Fikret (srebrena malina) i respiratori

Johnny_x
Posts: 918
Joined: 23/10/2010 16:21

#8176 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Johnny_x » 29/10/2020 12:56

colt wrote:
29/10/2020 12:10
Billy The Pljuc wrote:
29/10/2020 09:28
colt wrote:
29/10/2020 00:19
Pada mi na pamet da se ove "nase firme" nisu htjeli javiti na tender jer bi se još više otkrio kriminal za respiratore (po nečijem nalogu) . Ovako se javila srbijanska firma (po necijem nalogu) da besplatno uradi i olakša tuzilaštvu koji je pod kontrolom Srba i Hrvata i naprave sranje u federaciji. Srusi premijera i vlast po automatizmu preuzima predsjednik federacije
Izvini ali malo ti je smiješna konstrukcija, ovdje se u suštini radi o partnerstvu SDA i tih koje optužuješ da će napraviti sranje u FBiH. Pokušava se vaditi kestenje iz vatre i pomoći višedecenijskom savezniku u održavanju na vlasti. Akobogda taj "premijer" a i stranka mu će biti srušeni svakako.
Stvar je u tome da ce se srusit premijer i vlast ti drzi Hrvat. Hrvat ce drzat vlast kao i u Mostaru. Njima odgovara. Ionako smo im dali vise nego što po zakonu trebaju imat
Koja je razlika izmadju SDA-ovaca ili HDZ-ovaca. Nema razlike, nijedni ne rade u korist drzave, sami za svoje vlastite interese i interese svoje stranke. Kada nekog SDA-ovca zele smjeniti onda se alarmiraju botovi kako se uklanjanu probosanski kadrovi to vam je najveca ubleha. Kadar SDA HDZ SNSD na nekoj poziciji je u principu isti i nema razlike medju njima. Da li bi se neki HDZ ovac na celu OSE razlikovo od Osmice?


promaha
Posts: 586
Joined: 04/01/2011 21:11

#8177 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by promaha » 29/10/2020 13:03

al najbolje je kad izvlace mostar a u mostaru sda izglasa ljubu beslica za gradonacelnika i ljubo nije mogao ni 1km potrostii bez potpisa jednog od sda kadrova u finansijama ...

zajedno sve rastaljuju i rasturaju drzavu, samo se u medijima odvojeno pojavljuju ...

jbt po bosnjake je vece zlo sda nego hdz jer ovi su narod naucili da je kriminal normalan i da je stranacka pripadnost najbitnija ...

yasaq
Posts: 1056
Joined: 30/07/2006 21:54

#8178 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by yasaq » 29/10/2020 13:11

Billy The Pljuc wrote:
29/10/2020 11:16
yasaq wrote:
29/10/2020 10:43
ovo će se sve završiti tako što će se Fikretu reklamirati svih 100 uređaja, a ovaj će morati tražiti servis da ove nedostatke otkloni. Ukoliko ne bude mogao servis, ako ga nađe, da otkloni problem moraće od proizvođača da traži zamjenske ispravne uređaje ili povrat novca. U tome periodu CZ će da tuži Fikreta za povrat novca jer nije isporučio ispravne uređaje i da je budžet Federacije oštečen za 10-tak miliona. Fikret će ispasti kolateralna žrtva a svi ostali će se izvući od odgovornosti.
Mislim da si opet na krivom tragu, nema šanse da oni bilo koga puštaju niz vodu, svi izlaze na slobodu ako uopšte i bude procesa. Pretpostavljam da i dalje vjeruješ da nije bilo kriminala u vidu ostvarivanja materijalne koristi učesnika. Da je bilo pokazuje i činjenica da nijednog momenta SDA ne dozvoljava da se malinar uopšte i uvlači u priču o neispravnosti aparata a što je po logici obavezan učiniti kao dobavljač istih. Ne, FUCZ i vlada guraju varijantu kontakta preko "servisera" koji uopšte i nisu certificirani za iste aparate ili spominju direktan kontakt sa proizvođačem. Mislim gdje je u svemu tome logika, niti su oni kupovali direktno aparate od proizvođača a što su mogli, niti oni kao oni imaju ugovor sa istim po kojem ih uopšte mogu teretiti za neispravnost aparata, da se tako odvijala situacija onda ne bi bilo prilike da se uzme pretpostavljam pozamašan iznos i stoga im je trebao malinar. On je po mom sudu najslabija karika i zna vrlo dobro kome i koliko je para otišlo, to da će oni njemu eventualno vratiti aparate i tražiti povrat novca ili u protivnom tužiti istog po meni nema šanse da se desi. Time bi ga pokopali za sva vremena i on bi u tom slučaju propjevao a to njima ne odgovara.

