Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#51 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by amrica » 11/01/2009 18:48

Compact wrote:
amrica wrote:
Compact wrote: Trebaju ga smijeniti, pa se traže najlakši načini da to urade, naravno podrazumijevaju da smo mi idioti koji ništa ne kontamo. Rekao sam na početku, odavno je on smijenjen, i to da mu se podmeću noge, i izgleda da više ne može izdržati unutarstranačke pritiske. On je kao i sva pojačanja koja su stigla zadnjih godina na Koševo. Od većine naroda imaju bjanko podršku, samo ne znam do kada???


:?

Pa do kad ti budes glasao njih, sam si rekao, dres ne mijenjas nikad...
I to sam rekao, dok se ne pojavi neki novi Alija, a moja nadanja se odnose na Mustafu Cerića! Ovakvi politički patrljci ne mogu dugo, ode Tihiju ugled, valja ga mijenjati, a Mustafa se sprema da nakon 2012. preuzme reprezentaciju.
A da nije 1434? :D


A kad je to tihi imao ugled?

I iko iz SDA? Samo imaju vlast i pare i dzamije, na hutbama se naredjuje za koga ce se glasati i cao djaci. Samo varaju, lazu i kradu i unistavaju ovu zemlju zajedno sa hdz-ovima i sds-snds...


off topic,
Dobra ti avatar, sutra ce kacavenda ili nikolaj ? samo mi tileta ne diraj :D


silence_is_sexy
Posts: 508
Joined: 01/10/2002 00:00
Location: Sarajevo

#52 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by silence_is_sexy » 11/01/2009 18:49

Compact wrote:I to sam rekao, dok se ne pojavi neki novi Alija, a moja nadanja se odnose na Mustafu Cerića! Ovakvi politički patrljci ne mogu dugo, ode Tihiju ugled, valja ga mijenjati, a Mustafa se sprema da nakon 2012. preuzme reprezentaciju.

pokazao je Cerić kakva je "moralna gromada" juče u Centralnom dnevniku... pa se ti nadaj.

User avatar
njonjica
Posts: 3956
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

#53 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by njonjica » 11/01/2009 18:53

Nego, sta je pisalo u tom grafitu?

Nisam gledala Matu....

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#54 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by amrica » 11/01/2009 18:54

@njonjica

homo_sapiens wrote:Pokret Dosta!
Branković se sam prepoznao u grafitu 'Lopove vrati stan'

Aktivisti pokreta Dosta! uputili su javnu čestitku građanima koji su na haustoru zgrade u kojoj stanuje premijer FBiH Nedžad Branković napisali grafit 'Lopove vrati stan'.
"Na natpisu 'Lopove vrati stan' niko nije imenovan, a premijer Branković se očito sam prepoznao. Jednostavnim natpisom je pokazano koliko istina boli i to naročito u situaciji kad Nedžad Branković pokušava pronaći za njega najbezbolniji način kako da napusti brod koji tone. Alarmiranjem policije zbog jednog grafita i protesta na kojem je cipelama među slikama drugih političara gađana i njegova slika, pokazao je da strahuje od naroda kojeg navodno predstavlja", kažu iz pokreta Dosta!.
"Moramo biti svjesni da iza tih neprijatelja običnog čovjeka stoje stranke koje nikad nisu pozvane na odgovornost.", stoji u saopćenju pokreta Dosta!
Iz pokreta ističu da žele uputiti jasnu podršku onima koji istinitim natpisima po Sarajevu prenose osjećanja većine građana te su im, u slučaju potrebe, ponudili i pravnu podršku.
(Sarajevo-x.com)

Da ga se stisne još malo, sve bi "propjevao" :D

User avatar
njonjica
Posts: 3956
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

#55 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by njonjica » 11/01/2009 18:57

Hvala @amrica ;-)

Pih hebote a sta bi se desilo da su mu sta "sarnuli" vezano za Energopetrol.....mozda bi izvrsio suicid?

User avatar
Compact
Posts: 1730
Joined: 28/08/2008 20:37
Location: Alipašino polje

#56 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Compact » 11/01/2009 19:29

silence_is_sexy wrote:
Compact wrote:I to sam rekao, dok se ne pojavi neki novi Alija, a moja nadanja se odnose na Mustafu Cerića! Ovakvi politički patrljci ne mogu dugo, ode Tihiju ugled, valja ga mijenjati, a Mustafa se sprema da nakon 2012. preuzme reprezentaciju.

pokazao je Cerić kakva je "moralna gromada" juče u Centralnom dnevniku... pa se ti nadaj.
Juče sam bio na putu i nisam gledao CD u njegovom terminu. Po defautu sam stao u odbranu reisa Cerića, ali kad sam vidio da ga napadaju više od očekivanog, odlučih da pogledam reprizu u 2:00h. Na kraju sam ostao toliko zbunjen da me je ta zbunjenost zaista počela tjerati na pomisao da je zaista islamofobija peisutna. Čovjek je otvoreno govorio, a za njegovog kolegu Puljića koji gradi rezidenciju na 5000m2 niko ništa ne govori da bi taj novac mogao biti utrošen za neki drugi društveni hajr. Obzirom da taj katolički mafijaš odlično odrađuje posao i radi šta hoće, stavio sam njegovu sliku da me uvijek podsjeća koliki smo mi muslimani gamad, a koliko su katolici namazani.
I još nešto, još jedan primjer naše gamadnosti. Žao mi je što ću govoriti Bošnjačka i Hrvatska strana, ali to je realnost u Mostaru.
U Mostau na Bošnjačkoj strani na Univerzitetu Dž.B. studenti studiraju jedan predmet po 7 godina, a prof. koji odrađuje taj krvavi posao, se zove Damir Zaklan, a na Hrvatskoj strani studenti u roku završavaju studij, zaposle se i sedam godina staža i iskustva šišaju svoje kolege na Bošnjačkoj strani.
Ovo je klasični primjer kakav smo narod, takvi su nam i lideri. Niko ništa ne reaguje, a ovaj jadnik se žali što mu šaraju po zgradi, fuj.
@amrice koju stranku predlažeš :D

User avatar
vee-jay
Posts: 7158
Joined: 22/06/2004 20:50
Location: virtual reality

#57 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by vee-jay » 11/01/2009 19:41

:x :x :x

Gnjida od covjeka! Ostatak zivota je zasluzio da provede cameci u celiji manjoj od 1,5 qm u kojoj ne moze ni leci ni ustati.

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#58 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by pape » 11/01/2009 19:41

@Compact, .... hoce li mi biti prisivena islamofobija ako te sada banujem? Upozorenje ti stoji samo par postova iznad?

