Sto za osuditi?
Nije za pohvaliti. To se slazem.
Ali nije ni za osuditi. Zasto? Pa kao prvo - ovi su tri i pol godine - drzali 300.000 Krajsnika na nisanu i ubijali - koga su stigli i kako su umjeli. Onda kad se je - ratna sreca malo - preokrenula - odjednom postadose svi cetnici - "Pero - Kuvar sa AK47" i ini "mucenici" kako ih to - Srpski spiker predstavlja - onima koji ne znaju uopste kurs rata, ono sto se desilo u Krajini 1992-ge - jer je 1992-ga nekako - bila prije 1995-te, zar ne? Gdje su ti snimci na U-tube?
Ja samo znam jedno. Nijedan se Buzimljanin kojeg su Srbi zarobili nije vratio ziv. Za one koji su razmjenjeni mrtvi - kruze neki od najogavniji prica u ratu da su im sjekli spolovila i gurali u orifice razne, te pisali poruke familiji, suborcima i prijateljima - nozem po ledjima i butinama. Zasto? Zato sto su ovo bili najtvrdji momci koje je Bosna imala. Hamze su klanjele sebi dzenazu prije akcije sto ti govori o tome - za sta i na sto su bili ljudi spremni. Bili su u grotlu pakla tri i pol godine. Uvijek su ih slali gdje je najgore i gdje je najtvrdje i nikad - nijednom jos nisu rekli necu i ne mogu. Kad bi - lokalnom borcu dosao Hamza na liniju - to je bilo ko da je sa tobom u rov sjela Americka armija. Sto? Pa Hamze nisu u toku cijelog rata - nigdje ostavile ranjenog borca, cetnicima, niti se povukli bjezeci - bilo gdje. Cetnici bilo gdje kad su culi - da Hamze dolaze - znali su da nece dugo biti do kefane u kojoj su imali opciju a) da poginu boreci se (rijetko koji a i to je sto je "moro" b) da se rokne kasikarom prije nego sto padne u icije ruke (dosta njih) i c) bjezte noge da ne usre guza. Neki ni za to - nisu bili sposobni pa su danas - na U-tube.
90% Hamzi je ili izginulo ili ranjavano vise puta. Samo ime Hamza je ime - prvog sehida u Islamu. Od takvih - i ne ocekujem da budu normalni nakon skoro 4 godine rata protiv Srbo-cetnika. Ne ocekujem - kad nisam mogao od komsija Srba ocekivati da ne pobiju 30-40.000 Bosanaca u prva tri mjeseca rata, i to ne vojnika - kuvara Muhameda sa AK47 vec djece, zena i staraca, sto je to ijedan Srbin protiv koji su se Hamze borile 3 i pol godine - obavezao ih - da budu fer i korektni prema njemu - nakon svih silnih pokolja zadnjih koji je bio u Julu 1995-te, ovaj clip je iz Septembra 1995-te, da napomenem. Samo mjesec dana nakon sto je Izet Nanic poginuo, i to ubijen je mucki - snajperom, kod Dvora na Uni 4-tog Augusta 1995-te. Taj covjek je bio - Naser Oric Bihacke Krajine bez ikakvih kriminalnih konotacija.
Zbog toga - mani mi se ofirne i isprazne Sprske propagande. Cetnikdobola - postavio clip na U-tube, o tome - kako je doslo vrijeme da oni koji gaze - budu zgazeni ali samo - njezno molit cu ljepo. Pa vi ste izgleda zaboravili da neprijateljstvo obavezuje, jednako ko i prijateljstvo.
Ovo je naravno samo moje vidjenje dogadaja. Covjeka koji je prozivjeo okruzenje Bihaca sa 12 godina. Koji je dozivjeo da vidi kako je sve i jedan Srbin iz Bihaca otisao - preko noci, ne na silu - vec svojevoljno (mozda pod prisilom - Srba/SDS-a/Cetnika) da dozvoli bradatoj marvi da se "obracuna" s nama a oni ce samo da prstom pokazu koji je "bio glavni" i koji je bio "najzajabaniji", pa ce te da prebace na pocetak kolone za klanje i deranje. Na zacelju koje - bi se valjda nasao i ja - ali svom srecom - bile su neke Hamze, Gazije, Tigrovi i Faraoni - koji su za mene heroji. Ako su ubijali - bili su ubijani. Ako su napadali - nisu bjezali kad bi dosli "jaci, i s vecim mudima". Nisu nikog zarobljavali - jer ni same njih - cetnici nisu najbolje tretirali u zadatim okolnostima. Sve sto su imali - su oteli od cetnika - srcem da bi odbranili Buzim, ne samo od cetnika vec i od Autonomaskih falangi - koje su imale samo gori tretman od Srba kad bi pali u ruke - Hamzi/Gazija/505 Buzimske Viteske Brigade. Jer - je casnije biti i neprijatelj od - biti izdajnik. Svakom po njegovim zaslugama.
A, evo i tebi jedan clip
http://www.domovinskirat.com/component/ ... 7/lang,en/
Amarcord 1991-2002.
O filmu: U prosincu 2001. godine, branitelji Hrvatske Kostajnice obavijestili su me kako u posjedu imaju sedam video kaseta koje su pripadnici srpskih postrojbi (četnici) snimili sebi za kućnu uspomenu. Kopije svih tih kaseta dostavljene su još 1995. godine MUP-u i odgovornima u hrvatskom pravosuđu, ali vidljive reakcije nije bilo. Nakon "trećeg siječnja" ponovljen je isti postupak, ali opet bez ikakvih rezultata.
S radošću sam se prihvatio posla kako bi što širi krug gledatelja upoznao sadržaj tih kaseta. Ovaj film, uz malo pomoći YUTELOVOG arhiva, neobična je kronologija domovinskog rata – "pogled s druge strane". Gledatelji mogu vidjeti srpsko osvajanje Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Gornjeg Viduševca. Pokazuju se i terorističke aktivnosti u Korenici ili "Krvavi Uskrs" na Plitvicama, 1991. godine. Pratimo srpsku agresiju koja je izvršena 1992. godine s okupiranog područja Hrvatske na susjednu državu Bosnu i Hercegovinu, tzv. "Proboj Koridora" ili okupacija Bosanske Posavine. Pratimo ratni put tzv. 21. kordunskog korpusa i napade na Bihać krajem 1994. godine. Tu je i prikaz djelovanja "Unprofora", "Kninđa", kapetana Dragana, kostajničkih "Hermana" te govor Vojislava Šešelja u Glini 1995. godine. Slika i ton (video i audio) u ovom filmu originalni su i nisu posljedica montažnog postupka. Čak i glazba "Beatlesa", koja povezana sa slikom zvuči potpuno nestvarno, u potpunosti je originalna.
Film traje 110 min.