Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

User avatar
viva_castro
Posts: 725
Joined: 19/02/2008 21:10
Location: sa

#1 Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by viva_castro » 16/08/2009 22:12

Udruženje “Akcija građana“ uputilo je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Sarajeva Besimu Mehmediću i Aliji Behmenu u kojem se navodi da je jedno krupno pitanje ostalo neriješeno - kako ćemo preživjeti „blagodeti života u Gradu Sarajevu“ dok se ne pooštri kaznena politika i dok se ne izgrade nepostojeći zatvori i kaznionice?

U pismu ih mole da na sljedeću sjednicu Vlade Kantona Sarajevo i sjednicu Gradskog vijeća iznesu prijedloge za koje smatraju da će dati rezultate.

Udruženje „Akcija građana“ predlaže da se privremeno (do pooštravanja kaznene politike i izgradnje novih zatvora i kaznionica raznih tipova) izda odobrenje roditeljima i punoljetnim građanima Sarajeva da mogu koristiti oružje koje su im odobrili zvanični organi u slučajevima samoodbrane kada kriminalac ugrožava živote ljudi, živote njihove djece ili ugrožava njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Također, predlažu da Vlada Kantona Sarajevo privremeno odobri građanima Sarajeva upotrebu sile protiv vozača koji divljaju ulicama i koji bez ikakvog zazora izazivaju pogibeljnu opasnost za druge vozače i pješake.

Jedan od prijedloga je i da se aktivira Civilna zaštita u smislu organizovanja večernjih i noćnih dežura po mjesnim zajednicama, s odobrenjem upotrebe sile prema kriminalcima i dilerima droge odmah prilikom hvatanja.

“Poštovana gospodo, dužni ste po Ustavu izjednačiti prava građana u Kantonu Sarajevo. Ne može Kanton Sarajevo nekome biti 'divlji zapad' za iživljavanje, a nekome grobnica!? Ako nas niste u mogućnosti zaštititi, dužnost Vam je da nam odobrite legalnu opciju samozaštite, da možemo slobodno upotrijebiti silu protiv mafije i kriminala svih oblika koji se razmnožio usljed neučinkovitosti državnog aparata“, navodi se u otvorenom pismu.

Molimo Vas, dodaje se, da razumijete roditelje koji sa zebnjom iščekuju svoje dijete poslije večernjeg izlaska.

„Građani i roditelji od Vas očekuju da se zaustavi sadašnja anarhija uličnog kriminala i da se uz vašu pomoć, prije svega uz pomoć i legalne odluke Kantona Sarajeva, pređe u fazu organizovane samozaštite“, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.
Mislim da je prijedlog prilično dobar uz možda malo prilagođavanje zakonu i još neke sitnice.

Šta više mislim da je neko iz Akcije građana i ovdje na forumu :D
by viva_castro on 13/08/2009 22:47

Ja cu biti zadovoljan kada kazna za držanje nelegalnog oružija bude pucanje iz istog u koljeno onog čije je oružje i ko ga nosi, nije mi bitno je li desno ili lijevo. Ali ipak ću prihvatiti da sam ja pomalo ekstreman

A vi ljepotani iz DOSTA! najiskrenije vam savjetujem da počnete nešto raditi i da prestanete sa dopisivanjem, za to imate i SMS. Dakle hajmo fino pljunut u šake i zavrnut rukave, ovako ne možete očekivati da vas neko drži za ozbiljno ili kao kakav faktor u nevladinom sektoru i društvu općenito.

Evo vam džaba prijedlog, napravite po komšilucima straže, pa bijte ove prestupnike, nakon prvih nekoliko puta garantujem da će se popraviti situacija!

To ćete postići tako što ćete se organizovati unutar DOSTA! (mnogo vas ima, ako nakon Dubioze i Frenkija i ne znam ti koga sve ne nemate dovoljno aktivista da sami ovo uradite onda je to žalosno, i po vas i po obraz ovog naroda) ako ne uspijete unutar DOSTA! onda okupite te aktiviste pa nek oni to organizuju i vode po svojim komšilucima.

Dogovorite se i sa policijom, da ne bi bilo nelegalno i bijete prestupnike, lopove, jalijaše itd isključivo u "samoodbrani" koja bi postala masovna pojava.

