Zdravo ljudi,
Ja sam Srbin iz Bosne koji zivi veoma dugo u inostranstvu.
Meni su Hrvati i Muslimani pobili vise od pola familije u toku onog rata iz 1941.
Bilo je svega u toj titovoj Bosni i Hercegovini i posle tog rata, znali smo ko su ubice, a na njih nismo smjeli ni rukom pokazati, bili su "zasticeni" a i zivjeli su bolje od nas, valjda zbog svojih "zasluga". Secam se da je onaj Mikulic (ime sam mu zaboravio) bio posebno uticajan u nasem kraju, i bio je mnogo protiv bilo cega srpskog.
Mi nismo imali nameru da se svetimo i sta ti ja znam jos, ipak je mir medju ljudima bio najvazniji, ali nismo zaboravili sta nam je ucinjeno u proslosti.
U medjuvremenu, mi smo se zenili i udavali, dobili smo i jednu Muslimanku u familiji ciji je otac bio ratno siroce iz WWII zbog "cetnika" kako vi volite da nazivate Srbe.
Imamo i par clanova familije koji su iz hrvatske i, makedonije i Slovenije.
Dogadjaji iz 90-tih godina su nas "iznenadili" ali trudili smo se da pomognemo jedni drugima, bili smo pazljiviji jedni prema drugima nego ikad ranije kada je bilo u pitanju nase nacionalno i religiozno poreklo.
Ja sam bio srpski dobrovoljac u Bosni, sta da Vam kazem a da Vas ne uvredim, zar zaista mislite da su Srbi toliko krivi, zar zaista mislite da je Alija bio tako "dobar" za Bosnu ...
Ja nisam sreo u Srbiji ljude koji misle da su Muslimani ili Hrvati toliko krivi, kao sto vi mislite za Srbe, a niko i ne govori o "velikim junackim djelima" Milosevica.
Vas biuvsi visoki komesar za BIH, onaj Engleski liberal, Vas je ili NAs je dozivljavao kao stoku, napravio je sebi velike pare, sejao je mrznju medju nama ili vama (kako vec hocete), a po povratku je ispricao na BBC da BIH sada izgleda bolje nego Irska.
Niste vi glupi koliko oni misle, niti ste oametni koliko vi mislite, ali ste i posle 10 godina od rata jos opsednuti "cetnicima" i sva vasa nevolja je zbog Srba.
Niste vi jedini koji ste gubili, a niste ni najvise izgubili ako tako mislite.
Ne znam samo zasto ne dobijate ono za sta ste "borili".
Mi smo morali da odemo iz te titove BIH jer smo shvatali da nam se sprema omca oko vrata jos 1971. Nismo mogli da nista promenimo, samo smo mogli da odemo jer nismo hteli da cekamo da moramo da odemo.
Nema ljutnje, zivot je jednacina sa milion nepoznatih, ne znamo sta nas ceka iza ugla. Ja ne verujem u Boga, ali ga se bojim.
Vama (mislim vecini) je sada Alah postao najvazniji, a ne posten i vredan covek, govorite vas jezik koji postaje meni sve manje razumljiv, zivite tesko, a drugi su vam najvise krivi.
Bio sam ja kod vas nekoliko puta (ja govorim engleski bez akcenta), promenice te vi i politicare, cak i ekonomiju ali glavni problem ce biti u vasim glavama.
Nazalost, nije bolje ni u Srbiji, ali bar nema tolike mrznje i zavisti.
Zivot ce naci svoj put, ali 4 brata moje pokojne babe ne prezivese tu noc 1941. Da li sam ja trebao kriviti za to "Muslimane" ili "Ustase"?