Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

User avatar
Inteligencija
Posts: 384
Joined: 10/03/2018 11:28

#1926 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Inteligencija » 21/05/2018 14:36

Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..


statixx
Posts: 5981
Joined: 15/12/2011 14:40
Location: Sarajevo

#1927 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by statixx » 21/05/2018 14:40

hAZNADAR wrote:
FreakyStyley wrote:Kazaza ne volim sekunde, ali je ovdje 100% u pravu. Ironicno, to je jedini moguci zaista pro-bosnjacki i pro-bosanski stav.
To je isto kao da neko kaze - dodje mi da podrzim Bakira kad vidim Ko ga i Kako kritrikuje.

Kazazova "Bosnizacija" Bosnjaka? Ma hajde
Haj ne moras se pravdati. Covjek uvijek moze naci razlog da opravda svoj glas, ali tvoja terija prema kojoj postoje dvije krajnosti, a ti kao biras manje zlo je obicni supljak. Na popisu nema 5k tih zbog kojih cesljas teme ne bi li nasao tragove i opravdao svoju teoriju, a sutra neka opozicija skupi 300 000 glasova ti ces ubijedjivati ljude kako to nisu Bosnjaci (sa popisa) vec jugokomunisti, kazazovci itd. Imas li teoriju za ove koji ne glasaju, jesu li i oni neka krajnost zbog koje moramo glasati za SDA.


User avatar
jao_situacije
Posts: 17650
Joined: 29/03/2014 19:20

#1929 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by jao_situacije » 21/05/2018 14:42

kakavdanakneiskustvu wrote:
jao_situacije wrote:a jeste se upalili ko kutnjaci
nećete valjda do bajrama o sultanu i skupu

ali čovjek nema titulu sultana koliko ja znam,samo je predsjednik turske,ili svaki predsjednik turske je automatski i sultan???
ne bih ti ja to znao odgovoriti turci kažu da je sultan

User avatar
GeeTnT
Posts: 5738
Joined: 06/01/2015 10:15
Location: ...u krompiru

#1930 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by GeeTnT » 21/05/2018 14:43

Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..
Na pitanje šta je tajna ekonomskog uspeha Turske, zamenik ministra ekonomije Mustafa Sever, u razgovoru sa novinarima balkanskih medija, najpre navodi političku stabilnost, ali i dobar plan. Od 2002. godine Turskom vladaju AK partija i premijer Erdogan.

Nezaposlenost u Turskoj zvanično iznosi oko 10%. Poređenja radi, broj nezaposlenih u 17 država evrozone u septembru je dostigao rekordnih 11,6%, dok je u Srbiji prešao 25%.

.izvor eKapija

kakavdanakneiskustvu
Posts: 53463
Joined: 03/08/2010 19:04

#1931 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kakavdanakneiskustvu » 21/05/2018 14:44

jao_situacije wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
jao_situacije wrote:a jeste se upalili ko kutnjaci
nećete valjda do bajrama o sultanu i skupu

ali čovjek nema titulu sultana koliko ja znam,samo je predsjednik turske,ili svaki predsjednik turske je automatski i sultan???
ne bih ti ja to znao odgovoriti turci kažu da je sultan

a ovi neki nasi kazu jos da je nas babo i nas sultan,ludilo

User avatar
Haris.ba
Posts: 10838
Joined: 08/09/2005 20:08

#1932 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Haris.ba » 21/05/2018 14:44

Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..
Liberalizacija. I to je bilo u prvim godinama vladavine.

Danas Turska ima mali milion problema sa ekonomijom.

User avatar
Ned071
Posts: 6511
Joined: 27/01/2014 15:32

#1933 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ned071 » 21/05/2018 14:48

Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..
iz prve ruke, od covjeka koji radi tamo godinama, nas lik... ono sto je radio kao granonacelnik istanbula, preslikao je na drzavu. jedan vazan dio uspjeha je bio razvitak do tada napustenih mjesta. ko je god htio otvoriti pogon, "tjeran" je da ide u mala mjesta. davali su mu prostor, infrastrukturu i nekoliko godina raznih olaksica, sto poreza sto ostalih ako otvori tamo fabriku i zaposli lokalne ljude. to je onda vuklo ceste, domove zdravlja, zeljeznicu i slicno... i insistiranje na vlastitim proizvodima, haman pa nista ne uvoze, sve sami prave. od paradajza do auta...