Garantujem vam da će sudije vrlo rado dočekati vašu "samoodbranu" i pustiti vas s mirom.

Eto vam gratis ideja i plan, ako mislite ozbiljno i ako ste ozbiljni, ako ne... ne trošite medijski prostor u dopisivanjima, kažem ponovo imate SMS a neko bi mogao i pomisliti da ste ozbiljni, pouzdati se u vas, a onda uvidjevsi pravu stvar potpuno izgubiti povjerenje u nevladin sektor, kao bitan dio demokratskog drustva.
viva_castro

Posts: 155
Joined: 19/02/2008 21:10
Location: sa

Šala mala, sigurno nisam jedini koji ovako misli, svakako sve najbolje i...nemojte da završi na dopisivanju!


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2009 08:16

Samoodbrana, samouništenje, bolje je i to nego poniženje,...
Romana - Samoodbrana:
http://www.youtube.com/watch?v=qgiqwZgAYNc

Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#3 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Orbini » 17/08/2009 09:27

Pogresno i opasno.
Davanje vecih ovlasti civilima po ovom pitanju dovodi do mnogih zloupotreba. Koliko bitangi, kriminalaca i jataka ima u civilnoj zastiti koji bi akciju zloupotrijebili u cilju monopola nad nekim reonima za dilanje? Koliko bi njih gledalo kroz prste opasnim kriminalcima koje ni policija ne smije zaustaviti a huju istreslo na par pijanih tinejdjera? Koliko bi njih okrenulo glavu za mnoga siledjijstva pred nosom(jer se zna gdje ko zivi)? I postoji li bojazan da to moze izrasti u fasisticki model drustva, gdje lako na udar dodju grupe koje nemaju veze sa kriminalom?

Policija treba da radi svoj posao - jedan paket otkaza za primjer pomaze itekako dobro.

trofej
Posts: 477
Joined: 05/06/2009 04:36

#4 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by trofej » 17/08/2009 10:10

Dom: odgoj! Škola: obrazovanje! Domovina: uposlenje! Cilj: poboljšanje kvaliteta života! Sve drugo je teror u korist terorista, osiljenih kolektivnim maskama protežiranim na nivo političke moći.

kosmos
Posts: 860
Joined: 13/07/2008 21:15

#5 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by kosmos » 17/08/2009 10:55

jasno je da problem nije u policiji.
sudstvo i tuzilastvo ih ponizava do te mjere da policija stalno iste ljude hvata a onda ove "hairlije" ih pustaju na slobodu. ko god stane na stranu policije i naroda politicari (mehmedic) naziva politikantom.
ima svima poznatih i jako puno konkretnih primjera koje ne smijem iznijeti
kada se ima u vidu da pojedinci u drzavnom parlamentu ( suprotno stranackim dokumentima) su bili protiv "Zakona o NELEGALNO stecenoj imovini", tj za njih je normalno da postoji nesto sto je NELEGALNO, onda je jasno da problem ne lezi u politici generalno, nego u pojedincima koji stranke i clanstvo zloupotrebljavaju u svoju korist.
FTV je imala sjajan prilog, ko u stvari kroji kapu sudstvu

zimomor
Posts: 555
Joined: 17/07/2007 14:58

#6 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by zimomor » 17/08/2009 11:07

Prijedlog nije dobar.
Sta treba da svi imamo sada pistolje i da svako moze da "uzme zakon u svoje ruke" kao u Americi, pa svako malo masakr po skolama, fitnes dvoranama, shopping centrima?!?

Treba natjerati one institucije koje su tu da nam pruze sigurnost da rade svoj posao kako treba, a ne dodatno naoruzavati stanovnistvo.

