Iranska pat pozicija ili...

Post Reply
ak-47
Posts: 149
Joined: 01/09/2005 00:08
Location: Istanbul

#1 Iranska pat pozicija ili...

Post by ak-47 » 19/04/2006 14:08

Obogaćivanje urana, izgradnja novih centrifuga, nuklearna energija u mirnodopske svrhe i nuklearno oružje sutra – program je od kojeg iranski predsjednik Ahmedinedžad ne namjerava odustati, a ima podršku ne samo u Iranu.

Rudnik urana nalazi se u Sagandu. Tvornica za proizvodnju teške vode u Araku. Postrojenja za konverziju urana i reaktor za tešku vodu u Isfahanu. Nuklearna elektrana u Bušeru. Nuklearni istraživački centar u Teheranu. U Natanzu postrojenja za obogaćivanje urana. I na prvi pogled je očito da su proizvodna postrojenja raspršena po cijelom Iranu. Ne slučajno.

Izrael, kao jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, suočava se s vrlo bliskom mogućnošću da Iran proizvede vlastito nuklearno oružje. To je jedna od činjenica s kojom se Izrael i njegov lobi u SAD-u teško mogu pomiriti, još manje saživjeti. Zabrinutost s Izraelom dijele i Rusija, Kina, Japan pa i Europska unija, ali su oni itekako sigurni da potencijalni iranski nuklearni arsenal nije uperen protiv njih, niti bi to mogao postati u budućnosti. Upravo zato je teško očekivati bilo kakve sankcije, a još manje rezoluciju koja bi podržala intervenciju SAD-a i pripadajućih sljedbenika. Mogući veto Kine i Rusije dodatno će rasklimati Vijeće sigurnosti i UN, koji se sve teže snalaze u svijetu u kojem Washington sebe vidi kao nepogrešivog policajaca, suca i bogomdanog vlasnika svjetskih resursa.

Da nuklearno oružje ne dođe u ruke bilo koje bliskoistočne države prvenstveno je zainteresiran Izrael, koji i u sadašnjoj poziciji jedine nuklearne sile u regiji - superiorne vojne, gospodarske i političke sile - jedva održava ritam s rastućim islamskim radikalizmom. Koji je, između ostalih, dijelom i sam izazvao. A dijelom i tajno financirao.

Pokušaj da se putem UN-a i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) predvođene Mohamedom ElBaradeijem Iran prisili da odustane od svog nuklearnog programa ne daje priželjkivane rezultate. Do 28. travnja očekuje se da IAEA pred Vijećem sigurnosti UN-a najavi odustajanje Irana od procesa obogaćivanja urana, što se zasigurno neće dogoditi.

SAD i Izrael izrazito su zainteresirani za trajnu drugorazrednu ulogu Irana u njihovoj viziji Bliskog istoka. Naravno da Iran na to ne pristaje i da ga se jedino vojnom akcijom može usporiti u želji da dođe do nuklearnog oružja pomoću vlastite tehnologije i znanja.

Nema zemlje na Bliskom istoku koja nije uvjerena da bi Sadam Husein i danas bio na čelu Iraka samo da je imao nuklearni arsenal.

Japan je zabrinut razvojem situacije oko Irana, jer uvozi oko 15 posto potrebne nafte uz dosadašnju investiciju od oko dvije milijarde dolara u naftno polje Azadegan.

Kina uvozi 12 posto nafte iz Irana i nije zainteresira ni za kakve sankcije UN-a, a još manje za bilo kakvu vojnu intervenciju, bilo SAD-a, bilo Izraela, jer bi time bila ozbiljno ugrožena njihova opskrba naftom. Cijena bi najvjerojatnije probila granicu od 100 dolara po barelu, što bi dovelo do trenutne recesije.

Rusija je izgradila reaktor u Bušeru, a za eksploataciju jednog od najvećih plinskih polja na svijetu, Južni Pars, zainteresiran je ruski Gazprom. Nikakvu vojnu akciju ne žele podržati jer im nisu sanirani ni gubici izazvani američkom intervencijom u Iraku.

Bilo kakvo prisiljavanje Irana za odustajanje od obogaćivanja urana može voditi samo daljnjem zaoštravanju odnosa SAD-a i Izraela s jedne strane te cijelog muslimanskog svijeta (a ne samo Irana) s druge.