Ono što je sasvim sigurno jeste da će pokušavati kupovati vrijeme i razvlačiti čitavu priču dok se ne steknu uslovi da se isti oslobode od eventualne krivice i bilo kakve odgovornosti. U prilog tome ide i rad tužilaštva bez još uvijek podignute optužnice i pokretanja postupka, pretpostavljam da se radi o trgovini slučajem ne bi li se isposlovale neke druge stvari.
vjerujem da je bilo materijalne koristi i to da je bilo materijalne koristi u onome dijelu koliko se malinar ugradio odnosno koliku je maržu spuc'o. Nisam vidio ulaznu fakturu ni fakturu prema CZ pa tako ne mogu da tvrdim 100 %. Ali to opet ostaje u zakonskim okvirima, jer trgovac može staviti cijenu koju hoće po zakonu.

User avatar
RagibUzoriti
Posts: 923
Joined: 05/12/2018 14:07

#8179 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by RagibUzoriti » 29/10/2020 13:19

Horcrux wrote:
29/10/2020 12:06
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 10:25
statixx wrote:
28/10/2020 22:12


Evo i oni donirani nisu nista bolji, braca Arapi. :thumbup:
Da se razumijemo. Ventilatori su klempa narodu samo takva. Ovi uzeli lovu i to je to. Ne treba puno filozofirati oko toga.

Medjutim, ovdje, u cijeloj ovoj situaciji se narodu izmice jedna stvar, a to je ova firma Verlab.

Klasicni, ozakonjeni reketasi. I to cu da tvrdim i pred Bogom i narodom.
Kao sto nekadasnji ministar sigurnosti rece, "cega se samo lik dosjetio".

Dosjetio se lik da preko svojih veza u politici provuce zakon, da su sve ustanove na podrucju FBiH obavezne imati atest izdat od Verlaba da njihovi uredjaji ispunjavaju sve norme. Znaci lik se postavio da je pop nad popom, i samim tim popisao se po svim ovlastenim distributerima/servisima za medicinsku opremu.Ako ti Verlab nije izdao 6tomjesecni atest, radis sa opremom koja je po slovu zakona neispravna/nekontrolisana.
Sto znaci:

Ako imas jedan ventilator u bolnici, a nije pregledan od strane Verlaba, i umre neko na tom respiratoru, otvara se mogucnost za manipulacije i dizanje halabuke od strane javnosti, jer eto ventilator je umjesto 500 mililitara tidalnog volumena, isporucio 490 i zbog toga je pacijent umro tj izvrseno ubistvo( hotimicno ili nehotimicno).

Dalje, licno poznajem X osoba, vrsnih ljudi, doktora koji su eto dosli do funkcije jel direktora neke bolnice ili nacelnika JIN recimo. (pisem o bolnicama izvan Kantona Sa, sa nikakvim budzetom).

I naravno, posto su cijene atestiranja jednog uredjaja po par milja KM, a ovi jadnici krpe kraj sa krajem i prekrajaju ionako siromasan budzet, primorani su ili da sve aparate prislone u ćošak ili da rade na "nelegalnim" aparatima, a pacijente salju u neke od vecih ustanova.

Sve u svemu, jedno zapetljano kolo, medicinske mafije koja muze narod kako hoce i koliko hoce.
Jadan narod i ne zna, kakve se sve igranke odvijaju iza zastora i kakav je to samo lov u mutnom.
Jel mislis da se medicinska oprema ne treba atestirati?
Vidi se da nisi skontao poentu onoga sto sam napisao.

Da ti to objasnim narodnim jezikom,da shvatis.

Ako si kupio jedno vozilo.I proizvodjac je bazdario brzinomjer tog vozila . I ti vozis 100km/h. I drzava ti uvede da ti osoba XY testira da li ti brzinomjer radi.I oni zakljuce da kada ti vozis po brzinomjeru 100km/h,da po GPSu vozis 99km/h.
Zbog toga te iskljuce iz saobracaja.

Ako i dalje nisi skontao,da idem dalje.

Ako jedan GE,Draeger,Maquet,Hamilton,Medical-Lowenstein ima svoje ovlastene distributere/servisere,ko si ti da se popisas po svemu onome sto oni utvrde i da kazes: ne ,ovo nije dobro jer nije kontrolisano i iskljucivo SAMO OD NAS(nase firme). Ako mi kazemo da je OK,onda je OK. Ako mi kazemo da NIJE OK,onda NE SMIJETE po slovu zakona da korisite tu opremu.

Kontas?

Sto se tice kontrole medicinskih uredjaja,ona je od strane proizvodjaca propisana u rasponu od godisnje ( 1 x u godini) do trogodisnje ( 1 x u 3 godine).
Verlab i slicni njima su propisali 6-mjesecnu kontrolu.

