kapacitet za rasplet situacije koju su sami kreirali zahvljujuci svojoj neumjesnosti. Isto tako, primjetio sam da se dosta forumasa pita "Sta ce se desiti ukoliko Srbi i Hrvati istupe iz BiH parlamenta?" Odgovor je veoma jednostavan....NISTA. Te institucije svoj legalitet crpe iz UN-a a sad sto neke "separatisticke" vodje napustaju isti......sta se tu moze. Onog momenta kad pc ili hzhb dobiju legalitet u UN-u......e tad nastaje druga prica. Do tada ...kokice u ruke i uzivajte.

mapex
Posts: 38
Joined: 29/09/2009 22:27

#80 Re: OHR = tigar od papira

Post by mapex » 02/10/2009 23:02

OHR jeste tigar od papira...
ali je i BiH drzava od papira

mapex
Posts: 38
Joined: 29/09/2009 22:27

#81 Re: OHR = tigar od papira

Post by mapex » 02/10/2009 23:08

1gorstak wrote:
Elvis_je_ziv wrote:Za odgovor i tebi i Zavrzlami a i uvjek pomalo ratobornom Orbiniju iskoristiti cu post na jednom od na neki nacin slicnih topica Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Sve vise sam siguran da je razlog ovolikog trvenja u BiH upravo skori ulazak BiH u EU...
Ekstremistima je jasno da tada mogu zaboraviti nedosanjane snove o unitarnoj BiH u kojoj bi dominirao jedan narod , ili onim drugim koji bi da pocjepaju drzavu bez obzira sta kosta.
Ulazak BiH u EU je izvjesnost. Ako nikako drugacije, ubaciti ce nas kao kofer unutra.
A kada narod ponovo bude imao tri obroka dnevno, drugacije ce se ponasati ,a svakako i birati na izborima...
PS
Siguran sam da cemo u EU uci najkasnije za 10 g.
Mozda se nama to cini dug period, ali u istorijskim relacijama to je samo treptaj oka.
''Bjeli Sengen'' ili kako se vec zove dobiti cemo uskoro, mozda vec na proljece, i on ce nam pomoci da nekako premostimo taj period.
Ja podrzavam takav rasplet situacije. Medjutim, kao sto vec sam naslov kaze, medjunarodna zajednica u koju se obojica uzdamo je mrtav konj. Odlicno bi bilo da nam, kao sto ti kazes, nametnu clanstvo u EU, trpio bih nekako i ovakvu stagnaciju jos 50 godina ako to znaci da nece biti nasilja. Ali sta ako velikosrpski faktor ipak odluci onemoguciti funkcionisanje drzavnih organa, ako blokira djelovanje SIPA-e i Suda BiH na prostoru manjeg entiteta, jer su to za njih "nelegitimne i nelegalne" institucije ?

Ili ne treba o tom razmisljati, nego se treba pustiti niz vodu pa sta god bude ?
a sta ako nakon tih 50 godina opet bude nasilja ....
podjelom bosne ce se zavrsiti balkansko pitanje i nece vise biti sukoba

User avatar
Elvis_je_ziv
Posts: 168
Joined: 21/09/2009 17:11

#82 Re: OHR = tigar od papira

Post by Elvis_je_ziv » 03/10/2009 01:12

trofej wrote:U vezi sa BiH, postoji nešto što mi - iz raznoraznih razloga - tek naziremo, a što je istovremeno i prijatelj i neprijatelj BiH od njenog postanka do danas. Izvorno se crpi iz supozicije BiH, kako regionalne tako i globalne, i to u smislu da je ona središte a ne periferija ljudskih nada i beznađa. To nešto je filogenetski u nama - prijateljima BiH, ispoljeno kao većinsko i 1992. godine, pa čak i globalno prepoznato kao - borba za život u njegovom najprirodnijem obliku: gdje biopsihosocijalna ontogeneza čovjeka i čovječanstva nije neizbježna Prokrustova postelja. To je historijski atipično, međutim danas se globalno ističe kao primaran uvjet života na Zemlji uopće.

Ponavljam, po onoj: "Ko pristaje - ne čini mu se nepravda." - BiH i Bošnjani nikad nisu pristali na Prokrustovu postelju, bez obzira na sve učinjene nepravde. Najnovija, konsenzualna nepravda je uvijena u kojekakva politička: multi! - ispred kojeg se značajna većina bh-građana (računajući i one malodobne za političko izjašnjavanje) povlači u političku herezu, "predosjećajući" da su na sceni izbori oprečni njihovom biću.