User avatar
tandmand
Posts: 4171
Joined: 11/05/2014 11:43
Location: vor dem Sozialamt

#1934 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by tandmand » 21/05/2018 14:48

Kazaz:
"Izetbegović je bošnjakizirajući na vrlo jeftin način Bosnu, pretvarajući Bosnu barem u svojim retoričkim figurama u bošnjački teritorij, zapravo gajio antibosansku politiku. Umjesto da bosnizira Bošnjake, on ih je turkizirao ili poturčio. S druge strane, Izetbegović nikad nije razvio viziju Bosne i Hercegovine", kategoričan je Kazaz.
Ja bih volio da Kazaz kaže ko je to razvio viziju Bosne i Hercegovine? :-)
Političko-administrativni sistem je zakovan Dejtonskim sporazumom a takozvane ljevičarske, građanske, probosanske stranke još uvijek mantraju onu iz ZavnoBiHa kako je bosna i srpska i hrvatska i bošnjačka, sa jedinom promjenom musliman u Bošnjak.

Kakva je to vizija u tkzv. ljevice, čija je ideologija skup recikliranih standarda bivše Jugoslavije i potcjenjivačko-fobijski odnos prema nacionalnom i vjerskom identitetu Bošnjaka? Kad će nova pjesma?
Naveo je da se treba staviti u položaj nekog njemačkog biznismena kojem je Bakir Izetbegović jučer poručio da mu je cilj islamizirati BiH.

"Hoće li taj biznismen ulagati u BiH, kao nestabilnu zemlju i zemlju s tendencijom da postane teokratska. Neće. Bosanci su i Bošnjaci izgubili jučer mogućnost da privuku ozbiljne investitore sa zapada", zaključio je profesor Enver Kazaz.
BiH već jeste poluteokratska država, sa krsnim slavama institucija i misnim slavljima na blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika policije ...

Bosanci i Bošnjaci jučer nisu ništa izgubili jer se nema šta izgubiti. BiH je i bez turčenja dovoljno složena, nefunkcionalna, nesigurna, "na ivici rata" ... za ozbiljne investitore sa zapada propala država.

User avatar
Novi_Nick
Posts: 2091
Joined: 24/08/2003 00:00

#1935 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Novi_Nick » 21/05/2018 14:52

Ne znam zasto Bosancibosnjaci, kao i njihovi takozvani politicari koji rade za sve druge osim za Bosancebosnjake, ne vode neutralnu politiku sa svim drzavama svijeta pa tako i Turskoj, a ne da se svrstavaju na neciju stranu i tako prave politicke i druge probleme sami sebi?

U Njemackoj, EU i USA toliko Bosanskobosnjackih izbjeglica a ovi tzv Bosanskobosnjacki politicari se svrstavaju i uplicu dirktno u politiku Turske i BiH, sto naravno nece dati dobre rezultate osim za samog Izetbegovica i mjemu slicnim politicarima. Da Bosancibosnjaci sutra izgube svoju drzavu BiH Turska im jedino moze pomoci da budu izbjeglice u Turskoj i nista vise. Oni trebaju da imaju sa Turskom i drugim drzavama svijeta samo partnersku ekonomsku politiku i politicku neutralnost. Bosni i Hercegovini i Bosnjacimabosancima u BiH ne moze niko ekonomski, politicki, kulturno, religiozno i na sve druge nacine pomoci vise od Bosanskobosnjacke dijaspore u Njemackoj, Svedskoj i drugima zemljama EU i USA. Eto ja to tako mislim a ako grijesim onda mi oprostite.