Ti sad izvuci sam pouku zasto.

izvrsni direktor
Posts: 3422
Joined: 20/12/2018 16:11

#8180 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by izvrsni direktor » 29/10/2020 13:19

colt wrote:
29/10/2020 12:05
izvrsni direktor wrote:
29/10/2020 11:14
colt wrote:
29/10/2020 00:19
Pada mi na pamet da se ove "nase firme" nisu htjeli javiti na tender jer bi se još više otkrio kriminal za respiratore (po nečijem nalogu) . Ovako se javila srbijanska firma (po necijem nalogu) da besplatno uradi i olakša tuzilaštvu koji je pod kontrolom Srba i Hrvata i naprave sranje u federaciji. Srusi premijera i vlast po automatizmu preuzima predsjednik federacije
Cekaj, ti znaci tvrdis da su ovi respiratori ispravni, ali da ovi iz srbijanske firme tvrde da niau uspravni samo kako bi olaksali posao tuzilastvu i pomogli i. U smjeni sda kadra?
Ti tvrdis da respuratori nisu 15 godina stari vec je deklaraciju podmetnuo neko iz srbijanske firme kako bi pomogao tuzilastvu kojim upravljaju srbi?


Predlazem da ove respiratore rasporede po svim bolnicama i na njih prikljucuje sve one koji tvrde da su ovo ispravni respiratori i da je ova prica o prevari plod srpskih utjecaja. Ukljucujuci i njihove najmilije clanove porodice
Respiratori kuurcu ne valjaju. Da se razumijemo. Ovo je samo viša politika da se ubrzaju neke stvari i napakosti funkciji premijera. Nije ni bitan ni Novalić, nego funkcija koju obnasa. Još manje su bitni ostali.

U slucaju da je premijer sprijecen u obavljanju posla, po zakonu, njegovu ulogu preuzima predsjednik federacije. Znas li koje predsjednik. Ako je Novalić kriv, zasto nije kriv i ministar finansija. Znas li koje ministar finansija. Svi iz iste stranke, a niko nije kriv
I znaci ti si za to da se istraga ne sprovodi, lopovi ne kaznjavaju, proces zaustavi, sve kako bi zadrzali novalica na poziciji i da ne bi neko drugi preuzeo?
Ili pak smatras da novalic nista nije kriv?
Ili si za to da otjeramo ove srbe i da puste da narod spajaju na ove respiratore?
Ne rqzumijem, za sta seti zalazes?

User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 1900
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#8181 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc » 29/10/2020 13:20

Ja tebi jedno ti meni i dalje "zabrinutost" tj. drugo.

Nemrem ti više detaljnije odgovarati valja mi djeci ručak spremati.

Ako ti kontaš to što već kontaš onda sa srećom, po meni sklanjanje NoFalića po mogućnosti abd zbog odlaska na robiju nikako nije udar na bošnjake i FBiH. To su floskule plasirane od strane SDA isključivo u cilju odbrane svog kadra i počinjenog kriminala i nema sumnje da im i da će im HDZ pomoći u istom. Mene kao bošnjaka trenutno ne ugrožavaju hrvati, jesu me nekad ugrožavali u "sadejstvu" sa SDA dok sam živio u Posavini, trenutno me ugrožavaju i jesu ugrožavali ove godine života u Sarajevu isključivo ova zelena govna.

User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 1900
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#8182 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc » 29/10/2020 13:38

yasaq wrote:
29/10/2020 13:11
vjerujem da je bilo materijalne koristi i to da je bilo materijalne koristi u onome dijelu koliko se malinar ugradio odnosno koliku je maržu spuc'o. Nisam vidio ulaznu fakturu ni fakturu prema CZ pa tako ne mogu da tvrdim 100 %. Ali to opet ostaje u zakonskim okvirima, jer trgovac može staviti cijenu koju hoće po zakonu.
Samo kratko druže, moram ići, prikazana lažna fakturna vrijednost robe, uredno zavedena, u dogovoru sa "proizvođačem" tačnije drugom firmom iz KIne koja je prodala robu malinaru višak sredstava usmjeren na račune jal offshore kompanija jal privatne negdje na nekoj destinaciji. Isti se dalje prebacuje ili dijeli do besvijesti i što je vrlo teško utvrditi jer je Kina takva kakva jeste pa se lako pada još na prvoj stepenici. U javnosti se pojavila nezavedena faktura koju je malinar ispunjavao i kao takva ne vrijedi ničemu jer nije zavedena u banci tj. nije došlo do isplate. Ja sam imao priliku da vidim svojim očima primjer "lažne fakture" baš iz Kine i radi se o smiješnim uratcima, barem je tako bilo nekada davno dok sam poslovao sa istima, pretpostavljam da su i oni malo odmakli u izgledu papirologije kojom se pokrivaju, mislim tu i na certifikate i još koješta.

Edit: Da se dopunim opet, velim da je veliki broj ljudi bio uključen u ovaj lopovluk, neki od "čimbenika" jesu i špediter i carinski službenik. Evo primjera kojem sam svjedočio, carinski službenik na tadašnjem terminalu tj. carinskoj ispostavi u Krupskoj odbija da carini robu na osnovu ulaznih faktura i šalje robu na ponovno carinjenje koje uključuje procjenu robe. U tom konkretnom slučaju se radilo o prikazanoj manjoj fakturnoj vrijednosti robe u cilju plaćanja manjih dadžbina državi. Kod malinara se radi o suprotnom, kod njega se prikazuje veća fakturna vrijednost robe i svjesno ide na plaćanje većih dadžbina u cilju ostvarenja profita.