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#59 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by amrica » 11/01/2009 19:46

@compact

ja taman sa tobom htjela o brankovicu i ostalim, a ti namjerno off topic, a off po off stignes u banovice ccccc

mozemo na pp o mojoj stranKi :D

Sve nesto mislim da n.b. nije sam nasarao grafit da ima razlog da kuka, kako je ugrozen, i da moze teatralno, mucenicki podnijeti ostavku, a da bi ga centrala sda (sa onim nebuloznim saopcenjem :roll: ) molila da ostane, a la spanska serija i na kraju ce n.b. postati narodni heroj kad pristane da povuce ostavku...

User avatar
Compact
Posts: 1730
Joined: 28/08/2008 20:37
Location: Alipašino polje

#60 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Compact » 11/01/2009 19:47

pape wrote:@Compact, .... hoce li mi biti prisivena islamofobija ako te sada banujem? Upozorenje ti stoji samo par postova iznad?
Safete ne vidim razloga za banovanje. Dobro sam shvatio upozorenje, a post koji sam postavio se tiče i pomenutog ublehara. Ne kontam to sa islamofobijom, ali ako me misliš provocirati neće ti uspjeti.

Krugman
Posts: 325
Joined: 16/07/2005 19:38

#61 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Krugman » 11/01/2009 19:55

VjecitiStudent wrote:Da li je ovo rjesenje?
Zasluzila je gnjida 100 puta gore. Iskreno, nisam uopste iznenadjen sto se ovo dogodilo. Iznenadjen sam sto se jos radikalnija reakcija nije desila. Iznenadjen sam sto na njih a pogotovo njihovu imovinu jos nije krenuto nozevima, bombama, i ostalim oruzanim sredstvima da ih se bas ojadi kao sto su oni ovaj narod ojadili. Jer ocigledno je da oni do sada ni sekunde u svom kriminalu i bezobrazluku nisu odstupili. Onaj clanak u Danima o sirotoj curici koju su nedavno pustili da umre zbog 40 maraka na dan dok njegov sin se razbacuje poreskim parama po applevom shopu je posebno indikativan o kakvoj bagri se radi.

Sto se same reakcije tice, ovo je obicni jedan trik. Ovakav supak ne odstupa sa svoje kriminalne pozicije zbog prolivene farbe. Nego protiv Brankovica se vodi niz kriminalnih postupaka a Tihiceva struja iz SDA koja pokusava neki pomac napraviti ga vec duze vremena pokusava skloniti jer jer u talu sa kriminalcima kao Izetbegovic i radikalnom strujom Cengica. Vjerovatno je osjetio da mu se ljulja pod pa pokusava na najmarketabilniji nacin se povuci uz put jos prijeko potrebne simpatije da pobere.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#62 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by valterbranisarajevo » 11/01/2009 20:00

Dok se sve ovo nije sleglo ja sam, s obzirom na frku koja se digla , mislio da je bio u pitanju neki klasični napad – kad ono jedan bezvezni grafit od kojeg se on osjetio ugrožen. Predsjednika najveće države na svijetu novinar je gađao cipelama, pa on sam nije dizao neku veliku galamu...

Kako bi onda tek trebali reagovati, građani koji sa strahom hodaju ulicama Sarajeva, u strahu da se ne sustrenu lice u lice sa nekim Mučištom što se zaštićenom Brankoviću ne može desiti ni teorijski.

Nadam se da je neko gledao večerašnje Vijesti u 7 i ogavni prilog kada balavac koji je prije toga prebio mladića na Dobrinji, oštetio policijsko vozilo, pred svojim roditeljima i kamerama pljuje policajca i prijeti da će se obračunati sa njim jer ga je zapamtio. Kada to radi naoružanom čovjeku kako bi tek prošao neki obični građanin. Prošao bi kao mladić koga su prebili pred pekarom na Dobrinji završio bi na CUM-u...

Da li će se Zukić i „šupljator“ Kebo oglasiti povodom ovog slučaja i osuditi sve one koji su doveli do takvog, sada već „zločinačkog“ ponašanja dijela mladih ljudi u Sarajevu, uključujući i sudije i tužioce koji su ove male zlikovce vjerovatno pustili da nastave svoje orgijanje i teror nad građanima Sarajeva...

Naravno neće! Bljak...

Sram vas bilo. Pravite od „muhe međeda“ da bi skrenuli pažnju sa vaših lopovluka i pljački...

User avatar
fole13
Posts: 608
Joined: 05/09/2007 16:29
Location: Sarajevo

#63 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by fole13 » 11/01/2009 20:08

Brankovic Lazov,Lopov,Kriminalac, Kreten,Bezobrazan,i na kraju krajeva jedan veliki (ne)covjek ne zna ni sam sta je sve pokro pa se sad iscudava i cudi sto ga narod nevoli ,a najvise me nervira sto pripisuje sebi sve zasluge za tunel e za to ga treba pljunuti posred face resetke armirane njemu trebaju da truhne jedno 10-tak godina/ :x :dance:

User avatar
vee-jay
Posts: 7158
Joined: 22/06/2004 20:50
Location: virtual reality

#64 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by vee-jay » 11/01/2009 20:10

Krugman wrote:
VjecitiStudent wrote:Da li je ovo rjesenje?
Zasluzila je gnjida 100 puta gore. Iskreno, nisam uopste iznenadjen sto se ovo dogodilo. Iznenadjen sam sto se jos radikalnija reakcija nije desila. Iznenadjen sam sto na njih a pogotovo njihovu imovinu jos nije krenuto nozevima, bombama, i ostalim oruzanim sredstvima da ih se bas ojadi kao sto su oni ovaj narod ojadili. Jer ocigledno je da oni do sada ni sekunde u svom kriminalu i bezobrazluku nisu odstupili. Onaj clanak u Danima o sirotoj curici koju su nedavno pustili da umre zbog 40 maraka na dan dok njegov sin se razbacuje poreskim parama po applevom shopu je posebno indikativan o kakvoj bagri se radi.

Sto se same reakcije tice, ovo je obicni jedan trik. Ovakav supak ne odstupa sa svoje kriminalne pozicije zbog prolivene farbe. Nego protiv Brankovica se vodi niz kriminalnih postupaka a Tihiceva struja iz SDA koja pokusava neki pomac napraviti ga vec duze vremena pokusava skloniti jer jer u talu sa kriminalcima kao Izetbegovic i radikalnom strujom Cengica. Vjerovatno je osjetio da mu se ljulja pod pa pokusava na najmarketabilniji nacin se povuci uz put jos prijeko potrebne simpatije da pobere.
iPod i smrt

Zehra Kalajdžić se zvala djevojčica oboljela od cistične fibroze. Umrla je u trinaestoj godini. I otišla u raj. Jer bosanska djeca ne idu nigdje drugo. Ona se u paklu rađaju

je pola svog života provela u bolnici. S dijagnozom koja ne daje niti malo nade u izlječenje: genetski prenosiva i komplicirana bolest pankreasa jedna je od onih koje ne prolaze, ali se može, recimo tako, držati pod kontrolom. Kažu da djeca i najteža oboljenja podnose lakše od odraslih, jer je njihova svijest o opasnosti manja, a smrt nešto što, najčešće, suštinski ne razumiju. Ona je razumjela. Njena starija sestra umrla je od iste genetski prenosive bolesti koja se u današnje vrijeme lijekovima može držati pod kakvom-takvom kontrolom. I njen je otac umro: poginuo je u saobraćajnoj nesreći...