User avatar
Gile Šampion
Posts: 639
Joined: 24/08/2007 22:57

#7 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Gile Šampion » 17/08/2009 11:13

Pa inače zakon što se tiče samoodbrane je pomalo kontradiktoran.Osoba koja je dobila odobrenje za nabavku odnosno držanje i nošenje vatrenog oružja,vjerovatno ga je nabavila iz tog razloga da bi eventualno zaštitila sebe,svoju porodicu i svoju imovinu.Doduše ima ih i koji su ga nabavili da bi se hvalili i k.rčili sa njim.Elem htjedoh reći sledeće...
Poznajem slučaj kada su čovjeku u Mostaru,ispred kuće lopovi pokušali da ukradu automobil.Čovjek inače penzionisani policajac,imao pištolj za koji je uredno imao dozvolu.Izađe ispred kuće da bi lopove spriječio u tome i njih trojica fizički nasrnu na njega.Kako zvanični izvještaj policije kaže kada su ga njih trojica savladala,znači bio je oboren na zemlju,on je uspio da puca i da ubije jednog od napadača,dok su ostala dvojica pobjegla...Bilo kako bilo čovjek je osuđen na 15 godina zatvora...

Tako da u ovoj našoj državi ne možeš biti pametan šta učiniti da se ne daj Bože desi identična situacija,ili pak situacija kada bi neki od kabadahija nasrnuo na lice koje ima legalno nabavljeno oružje i samim time ugrozio život osobe koja je ni kriva ni dužna.

Ja zaista ne znam šta bih uradio...da me prebije,maltretira,ponižava i na kraju ubije,ili da se branim,da rokneš jednog od tih kabadahija pa da te kasnije prikazuju po TV-u kao ''ubicu'' i ako si spašavao vlastiti život...ne znam...

User avatar
Asana
Posts: 1456
Joined: 15/12/2004 11:40
Location: Sarajevo

#8 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Asana » 17/08/2009 11:34

Šta više mislim da je neko iz Akcije građana i ovdje na forumu
Ziv bio, ne neko nego valjda pa svi clanovi AG ... ne zaboravi da je to s ovog foruma i poteklo.

User avatar
Luke Perry
Posts: 1862
Joined: 07/04/2008 17:59

#9 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Luke Perry » 17/08/2009 11:39

Ta dvojica nitkova u prici uopste nisu bitni. Amar da je imao povjerenja u policiju prijavio bi revolverase i nista se ne bi desilo. Kakvo je civilno drustvo mogu samo zamisliti kakva bi civilna odbrana bila.

User avatar
Asana
Posts: 1456
Joined: 15/12/2004 11:40
Location: Sarajevo

#10 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Asana » 17/08/2009 11:53

Cinjenica je da prema sadasnjem zakonu treba haman da te ubiju, da bi imao pravo ubiti u samoodbrani.. inace si primijenio silu vecu od adekvatne :?

No pitanja se namecu... sta bi bilo da Amar nije Vuku vratio pistolj, nego on pucao ?
Da li bi Vukovi prijatelji skocili i trazili linc Amara?
Kako bi s pravnog stanovista bio ocijenjen taj pucanj - da li bi prekoracio nuznu samoodbranu?
I Herak i Vuk samo su proizvod sredine u kojoj su odrasli, gdje je pohvalno i znacajno biti Celo ili njegov zahebani prijatelj .. puno malih celinih, cacinih i jukinih replika odrasta u ovom gradu. Brojni komentari nakon Amarove smrti pokazuju da raja navijaju da Amarov "zahebani" otac izmrcvari ubice njegovog sina... neki "zahebani" Ringo upucuje smrtne prijetnje Vukovoj i Herakovoj familiji, a anonimni komentatatori to odobravaju - navijaju za nova mucenja nevinih, radi osvete njihovog nevinog prijatelja...
Vuk je povukao obarac, najvjerovatnije napusen, uz pitanje- otprilike - " jesi li ti to frajer" ... (jok, ja sam veci, pa eto ti metak u glavu..? ) A sad neki drugi zahebani frajeri prijete nujihovim familijama... jok eto ti si frajer...

I Vuk i Herak su zrtve ovog drustva koje im je napunilo glavu pogresnim vrijednostima.
U svakoj varijanti, najblize sustini problema je danasnji clanak Vildane Smailbegovic u "Fokusu" ...

Treba se zahvaliti "drustvu" i "vlasti" za ovo stanje, koje nije nimalo slucajno.
Neka se narod zabavi sobom, svojim opstankom... neka zaglupi, neka otupi, nek se ne snadje dok mi rasprodamo ovu zemlju i osiguramo svoju buducnost negdje drugdje... onda cemo u krticnim trenucima uvoditi vanredne mjere... koje ce rezultirati jos tezim zivotom obicnih ljudi, ali - ko ih hebe...

windas
Posts: 252
Joined: 08/02/2006 21:26

#11 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by windas » 17/08/2009 11:59

Ali kako...?