I još jedna dopuna:

Neko je baš na ovoj temi davno postao prepisku sa kineskim "trgovcem" u vezi nabavke medicinskih aparata ako se ne varam, u toj prepisci kinezi pristaju upravo na prikazivanje veće cijene robe uz uslov da se potpiše "ugovor o povjerljivosti". Iz istog se vidi a inače se zna, da su isti spremni na bilo koju vrstu dogovora samo u cilju da prodaju robu. Sve daljnje detalje oko transfera novca se može s njima dogovoriti ali isto je vrlo teško dokazati.
Last edited by Billy The Pljuc on 29/10/2020 14:34, edited 3 times in total.

detroit-mercy
Posts: 11884
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#8183 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy » 29/10/2020 14:01

Jel se to ovaj kriminal, koji se btw. vidi sa Marsa, jos uvijek pravda udarom na bosnjacke prvake i pokusajem preuzimanja federacije od Srba i Hrvata :mrgreen:.
Man, this is some serious shit going on :mrgreen:.
Eto Srbi i Hrvati uvalili jadnom Fiki neke harabatije za 10 miliona i jos falsifikovali potpise na dokumentima pocevsi od direktora CZ do presjednika vlade. E jesu zajebati ovi Srbi i Hrvati, ko ih nezna skupo bi ih platio :mrgreen:

User avatar
jazzer
Posts: 5106
Joined: 20/12/2004 14:44

#8184 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by jazzer » 29/10/2020 14:05

Ovo je jedan od oni sto pusi pricu Bakira i Zeljka Komsica, nema se vremena za provjeravanje
pljacke, otimacine, nepotizma i kriminala, jer, zaboga, opstanak drzave je u pitanju.

Ako uhapsis Novalica zbog ocigledne pljacke onda ce Hrvati preuzeti cijelu Federaciju i Bosnjaci
ce biti donji. zato ga ne diraj. To je ta spika.

Ja im vidim nik i onda zaobidjem sva njihova buduca piskaranja.

detroit-mercy
Posts: 11884
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#8185 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy » 29/10/2020 14:07

Jel se otkrila uloga Bavrke u cijeloj to ujdurmi :mrgreen: cija je ona igracica :mrgreen:. Srpska, rvatska, Fikina, igra za oba tima, igra za vise timova. Nekako mi je ona najsumljivija u svemu tome :mrgreen: Ubacen igrac sto posto :mrgreen: ne bi li se Emerik Blum naseg vremena skinuo sa vlasti :mrgreen:

Horcrux
Posts: 667
Joined: 24/04/2016 13:22

#8186 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Horcrux » 29/10/2020 14:11

RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19
Horcrux wrote:
29/10/2020 12:06
Jel mislis da se medicinska oprema ne treba atestirati?
Ako si kupio jedno vozilo.I proizvodjac je bazdario brzinomjer tog vozila . I ti vozis 100km/h. I drzava ti uvede da ti osoba XY testira da li ti brzinomjer radi.I oni zakljuce da kada ti vozis po brzinomjeru 100km/h,da po GPSu vozis 99km/h.
Zbog toga te iskljuce iz saobracaja.
Aha, aha. I ti sumnjas da Verlab ili cak ova firma iz srbije ne bazdare dobro, jel?
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19
Ako jedan GE,Draeger,Maquet,Hamilton,Medical-Lowenstein ima svoje ovlastene distributere/servisere,ko si ti da se popisas po svemu onome sto oni utvrde i da kazes: ne ,ovo nije dobro jer nije kontrolisano i iskljucivo SAMO OD NAS(nase firme). Ako mi kazemo da je OK,onda je OK. Ako mi kazemo da NIJE OK,onda NE SMIJETE po slovu zakona da korisite tu opremu.
Aha, aha. Znaci ako Volkswagen kaze da njihova vozila proizvode izduvne gasove u skladu sa zakonom, ko je onda EPA da se popisa po svemu onome sto oni utvrde.

Sta se hoce reci... ima razloga zasto se stvari provjeravaju nezavisno od proizvodjaca, pa pogotovo i u slucaju medicinske opreme.

Za Verlab, Badnjevica ne znam licno, ali ga se sjecam sa ETFa, gdje je bio asistent. Covjek se cini strucnim u ovom polju i cini mi se da se ovim bavio i prije nego sto je Verlab osnovan. Iako ima svojih nekih drugih mana, ne cini se kao covjek koji bi igrao ove prljave igre sa politikom.