On bi se naljutio da ga se nazove dječakom. Zaboga, pa već skoro svugdje smije sam, ima džeparac i djevojku, pred ogledalom provodi više nego nad knjigom. On je, za odrasle, pubertetlija. Sebe, međutim, smatra njima, odraslima dakle, ravnim. On jako voli savremene naprave. Zato je i došao u hi-tech prodavnicu, odabrao novi, memorijski moćni iPod i platio ga novčanicom od 500 eura! Dijete, pardon, momak, nije imao sitno.

Posljednjeg vikenda pretposljednjeg mjeseca u ovoj šugavoj godini i istoj takvoj državi za nju je još uvijek bilo nade. Televizija je objavila potresan prilog, njena je majka u kameru ispričala kako je izgubila jedno dijete i muža i da joj je ona, ta djevojčica od jedva 13 godina, sve na ovom svijetu. Dva dana kasnije, novine su objavile da je umrla. Od bolesti pankreasa koja se, medicina kaže, liječiti ne može, ali se pravilnom terapijom može kontrolirati.

On je svoj iPod napunio omiljenom muzikom, sve radio prema uputstvu za upotrebu, pazio na njega, ali... Možda je, ma jeste sigurno, prvo pomislio da ga je ostavio kod kuće, pa se onda pokušavao sjetiti kada ga je zadnji put imao. I ništa. Onakav lijep, nov iPod, kao da je u zemlju propao. I opet je otišao u hi-tech prodavnicu, odabrao isto čudo tehnike i dizajna i platio ga novčanicom od 500 eura. Dijete, pardon, momak, nije imao sitno.

"Samo bogati preživljavaju, a mi, koji nemamo novca, gledamo kako nam djeca umiru", rekla je majka djevojčice za koju je do posljednjeg vikenda pretposljednjeg mjeseca ove šugave godine u šugavoj državi bilo nade. I priznala kako je njeno dijete, posljednje što je imala na ovom svijetu, osnovni lijek - Pylmozyme - za svoju bolest uzela prije dvije godine. Ta, valjda tableta, nije na takozvanoj esencijalnoj listi, što znači da je oni što kod ljekara idu sa zdravstvenom knjižicom, umjesto s plavom kovertom, ne mogu dobiti na recept. Ma koliko im trebala...

Treći put u mjesec dana on je došao u hitech prodavnicu. Ne, nije opet izgubio iPod, pa nije baš toliko neodgovoran. Ta lijepa, moderna, skupa sprava svidjela se njegovoj djevojci. Idilična se scena da zamisliti: on i ona, mladi, lijepi, sretni, sjede za stolom mesingano-neonskog caffea, piju svoje cijeđene sokove ili tople bijele čokolade i, jadni, dijele jedan iPod. Lijeva slušalica je u njenom, a desna u njegovom uhu. Izluđuje ih to: s jedne strane njihova muzika, a s druge ona iz zvučnika u okupljalištu bogate djece bogatih roditelja. Nije to prijatno. Nimalo. Zato je on došao opet, najdražoj odabrao isti iPod i platio ga novčanicom od 500 eura. Zalomi se tako da čovjek, dječak, ovaj momak, nema sitno. Zahvalio se uljudnim prodavačicama, uzeo kupljeno i krenuo. Dva-tri koraka i... Bila je to ljubav na prvi pogled. Nije nikakvo čudo: veliki, crni LCD televizor se mora zamijetiti. Kao i cijena od nekoliko hiljada eura. On je, a treba i to reći jer malo je fine djece danas, lijepo vaspitan: upitao je treba li rezervacija i najavio da će doći s tatom da kupe TV.

Tu čovjek nikako ne može biti pametan: da nema novina i novinara, makar ih mučila slaba pismenost, neke od najstrašnijih priča ovog šugavog vremena nikada ne bi saznali. Ali, eto, kakva je korist od tog znanja u zemlji u kojoj je uzrečica da ima gore od gorega? Je li vrijedilo zbog dvije kartice teksta gurati diktafon pod nos ženi koja je izgubila dvije kćerke i muža? Ili je trebalo sačekati da prestane plakati, pa provjeriti je li, kako je rekla, lijek za njeno dijete koštao 40 eura pa joj ga ona nije imala od čega kupiti ili je dnevna doza lijeka 40 eura, odnosno 1.200 svakog mjeseca, pa joj ga nije imala od čega kupiti? Ali to, barem za jednu djevojčicu koja je pola svog života provela po bolnicama, više nije ni važno.

Četvrti put za mjesec dana dječak je, pardon, momak, došao na isto mjesto i onima što prodaju skupa čuda tehnike, uglavnom rade nacrno i za plaću kojoj je, možda, prednost što je redovna, a mana to što je bijedna, je konačno bilo jasno kako, zaboga, dječak, pardon, momak, ima mjesečni džeparac od najmanje 1.500 eura!? On je, kako je i najavio, došao s tatom - Nedžadom Brankovićem. ("Ako je mjerna jedinica elektromagnetne indukcije dobila ime po Tesli, onda bi i mjerna jedinica korupcije u FBiH mogla nositi ime po Nedžadu Brankoviću", Senad Pećanin, glavni i odgovorni urednik magazina Dani.) Predsjednikom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine... Televizor su kupili. Ne zna se jesu li platili kešom ili kreditnom karticom. Ali to, barem za jednog dječaka koji voli lijepe i skupe stvari, ali često nema sitno, nije važno.

ožda su - život, znamo, piše romane, no nije nemoguće da se u zadnje vrijeme počeo baviti i režijom - Branković senior i junior na novom televizoru u dnevnoj sobi raskošnog stana, u elitnom sarajevskom gradskom naselju, odnosno kući u elitnom predgrađu bosanske prijestolnice, zapravo apartmanu na obodu nekadašnjih olimpijskih planina ili onome slovenskom, na Bledu - svemu stečenom otkako je neperspektivni inženjer postao maneken tranzicije i ekonomije dealova jedne, dubinski kriminalizirane vlasti - gledali prilog o djevojčici koja umire zbog teškog, nasljednog oboljenja pankreasa. Možda jesu, a sigurno nisu: tata je TV kupio malom za sobe, a djeca koja mjesečno troše barem 1.500 eura, znamo, imaju pametnijeg posla od gledanja dnevnika. Pa treba pratiti svijet savremenih tehnologija i kupiti još puno toga. Od para koje je tata ukrao onima što sahranjuju svoje kćeri i sinove, umrle zato što im pošteni roditelji nisu imali ni za lijeka.

P.S.