kiligonzales
Posts: 4746
Joined: 01/12/2016 10:32

#1936 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales » 21/05/2018 14:53

hAZNADAR wrote: Cuj, i Cavoski, Kapor, Crncevic, Koljevic, Cosic,... su svakako bili skolovaniji od prosjecnog politicara probosanske orjentacije u svoje vrijeme. Imao je i Hitler akademika na svojoj strani - skolovanijih i sa vise izdanih knjiga od bilo kojeg drzavnika u saveznika. Imas i danas historicare akademike u Srbiji koji tendenciozno obradjuju sve izvore i zakljuce perverziju i poslije ta perverzija udje u skolske udzbenike. Obrazovanje nazalost nije uvijek mjerilo pameti i postenja, logike,....

U ovoj prici - nije svaka kritika po automatizmu ispravna. Jedno je kritikovati na granici zdravog razuma a drugo iz ugla neke druge krajnosti i usput prodavati neku drugu maglu.

Kazaz je defakto dio jedne druge krajnosti. I politiucki gdje je od SDA pa preko SDP zavrsio kod Radoncica, i u novom vjeku naziva diktaturu civilizovanijim sistemom od demokratije,... ideoloski gdje Bosnjake treba "bosnizirati", a kao covjek sa zdravim razumom dovoljno govore peticije protiv njega, kritike od kojih namjerno izdvajam sidranovu.

To mu dodje kao kada kritikujemo cionizam i izraelski rezim - dopustiti da i neki nacista kritrikuje to na svoj nacin i mi logikom copora to prihvatimo.

Znas li da postoji vise nijansi sive
Jeli ti ocjenjujes dobrotu ili znanje?

Znanje, pamet i logika idu jedno sa drugim, postenje ne mora ici sa ovom kategorijom, a ni dobrota. Prema tome ta ti prica ne pije vode. Poredis neporedivo sa Kazazom, niti je njemu u srcu bilo velikosrpstvo, niti je on bio pritajeni cetnik sa clanskom KPJ, niti se moze porediti sa Hitlerom i njegovim akademicima. Ne prilazis racionalno istome.

Itekako mu je kritika ispravna bez obzira na njegovu politicku pristrasnost i u ovome clanku stoji ovo sto je napisao gotovo u cijelini. Inace citava garnitura profesora na filozofskom fakultetu ima izuzetno kvalitetan background da aktuelnoj politici dijeli kritiku. Hajka na njega zna se iz cijih krugova potice i ciji je mediju promicu. Nije jedini koji je s tog fakulteta bio na meti pomenutih, kad su od Vesoviceve price o hadziji koji krade od slijepca napravili blasfemicnu islamofobicnu pricu, a od njega mrzitelja islama i islamofoba, mogu od svakoga i to govori o nacinu medijskog obracunavanja sa svojim politickim neistomisljenicima, kao i loseg nacina nosenja sa kritikom.

Kada posmatras nasu demokratiju, itekako se onaj prijasnji sistem moze nazvati civilizovanijim sistemom od ovoga jer u ovoj etnokratiji nema sta nisu uspjele srozati savremene demokrate, prvo vladavine prava nemas, drugo obrazovanje ti je u sosu, ako su nam nekada bile priznate diplome, sada tesko da ce biti, trece privrede nemamo ni nalik onoj iz 90-te, cetvrto zakoni i birokratija su otisli stepenicu nize pa guse privredni sektor i td, cak su i u nepotizmu i korupciji otisli korak dalje od Jugica i td. Nije to zasluga da se razumijemo samo jedne stranke, niti jednog lidera, ali svakako svih njih jeste. Nema to vise veze sa proslim sistemom, vec sa ovim jer taj sistem je 90-te skoncao, dok se novi od tad gradi.