U historiji BiH malo je perioda u kojima su joj neprijatelji davali ikakvu šansu. Ali - nadživjela ih je, oponirajući svim njihovim prognozama. Danas, BiH ima globalno najbolju šansu - s obzirom da su za nju čuli i prijatelji. Stoga je i ovolika presija na nju, a primarno na osnovne premise njenog opstanka. Među njima je na prvom mjestu - čovjek, prijatelj sebi i, potom, svima i svemu. Pa čak i nesretnicima koji i ne znaju šta je prijateljstvo.

Stoga, ukoliko bi bilo ko u BiH stavio konsenzualni palac na papir u kojem je ustanovljena kapitulacija BiH (odnosno - bosnocid!), čovjek ne bi imao izbora, izuzev - borbe za BiH.
Da ...Ali..
...da li je filozofija misao bivstvovanja ili je ona misao revolucije? Ako je filozofija misao bivstvovanja, da li je ona misao koja misli bivstvovanje ili je ona misao koju i kojom misli bivstvovanje? Ako je filozofija misao koja misli bivstvovanje da li je ta misao utvrđivanje onoga što jest, potraga za onim što može biti ili propisivanje onoga što se mora zbiti? Da li je njen poziv da žigoše ono što je štetno, veliča ono što je korisno, pokazuje put ka onome što je poželjno, učvršćuje vjerovanje u ono što je dostižno, podiže nadu u ono što još nije izgubljeno, podstiče na ono što je opasno? Da li je ona susjed ili tuđinac bivstvovanja, njegov pastir ili lovac, njegov sijač ili kosac, njegov lugar ili logor, njegov prorok, ili porok? Je li ona od svega pomalo ili nije ništa, nego samo stroga i nesmiljena misao, što misleći bivstvovanje u njegovoj biti sve te slikovite opise odbacuje kao dječje odjeće što njenoj ozbiljnosti ne pristaju, te na sva pitanja tko je i što je samouvjereno odgovara da je to ona sama, misao bivstvovanja, lično i bez daljnjih dodataka.

Oba puta.

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#83 Re: OHR = tigar od papira

Post by kiky » 03/10/2009 09:54

ima opet neki grupnjak u butmiru ....
dokle više ove pornografije ...

trofej
Posts: 477
Joined: 05/06/2009 04:36

#84 Re: OHR = tigar od papira

Post by trofej » 04/10/2009 10:24

Tihić: SAD i EU odnose paket:
- Taj paket se priprema. Ne znam šta u tom paketu ima, odnosno šta su njegova rješenja, niti iko zna. Pretpostavljamo da se radi o paketu koji bi bio miks ustavnih reformi i zakonskih rješenja koja trebamo donijeti, od državne reforme pa nadalje. Svrha sastanka je da se omogući funkcioniranje države BiH, odnosno funkcionalna struktura države kako bi mogli da preuzmemo obaveze kao članica EU i NATO-a. Mi lideri ćemo vjerovatno izvršiti neke korekcije tog paketa, koji je osnova za razgovore. Vjerujem da će Amerikanci i Evropljani pomoći da se donesena rješenja i implementiraju - rekao je Tihić za "Avaz".
Doista – solomonski:
- Ne znam šta u tom paketu ima, odnosno šta su njegova rješenja, niti iko zna.
- Svrha sastanka je da se omogući funkcioniranje države BiH, odnosno funkcionalna struktura države kako bi mogli da preuzmemo obaveze kao članica EU i NATO-a.
- Mi lideri ćemo vjerovatno izvršiti neke korekcije tog paketa, koji je osnova za razgovore.

Sulejmane Tihiću, sviđalo ti se to ili ne, u tom paketu je slijedeće:
(1) Nacističkofašističke opcije i opcionari iš ispod bh-neba!
(2) BiH iš u NATO!
(3) BiH iš u EU!

makondo
Posts: 216
Joined: 12/03/2004 00:00

#85 Re: OHR = tigar od papira

Post by makondo » 05/10/2009 17:22

ovdje neko stalno treba podsjecati prisutne sta je realnost u drzavi bih. ukratko, ohr ne cuva "genocidnu tvorevinu sanu" itd. nego nadgleda provodjenje dejtonskog mirovnog sporazuma.

taj sporazum, izmedju ostalog, kaze da je republika srpska jedan od dva entiteta u bih. isto tako, taj sporazum je neko potpisao. bosnjacki lideri ispred svog naroda, recimo.