Image

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2009 12:14

Odličan način uspješnog i zakonitog samoorganizovanja gradjana u zaštiti je
parking na Dobrinji kod kotlovnice što ne radi.

Gazija80
Posts: 35
Joined: 13/07/2007 16:22

#13 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Gazija80 » 17/08/2009 12:25

Jesu li ovo "frajeri" sto ubise neduzna covjeka???

Hmm , kad ih vidim pitam se: "Sta su bez pistolja?"...isto frajeri???

kosmos
Posts: 860
Joined: 13/07/2008 21:15

#14 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by kosmos » 17/08/2009 12:50

Orbini wrote:Pogresno i opasno.
Davanje vecih ovlasti civilima po ovom pitanju dovodi do mnogih zloupotreba. Koliko bitangi, kriminalaca i jataka ima u civilnoj zastiti koji bi akciju zloupotrijebili u cilju monopola nad nekim reonima za dilanje? Koliko bi njih gledalo kroz prste opasnim kriminalcima koje ni policija ne smije zaustaviti a huju istreslo na par pijanih tinejdjera? Koliko bi njih okrenulo glavu za mnoga siledjijstva pred nosom(jer se zna gdje ko zivi)? I postoji li bojazan da to moze izrasti u fasisticki model drustva, gdje lako na udar dodju grupe koje nemaju veze sa kriminalom?

Policija treba da radi svoj posao - jedan paket otkaza za primjer pomaze itekako dobro.
ti fakat prizivas velike demonstracije

User avatar
viva_castro
Posts: 725
Joined: 19/02/2008 21:10
Location: sa

#15 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by viva_castro » 17/08/2009 13:35

Drago mi je da je rasprava ponudila nekoliko varijanti rjesenja.

Ono u sto sam uvjeren, definitivno, jeste da nije policija kriva, tako da ti kolektivni otkazi itd. nemaju smisla. Ovdje je problem što konačni krug nije zatvoren, što su zakoni preblagi, što sud ne osuđuje ni na te blage zakone, što sud kad osudi kriminalci nemaju gdje da služe, ili ako imaju u ćuzi se igraju playstationa, duvaju ganđu, rade šta im je *urcu ćejf, tj. cirkus nam zatvori.

Vidim da su neki i suviše ozbiljno shvatili tu civilnu zaštitu, nisam, niukom slučaju mislio da svako ko hoda ulicom može nekog ubit pod tom zastavom. Postoji i za to procedura, prvo bi postojala neka vrsta dozvole ko smije biti dio toga, zatim ko to želi organizovati se prijavi obližnjoj policijskoj stanici, moraju nositi određena obilježja odnosno odjeću, recimo one prsluke šljašteće :D , i postojao bi pravilnik kada, kako i čime smiju reagovati. S tim da bi im glavno oružje zapravo bilo da zovnu muriju ukoliko nije potrebno djelovati odmah.

A što se tiče pospješenja zakona o samoodbrani to definitivno treba! Kao i uvesti onaj slavni američki trespassing zakon. Ako si na mojoj imovini, nepozvan, neželjen, ja te brate mogu upucati, branim svoj život... A ne ovako moraš još fino ugostit lopove, kafu im napravit, priupitat da nisu gladni, da te ne bi nedo Bog tužili za šta...nema to više smisla.
Nisam baš siguran kako ali vjerujem da su "američki oci" dobro smislili ovaj zakon i da on dobro funkcioniše, vjerovatno ima još nekih finesa oko toga kada, kako i na koga smiješ reagovati...

U svakom slučaju, najvažnije je da Akcija građana ne završi na dopisivanju, a imam neki ružan osjećaj da hoće.

Kako vas ima i na forumu, obratite pažnju na ovo, jer ljudi se polahko zasite svačije šuplje, političke su se davno zasitili, a u zadnje vrijeme se zasićuju i ove iz NVO sektora. Ako narod izgubi povjerenje u NVO onda je krajnje teško napraviti ikakvo civilno funkcionalno društvo, a to bi pogotovo bilo nefer prema ljudima koji dođu nekad poslje vas, a koj ifakat budu htjeli nešto raditi a ne samo sjediti i dopisivati se...