Nitko u međunarodnim odnosima nema pravo dijeliti zemlje koje su pogodne za posjedovanje nuklearnog arsenala od onih koje to nisu. Strah Izraela od Irana kao nuklearne sile više je nego opravdan. No nitko nema pravo onemogućavati druge države u njihovom napredovanju u bilo kojem smjeru. Nitko nije sprečavao ni SAD, ni ex-SSSR, ni Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Indiju ni Pakistan. Izrael je došao do nuklearnog arsenala i samo je bilo pitanje vremena kome će to poći za rukom iz njegovog okruženja. Bombardiranje Osiraka u Iraku bilo je jedna etapa u odgađanju neodgodivog. Bombardiranje iranskih nuklearnih potencijala je moguće i od strane SAD-a i od strane Izraela. No bilo kakva intervencija SAD-a ili Izraela u Iraku rezultirat će dodatnim otežavanjem američke pozicije, jer će šijiti u Iraku listom stati na stranu Irana. A vidimo da se SAD nije u stanju nositi ni sa sunitima. U svakom slučaju, nema dobrog poteza - ni za SAD ni za Izrael. Čekanje vodi do izrastanja nove nuklearne sile na Bliskom istoku. Intervencija znači dolijevanje ulja na vatru, rat do istrebljenja, u kojem Izraelu ni podrška SAD-a ni vojna superiornost ne može osigurati stopostotno preživljavanje. Zasigurno ne na duge staze.


ak-47
Posts: 149
Joined: 01/09/2005 00:08
Location: Istanbul

#2

Post by ak-47 » 19/04/2006 14:08

e sad je OK :D :D :D

User avatar
manijak1
Posts: 47738
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#3

Post by manijak1 » 19/04/2006 14:09

Nije ......imaš još jednu ovakvu poziciju na diskusijama :oops: :D

ak-47
Posts: 149
Joined: 01/09/2005 00:08
Location: Istanbul

#4

Post by ak-47 » 19/04/2006 14:10

manijak1 wrote:Nije ......imaš još jednu ovakvu poziciju na diskusijama :oops: :D
E je*ga sad opet sam pogrijesio :-D

Frutek
Posts: 1444
Joined: 22/01/2005 01:39

#5

Post by Frutek » 19/04/2006 14:13

Sumljam da će Amerika vojno intervenisat, tj. napast Iran. Oni su u prevelikom problemu u Iraku gdje imaju 150.000 vojnika koji bi se našli pod direkntim udarom Irana ako bi došlo do napada. A o daljim posljedicama na bliskom istoku da i ne govorim...Nestabilnost, a možda i preduvjeti za jedan totalni haus...upotreba atomskog oružja itd.

Previše je nepoznanica u sve tome, zato sumljam da će Ameri bit tolko ludi da naprave takvu jednu glupost.

Medjutim, Izrael je druga priča. Oni su svjesni da Iran pravi atomsku i da će je možda upotrebit protiv njih. Oni su pokazali svu svoju surovost u Palestini i mislim da će ako uopšte dođe do napada, to prije uradit Izrael nego iko drugi...

tuhaj27
Posts: 123
Joined: 07/03/2006 14:22

#6

Post by tuhaj27 » 19/04/2006 14:28

USA i Israel ce napasti Iran.
I Atomske bombe ce se upotrebit.
Vodice rat dok USA ne postane bankrot.
Muslimani ce platit veliku cijenu ali USA i Israel ce nestati kao politicke sile.
Sa Bushom me nista nebi iznenadilo vise.

Bosanski Zmaj
Posts: 160
Joined: 27/01/2006 22:27

#7

Post by Bosanski Zmaj » 19/04/2006 17:20

SAD neće napasti Iran. Bar ne prve. Ako Iran ne počne prvi, onda rata biti neće.

mr2
Posts: 817
Joined: 27/06/2005 20:03
Location: amsterdam

#8

Post by mr2 » 19/04/2006 17:31

amerika i evropa moraju kontrolisati iranska naftna polja,to je jedini nacin da se ekonomski uspon kine i indije zaustavi....uranijum manje vise nije bitan

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

#9

Post by nineac » 19/04/2006 17:45

Ko zna sta ce ovdje biti. Prosle sedmice 6 generala americke vojske je otvoreno napalo Donalda Rumsfelda zbog njegovog "plana" u Iraku. Takodje, u sito vrijeme se pocelo govoriti da je neko u Pentagonu predlozio da amerika koristi takticko nuklearno oruzje protiv Irana.
Mislim da su generalni zabrinuti da bi "Donny" mogao biti glavni agozornika napada (sto ej tacno) i da ima prevelik uticaj, te da bi svoje planove vrlo lako mogao ostvariti.
Napad na Iran bi znacio definitivno mobilizaciju americke armije, sto znaci mogucnost uvodjenja "drafta) tj. vojne obaveze. Kakvo je sada raspolozenje amerikanaca to bi znacio propast ove administracije i republikanaca sljedecih par decenija, ali i nesagledive posljedice na americki imidz te ekonomsku snagu zemlje.
Iran nije mal zalogaj. Oni vrlo lako mogu mobilisati do 4 miliona ljudi, imaju dosta napredniju Protivzracnu odbranu ukljucujuci SA-10 rakete koje su trenutno na vecem nivou razvoja od razvikanog americkog "Patriota". Takodje, amerikanci dok su bombardovali SiCG su letili na velikim visinama jer su se bojali protivzracne odbrane. Medjutim, SiCG izmorena ratovima nije ni do koljena irancima, koji su razvili dosta domacih raketnih sistema.
Medjutim, ovdje pravo vlada strah da bi "jastrebovi" u administraciji vrlo rado pokrenuli rat, jer je previse interesnih grupa zainteresovano za to pocev od naftnog lobija pa do vojne industrije.