Ako ti se ne svidja, slobodno se ti bavi verifikacijom medicinske opreme i napravi firmu koja radi isto, niko ti ne brani.

detroit-mercy
Posts: 11884
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#8187 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy » 29/10/2020 14:16

Horcrux wrote:
29/10/2020 14:11
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19
Horcrux wrote:
29/10/2020 12:06
Jel mislis da se medicinska oprema ne treba atestirati?
Ako si kupio jedno vozilo.I proizvodjac je bazdario brzinomjer tog vozila . I ti vozis 100km/h. I drzava ti uvede da ti osoba XY testira da li ti brzinomjer radi.I oni zakljuce da kada ti vozis po brzinomjeru 100km/h,da po GPSu vozis 99km/h.
Zbog toga te iskljuce iz saobracaja.
Aha, aha. I ti sumnjas da Verlab ili cak ova firma iz srbije ne bazdare dobro, jel?
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19
Ako jedan GE,Draeger,Maquet,Hamilton,Medical-Lowenstein ima svoje ovlastene distributere/servisere,ko si ti da se popisas po svemu onome sto oni utvrde i da kazes: ne ,ovo nije dobro jer nije kontrolisano i iskljucivo SAMO OD NAS(nase firme). Ako mi kazemo da je OK,onda je OK. Ako mi kazemo da NIJE OK,onda NE SMIJETE po slovu zakona da korisite tu opremu.
Aha, aha. Znaci ako Volkswagen kaze da njihova vozila proizvode izduvne gasove u skladu sa zakonom, ko je onda EPA da se popisa po svemu onome sto oni utvrde.

Sta se hoce reci... ima razloga zasto se stvari provjeravaju nezavisno od proizvodjaca, pa pogotovo i u slucaju medicinske opreme.

Za Verlab, Badnjevica ne znam licno, ali ga se sjecam sa ETFa, gdje je bio asistent. Covjek se cini strucnim u ovom polju i cini mi se da se ovim bavio i prije nego sto je Verlab osnovan. Iako ima svojih nekih drugih mana, ne cini se kao covjek koji bi igrao ove prljave igre sa politikom.

Ako ti se ne svidja, slobodno se ti bavi verifikacijom medicinske opreme i napravi firmu koja radi isto, niko ti ne brani.
Cuj, kad je Fiki preko noci dobio status uvoznika medicinske opreme (koja tranzicija od poljoprivrednog proizvodjaca do trgovca medicinskom opremom :mrgreen: ) ne bi me cudilo da ovakvim kao njemu stranka da muhur da mogu da verifikuju medicinsku opremu :mrgreen:.
Kao sto si vec naveo, za koji kurac postoji EPA, FDA i slicni. Narod zna :mrgreen:

User avatar
spreca
Posts: 63867
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#8188 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca » 29/10/2020 14:20

detroit-mercy wrote:
29/10/2020 14:16
Horcrux wrote:
29/10/2020 14:11
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19


Ako si kupio jedno vozilo.I proizvodjac je bazdario brzinomjer tog vozila . I ti vozis 100km/h. I drzava ti uvede da ti osoba XY testira da li ti brzinomjer radi.I oni zakljuce da kada ti vozis po brzinomjeru 100km/h,da po GPSu vozis 99km/h.
Zbog toga te iskljuce iz saobracaja.
Aha, aha. I ti sumnjas da Verlab ili cak ova firma iz srbije ne bazdare dobro, jel?
RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 13:19
Ako jedan GE,Draeger,Maquet,Hamilton,Medical-Lowenstein ima svoje ovlastene distributere/servisere,ko si ti da se popisas po svemu onome sto oni utvrde i da kazes: ne ,ovo nije dobro jer nije kontrolisano i iskljucivo SAMO OD NAS(nase firme). Ako mi kazemo da je OK,onda je OK. Ako mi kazemo da NIJE OK,onda NE SMIJETE po slovu zakona da korisite tu opremu.
Aha, aha. Znaci ako Volkswagen kaze da njihova vozila proizvode izduvne gasove u skladu sa zakonom, ko je onda EPA da se popisa po svemu onome sto oni utvrde.

Sta se hoce reci... ima razloga zasto se stvari provjeravaju nezavisno od proizvodjaca, pa pogotovo i u slucaju medicinske opreme.

Za Verlab, Badnjevica ne znam licno, ali ga se sjecam sa ETFa, gdje je bio asistent. Covjek se cini strucnim u ovom polju i cini mi se da se ovim bavio i prije nego sto je Verlab osnovan. Iako ima svojih nekih drugih mana, ne cini se kao covjek koji bi igrao ove prljave igre sa politikom.