Kada progovore ljudi poput Kazaza, pa i nekih drugih akademika, njihovo se misljenje treba cuti, ponekad i poslusati, nije sve obojeno pristrasnoscu vec i razumom. Iz jucerasnjeg skupa se moze vidjeti bezobzirno slihtanje sultanu, guranje Bosnjaka pod turske skute, kao i pokusaj promoviranja Seke kao buduceg kandidata SDA stranke za bosnjackog clana predsjednistva i svako ko voli BiH ne voli sto ga se silom gura pod tudje skute i zastave ni kad su interesi politicki u pitanju.

kiligonzales
Posts: 4746
Joined: 01/12/2016 10:32

#1937 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales » 21/05/2018 14:55

Novi_Nick wrote:Ne znam zasto Bosancibosnjaci, kao i njihovi takozvani politicari koji rade za sve druge osim za Bosancebosnjake, ne vode neutralnu politiku sa svim drzavama svijeta pa tako i Turskoj, a ne da se svrstavaju na neciju stranu i tako prave politicke i druge probleme sami sebi?

U Njemackoj, EU i USA toliko Bosanskobosnjackih izbjeglica a ovi tzv Bosanskobosnjacki politicari se svrstavaju i uplicu dirktno u politiku Turske i BiH, sto naravno nece dati dobre rezultate osim za samog Izetbegovica i mjemu slicnim politicarima. Da Bosancibosnjaci sutra izgube svoju drzavu BiH Turska im jedino moze pomoci da budu izbjeglice u Turskoj i nista vise. Oni trebaju da imaju sa Turskom i drugim drzavama svijeta samo partnersku ekonomsku politiku i politicku neutralnost. Bosni i Hercegovini i Bosnjacimabosancima u BiH ne moze niko ekonomski, politicki, kulturno, religiozno i na sve druge nacine pomoci vise od Bosanskobosnjacke dijaspore u Njemackoj, Svedskoj i drugima zemljama EU i USA. Eto ja to tako mislim a ako grijesim onda mi oprostite.
Mogu pomoci kada se vrate trajno, dok god ovo vide mjesto za odmore i kako jeftinije proci na odmoru, tesko da ce pomoci nama u BiH da izrastemo.

doktor78
Posts: 1821
Joined: 14/09/2006 11:02

#1938 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by doktor78 » 21/05/2018 14:57

Pu, sram nas bilo, nezahvalnici jedni, pa je li vise vjerujemo Danijalu Hadzovicu ili svojim ocima:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/812 ... _toga.html
Kako smo tako kratkovidi pa ne vidimo da ce od ponedjeljka poceti teci med i mlijeko, kad braca Turci otvore pipe? :D
A sad za ozbiljno: ne mogu vjerovati u sta se pretvorila nekad respektabilna Slobodna Bosna- u megafon Bakira i SDA

User avatar
GeeTnT
Posts: 5738
Joined: 06/01/2015 10:15
Location: ...u krompiru

#1939 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by GeeTnT » 21/05/2018 14:58

Haris.ba wrote:
Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..
Liberalizacija. I to je bilo u prvim godinama vladavine.

Danas Turska ima mali milion problema sa ekonomijom.
Turska je zemlja koja je imala najveći ekonomski rast u 2017. godini...o kakvim problemima pricamo?


hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#1941 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by hAZNADAR » 21/05/2018 15:09

statixx wrote:
hAZNADAR wrote:
To je isto kao da neko kaze - dodje mi da podrzim Bakira kad vidim Ko ga i Kako kritrikuje.

Kazazova "Bosnizacija" Bosnjaka? Ma hajde
Haj ne moras se pravdati. Covjek uvijek moze naci razlog da opravda svoj glas, ali tvoja terija prema kojoj postoje dvije krajnosti, a ti kao biras manje zlo je obicni supljak. Na popisu nema 5k tih zbog kojih cesljas teme ne bi li nasao tragove i opravdao svoju teoriju, a sutra neka opozicija skupi 300 000 glasova ti ces ubijedjivati ljude kako to nisu Bosnjaci (sa popisa) vec jugokomunisti, kazazovci itd. Imas li teoriju za ove koji ne glasaju, jesu li i oni neka krajnost zbog koje moramo glasati za SDA.
:roll:
Osobe koje kontaju samo u krajnostima je nemoguce razuvjeriti. Ili one koje u svakome vide neki profil. Ne glasam uopce na izborima jer ne zivim u BiH a SDA mi je najvece zlo, a znam da mnogi ljudi ih vide kao manje zlo. Glasaju za SDA samo zato sto ljevica ne moze ni samu sebe okupiti a kamoli sve probosanske snage. Plus sto ta ljevica umjesto moderne ljevice ovog milenija jos gaji zablude i standarde bivseg sistema a to su ljudi prerasli.