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#86 Re: OHR = tigar od papira

Post by Bosnolog » 26/01/2010 18:22

Opet OHR i visoko placuci Inzko nista konkretni i direktno nije iznio osim uobicajne suplje i opste konstatacije bez direktnog prozivanja onih koji ga pljuju i negiraju ,nista novo ,....Dodi moze nastaviti na putu samounistenja,..


Umjesto napretka, bilo osporavanja Dejtonskog sporazuma i državnih institucija
Jasno staviti do znanja političkim liderima da su osporavanja Dejtonskog sporazuma neprihvatljiva

Autor: ONASA26.01.2010. 17:16

Inzko: EU mora ozbiljno shvatiti izazove u BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko (Inzko) obratio se danas u Briselu (Bruxelles) Radnoj grupi za zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove u Evropskom parlamentu čije članove je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u BiH, apelirajući da se postojeći izazovi u našoj zemlji shvate veoma ozbiljno.

Evropska unija, uključujući Evropski parlament, mora biti proaktivno angažirana kako bi promijenila trenutne negativne političke trendove, saopštio je Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU (OHR/EUSR).

Inzko je naglasio da je BiH u posljednje četiri godine u političkom zastoju, te da, unatoč nominalnom napretku u pogledu programa koji se tiče EU, nije usvojena nijedna nova reforma koja bi državi dala veće nadležnosti potrebne za aktivno učešće u procesu pristupanja EU.

Umjesto napretka, izjavio je Inzko, bilo je čestih osporavanja institucija na državnom nivou, kao i Dejttonskog mirovnog sporazuma, visokog predstavnika i njegovih ovlasti, uključujući i nastojanja da se ponište reforme koje su bile preduslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Imajući na umu sve probleme sa kojima se suočava BiH i nepostizanje napretka, Inzko je članovima Evropskog parlamenta rekao da postoji potreba za obnavljanjem napora za BiH.

On je također naveo pitanja koja zahtijevaju trenutačno poduzimanje aktivnosti kako bi se krenulo ka zatvaranju OHR-a i napretku u pogledu programa koji se odnosi na EU.

- Od krajnje je važnosti da se jasno stavi do znanja političkim liderima da su trenutna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti visokog predstavnika neprihvatljiva - kazao je Inzko, navodi se u saopštenju.

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#87 Re: OHR = tigar od papira

Post by kiky » 22/02/2010 11:32

šta ohr još traži u bih ....
ako je stav mz-a ovakav kako ga inzko iznosi, koji k ... c sjedi u sarajevu i uzima pare ...
zašto inzko dobija platu ...
zašto ohr dobija toliki novac ...
:?

dallton
Posts: 7739
Joined: 31/07/2008 08:49

#88 Re: OHR = tigar od papira

Post by dallton » 22/02/2010 13:18

ma ohr samo razvlaci u nedostatku ideja i pravca...al ih je nekako i slatko gledati koliko su bespomocni, a mislili su da su pravo lukavi :mrgreen:

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#89 Re: OHR = tigar od papira

Post by kiky » 27/02/2010 23:12

inzko ...
go home ...
:bih:

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#90 Re: OHR = tigar od papira

Post by osa » 27/02/2010 23:14

tko god iza sebe nema vojsku, tigar je od papira...

dallton
Posts: 7739
Joined: 31/07/2008 08:49

#91 Re: OHR = tigar od papira

Post by dallton » 01/03/2010 12:54

osa wrote:tko god iza sebe nema vojsku, tigar je od papira...
da ne govorimo o onima koji cine 8-10 posto stanovnistva

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#92 Re: OHR = tigar od papira

Post by osa » 01/03/2010 12:56

dallton wrote:
osa wrote:tko god iza sebe nema vojsku, tigar je od papira...
da ne govorimo o onima koji cine 8-10 posto stanovnistva
i albanci činiše sličan postotak u srbiji, pa vidi vraga....

