krivorijek wrote:Ne radi se o tome da, ako ti blagonaklono gledas na religiju na mikronivou familije, da ce to tebi donjeti nekakve negativne poene (uopste ne), niti da ja mislim (ne znam kako si to vidio tamo, vjerovatno ti je ostalo u glavi od onog proslog posta) da bi ti bio pop na ponovnom vjencanju religije i drzave (od cega si se jasno distancirao), nego tvoje nijekanje (okretanje glave) da vidis negativan uticaj vjere u drustvu i na tvoj zamisljeni "savez".
Ne negiram moguci negativan utjecaj vjere u takvom drustvu i tom zamisljenom savezu.
Stvar je u tome da ja nemam odgovor na sva pitanja niti se predstavljam da ih imam.
Vec sam sam sebi dosadan ali ovo pitanje se moze shvatiti kao jedan izazov drustvu. Religija ne mora nuzno biti negativno ukoliko se svecenstvo stavi u odgovarajucu poziciju.
Sto mislim pod sintagmom "odgovarajuca pozicija" ?
Uzor u tome mi je Spanjolska. Katolicka Crkva je dugo tamo glumila drustveni autoritet da bi na kraju izgubili sve pa i povjerenje ljudi. To se desilo u vrijeme pada Frankove diktature. Nakon soka su se oporavili a svi svecenici koje sam imao prilike upoznati su nimalo pretenciozni dobrocudni i skromni ljudi koji ne namecu religiju nikome.
Nemoj sad i ti precjenjivat uticaj religije !
Nece niko normlaan radi religije uzeti noz i poceti klati. To je nikakav izgovor za pocinjenje nedjela !
I opet, tako lijepo naivno jasno je tebi to razgranicenje uticaja religije na makro i mikro nivou, kao da bi to bilo nesto sto se pouzdano i cisto da rastaviti, kao npr. upaljac od tijela mine.
Kad sam te pitao kakvog smisla ima udruzivat se na regionalnom nivou, kad smo svi mi nekako vec na putu evropskih integracija, ti odgovaras sa pitanjima tipa: da li je EU dovela do unutarnje monolitnosti u Velikoj Britaniji!? Isto kao da bi moje pitanje impliciralo nesto takvo. Dok tvoj odgovor upravo implicira da bi "savez" mogao rijesiti probleme "nemonolitnosti", sto je u najmanju ruku cudno.
Ne kazem da ideja nema rupe. Smatrao sam da ako do ovakvog saveza dodje jednim sirokim konsenzusom medju sirokim slojevima gradjanstva da ce onda manje htjeti i podmetati nogu onome na sta su dali svoj pristanak.
Uostalom, koje bi to zadovoljstvo bilo rasturati nesto tako krhko i lomljivo kao sto je savez neceg toliko "razlicitog" ?
Kad samo pomislis na takvo sto, prva asocijacija ti je da "to" zelis zastiti a ne rasturati.
Puno ljudi ovdje racionalno ukazuje na "odvaljenost" i upitnost ideje, dok se ti setas od jedne do druge naivnosti i idealizma, izbjegavajuci odgovoriti smisleno postavljena pitanja vrdanjima sa svojim "ko zna gdje" utemeljenim optimizmom (<--- to te pitam cijelo vrijeme!!!).
Moguce da sam idealist i da zanamrujem neke stvari. mislim da je hrvatska opcenito umorna od nacionalizma pa sam to vidio kao mogucnost.
No mozda nije ista stvar u BiH.