A sto se tice popisa - nemamo tu podatke ko je jugonostalgicar, jugosloven, i svjesno ili nesvjesno jos gaji te standarde. Takvi se nalaze u svakom korpusu pa i medju Bosnjacima i ja nikada nisam rekao da medju Bosnjacima nema jugonostalgicara i sl. I ucini mi uslugu. Nemoj mi postavljati pitanja ako vec imas unaprijed neki svoj sablonski i stereotipan odgovor gdje je jasno da te niko ne moze razuvjeriti.

User avatar
Haris.ba
Posts: 10838
Joined: 08/09/2005 20:08

#1942 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Haris.ba » 21/05/2018 15:10

GeeTnT wrote:
Turska je zemlja koja je imala najveći ekonomski rast u 2017. godini...o kakvim problemima pricamo?
https://www.bloomberg.com/news/articles ... o-meltdown

Evo ti nešta friško.

Ma ima toga koliko hoćeš. Nije sve u rastu GDP. Turska ima veliki problem sa dugom.
Without policy action, the damage is likely to spiral, it said, citing the $222 billion of net debt held by Turkish non-financial companies in overseas currencies. Each 1 cent depreciation in the currency adds about 5 billion liras to the cost of Turkey’s foreign borrowings, it said.

statixx
Posts: 5981
Joined: 15/12/2011 14:40
Location: Sarajevo

#1943 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by statixx » 21/05/2018 15:12

hAZNADAR wrote: ako vec imas unaprijed neki svoj sablonski i stereotipan odgovor gdje je jasno da te niko ne moze razuvjeriti.
:D

User avatar
Inteligencija
Posts: 384
Joined: 10/03/2018 11:28

#1944 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Inteligencija » 21/05/2018 15:20

Ned071 wrote:
Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..
iz prve ruke, od covjeka koji radi tamo godinama, nas lik... ono sto je radio kao granonacelnik istanbula, preslikao je na drzavu. jedan vazan dio uspjeha je bio razvitak do tada napustenih mjesta. ko je god htio otvoriti pogon, "tjeran" je da ide u mala mjesta. davali su mu prostor, infrastrukturu i nekoliko godina raznih olaksica, sto poreza sto ostalih ako otvori tamo fabriku i zaposli lokalne ljude. to je onda vuklo ceste, domove zdravlja, zeljeznicu i slicno... i insistiranje na vlastitim proizvodima, haman pa nista ne uvoze, sve sami prave. od paradajza do auta...
fascinirao me je onaj novi aerodrom kod Istanbula, ovo malo koja sila na svijetu moze napraviti.

Mislim da je to trenutno najveci gradjevinski projekat na svijetu.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

#1945 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Smrcak15 » 21/05/2018 15:21

doktor78 wrote:Pu, sram nas bilo, nezahvalnici jedni, pa je li vise vjerujemo Danijalu Hadzovicu ili svojim ocima:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/812 ... _toga.html
Kako smo tako kratkovidi pa ne vidimo da ce od ponedjeljka poceti teci med i mlijeko, kad braca Turci otvore pipe? :D
A sad za ozbiljno: ne mogu vjerovati u sta se pretvorila nekad respektabilna Slobodna Bosna- u megafon Bakira i SDA
fantastican tekst, kao da sam ga ja licno pisao :D 8-)

moram ga iznijeti ovdje:
REZULTAT ERDOGANOVE POSJETE SARAJEVU:
Podrška za NATO, veći izvoz, infrastrukturni projekti... Ko ozbiljan može biti protiv toga?