dallton
Posts: 7739
Joined: 31/07/2008 08:49

#93 Re: OHR = tigar od papira

Post by dallton » 01/03/2010 12:58

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:tko god iza sebe nema vojsku, tigar je od papira...
da ne govorimo o onima koji cine 8-10 posto stanovnistva
i albanci činiše sličan postotak u srbiji, pa vidi vraga....
ah ti usporedbe, nemoj me nasmijavati

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#94 Re: OHR = tigar od papira

Post by osa » 01/03/2010 13:02

dallton wrote:
osa wrote:
dallton wrote: da ne govorimo o onima koji cine 8-10 posto stanovnistva
i albanci činiše sličan postotak u srbiji, pa vidi vraga....
ah ti usporedbe, nemoj me nasmijavati
vjeruj nije mi to cilj, međutim ako ti je smiješno, smij se, bar je to zdravo, kažu, a ništa ne košta, ni tebe ni mene...

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#95 Re: OHR = tigar od papira

Post by kiky » 01/03/2010 13:08

bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
:D

pengpeng
Posts: 140
Joined: 17/05/2008 11:31

#96 Re: OHR = tigar od papira

Post by pengpeng » 01/03/2010 14:00

Nego drugovi jeste vec poceli kopati rovove, transeje i vrsiti obuku?? :lol:
Sad malo ozbiljnije. Ako bi neko od tri naroda u BiH pokrenuo neki sukob, NATO bi to sankcionisao u roku od par sati. Govorim za ukupno raspolozenje o ratu u RS, nema ga vecina. Cisto sumnjam da je u federaciji druga situacija. Vecina nas koja je prosla rat se osjeca prije svega izdana od strane onih na vlasti. I to ne izdana u nacionalnom smislu, nego u tome da su ratni profiteri na sve strane ti koji su najbolje prosli. Pokupovali za nikakvu cjenu razne firme, dok drugi kroz sverc ostvarise ogromna bogastva. Glavni problem svih naroda je taj da njihovi politicki predstavnici stalno varaju laznim obecanjima a sa druge strane se bogate. Imao sam prilike da pricam sa Bosnjacima i Hrvatima, koji su ratovali na istin podrucjima gdje i ja. Posve smo normalno razgovarali bez ikakvih problema, obicni narod je zadesila manje vise ista sudbina. Kao sto sam vec jednom rekao jedino rijesenje situacije u BiH je da se svaki narod obracuna sa svojim lopovima u vlasti. Sadasnji politicari namjerno postavljaju nemoguce zahtjeve, iako znajuci da se mogu ostvariti. Najbolji primjer je "ukidanje" RS od strane bosnjackih stranaka i sa druge strane "referendum" o nezavisnosti RS od strane Dodika. Jedni drugima kao dva dobra fudbalera dodoaju loptu, pa ni dva brata rodjena ne saradjuju tako dobro. Nijednome narodu ne predstavlja opasnost onaj drugi, niti neke zavjere, velikosrpski faktor, i slicne budalijestine. Problem je u sopstvenim politicarima koji koristeci se "zastitom svog naroda" godinama ostaju na vlasti. Ako se recimo politicari brinu za svoj narod, zasto onda nema skoro nikakve podrske za domacu proizvodnju hrane. Juce je bilo u novinama da BiH godisnje uveze mesa u vrijednosti od 45 000 000 KM a izvese samo u vrijednosti od 187 000 KM.
Sto je najzalosnije od svega, ja u kompletnom stranackom spektru svih naroda ne vidim trenutno nikog ko bi mogao uciniti neki napredak. Svi su manje vise povezani, ako jedna stranka izgubi vlast mjenjaju dresove brze nego fudbaleri reginalnih liga. Ovdje neki pricaju o probosanskim strankama, prosrpskim, medjutim ja vidim samo proProfit stranke i pro€uro stranke (domaca valuta nije sigurna 100% ;-) ). Da svaki narod izabere politicare iz svoga reda koji ce djelovati u korist naroda je neophodno, u suprotnom ce se postojece stranke i dalje koristiti retorikom koju koriste vec godinama. Glupo je vjerovati da cemo svi razviti neki zajednicki osjecaj za BiH, ali je zivot jednim pored drugih moguc i uz postovanje tudjeg i cjenjenja svoga. Proslost se promijeniti ne moze, ali je sadasnjost i buducnost stvar koja samo od nas zavisi.
Sto se tice OHR-a, oni vise djeluju na organizaciju koja sluzi za propale politicare i sluzbenike zapadnih drzava, koji u vecini nisu sposobni da obavljaju neku funkciju u maticnim drzavama, pa ih se rijesavaju tako sto ih u rotirajucem sistemu zaposljavaju po kriznim regionima u svijetu. Taj posao ne zahtjeva neku odgovrnost, ako se koja greska desi ne odgovaraju nikome, vecu odgovornost ima jedan poslovodja u Mercedesu ili BMW-u. A i kod nas se stvorio sloj ljudi, koji imaju dobro placenu funkciju savjetnika OHR-a i ostalih izmisljenih zanimanja, a uspije se ponekad zaposliti i neki clan porodice. Svaka akcija OHR-a se svodi na to da dokaze smisao postojanja te organizacije. Ljudi u BiH moraju sami da se bore za svoju buducnost, ne moze tu pomoci niko drugi. Najvaznije odluke se moraju donijeti kroz kompromis i dogovor. Nametanjem odluka se samo daje prostora vladajucim partijama (vecina su bivsi komunisti), da kazu nas narod je ugrozen, na snazi je neka zavjera, itd.
PS: Za kraj drugovi izvinite ako sam vas omeo u crtanju karti, razmjestavanju vojske, organizovanju opste narodne odbrane. :)