Zehra Kalajdžić se zvala djevojčica oboljela od cistične fibroze. Umrla je u trinaestoj godini. I otišla u raj. Jer bosanska djeca ne idu nigdje drugo. Ona se u paklu rađaju. (Samo što neka od njih misle drugačije, jer su još uvijek dovoljno mali da ne znaju šta je 500 eura i kakvi su im očevi.)

User avatar
pape
Posts: 6845
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#65 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by pape » 11/01/2009 20:23

Compact wrote:
pape wrote:@Compact, .... hoce li mi biti prisivena islamofobija ako te sada banujem? Upozorenje ti stoji samo par postova iznad?
Safete ne vidim razloga za banovanje. Dobro sam shvatio upozorenje, a post koji sam postavio se tiče i pomenutog ublehara. Ne kontam to sa islamofobijom, ali ako me misliš provocirati neće ti uspjeti.
@Compact, ... Brankovic, a poslije njega i Zukic se u svojim saopstenjima odnose prema onima kojima se obracaju na jedan toliko bezobrazan i potcjenjivacki nacin. To je toliko bolno za svakoga onoga, ko barem malo drzi do svoga dostojanstva.
U spornom postu zbog kojega ti se obracam, koristis isti nacin kao ova dva navedena ublehara.
Ispricao si pricu o Cericu, Puljicu, o rezidencijama i halvatima, o islamofobiji, mostarskim Hrvatima i Bosnjacima, ... Zaklanima i poluZaklanima, ..... i ko biva, .... nesto o lopini na koju se odnosi ovaj topic.
Ne podcjenjuj ni mene, ni ostale koji te citaju.

User avatar
Compact
Posts: 1730
Joined: 28/08/2008 20:37
Location: Alipašino polje

#66 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Compact » 11/01/2009 20:33

pape wrote:
Compact wrote:
pape wrote:@Compact, .... hoce li mi biti prisivena islamofobija ako te sada banujem? Upozorenje ti stoji samo par postova iznad?
Safete ne vidim razloga za banovanje. Dobro sam shvatio upozorenje, a post koji sam postavio se tiče i pomenutog ublehara. Ne kontam to sa islamofobijom, ali ako me misliš provocirati neće ti uspjeti.
@Compact, ... Brankovic, a poslije njega i Zukic se u svojim saopstenjima odnose prema onima kojima se obracaju na jedan toliko bezobrazan i potcjenjivacki nacin. To je toliko bolno za svakoga onoga, ko barem malo drzi do svoga dostojanstva.
U spornom postu zbog kojega ti se obracam, koristis isti nacin kao ova dva navedena ublehara.
Ispricao si pricu o Cericu, Puljicu, o rezidencijama i halvatima, o islamofobiji, mostarskim Hrvatima i Bosnjacima, ... Zaklanima i poluZaklanima, ..... i ko biva, .... nesto o lopini na koju se odnosi ovaj topic.
Ne podcjenjuj ni mene, ni ostale koji te citaju.
Ima smisla to što si napisao. Nije mi bila namjera da nikoga podcjenjujem, a pogotovo sliku i nadimak sa kojim sam odrastao. Sve su teme o Ceriću, Zaklanu, podZaklanu, i itd su zaključane. Ne mogu da se samo držim ko pjan plota Brankovića a da ne spomenem neke probleme koji se po meni vežu za njega. Meni je recimo veći problem to što on ne reaguje na gore napisano što se dešava u Mostaru, nego to što je sam po sebi kriminaliziran. Sve u svemu, o njemu sam sve rekao što se trebalo reći, njegovi dani su odbrojani, i to mogu smatrati i ličnom satisfakcijom.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#67 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by valterbranisarajevo » 11/01/2009 20:40

Mogu samo zamisliti kroz kakav će pakao sada proći taj nesretni policajac koji je imao „čast“ da tu noć čuva velecijenjenu guzicu dotičnog...

User avatar
homo_sapiens
Posts: 1519
Joined: 22/07/2007 14:45

#68 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by homo_sapiens » 11/01/2009 21:56

Brankoviću smrdiš na kriminal je grafit ispisan u blizini stana N.Brankovića, i prikazan je u Nezavisnim, koje još pišu i da "novinari Pećanin i Imamović prave ambijent protiv Brankovića"
"Godinama se pravi taj huškački ambijent oko mene. Senad Pećanin traži da se moja imovina zapali, a Emir Imamović mog sina dovodi u kontekst koji izaziva negativne emocije", kaže Branković.
"Mi smo usred velikih reformi, ali kada rješavamo velike probleme poput snabdijevanja gasom ili razgovora sa demobilisanim borcima, čovjek mora biti skoncentrisan i podrazumijeva da ne mora brinuti za sigurnost porodice", kaže Branković.
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... -mene.html

SemiR_SA
Posts: 38
Joined: 31/10/2008 16:18

#69 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by SemiR_SA » 11/01/2009 22:06

Unisztio je zeljeznicu, energopetrol, i sada federaciju. Gdje on prodje tu trava ne raste. Nisam vidio veceg lopova. Treba ga isplehat po zakonu

User avatar
Compact
Posts: 1730
Joined: 28/08/2008 20:37
Location: Alipašino polje

#70 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Compact » 11/01/2009 22:16

SemiR_SA wrote:Unisztio je zeljeznicu, energopetrol, i sada federaciju. Gdje on prodje tu trava ne raste. Nisam vidio veceg lopova. Treba ga isplehat po zakonu
Hinjski smijenjen, bivši predsjednik Omladinskog kriga Islamske zajednice, koji je kao pošteni kadar SDA postavljen na čelo nadzornog odbora Terminala Federacije!!!

Image
Moj prijatelj Rifet Fetić preuzeo direkciju terminala, i ukazao na neke prljavštine. Napisao premijeru pismo i smijenio što je u terminalima trebalo smijeniti. Nakon toga je živio kao direktor terminala petnaestak dana i noga, Nedžad ga je smijenio! Rifet Fetić nije bezveze lik, bio predsjednik omladinskog kruga islamske zajednice, na funkciji je u Ilmiji, itd. Bio prvi reisov omladinac, međutim kod Nedžada to ne pije vode kad su hrvatsko-bošnjački kriminalni momenti u pitanju.

Da razbijemo malo monotoniju!

Rifat Fetić pita SDA: Za koga radi Branković?