Koliko god da bi turkofilija i zaklinjanje u Erdogana i mogli i biti samoponižavajući i štetni, kreiranje politike i odnosa prema Turskoj na osnovu emocija turkofobije i ideoloških nesimpatija prema Erdoganu su ipak čisto idiotski.

Piše: DANIJAL HADŽOVIĆ


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan jučer je u Sarajevu održao predizborni skup na kojem je Turke koji žive u BiH ali i one koji su u naš glavni grad stigli iz čitave Evrope, pozvao da na vanrednim parlamentarniima izborima u Turskoj podrže njegovu stranku. Ipak, od samog predizbornog skupa za našu zemlju su daleko važnije druge posredne koristi koje smo dobili od ove posjete.Najprije u pogledu geostrateškog interesa, Erdogan je istakao da Turska nikada neće ostaviti BiH na putu ka NATO savezu. Ova poruka naročito je važna, značajna, prijeko potrebna u trenutku kada Rusija u BiH i regionu vrši sve snažniji utjecaj i destabilizaciju, te sve otvorenije širi propagandu protiv članstva u NATO-u, dok rukovodstvo manjeg entiteta slavodobitno najavljuje blokadu ulaska naše zemlje u najveći svjetski vojni savez. Ulazak BiH u savez s najrazvijenim zapadnim državama svakako je možda i ključni vanjskopolitički cilj koji našoj zemlji garantuje, kako sigurnost i stabilnost granica, tako i definitivni ulazak u taj civilizacijsko-politički krug, i podrška Turske kao jedne od najvažnijih članica NATO-a na tom putu može biti i presudna.Stvari, naravno, ne staju samo na ohrabrujućim riječima i lobiranju. Bosna i Hercegovina iz odnosa s Turskom u sve većoj mjeri izvlači i konkretnu ekonomsku i društvenu korist. Tako je, zahvaljujući donaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) od 3,5 miliona KM, jučer u prisustvu supruge predsjednika Turske, Emine Erdogan, otvorena Klinika za hematologiju na KCUS.Također, Turska nam je odlučila „halaliti“ nedavni incident s pokvarenim meso koje smo pokušali izvesti i umjesto sankcija za naše proizvođače, povećana nam je kvota za izvoz mesa i brašna u Tursku, što će predstavljati dodatni podsticaj za ekonomski razvoj i nova zapošljavanja.Trenutno najvažniji projekat koji Turska trebao da realizira u našoj zemlji je svakako put Sarajevo-Beograd, o kojem su nadležni ministri već potpisali pismo namjera. Cijeli projekat bi trebao da košta oko 3 milijarde dolara, a Erdogan je jučer istakao da će direktna investiicja Turske iznositi između 15 i 20 posto, dok će ostatak biti pokriven kreditima. I pritom našu zemlju, za razliku od nekih, nije uslovljavao dizanjem akciza i drugih nameta kako bi se kredit vraćao.Povrh svega, Erdogan najvaljuje i da je u narednom periodu cilj trgovinsku razmjenu između BiH i Turske podići na dvije milijarde dolara. Da stvar bude bolja, BiH je u razmjeni s Turskom potpuno istopila trgovinski deficit, te je posljednjih mjeseci zabilježen veći izvoz iz BiH u Tursku, nego izvoz iz Turske u BiH.Cinici i kritičari na sve znaju reći da“ ljubav“ Turske prema Bosni i Hercegovini ostaje samo na lijepim riječima od koje građani nemaju nikakvu korist, dok turske investicije zaobilaze BiH i radije idu primjerice u Srbiju. I uistinu, statisički gledano Turska je posljednjih dvadesetak godina tek 11. investitor u BiH. Ipak, ono što autori ovakvih kritika, da li uslijed zlonamjernosti ili pak neznanja zaboravljaju je da živimo u kapitalizmu i da zapravo ključni investitori u BiH ne mogu biti Erdogan ili turska vlada, nego turski poduzetnici. A tu već dolazimo do dubljih sistemskih problema s kojima se naša zemlja suočava, poput prilično lošeg poslovnog okruženja (86. u svijetu prema Doing Bussines indexu) i krajnje neučinkovite birokratije. O ovom problemu nedavno je prilikom susreta sa Denisom Zvizdićem govorio i turski premijer Binar Jildirim koji je istakao da Turska mora povećati investicije u BiH, ali da u tom cilju i naša država mora poboljšati investicioni okvir.Dakle, kada se podvuče crta BiH od dobrih odnosa s Turskom dobija podršku za jačanje unutrašnje stabilnosti, međunarodne pozicije i puta ka NATO-u, poboljšanje ekonomske saradnje na obostranu korist i direktna ulaganja u infrastrukturne projekate, što one manjeg obima, što one krucijalne. Postoji li neka osoba, a da nije bezgranično zlonamjerna, koja bi mogla biti protiv ovakve saradnje. Nažalost, itekako.