User avatar
1gorstak
Posts: 4549
Joined: 27/01/2008 22:00

#97 Re: OHR = tigar od papira

Post by 1gorstak » 01/03/2010 16:09

pengpeng wrote:Sadasnji politicari namjerno postavljaju nemoguce zahtjeve, iako znajuci da se mogu ostvariti. Najbolji primjer je "ukidanje" RS od strane bosnjackih stranaka i sa druge strane "referendum" o nezavisnosti RS od strane Dodika.
Silajdzica se usutkalo, a Dodik jos divlja, prije par sedmica je iz cista mira rekao da ce ce referendum o otcjepljenju manjeg entiteta "sigurno" odrzati. Velikosrpstvo je u panici jer medjunarodna zajednica trazi funkcionalnu BiH, zato Dodik pjeni, jer zna da funkcionalnost BiH podrazumjeva ili da Zivkovic, Majkicka i Slavuj prestanu sa opstrukcijama ili da dodje do ogranicavanje mehanizma koji im to omogucava. Kako god, velikosrpstvo gubi. I zato panika.

User avatar
vivaldi
Posts: 7322
Joined: 16/08/2008 15:56

#98 Re: OHR = tigar od papira

Post by vivaldi » 01/03/2010 16:19

pengpeng wrote:I to ne izdana u nacionalnom smislu, nego u tome da su ratni profiteri na sve strane ti koji su najbolje prosli. Pokupovali za nikakvu cjenu razne firme, dok drugi kroz sverc ostvarise ogromna bogastva. Glavni problem svih naroda je taj da njihovi politicki predstavnici stalno varaju laznim obecanjima a sa druge strane se bogate. Imao sam prilike da pricam sa Bosnjacima i Hrvatima, koji su ratovali na istin podrucjima gdje i ja. Posve smo normalno razgovarali bez ikakvih problema, obicni narod je zadesila manje vise ista sudbina. Kao sto sam vec jednom rekao jedino rijesenje situacije u BiH je da se svaki narod obracuna sa svojim lopovima u vlasti. Sadasnji politicari namjerno postavljaju nemoguce zahtjeve, iako znajuci da se mogu ostvariti. Najbolji primjer je "ukidanje" RS od strane bosnjackih stranaka i sa druge strane "referendum" o nezavisnosti RS od strane Dodika. Jedni drugima kao dva dobra fudbalera dodoaju loptu, pa ni dva brata rodjena ne saradjuju tako dobro. Nijednome narodu ne predstavlja opasnost onaj drugi, niti neke zavjere, velikosrpski faktor, i slicne budalijestine. Problem je u sopstvenim politicarima koji koristeci se "zastitom svog naroda" godinama ostaju na vlasti. Ako se recimo politicari brinu za svoj narod, zasto onda nema skoro nikakve podrske za domacu proizvodnju hrane. Juce je bilo u novinama da BiH godisnje uveze mesa u vrijednosti od 45 000 000 KM a izvese samo u vrijednosti od 187 000 KM.
Svugdje je to tako, nije to samo kod nas. Todoric nije postao milijader zbog ratnih zasluga u vukovaru, Miskovic zbog zasluga na kosovu, Abramovic zbog zasluga u ceceniji, a mnogi americki ratni veterani su danas u javnim kuhinjama...Niko na zemaljskoj kugli nije imun na korupciju i mito, samo sto je u zapadnim zemljama puuuno jaci sistem kontrole kao i sudstvo. Sve se vrti oko para i svako krade onoliko koliko mu to okolnosti, polozaj i sistem dozvoljavaju.
U ovim postsocijalistickim zemljama je to logicno najizrazenije jer se sistem gradi decenijama. Ja sam npr. posten jer nisam u situaciji da budem neposten, ali da sutra dodjem na vlast u roku od mjsec-dva niko od moje sire familije i prijatelja nebi bio nezaposlen, a ja bi novu 2011 godinu slavio u new yorku u vlastitom penthouse-u naravno :D