Orbini
Posts: 1100
Joined: 26/07/2003 00:00

#16 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Orbini » 17/08/2009 15:02

kosmos wrote:
Orbini wrote:Pogresno i opasno.
Davanje vecih ovlasti civilima po ovom pitanju dovodi do mnogih zloupotreba. Koliko bitangi, kriminalaca i jataka ima u civilnoj zastiti koji bi akciju zloupotrijebili u cilju monopola nad nekim reonima za dilanje? Koliko bi njih gledalo kroz prste opasnim kriminalcima koje ni policija ne smije zaustaviti a huju istreslo na par pijanih tinejdjera? Koliko bi njih okrenulo glavu za mnoga siledjijstva pred nosom(jer se zna gdje ko zivi)? I postoji li bojazan da to moze izrasti u fasisticki model drustva, gdje lako na udar dodju grupe koje nemaju veze sa kriminalom?

Policija treba da radi svoj posao - jedan paket otkaza za primjer pomaze itekako dobro.
ti fakat prizivas velike demonstracije
Ako policija cesto zazmiri na krsenje zakona opasnih momaka, ne stiti gradjane na poziv ili dobrano kasni, onda par otkaza za primjer itekako pomaze da ostatak bude profesionalniji.
Takodjer i krivicni zakon - ako neko moze zapaliti staricu namrtvo i nedugo poslije izaci van i nastaviti ugrozavati mir i sigurnost - postoji niz razlicitih pritisaka, bojkota, demokratskih metoda,... da se i to promijeni.

Civilna zastita ne smije nikada biti u sluzbi odrzzavanja reda i zakona - osim u slucajevima rata, elementarnih nepogoda.
U Italiji se desilo da patrole gradjana paze na red i mir, prosjacenja, kradje, unistavanje drustvene imovine,.... - ali ubrzo su pocela sikaniranja Cigana, stranaca,.. koji su se samo nasli na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme. A to je reinkarnacija fasizma.

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#17 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Pera Trta » 17/08/2009 20:36

Asana wrote:Cinjenica je da prema sadasnjem zakonu treba haman da te ubiju, da bi imao pravo ubiti u samoodbrani.. inace si primijenio silu vecu od adekvatne :?

No pitanja se namecu... sta bi bilo da Amar nije Vuku vratio pistolj, nego on pucao ?
Da li bi Vukovi prijatelji skocili i trazili linc Amara?
Kako bi s pravnog stanovista bio ocijenjen taj pucanj - da li bi prekoracio nuznu samoodbranu?
Ne bi bila samoodbrana, jer bi pucao u nenaoružanog čovjeka.

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#18 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Pera Trta » 17/08/2009 20:40

Zašto se svi zgražaju na ovo? Ta civilna odbrana bi bila klasična milicija (u pravom značenju te riječi, a ne ona kakvu smo mi imali koja je bila sinonim za policiju), a to je nešto što imaju mnoge zemlje u svijetu, kako diktatorske, tako i demokratske.

zonbirile
Posts: 11870
Joined: 09/10/2008 12:06

#19 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by zonbirile » 17/08/2009 21:00

Pozvati Vajata Erpa i Dok Holideja.
Ma može policija kakati koliko hoće,ali organizovani kriminal znači-kriminal povezan sa policijom,sudstvom,politikom.Evo banalan primjer,tri puta oduzeti sve cigarete sa ulice i nestaće ih.Pa ne mislite da su to cigarete onih bjednika što ih prodaju na ulici cijeli dan.A što se to ne uradi-organizovani kriminal.Što toga nema zapadnije od nas?Istočnije još gore,benzin na flaše,kurve uz bankinu,nemaš gdje stati,buvljak u nizu duž ceste.Drže sirotinju po zatvorima do kraja kazne da bi za Kučevića,bilo zauzeto.Kako sada kada se digla frka oko skota,ima mjesta i za njega i njegovog sljedbenika.Ružno je pročitati smrtovnicu,gdje Amarov otac se zaklinje na osvetu,sve radi bande na vlasti.Lijepa Titina milicija,jesu griješili,ali generalno bio raj na zemlji.Evo svaki dan opljačkaju strance,a pričamo o SFF i turizmu.Kod Tite bi svi bili u muriji ,dok ne prođe festival,a ko se žalio-takvih nije bilo.