Finansijska policija Federacije BiH dostavila je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo izvještaj o poslovanju firmi Terminali Federacije iz Sarajeva i Naftni terminali iz Ploča u kome se za zloupotrebe položaja i druga djela terete: Josip Tomić, Tihomir Kožul, Stipe Buljan, Drago Burđelez, Dževad Paradžik, Dževad Ganić, Vahid Hećo i Nedžad Branković. U ovom broju objavljujemo pismo Rifata Fetića, predsjednika Nadzornog odbora Terminala Federacije, koji premijera Brankovića optužuje za planirani haos u ovim firmama

Zatraženo je hitno pokretanje postupka na sudu kojim će se utvrditi status vlasničkih prava nad imovinom terminala u Dretelju

Rifat Fetić, predsjednik Nadzornog odbora Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, uputio je 16. 6. 2008. dopis premijeru Brankoviću, o čemu su Dani već pisali, u kome ga je još jedanput pokušao upozoriti na milionske pronevjere Josipa Tomića, direktora Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče. Fetić piše: "Niste ništa poduzeli na oporavku firme ni na zaštiti imovine u Pločama koju je Tomić bez ičijeg znanja kompletnu založio u hipoteku. Naprotiv, Vi ste meni, 10. 8. 2007, izdali usmeni nalog da smijenim Zijada Džemića, direktora Terminala, zbog toga što je smijenio Tomića. Kada sam ja to odbio, taj nalog ste dali ministru Vahidu Heći, koji je 4. 9. 2007. naložio Nadzornom odboru Terminala da smijeni Džemića, što je i učinjeno. (...) Smatram neophodnim da, u cilju zaštite državnih interesa, pokrenete proceduru odgovornosti ministra Heće i smjenu Josipa Tomića, kao i članova NO Terminala FBiH. Za sve što pominjem u ovom pismu imam dokaze."

Dopisom koji je naslovljen kao Informacija o neznanju Branković je 17. 6. 2008. uputio odgovor Fetiću u kome stoji: "Sa žaljenjem ponovo mogu da konstatiram da ni do danas niste naučili šta znači pozicija predsjednika NO javnog preduzeća." Branković u dopisu savjetuje Fetiću da prouči zakone "koji se odnose na funkcioniranje JP, u kojima sigurno ne piše da Vam je posao da dijelite lekcije onima koji su Vas imenovali na tu odgovornu funkciju". Nakon toga je Branković smijenio Fetića.

Otvoreno pismo Rifat Fetić je, potom, premijeru Brankoviću uputio otvoreno pismo, koje je adresirano i na najviše dužnosnike SDA: Sulejmana Tihića, Adnana Terzića, Bakira Izetbegovića i Mirsada Kebu, a u kome, između ostalog, piše: "Umjesto odgovora na navode kojim Vas pozivam da zaštitite državnu imovinu i interese BiH u NTF u Pločama, održali ste mi moralnu lekciju o tome kako ne slušam one koji su me imenovali na funkciju predsjednika NO Terminala Federacije. (...) Sa Vašim razumijevanjem zakona i odgovornosti organa društva sam se, sa zaprepaštenjem, upoznao na sastanku 13. 8. 2007, kada ste ubjeđivali Salčinovića, Džemića i mene da se na poziciju direktora vrati Josip Tomić, kojeg je Džemić po saznanju za milionske pronevjere smijenio par dana ranije. Lijepo ste tada rekli da pravimo politički problem i da pare nisu najvažnije. (...) Pošto se u Vašem dopisu niste uopće osvrtali na moje kritike, postavit ću Vam nekoliko vrlo konkretnih pitanja koja se tiču isključivo državne imovine i Vašeg odnosa prema njoj:

Po kom zakonu, uz čiju saglasnost i za čije interese ste, kao direktor Energoinvesta i predsjednik Skupštine firme Energopetrol Zagreb, poslali tu firmu u stečaj 2001. godine? Po kom zakonu ste odbili da vratite imovinu kojom je ta firma upravljala u Hrvatskoj (28 pumpi, terminal u Zagrebu i mnoštvo drugih zgrada po Hrvatskoj) njenom pravom vlasniku, Enegopetrolu Sarajevo? U tom periodu ste bili i predsjednik NO Energopetrol Sarajevo. Po kojoj konkurentskoj proceduri i uz čiju saglasnost ste dio te imovine (22 benzinske pumpe) dali u dugogodišnji zakup INA-i za bijednih 150.000 KM mjesečno i zašto ste taj iznos sami dodatno uskoro smanjili na 125.000 KM mjesečno? Osim ove bagatelno dugoročno iznajmljene imovine, šta je sa ostalom imovinom iz Hrvatske? Za čije interese ste propustili da uknjižite išta od ove imovine? Po kom zakonu i uz čiju saglasnost ste odbili provesti odluku Vlade FBiH (Odluka V broj 705/2006 od 16. 11. 2006. godine, tačka 3.) o prenosu neevidentirane i naknadno iskrsle imovine Energopetrola d.d. Sarajevo u i izvan BiH i Federacije BiH, na privredno društvo za skladištenje tečnih goriva Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo?

Za čije interese ste, kao direktor Energoinvesta u periodu 1999-2001, spriječili da se realizira projekt sanacije terminala u Blažuju u Sarajevu, započet 1998, a koji je vodila firma Terminal d.o.o. Sarajevo, čiji je Energoinvest bio osnivač u procentu od 22%? U tom periodu ste bili predsjednik NO Energopetrola Sarajevo i uradili sve da firma Terminal d.o.o. (kojoj ste, dakle, bili predstavnik suosnivača) ne uđe u posjed u Blažuju. Vi ste, naprotiv, kroz inicijativu nazvanu Protokol, koju je pokrenuo Energoinvest, željeli ugasiti tu firmu i ponovo je vratiti u okrilje Energoinvesta, gdje je ta imovina godinama prije toga propadala. Po kom zakonu ste, kao predsjednik NO Energopetrola Sarajevo, omogućili da Energopetrol Sarajevo potroši najmanje 8,5 mil. KM na sanaciju tuđeg objekta (Hotel Maršal) i da istovremeno blokira razvoj vlastite djelatnosti kroz sabotažu projekta sanacije terminala u Blažuju? Istovremeno je od kraja rata odlično funkcionirao terminal INA-e u Podlugovima, kome je kroz rekonstrukciju duplo uvećan kapacitet do 2002. godine. Sav promet naftnim derivatima, i za potrebe civilnog tržišta i za potrebe SFOR-a, je išao od kraja rata i ide i danas preko ovog terminala INA-e.

Po kom zakonu i za čije interese ste, kao direktor Energoinvesta i predsjednik Skupštine Energopetrola Ploče, propustili uknjižiti stratešku i neprocjenjivu imovinu terminala u Pločama i time ugrozili interese države? Kada su odlukom Vlade FBiH osnivačka prava u firmi u Pločama uzeta od Energoinvesta i data Terminalima Federacije, mi smo taj posao prihvatili kao prioritetan i proceduru uknjižbe završili u periodu od 20. 2. 2006. do 15. 3. 2006. Dakle, za manje od mjesec dana uradili smo ono što je Energoinvest propuštao 10 godina.