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#10

Post by Vodenjak » 19/04/2006 22:21

Vidjeli smo svakakvih slika i montaza istih na racun ovog covjeka, ali ova koju danas vidjeh u svedskim novinama, natjerala me je da se najezim.... :oops:
Pri pomisli na slicne koje sam gledao samo sa drugim "glumcem" u glavnoj ulozi, naravno... :( :oops: :sad:

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_12403425.asp

zavrzlama
Posts: 9422
Joined: 15/01/2006 18:35

#11

Post by zavrzlama » 19/04/2006 22:44

Jedina sansa da Ameri napadnu Iran je da ozive duhove Iracko-Iranskog rata iz osamdesetih godina....jer su Iracani jos uvijek kimni na Irance od proslog rata...zato nije iskljuceno da kao topovsko meso na zemlji ginu Iracani a Ameri ce iz zraka glumit pomoc onim na zemlji.

ak-47
Posts: 149
Joined: 01/09/2005 00:08
Location: Istanbul

#12

Post by ak-47 » 19/04/2006 23:24

zavrzlama wrote:Jedina sansa da Ameri napadnu Iran je da ozive duhove Iracko-Iranskog rata iz osamdesetih godina....jer su Iracani jos uvijek kimni na Irance od proslog rata...zato nije iskljuceno da kao topovsko meso na zemlji ginu Iracani a Ameri ce iz zraka glumit pomoc onim na zemlji.
Cisto sumnjam u to jer ameri i nisu bas popularni medju iracanima tako da ta opcija pada u vodu.Ovaj ce rat biti po mnogo cemu drugaciji od drugih ratova koji su ameri vodili u zadnjih 20ak godina.
Americka armija je uveliko precjenjena u poslijednjih nekoliko sukoba konkretno S.R.Jugoslavija,Afganistan i Irak u svijetu je stvoren nekakav mit o velikoj moci americke vojske i o njihovoj nepobjedivosti americka vojska jeste jaka al ratove dobiva americka politika i tajne sluzbe koje iskoristavaju postojecu politicku situaciju u zemlji koju napadaju tako su u S.R.Jugoslaviji koristeni U.C.K borci koji su bili pjesadija,a NATO vazduhoplovstvo je tuklo sa visine i efikasnost po takticke ciljeve je jako upitna.U Afganistanu su koristene snage sjevernog saveza ujedinjena plemena naoruzana od strane amerikanaca i poslata u borbu protiv talibanskog rezima.
U Iraku su uspjeli da isposluju izdaju u sadamovom komandnom lancu tako da se nije desila niti jedna odlucna bitka izmedju sadamove vojske i amerikanaca ukratko sve vaznije borbe su uspjeli ili izbjeci ili uvaliti nekog drugog tako da se njihova borbena moc i moral nisu dosli do izrazaja ali predstojeci rat u Iranu ako se odluce na njuega ce biti drugaciji jer: Iran je neuporedivo jaci od svih gore navedenih rezima,podrska iranskog stanovnistva je mnogo veca od one u iraku ili afganistanu a nema niti nekih znacajnijih manjinskih frakcija tako da ce amerikanci ako se odluce na rat morati da sami porazavaju teheranski rezim jer nece moci ocekivati ni podrsku od EU izuzev britanaca i morat ce podnijeti teske gubitkemnogo vece od onih u iraku ja licno mislim da ce ti gubitci biti u najmanju ruku peterocifreni a ne vjerujem da je americki narod spreman na takve gubitke.Jer i ako uspiju da okrenu neke manjine protiv teheranskog rezima cak i ako uspiju da podmite neke ıranske generale to nece biti dovoljno da poraze Iran i glavninu borbi ce morati da iznesu na svojim ledjima.

Opet u slucaju zracne ofanzive samo da uniste iranska nuklearna postrojenja to ce ici tesko jer kako gore u postu pise iranska postrojenja leboratorije i ostali objekti su razbacani sirom drzave tako da ce ameri i izraelci morati duboko zaci u iransku teritoriju koja je branjena nekim od najboljih protivvazdusnih sistema naravno americko vazduhoplovstvo nebi bilo to sto jeste da nije u stanju izvesti taj zadatak al po koju cijenu???

Post Reply