Vodenjak wrote:Maraschino wrote: Vodenjak,
Nemas potrebe da se palish..
Potpuno se slazem s tobom.
I kad smo kod toga, ja ne pripadam nijednoj aktuelnoj religiji sto bi, prema tumacenju onih koji isticu da su vjernici, znacilo da sam ateista tj. bezboznik!
U ovoj ti je zadnjoj recenici sve receno.
Pametnom dosta!
Vodenjak,
ali bez ljutnje, od kada si ateista-bezboznik
jesi li rodjen tako, jesu li ti i preci bili ateisti ( bar dva koljena)
Jest da niko s tim nista nema ali odgovoricu ti: Otkad znam za sebe!
Ko su mi i sta preci bili, potpuno je, barem ja mislim, nebitno.
Ali, ako hoces, moja majka, nena, zena koja je zivjela sve dok ja nisam napunio 40 ljeta bila je stalno s nama i zena je bila veci vjernik i od Muhameda a.s. (bez uvrede Muhamede, ali tako je!) To sto je ona bila toliki i ISTINSKI vjernik a ja ne, nije predstavljalo nikakav problem u nasim odnosima. Naprotiv! Uvazavali smo se bolje nego sto mnogi mogu i zamisliti.
Eto... Odgovorio sam ti i vise nego si trazio a sad bih volio cuti zasto te je to zanimalo?
jedvah se snadjo posle ove metle po forumu
Svakako da sam ti duzan odgovor. U istom sam okruzenju odrastao i nije mi zao jer sam imao sta i nauciti o postenju, o humanosti, odnos prema porodici, odnos prema ljudima, zivotinjama...prema svemu sto je drugacije...
Nisam neki vjernik, ne idem u dzamiju, ne klanjam, ne postim ali neke moralne i ljudske vrijednosti nosim u sebi. Redovno organizujem da se kurban zakolje i podijeli onima koji '' skromno zive'', redovno dajem za vitre i zekjat ( osim redovnih sadaka i priloga...). Ne mogu ti opisati kako se osjecam zadovoljnim i sretnim sto sam nekoga obradovao i privremeno mu smanjio probleme. Je li to lose ? Da ne slijedim tu tradiciju, vjerovatno to nikada ne bih uradio na ovakav nacin.
Slobodna je volja svakog pojedinca hoce li vjerovati u nesto ili nece. Niko nema pravo da izruguje nekoga ili neku religiju zato sto to neko slijedi.
Onaj ko vjeruje u Boga na bilo koji nacin, on ga se i plasi i upravo zbog tog straha, mnogi ne zele da cine losa djela. Znam da u svakom zitu ima kukolja a taj kukolj su
kriminalci koji su kvazi vjernici i koji se kriju iza vjere da bi stekli materijalnu korist. Zbog takvih kriminalaca pa makar to bio i Reis ili Kardinal ili Patrijarh...ne mozemo generalno govoriti o vjeri i vjernicima. Ko zeli da vjeruje, bujrum, ko nece ni u sto da vjeeruje, njegov izbor.
p.s. prosle nedjelje na HTV1 nedeljom u 2, gost je bio gos. Tomac, jako fin intervju
zivio