Po kom zakonu i za čije interese, kao predsjednik NO Energopetrola Sarajevo, niste utužili radnju otimanja imovine Energopetrola d.d. Sarajevo, a koja se nalazi na području bivše Herceg-Bosne (17 benzinskih stanica, skladište u Livnu i objekat u Mostaru), na kojoj je formirana firma Energopetrol d.o.o. Mostar - kasnije je ta firma promijenila naziv u Petrol d.o.o. Ljubuški? Za čije interese, kao premijer Federacije BiH, niste proveli Odluku Vlade FBiH (Odluka V broj 705/2006 od 16. 11 .2006. godine, tačka 3.) i prema njoj relevantni potpisani Ugovor o prenosu neevidentirane i naknadno iskrsle imovine Energopetrola d.d. Sarajevo? Provedbom ove odluke imovina koju je oteo Petrol Ljubuški pripala bi Terminalima Federacije, a oni bi itekako znali kako da je vrate u okrilje države. Zijad Džemić je na provedbu ove odluke i na potrebu da vlasnik utuži ovu otimačinu više puta pismeno reagirao.

Hećo sluša Brankovića Po kom zakonu i za čije interese ste, kao direktor Energoinvesta i sada kao premijer Federacije, propustili utužiti proces otuđivanja vlasničkih interesa Energoinvesta u imovini 759 km naftovoda u firmi JANAF, nastalih na bazi obezbijeđenih investicionih sredstava za gradnju tog naftovoda u periodu 1973-1979. i vlasničkih interesa Energoinvesta u imovini naftovoda u firmi JANAF nastalih na bazi obezbijeđenih sredstava za prvo punjenje tog naftovoda? Ovi podaci su također "nađeni" u Energoinvestu.

Po kom zakonu i za čije interese ste, kao direktor Energoinvesta i sada kao premijer Federacije, propustili utužiti proces otuđivanja vlasničkih interesa Energoinvesta (50% Energoinvest - 50% INA) u imovini produktovoda radnog pritiska 50 bar, prečnika 16, dužine 106 km od Rafinerije u Brodu do Opatovca - luke na Dunavu kod Vukovara, koji je do 1979. korišten kao naftovod, a kasnije kao produktovod, kao i 50% vlasničkih interesa u imovini terminala u Opatovcu (kapacitet 2x10.000 m3, pristanište sa utakačkim terminalom 500 m3/h, autopunilište za kamion cisterne...), sve građeno u periodu 1967. do 1969. godine?

Po kom zakonu i za čije interese, kao premijer FBiH, dozvoljavate da Agencija za bankarstvo FBiH ne provede Odluku Vlade Federacije BiH V broj 522/06 od 7. 9. 2006. godine (Sl. novine FBiH 55/06) kojom se pravo upravljanja i korištenja imovine u Skladištu pogonskog goriva Dretelj Čapljina daje Terminalima Federacije d.o.o. Sarajevo? Džemić je poslao 5 pisama direktoru Agencije, gdje se jasno i detaljno obrazlaže da nema nikakve sumnje da pravo prometovanja pomenutom imovinom nikada niko nije imao (niti ima i sada) i da je dokumentacija o vlasništvu, koju navodno posjeduje Agencija za bankarstvo, nastala nakon niza nezakonitih transakcija imovinom ovog terminala, te je kao takva neprihvatljiva i pravno nije relevantna. Zatraženo je hitno pokretanje postupka na sudu kojim će se utvrditi status vlasničkih prava nad imovinom terminala u Dretelju. Na sve ovo, Vi odgovarate Vladinom inicijativom Parlamentu FBiH da se direktoru Agencije g. Zlatku Barši dodijeli još jedan direktorski mandat, a on u svim medijima prije mjesec dana najavljuje poništavanje odluke Vlade o davanju terminala u Dretelju Terminalima Federacije, kao preduslov da se taj terminal proda u procesu privatizacije Hercegovačke banke.

Po kojim zakonima i za čije interese, kao premijer Federacije BiH, nakon što ste u proteklom periodu više puta iscrpno i krajnje alarmantno upozoreni od strane g. Džemića, prvog generalnog direktora Terminala Federacije, i Federalne Finansijske policije o milionskim dolarskim pronevjerama g. Josipa Tomića, direktora Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, niste ništa uradili na zaštiti imovine u Pločama? Tomića je odmah po saznanjima za njegova djela, na dan 9. 8. 2007, po zakonitoj proceduri, smijenio g. Zijad Džemić. Po dobijenim informacijama i nakon naših upornih traženja, Vi niste ništa poduzeli na oporavku firme ni na zaštiti imovine u Pločama, koju je Tomić bez ičijeg znanja kompletnu založio u hipoteku. Kad sam odbio da ga vratim na posao, taj nalog ste dali ministru Heći. On Vas je poslušao i dana 4. 9. 2007. naložio Nadzornom odboru Terminala Federacije smjenu g. Džemića, što je i učinjeno.

Za čije interese ste odbili provesti nalog predsjednika stranke SDA i odluku Kadrovske komisije SDA (koja je i Vas predložila za premijera FBiH) o imenovanju Bedrudina Salčinovića na poziciju generalnog direktora Terminala Federacije? Zašto ste dopustili njegovu smjenu i u Nadzornom odboru NTF-a Ploče i smjenu cijelog NO i direktora Ibrahima Bećirbegovića (koji je postavljen za direktora nakon Tomićeve prve smjene) samo zato što su dokumentirali većinu Tomićevih djela? Za čije interese ste na poziciju generalnog direktora Terminala Federacije uporno gurali svog čovjeka (g. Mustafu Čengića) kada on nije zadovoljavao ni stručne ni iskustvene kriterije, niti je imao podršku stranke od koje se očekivao prijedlog? Za čije interese ste svojim odlukama i nalozima zanemarili interese SDA u ovoj firmi, pa se na mjestu v.d. direktora Terminala Federacije već 8 mjeseci nalazi Tomićev bliski rođak, g. Tihomir Kožul, a sprema se postavljenje na mjesto direktora inžinjera koji sada radi u Telecom Inžinjeringu kao saradnik i čovjek od povjerenja Mustafe Čengića. U Nadzornom odboru Terminala Federacije ostali su da sjede g. Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, i Dževad Paradžik, imenovan ispred SBiH-a. Upravu u Pločama čine: Josip Tomić, predsjednik, Davor Matić, član (pravnik, doveo ga Dževad Pardažik), Vehid Frljak, član i finansijski direktor (sestrić Harisa Silajdžića, doveo ga Dževad Paradžik kao svog školskog druga). Nadzorni odbor u Pločama čine: Ismet Sokolović, Tarik Begić, Darko Pranjić (svi iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH).

Poslovna politika nauštrb BiH Za čije interese niste uvažavali nijednu informaciju o silnim kriminalima Tomića i zašto niste spriječili njegov povratak na mjesto direktora u Pločama u decembru 2007. godine? Zašto ni nakon saznanja o donošenju Rješenja o pokretanju sudske istrage po dvije goleme krivične prijave u R Hrvatskoj (što je pandan našem potvrđivanju optužnice) ne smijenite Tomića nego istrajavate u davanju naloga i davanju saglasnosti za smjene onih koji dokumentiraju i rasvjetljavaju kriminalne radnje?