Još od dana kada je najavljena posjeta Erdogana svjedočimo čitavoj bujici negativnih komentara u bh. javnom prostoru. Tako se u golemoj ostrašćenosti i gnjevu spominju „turčenje“, prodaja suvereniteta, podsjeća se na Gradaščevićevu borbu protiv Osmanskog carstva, velika briga se brine kako će na sve da reagira EU... Teško je reći šta je od svega neutemeljenije.Najprije nije baš najjasnije u kakvoj konkretnoj su vezi Gradaščevićeva borba protiv sasvim druge Osmanske države prije kojih 190 godina i odnos BiH s današnjom Turskom, što posebno banalno zvuči kad dolazi iz usta onih koji nam inače govore da prošlost i rat od prije dvadesetak godina trebamo ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti.Što se tiče bojazni da bi nam zbog Erdoganovog skupa mogli zamjeriti iz EU, treba postaviti pitanje, kojoj EU? Tvorevini u kojoj Britaniji trenutno dovršava posljednje aktivnosti za izlazak iz nje, čijim cijelim istočnim dijelom vladaju kršćanski konzervativci koji grade bodljikave žice kako bi spriječili fizički ulazak muslimana i u kojoj nikada manje sloge oko budućnosti i zajedničke politike nije bilo no što je danas? Šta dugujemo bilo kojoj članici EU da bismo zbog toga doveli u pitanje odnose sa Turskom? Možda skuplje gorivo koje plaćamo kako bi se vratio kredit evropskim bankama?Onim pak koje brine „gubitak suvereniteta“ BiH, bi valjalo objasniti da je turski predsjednik Erdogan donedavno držao predizborne mitinge širom EU i da su zabranu skupova zvanično uvele samo tri njene članice, i to nakon pogoršanja odnosa s Turskom i plime islamofobije u Evropi, pa je zaista teško pronaći racionalan razlog zbog čega bi takav skup u Sarajavu uskraćivali svom savezniku. Usput je zanimljivo primjetiti da ni približno isti otpor ili briga za suverenitet od dotičnih protagonista nisu dolazili do izražaja kada je nekoć predsjednik Srbije Boris Tadić mitingovao s Dodikom po RS-u, ili kada vlasti i političari iz Hrvatske redovno pred svoje izbore dolaze u BiH u potragu za glasovima.I sve bi se ove kritike, negodovanja i bunt i mogli razumjeti i bili bi benigni kada bi ostali ograničeni na kafane, društvene mreže, pa možda čak i pojedine medije. Međutim, kada vam dolaze od političkih stranaka koje ozbiljno pretenduju da preuzmu vlast u ovoj zemlji, onda cijela stvar već ima mnogo dublju političku, a potencijalno i državnu i međudržavnu težinu. Pošto o Čovićevoj nedobronamjernosti kada je ta vrsta kritike u pitanju ne treba ni govoriti, spomenimo samo da su se čak tri nominalno probosanske stranke javno i zvanično pobunile protiv Erdoganove posjete: SDP, Naša stranka i SBB, manje-više koristeći većinu gore navedenih argumenata.A tu već imamo ozbiljan problem koji pokazuje da dotične političke snage ili su krajnje zlonamjerne pa se koriste najjeftinijim politikanstvom ili jednostavno ne razumiju osnove politike i geopolitičkih interesa, što ih dakako čini problematičnim za ulogu potencijalne vlasti u ovoj zemlji.Koliko god da bi turkofilija i zaklinjanje u Erdogana i mogli i biti samoponižavajući i štetni, kreiranje politike i odnosa prema Turskoj na osnovu emocija turkofobije i ideoloških nesimpatija prema Erdoganu su ipak čisto idiotski. Pametni ljudi i države se ne koriste emocijama nego u svemu gledaju svoje interese. BiH nema niti jedan racionalan ili razuman motiv da na bilo koji način ugrožava svoje odnose s Turskom. Oni koji smatraju drugačije bi za to trebali ili ponuditi ozbiljne i utemeljene argumente ili se kaniti posla koji očigledno ne znaju.