Ako ti se ne svidja, slobodno se ti bavi verifikacijom medicinske opreme i napravi firmu koja radi isto, niko ti ne brani.
Cuj, kad je Fiki preko noci dobio status uvoznika medicinske opreme (koja tranzicija od poljoprivrednog proizvodjaca do trgovca medicinskom opremom :mrgreen: ) ne bi me cudilo da ovakvim kao njemu stranka da muhur da mogu da verifikuju medicinsku opremu :mrgreen:.
Kao sto si vec naveo, za koji kurac postoji EPA, FDA i slicni. Narod zna :mrgreen:
A nas narod nezadovoljan i zali se na administraciju i cinovnike kako dugo treba cekati na neke dozvole :lol: :lol:

detroit-mercy
Posts: 11884
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#8189 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy » 29/10/2020 14:27

spreca wrote:
29/10/2020 14:20
detroit-mercy wrote:
29/10/2020 14:16
Horcrux wrote:
29/10/2020 14:11


Aha, aha. I ti sumnjas da Verlab ili cak ova firma iz srbije ne bazdare dobro, jel?Aha, aha. Znaci ako Volkswagen kaze da njihova vozila proizvode izduvne gasove u skladu sa zakonom, ko je onda EPA da se popisa po svemu onome sto oni utvrde.

Sta se hoce reci... ima razloga zasto se stvari provjeravaju nezavisno od proizvodjaca, pa pogotovo i u slucaju medicinske opreme.

Za Verlab, Badnjevica ne znam licno, ali ga se sjecam sa ETFa, gdje je bio asistent. Covjek se cini strucnim u ovom polju i cini mi se da se ovim bavio i prije nego sto je Verlab osnovan. Iako ima svojih nekih drugih mana, ne cini se kao covjek koji bi igrao ove prljave igre sa politikom.

Ako ti se ne svidja, slobodno se ti bavi verifikacijom medicinske opreme i napravi firmu koja radi isto, niko ti ne brani.
Cuj, kad je Fiki preko noci dobio status uvoznika medicinske opreme (koja tranzicija od poljoprivrednog proizvodjaca do trgovca medicinskom opremom :mrgreen: ) ne bi me cudilo da ovakvim kao njemu stranka da muhur da mogu da verifikuju medicinsku opremu :mrgreen:.
Kao sto si vec naveo, za koji kurac postoji EPA, FDA i slicni. Narod zna :mrgreen:
A nas narod nezadovoljan i zali se na administraciju i cinovnike kako dugo treba cekati na neke dozvole :lol: :lol:
Stari, sad si ga prekuco :thumbup:
Nema dalje :mrgreen:

colt
Posts: 1016
Joined: 11/10/2007 00:19

#8190 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by colt » 29/10/2020 14:29

izvrsni direktor wrote:
29/10/2020 13:19
colt wrote:
29/10/2020 12:05
izvrsni direktor wrote:
29/10/2020 11:14


Cekaj, ti znaci tvrdis da su ovi respiratori ispravni, ali da ovi iz srbijanske firme tvrde da niau uspravni samo kako bi olaksali posao tuzilastvu i pomogli i. U smjeni sda kadra?
Ti tvrdis da respuratori nisu 15 godina stari vec je deklaraciju podmetnuo neko iz srbijanske firme kako bi pomogao tuzilastvu kojim upravljaju srbi?


Predlazem da ove respiratore rasporede po svim bolnicama i na njih prikljucuje sve one koji tvrde da su ovo ispravni respiratori i da je ova prica o prevari plod srpskih utjecaja. Ukljucujuci i njihove najmilije clanove porodice
Respiratori kuurcu ne valjaju. Da se razumijemo. Ovo je samo viša politika da se ubrzaju neke stvari i napakosti funkciji premijera. Nije ni bitan ni Novalić, nego funkcija koju obnasa. Još manje su bitni ostali.

U slucaju da je premijer sprijecen u obavljanju posla, po zakonu, njegovu ulogu preuzima predsjednik federacije. Znas li koje predsjednik. Ako je Novalić kriv, zasto nije kriv i ministar finansija. Znas li koje ministar finansija. Svi iz iste stranke, a niko nije kriv
I znaci ti si za to da se istraga ne sprovodi, lopovi ne kaznjavaju, proces zaustavi, sve kako bi zadrzali novalica na poziciji i da ne bi neko drugi preuzeo?
Ili pak smatras da novalic nista nije kriv?
Ili si za to da otjeramo ove srbe i da puste da narod spajaju na ove respiratore?
Ne rqzumijem, za sta seti zalazes?
Ja sam za to da se istraga sprovodi ali da se obuhvate svi koji imaju veze sa tim, a ne samo Bošnjaci. I neki politicari iz reda Hrvata su jednako krivi kao i Novalić. Gle čuda, oni su amnestirani. Tek tad ću vjerovati u vjerodostojnost optužnice


Novak20
Posts: 9473
Joined: 11/02/2014 18:55

#8192 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 » 29/10/2020 14:34

colt wrote:
29/10/2020 14:29


Ja sam za to da se istraga sprovodi ali da se obuhvate svi koji imaju veze sa tim, a ne samo Bošnjaci. I neki politicari iz reda Hrvata su jednako krivi kao i Novalić. Gle čuda, oni su amnestirani. Tek tad ću vjerovati u vjerodostojnost optužnice
Koji su to krivi jednako kao Novalić ?