Na bazi čijih informacija ili dopisa i po kom zakonu je Vlada FBiH na 53. sjednici, održanoj 24. 4. 2008, donijela odluku da se dodijeli 500.000 KM sredstava za plaćanje naručene mjerne opreme u NTF-u u Pločama? Kako Vlada namjerava prebaciti pomenuta sredstva u Ploče, a da ne probije pravni subjektivitet Terminala Federacije, osnivača NTF-a Ploče? Zašto tom odlukom skrivate rupe u poslovanju koje je Vaš pulen Tomić napravio nenamjenskim trošenjem tog istog iznosa već jednom dobijenog kroz kredit?

Za čije interese, ni nakon više od 12 mjeseci, od kada ste postavili podobne članove NO-a u Terminale Federacije i ubrzo nakon toga smijenili neposlušnu Upravu Terminala Federacije, proces preuzimanja terminala u Federaciji BiH i sanacije nije ni do danas započeo? Na posebnom računu stoje sredstva od 10,2 miliona KM koja su, zaključkom Vlade Federacije, namijenjena za sanaciju terminala. Imate "sposobnu" Upravu, imate članove NO-a koji "razumiju svoj posao". Ne postoji način da se Terminali Federacije počnu baviti registriranom djelatnošću ukoliko vlasnik ne obezbijedi uslove za preuzimanje imovine terminala prema donesenim Odlukama Vlade FBiH i ukoliko se ne doznače sredstva za sanaciju. Zašto je i dalje imovina ogromne vrijednosti u posjedu ino-firme i zašto i dalje nemamo niti jednog kubnog metra uskladištenih robnih rezervi tečnih goriva? U isto vrijeme, u našim terminalima u Pločama, od juna 2008, nakon što je Tomić sklopio ugovor sa Robnim rezervama R Hrvatske, u našim rezevoarima, R Hrvatska čuva svoje rezerve, a da mi nemamo ni litra svojih uskladištenih količina. Je li to poslovna politika koju Vi zagovarate?

Za čije interese nijedna inicijativa iz Prijedloga plana razvoja naftne privrede u Federaciji BiH i Prijedloga plana razvoja Terminala Federacije, koje je Džemić dostavio ministarstvu početkom Vašeg mandata, do danas nije ni spomenuta a kamoli provedena? Zašto se ne pokreće izrada nijednog od 6 prijedloga raznih Pravilnika kojima se uređuje tržište derivata i afirmiraju državni interesi, a za koje je Džemić dostavio sve bitne informacije za njihovu izradu (razlog donošenja, referentne EU dokumente, efekte provedbe i sl.)? Bez ovih propisa tržištem će i dalje harati ad hoc rješenja koja definiraju i provode privatnici i strane kompanije sa svim svojim interesima, koje su uz pomoć direktora Vašeg kalibra ustoličili u prethodnih 12 godina."

Prodaja Energoinvesta
Ko je krčmio Energopetrol u Zagrebu?

Po saznanjima do kojih su, tokom istrage, došli finansijski inspektori, Jasminko Umićević je glavni predstavnik u Delta Gripu za Balkan. Bio je zamjenik direktora INA-e u vrijeme kad je Energopetrol Zagreb otišao u stečaj (2001) i kada se dogovaralo o statusu imovine kojom je upravljao Energopetrol Zagreb. Prema tvrdnjama svjedoka tih događaja, dogovori oko budućeg statusa imovine vođeni su u krugu: Davor Štern, direktor INA-e, Jasminko Umićević, zamjenik direktora INA-e, Nedžad Branković, direktor Energoinvesta, Hasan Muratović, ambasador BiH u RH. Navodno je upravo od tada Umićević u bliskim vezama sa Brankovićem.

Hasan Muratović je bio ambasador BiH u Hrvatskoj u vrijeme kad je Energopetrol Zagreb išao u stečaj (2001). Prema tvrdnjama aktera tih događaja, Muratović je aktivno pomagao Brankoviću u ubjeđivanju tadašnjeg direktora Energopetrola Zagreb da se firma pošalje u stečaj ili da se prodaje objekt po objekt. Kada je to odbio Jerko Duško Suić, direktor Energopetrola Zagreb, Branković mu je - uz fiktivnu krivičnu prijavu koja je pala nakon prve rasprave - dao otkaz. Nakon toga je za Energopetrol Zagreb firma osnivač - Energoinvest, preko Brankovića kao ovlaštene osobe, podnijela zahtjev sudu u Zagrebu za stečaj svoje kćerke. Ovo je, tvrde upućeni, rijetko zabilježen slučaj u praksi stečaja, posebno kada se ima na umu da je firma po rezultatima bila odmah iza INA-e u Hrvatskoj?!


Naftna hobotnica
Silajdžićevi i Brankovićevi puleni

Uz premijera Nedžada Brankovića nekoliko je "odabranih" kadrova koji kontroliraju dešavanja u Terminalima Federacije. Među njima je - po saznanjima do kojih su inspektori došli radeći na ovom slučaju - i Mustafa Čengić, član NO Energoinvesta, NO Toplane Sarajevo i direktor Telecom Inžinjeringa. Od dolaska Brankovićeve vlade često je posjećivao Ploče, a Josip Tomić ga je uposlenima predstavljao kao "važnog čovjeka iz Sarajeva" i "budućeg direktora Terminala Federacije". Inače, Čengić se povezuje sa sumnjivom privatizacijom Energoinvestove firme Energocontrol, u kojoj je jedan od najvećih dioničara. Optužuju ga da je, kao direktor Telecom Inžinjeringa, surađivao sa Tomićem, koji je član NO Telecoma, na smjeni Hamde Katice.

U kadrovskoj kombinatorici SDA se odlučila da Bedrudina Salčinovića postavi za direktora, no Branković to nije ispoštovao, već je preko svojih poslušnika na to mjesto imenovao Čengića. Međutim, nakon pet mjeseci čekanja da Čengić preuzme funkciju, on je Terminale Federacije obavijestio da ne želi doći za direktora, čime se agonija u ovom preduzeću produžava, dok Tomić u Pločama nesmetano "posluje" sa Delta Gripom. U Terminalima Federacije od novembra 2007. funkciju v.d. direktora vrši Tihomir Kožul - bliski rođak Josipa Tomića.

Dževad Paradžik član je novog, i kako bivši članovi tvrde, nezakonitog NO Terminala Federacije od juna 2007. Paradžika je, tvrde, ministru Heći preporučio njegov školski drug Vehid Frljak, inače sestrić Harisa Silajdžića. Iako se Paradžik predstavlja kao kandidat SBiH-a, često se viđa u društvu SDA-ovaca Mustafe Čengića i Jusufa Zahiragića (sekretar, pravnik u Energoinvestu). Inače, Paradžik je zaposlen kao inspektor budžetskih sredstava Kantona Sarajevo. Iako je od strane NO TF dat nalog da se sačini analiza poslovanja Josipa Tomića, to nikada nije uradio. Naprotiv, branio je Tomića i pomagao mu u skrivanju i neovlaštenom raspolaganju dokumentacijom NTF-a. Originali dokumentacije se, tvrde inspektori, upravo zahvaljujući Paradžiku još uvijek nalaze kod Tomića.