User avatar
1gorstak
Posts: 4549
Joined: 27/01/2008 22:00

#99 Re: OHR = tigar od papira

Post by 1gorstak » 01/03/2010 16:22

vivaldi wrote:Ja sam npr. posten jer nisam u situaciji da budem neposten
:)

User avatar
nezavisni
Posts: 241
Joined: 23/08/2008 01:23

#100 Re: OHR = tigar od papira

Post by nezavisni » 01/03/2010 16:44

vivaldi wrote:
pengpeng wrote:I to ne izdana u nacionalnom smislu, nego u tome da su ratni profiteri na sve strane ti koji su najbolje prosli. Pokupovali za nikakvu cjenu razne firme, dok drugi kroz sverc ostvarise ogromna bogastva. Glavni problem svih naroda je taj da njihovi politicki predstavnici stalno varaju laznim obecanjima a sa druge strane se bogate. Imao sam prilike da pricam sa Bosnjacima i Hrvatima, koji su ratovali na istin podrucjima gdje i ja. Posve smo normalno razgovarali bez ikakvih problema, obicni narod je zadesila manje vise ista sudbina. Kao sto sam vec jednom rekao jedino rijesenje situacije u BiH je da se svaki narod obracuna sa svojim lopovima u vlasti. Sadasnji politicari namjerno postavljaju nemoguce zahtjeve, iako znajuci da se mogu ostvariti. Najbolji primjer je "ukidanje" RS od strane bosnjackih stranaka i sa druge strane "referendum" o nezavisnosti RS od strane Dodika. Jedni drugima kao dva dobra fudbalera dodoaju loptu, pa ni dva brata rodjena ne saradjuju tako dobro. Nijednome narodu ne predstavlja opasnost onaj drugi, niti neke zavjere, velikosrpski faktor, i slicne budalijestine. Problem je u sopstvenim politicarima koji koristeci se "zastitom svog naroda" godinama ostaju na vlasti. Ako se recimo politicari brinu za svoj narod, zasto onda nema skoro nikakve podrske za domacu proizvodnju hrane. Juce je bilo u novinama da BiH godisnje uveze mesa u vrijednosti od 45 000 000 KM a izvese samo u vrijednosti od 187 000 KM.
Svugdje je to tako, nije to samo kod nas. Todoric nije postao milijader zbog ratnih zasluga u vukovaru, Miskovic zbog zasluga na kosovu, Abramovic zbog zasluga u ceceniji, a mnogi americki ratni veterani su danas u javnim kuhinjama...Niko na zemaljskoj kugli nije imun na korupciju i mito, samo sto je u zapadnim zemljama puuuno jaci sistem kontrole kao i sudstvo. Sve se vrti oko para i svako krade onoliko koliko mu to okolnosti, polozaj i sistem dozvoljavaju.
U ovim postsocijalistickim zemljama je to logicno najizrazenije jer se sistem gradi decenijama. Ja sam npr. posten jer nisam u situaciji da budem neposten, ali da sutra dodjem na vlast u roku od mjsec-dva niko od moje sire familije i prijatelja nebi bio nezaposlen, a ja bi novu 2011 godinu slavio u new yorku u vlastitom penthouse-u naravno :D
Hehe, iskreno, sto jest, jest. Prilika stvara lopova... mada, mora se i moze se, i protiv toga boriti... nije lako, ali je neophodno...

Post Reply