Pa Premijer je prvo skresao Krizni stožer CZ, a onda je mimo zakona dao iste ovlasti Solaku kao i Milićević. Nakon čega je Solak potpisivao umjesto nje sve što je trebalo.

U svakom slučaju, i Milićrvić treba odgovarati ako se našla u ovome kriminalnom krugu.

Novak20
Posts: 9473
Joined: 11/02/2014 18:55

#8193 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 » 29/10/2020 14:37

Mislio sam da su oni donirani kineski respiratori u redu ali sam se prevario. Bitno je da se političari uslikaju pored ovakve robe, a što će dalje biti s njom narod ne zn0.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/17 ... irata.html
Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović govorio je za televiziju N1 te naglasio kako raste broj pozitivnih na korona virus, pritisak na zdravstveni sistem u cijeloj zemlji je sve veći, te otkrio kakva je situacija u Tuzlanskom kantonu.

Komentarisao je i raspodjelu neispravnih respiratora u Goraždu i na KCUS-u.

“Ja te respiratore nisam nikad vidio, i nije ih vidio niko od onih s kim sam razgovarao. Mi smo slične respiratore dobili prije mjesec dana u donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon čega sam pozvao Verlab i oni su stavlili naljepnice da nisu usklađeni. Respiratori nam trebaju u određenim fazama liječenje u zavisnosti od kliničke slike, odnosno trebaju nam mašine koje nisu uvijek klasični invazivni nego su za potporu i sad imam pet nekakvih mašina a stoje nove, složene, otpakovane, a u sistemu na zakonit način neupotrebljive”, komentarisao je Jusufović.

Horke
Posts: 97
Joined: 20/11/2019 13:43

#8194 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Horke » 29/10/2020 14:51

RagibUzoriti wrote:
29/10/2020 10:25
statixx wrote:
28/10/2020 22:12
Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović kazao je da je prilikom doniranja nekoliko respiratora iz UAE pozvao firmu Verlab koji su utvrdili da nisu usklađeni.

“Sad imam pet nekakvih mašina koje stoje nove, složene, otpakovane, a u sistemu na zakonit način neupotrebljive”, kazao je Jusufović za N1.
Evo i oni donirani nisu nista bolji, braca Arapi. :thumbup:
Da se razumijemo. Ventilatori su klempa narodu samo takva. Ovi uzeli lovu i to je to. Ne treba puno filozofirati oko toga.

Medjutim, ovdje, u cijeloj ovoj situaciji se narodu izmice jedna stvar, a to je ova firma Verlab.

Klasicni, ozakonjeni reketasi. I to cu da tvrdim i pred Bogom i narodom.
Kao sto nekadasnji ministar sigurnosti rece, "cega se samo lik dosjetio".

Dosjetio se lik da preko svojih veza u politici provuce zakon, da su sve ustanove na podrucju FBiH obavezne imati atest izdat od Verlaba da njihovi uredjaji ispunjavaju sve norme. Znaci lik se postavio da je pop nad popom, i samim tim popisao se po svim ovlastenim distributerima/servisima za medicinsku opremu.Ako ti Verlab nije izdao 6tomjesecni atest, radis sa opremom koja je po slovu zakona neispravna/nekontrolisana.
Sto znaci:

Ako imas jedan ventilator u bolnici, a nije pregledan od strane Verlaba, i umre neko na tom respiratoru, otvara se mogucnost za manipulacije i dizanje halabuke od strane javnosti, jer eto ventilator je umjesto 500 mililitara tidalnog volumena, isporucio 490 i zbog toga je pacijent umro tj izvrseno ubistvo( hotimicno ili nehotimicno).

Dalje, licno poznajem X osoba, vrsnih ljudi, doktora koji su eto dosli do funkcije jel direktora neke bolnice ili nacelnika JIN recimo. (pisem o bolnicama izvan Kantona Sa, sa nikakvim budzetom).

I naravno, posto su cijene atestiranja jednog uredjaja po par milja KM, a ovi jadnici krpe kraj sa krajem i prekrajaju ionako siromasan budzet, primorani su ili da sve aparate prislone u ćošak ili da rade na "nelegalnim" aparatima, a pacijente salju u neke od vecih ustanova.

Sve u svemu, jedno zapetljano kolo, medicinske mafije koja muze narod kako hoce i koliko hoce.
Jadan narod i ne zna, kakve se sve igranke odvijaju iza zastora i kakav je to samo lov u mutnom.
Kako mislis da moraju imati atest od Verlaba? Pretpostavljam od ovlastene ustanove. To i nije toliko sporno.
Pravo pitanje je kako to da je samo Verlab ovlasten (da li?)?

User avatar
JThomas
Posts: 67555
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#8195 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas » 29/10/2020 14:54

a ustvari je obratno - u kući izetbegovića bi danas potpisali i debelo platili da idu samo fahrudin, fadil i fikret, a da se ne obuhvate svi koji imaju veze sa tim...