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#20 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by pape » 17/08/2009 21:08

zimomor wrote:Prijedlog nije dobar.
Sta treba da svi imamo sada pistolje i da svako moze da "uzme zakon u svoje ruke" kao u Americi, pa svako malo masakr po skolama, fitnes dvoranama, shopping centrima?!?

Treba natjerati one institucije koje su tu da nam pruze sigurnost da rade svoj posao kako treba, a ne dodatno naoruzavati stanovnistvo.
Jedino ispravno razmisljanje, .... sve ostalo je uvod u anarhiju, goru nego sto je sada.

_majevica_
Posts: 917
Joined: 19/05/2009 16:36

#21 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by _majevica_ » 17/08/2009 21:36

@zimomor...
"Treba natjerati one institucije koje su tu da nam pruze sigurnost da rade svoj posao kako treba, a ne dodatno naoruzavati stanovnistvo."


Te institucije su policija,SUD,skupstine..
Kod nas je demokratija tj.reforma zakonodavstva (sudova,policije,vojske,skupstina)uskocila kroz vrata a
nije znala da je poslije vrata ponor.Sta hocu da kazem?Reforma zakonodavstva je dosla u pogresno vrijeme
poslije rata.Kada je trebala civilna vlast da preuzme vlast od vojske i trebala da se ucvrsti.Medjutim tada je
reformom samo skocila sebi u stomak jer je ne spremna usla u te reformske promjene.I danas se jos uskladjuje...
Kao sada da se uvede po nekim standardima banalan primjer"Ne smiju se zakljucavati vrata stanova kada se
odlazi na odmore i sl".Ima uporiste da ne bude pozara od struje il poplava i slicno...Al kako to svijest drustva
prihvaca.Sve bi to kriminalci iskoristili...Il imamo primjer,ako neki svjedok vidi neko ,lice kod kuce u neko vrijeme i
sutradan se sazna da je ta kuca opljackana.Svjedok kaze da je vidio tog i tog.Provjeri se lice je sklono krim radnjama..
Al de dokazi materijalnim dokazima da je ucestvovao u pljacki kuce...Da se to lice poveze sa KD...Nemoze i u stvari
ga dovodis kao svjedoka i uzimas izjavu u svojstvu njega kao svjedoka i on ti kaze da je prohodao i zastao tu i ispusio
cigaru il malo se zadrzao i nista vise...Ne smijes ga ni zadrzati puno dok uzimas izjavu i sl...Zasticen zakonom i ne mozes
ga sa drugim dokazima povezati i izvines mu se i pustis ga da ide kuci da i dalje seta po noci a slucajno se tu u to vrijeme...

Evo zamislimo samo jedan mjesec bez policije.Uzecemo u obzir samo krivicna djela koliko bi ih bilo vise...
policija koja nije placena,kojoj se prijeti viskom u MUP,koja ako i odradi nekoga SUD il prije neko u PS
oslobodi,policija bez sindikata,bez kolektivnog ugovora,policija koja u stvari nije zasticena od drzave
je velika nula O....Dolazimo u situaciju da policiji moramo pomagati..ako cemo banalno...to drzava pravi
od nase policije.Pravi od policije socijalu koja treba da stiti one koji unistavaju svjesno drzavu..

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37050
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#22 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Alfons Kauders » 17/08/2009 21:37

Pera Trta wrote:Zašto se svi zgražaju na ovo? Ta civilna odbrana bi bila klasična milicija (u pravom značenju te riječi, a ne ona kakvu smo mi imali koja je bila sinonim za policiju), a to je nešto što imaju mnoge zemlje u svijetu, kako diktatorske, tako i demokratske.
ja se zgrazavam
Također, predlažu da Vlada Kantona Sarajevo privremeno odobri građanima Sarajeva upotrebu sile protiv vozača koji divljaju ulicama i koji bez ikakvog zazora izazivaju pogibeljnu opasnost za druge vozače i pješake.
Jedan od prijedloga je i da se aktivira Civilna zaštita u smislu organizovanja večernjih i noćnih dežura po mjesnim zajednicama, s odobrenjem upotrebe sile prema kriminalcima i dilerima droge odmah prilikom hvatanja.
evo zanima me koji je nevladin nehljebovic srocio ova dva bisera... pazi legendi, oni bi da odredjuju ko divlja na ulici, i ko je kriminalac i diler?!?! koji ste ba vi to kurac ? gledalo se previse filmova bezbeli...