Stipo Buljan, član novog NO Terminala Federacije, član je i NO NTF-a Ploče koji je Zijad Džemić, dok je bio direktor Terminala Federacije, djelimično smijenio (uključujući i Buljana), nakon što je uvidio da Tomić kod nekih članova NO ima podršku u svom radu. Buljan je sekretar u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Nakon što je Vehid Frljak pomogao Paradžiku da dođe u NO Terminala Federacije, ovaj mu se odužio dovodeći ga u Upravu u Ploče za finansijskog direktora. Nikada do tada Frljak ništa slično nije radio, čak se sumnja da je godinama prije ovog postavljenja ikako radio?! Navodno se bavio grnčarijom. Član je uprave na bazi ugovora o radu za koji dobija plaću od preko 5.000 KM, a na raspolaganju mu je Audi 6 za one rijetke dolaske na posao: tvrdi se da svega nekoliko dana mjesečno provede u Pločama?!

Drago Burđelez je više od 20 godina bio direktor Energopetrola Ploče. Smijenjen je 2006. Nakon toga, Energoinvest otvara predstavništvo u R Hrvatskoj sa sjedištem u Pločama i za direktora Predstavništva postavlja Burđeleza?! On je u ime NTF-a potpisao štetne ugovore sa Delta Gripom, Petrolom Ljubuški i BIO Sarajevo.

Dževad Ganić je finansijski direktor Energoinvesta i danas, a od 2000. do 2006. je bio predsjednik NO Energopetrola Ploče. Za vrijeme mandata bio je upoznat sa činjenicom da je direktor Energopetrola Ploče Drago Burđelez istovremeno i član Nadzornog odbora Comet Ploče (firme kćerke Energoinvesta) i da Energopetrol Ploče i Comet imaju godišnji promet od oko tri miliona HRK na ime održavanja terminala u Pločama, što je nespojivo. Kad je nova uprava došla u NTF, nije mogla otkriti koje je to radove Comet izvodio, jer je terminal zatečen u katastrofalnom stanju. Ganić će u NTF-u ostati upamćen po nezakonitom omogućavanju ulaska Delta Gripa u Ploče, davanjem Burđelezu saglasnosti za potpis ugovora o najmu skladišta i zajmu para sa firmom Delta Grip.
Last edited by Compact on 11/01/2009 22:26, edited 3 times in total.

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#71 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by amrica » 11/01/2009 22:18

Zasto nije dao ostavku poslije ovoga? Napisano u Ferhadiji prije 20-ak dana.


Image

User avatar
CiCiban
Posts: 2046
Joined: 17/02/2002 00:00

#72 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by CiCiban » 11/01/2009 22:23

amrica wrote:
Sve nesto mislim da n.b. nije sam nasarao grafit da ima razlog da kuka, kako je ugrozen, i da moze teatralno, mucenicki podnijeti ostavku, a da bi ga centrala sda (sa onim nebuloznim saopcenjem :roll: ) molila da ostane, a la spanska serija i na kraju ce n.b. postati narodni heroj kad pristane da povuce ostavku...
i meni je ovo proslo kroz glavu.. nekako mi ono KRETENpreblago
nadam se da ce se nakon ostavke posvetiti rodnom visegradu, pa krenuvsi od nule a ne od tudjih zasluga, podici jedan novi energoinvest :) a moze kopati i tunele

User avatar
starii
Posts: 3015
Joined: 15/04/2007 13:49
Location: Tito partija, omladina akcija

#73 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by starii » 11/01/2009 22:23

jel ovo raspisan konkurs za najbolji grafit o brankovicu..haman da vodi onaj sto je napisao: " lopove vrati stan" :D

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#74 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by amrica » 11/01/2009 22:25

Compact wrote:[
Moj prijatelj Rifet Fetić preuzeo direkciju terminala, i ukazao na neke prljavštine. Napisao premijeru pismo i smijenio što je u terminalima trebalo smijeniti. Nakon toga je živio kao direktor terminala petnaestak dana i noga, Nedžad ga je smiojenio! Rifet Fetić nije bezveze lik, bio predsjednik omladinskog kruga iskamske zajednice, na funkciji je u Ilmiji, itd. Prvi reisov omladinac, međutim kod Nedžada to ne pije vode kad su hrvatsko-bošnjački kriminalni momenti u pitanju.

ip.
Jah, kvalifikacije boli glava..... :roll:
Podoban, sto ne znaci sposoban.
Kako je on dosao na tu funkciju direktora? Preko javnog oglasa ili preko reisa? I koje su njegove kvalifikacije, strucne, ko je, sta je gdje je radio, koliko ima iskustva relevantnog da upravlja terminalom, osim clanstva u omladini IZ????????
I koliko mu je godina?

User avatar
Compact
Posts: 1730
Joined: 28/08/2008 20:37
Location: Alipašino polje

#75 Re: Ako je demokratija nemocna? Slucaj Brankovic.

Post by Compact » 11/01/2009 22:29

amrica wrote:
Compact wrote:[
Moj prijatelj Rifet Fetić preuzeo direkciju terminala, i ukazao na neke prljavštine. Napisao premijeru pismo i smijenio što je u terminalima trebalo smijeniti. Nakon toga je živio kao direktor terminala petnaestak dana i noga, Nedžad ga je smiojenio! Rifet Fetić nije bezveze lik, bio predsjednik omladinskog kruga iskamske zajednice, na funkciji je u Ilmiji, itd. Prvi reisov omladinac, međutim kod Nedžada to ne pije vode kad su hrvatsko-bošnjački kriminalni momenti u pitanju.

ip.
Jah, kvalifikacije boli glava..... :roll:
Podoban, sto ne znaci sposoban.
Kako je on dosao na tu funkciju direktora? Preko javnog oglasa ili preko reisa? I koje su njegove kvalifikacije, strucne, ko je, sta je gdje je radio, koliko ima iskustva relevantnog da upravlja terminalom, osim clanstva u omladini IZ????????
I koliko mu je godina?
amrice nemoj me razočaravati takvim komentarima. Pa naravno da je postavljen kao kadar SDA, a to što je aktivan bio u Islamskoj zajednici, za mene je veliki plus. Pa zar čovjek nije dokazao i da je sposoban, a nepodoban. Šta treba da se polije benzinom i pred UN??? Možda kad bi bio aktivan u onim retardiranim pokretima što se sami ne mogu pokrenuti bio bi ok. Nemoj zezati.

Post Reply