User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 1900
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#8196 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc » 29/10/2020 14:55

detroit-mercy wrote:
29/10/2020 14:07
Jel se otkrila uloga Bavrke u cijeloj to ujdurmi :mrgreen: cija je ona igracica :mrgreen:. Srpska, rvatska, Fikina, igra za oba tima, igra za vise timova. Nekako mi je ona najsumljivija u svemu tome :mrgreen: Ubacen igrac sto posto :mrgreen: ne bi li se Emerik Blum naseg vremena skinuo sa vlasti :mrgreen:
Kad smo već kod Bavrke onako počela mi je već magliti u sjećanju, vjerujem i ostalima, bio bi red da se podsjetimo:

Image

Što se mene tiče nju bi trebalo osloboditi bilo kakve odgovornosti, onaj ju je klošar nekako nagovorio al' se ista pošteno povukla iz svega.

izvrsni direktor
Posts: 3422
Joined: 20/12/2018 16:11

#8197 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by izvrsni direktor » 29/10/2020 14:57

colt wrote:
29/10/2020 14:29
izvrsni direktor wrote:
29/10/2020 13:19
colt wrote:
29/10/2020 12:05


Respiratori kuurcu ne valjaju. Da se razumijemo. Ovo je samo viša politika da se ubrzaju neke stvari i napakosti funkciji premijera. Nije ni bitan ni Novalić, nego funkcija koju obnasa. Još manje su bitni ostali.

U slucaju da je premijer sprijecen u obavljanju posla, po zakonu, njegovu ulogu preuzima predsjednik federacije. Znas li koje predsjednik. Ako je Novalić kriv, zasto nije kriv i ministar finansija. Znas li koje ministar finansija. Svi iz iste stranke, a niko nije kriv
I znaci ti si za to da se istraga ne sprovodi, lopovi ne kaznjavaju, proces zaustavi, sve kako bi zadrzali novalica na poziciji i da ne bi neko drugi preuzeo?
Ili pak smatras da novalic nista nije kriv?
Ili si za to da otjeramo ove srbe i da puste da narod spajaju na ove respiratore?
Ne rqzumijem, za sta seti zalazes?
Ja sam za to da se istraga sprovodi ali da se obuhvate svi koji imaju veze sa tim, a ne samo Bošnjaci. I neki politicari iz reda Hrvata su jednako krivi kao i Novalić. Gle čuda, oni su amnestirani. Tek tad ću vjerovati u vjerodostojnost optužnice
Znaci ovo je napad na bosnjake?

U ovom projektu je ocito ko je ukljucen, tj koji krug ljudi je organizovao sve i ko snosi 90% odgovornosti, i koja stranka je zajednicki faktor...ali eto, tebi smeta sto onih 10% tj ministrica finansija nije ukljucena u medijima, jer ustvari nema niko pojma ko ce na kraju biti ukljucen u optuznicu, ako ikad dodje do nje. A realnost je da je krivica ministrice finansija jedina u tome sto nije ovo sprijecila, jer i tebi a i svima je jasno da ona ovo nije organizovala.

Smeta ti sto su bas srbi utvrdili da su aparati neispravni, ali ne smeta ti sto su neispravni.
Smeta ti sto su srbi pokazali da su aparati 15 godina stari, ali ne smeta ti sto su neki nabavili 15 godina stare aparate.
Smeta ti sto zele utvrditi krivicu novalica, ali ne smeta ti sto ti je novalic podvalio ovako nesto.
Smeta ti sto sud radi na ovom slucaju, ali ne smeta ti sto vec pola godine nema optuznice npr.
Smeta ti sto nisu hrvate ukljucili, ali ne smeta ti sto ne ukljucuju sefove im izetbegovice npr.
Smeta ti sto srbi i hrvati rade u sudu, ali ne smeta ti sto te bosnjaci ukradose 10mil i podvalise pokvarene uredjaje i ostavise stanovnistvo bez neophodnih respirator preko 6 mjeseci od pocetka korona krize

User avatar
JThomas
Posts: 67555
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#8198 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas » 29/10/2020 15:04

a ustvari (opet :mrgreen: ) oni su ove srbe organizovali da se vade. al' ne lipši magarče.

izvrsni direktor
Posts: 3422
Joined: 20/12/2018 16:11

#8199 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by izvrsni direktor » 29/10/2020 15:08

JThomas wrote:
29/10/2020 15:04
a ustvari (opet :mrgreen: ) oni su ove srbe organizovali da se vade. al' ne lipši magarče.
Naravno. Kako bi pricali da je napad na bosnjake da im neki bosnjak utvrdi da su aparati neispravni?

User avatar
JThomas
Posts: 67555
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#8200 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas » 29/10/2020 15:09

prije mislim da zaista nisu znali ni očekivali da neće raditi NIKAKO. iskreno, nisam ni ja, na kraj pameti mi nije bilo, a zna se šta mislim o svemu ovome...

Post Reply