evo jedan primjer, par puta sam bio u prilici da vozim ozljedjenu osobu u bolnicu, jednom nakon udesa, jednom nakon sportske povrede... i neko bi rekao da sam divljao na cesti.. mozda, ali s razlogom... i sad bi mene neko od ovih deruznih revolucionara upucao na ulici jer vozim nekog ko krvari u hitnu?! koji idioti, nemam bolje rijeci, idioti...

ja ni ovim iz dosta, ni iz gradjanske inicijative ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju, a kamoli oruzje... fakat ne mogu da vjerujem da neko s pola mozga moze izdati ovakvo saopstenje...

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#23 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by Maraschino » 17/08/2009 22:00

Nedavno sam igrom slucaja bio na jednoj svadbi. Koristila se svaka prilika da se izvadi pistolj i da se isprazni pa cak i zene su koristile isti. Koji primitivizam, koje silovanje prisutnih, koja bahatost...Gledam to i ne mogu da vjerujem da neko iako ima oruzje koje je u vecini slucajeva nelegalno, ima hrabrost (ja bi to nazvao kukavicluk cim ga javno pokazuje) da nama svima prkosi, da mase pistoljem, da puca... :x

Da se ja pitam, ja bih to rijesio intenzivnom kontrolom prvo, u prevoznim sredstvima, zatim pretresi kuca u kojima postoji bilo kakva sumnja da posjeduju nesto od oruzja, svih lokala za koja se sumnja da okupljaju taj sljam... Pregled kuca i stanova svih osoba koje su evidentirane kao nasilnici, osobe koje su ikada ucestvovale u nekoj pucnjavi...postaviti punktove iznenadjenja na svim prilazima gradovima svako 10-tak dana i pretres putnika i vozila.
Ako treba uvesti neko vanredno stanje dok traju te akcije i mobilizirati specijalnu policiju. Kazne za nelegalno i legalno (ako se nosi tamo gdje mu nije mjesto) povecati na maksimum tako da im vise ne pada na pamet da za pojasom ili u autu ima oruzje. Ucinak bi bio ogroman jer vecina tih kretena vozi se autima.
Last edited by Maraschino on 17/08/2009 22:04, edited 1 time in total.

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#24 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by pape » 17/08/2009 22:01

Alfons Kauders wrote: ja ni ovim iz dosta, ni iz gradjanske inicijative ne bi dao dvije nacrtane ovce da cuvaju, a kamoli oruzje... fakat ne mogu da vjerujem da neko s pola mozga moze izdati ovakvo saopstenje...
Sta pola mozga, .... daj boze da imaju i frtalj, .... :oops:
A kako to kod nas lijepo ide, .... nakon par dana bi izasli sa zahtjevom da se odobri osnivanje vjerskih policija, ... je l`.... ne mogu u "nasa koljena" pucati anamo oni, ... :oops:

User avatar
senjor
Posts: 370
Joined: 08/06/2009 21:21
Location: samo zovi

#25 Re: Zahtjev za pravo na civilnu odbranu - Akcija gradjana

Post by senjor » 17/08/2009 22:15

Svrbe prsti... 8-) moglo bi se reci,no ne vjerujem da ce im kazrpst raditi... 8-) Meni je razumljiv i naprosto opipljiv strah ljudi koji se ne osjecaju vise sigurno, ali gdje je to bolje u danasnje vrijeme opsteg porasata nasilja?!Ovdje se ne traba zadrzavati na cinjenici da se to samo nama dogadja te isto se ne treba tjesiti cinjenicom da se i drugima dogadja.Ovdje kod ovakvih cinjenica treba zakonodavstvo poostriti i uvesti smrtnu kaznu kao jedino validno vaspitno sredstvo,sve ostalo je po meni mutna voda u kojoj bi i sa ovom akcijom neki upecali ili upucali.

Post Reply