kiligonzales
Posts: 4746
Joined: 01/12/2016 10:32

#1946 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales » 21/05/2018 15:22

tandmand wrote:Kazaz:
"Izetbegović je bošnjakizirajući na vrlo jeftin način Bosnu, pretvarajući Bosnu barem u svojim retoričkim figurama u bošnjački teritorij, zapravo gajio antibosansku politiku. Umjesto da bosnizira Bošnjake, on ih je turkizirao ili poturčio. S druge strane, Izetbegović nikad nije razvio viziju Bosne i Hercegovine", kategoričan je Kazaz.
Ja bih volio da Kazaz kaže ko je to razvio viziju Bosne i Hercegovine? :-)
Političko-administrativni sistem je zakovan Dejtonskim sporazumom a takozvane ljevičarske, građanske, probosanske stranke još uvijek mantraju onu iz ZavnoBiHa kako je bosna i srpska i hrvatska i bošnjačka, sa jedinom promjenom musliman u Bošnjak.

Kakva je to vizija u tkzv. ljevice, čija je ideologija skup recikliranih standarda bivše Jugoslavije i potcjenjivačko-fobijski odnos prema nacionalnom i vjerskom identitetu Bošnjaka? Kad će nova pjesma?
Naveo je da se treba staviti u položaj nekog njemačkog biznismena kojem je Bakir Izetbegović jučer poručio da mu je cilj islamizirati BiH.

"Hoće li taj biznismen ulagati u BiH, kao nestabilnu zemlju i zemlju s tendencijom da postane teokratska. Neće. Bosanci su i Bošnjaci izgubili jučer mogućnost da privuku ozbiljne investitore sa zapada", zaključio je profesor Enver Kazaz.
BiH već jeste poluteokratska država, sa krsnim slavama institucija i misnim slavljima na blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika policije ...

Bosanci i Bošnjaci jučer nisu ništa izgubili jer se nema šta izgubiti. BiH je i bez turčenja dovoljno složena, nefunkcionalna, nesigurna, "na ivici rata" ... za ozbiljne investitore sa zapada propala država.
Te zamjerke stoje koje si naveo, ali ova ideja o jedinstvenoj Bosni tri naroda na cijeloj njenoj teritoriji ce prezivjeti i nadzivjeti i ovu torovsku, dejtonsku podjelu i pokazace se vremenom jedinom i ispravnijom. Sada ti isti Bosnjaci kojim se i sam smatram pristaju na tor koji su im drugi odredili, sami prihvataju tudju igru, kud i kamo su spremni na podjele, pa se olako odricu svojih sunarodnjaka na prostoru RS, a BiH dozivljavaju samo na prostoru gdje Bosnjaka ima u vecini, sto je izuzetno opasna politika po sve nas. Pa tako pojedinci iz Banu puste po koji balon u eter o razmjeni teritorija sa Srbijom, srpske za bosnjacke, sto je itekako pogubno promisljati, a ne uzeti kao nesto sto bi trebalo biti cilj u nasoj politici u nekoj buducnosti.

Kad spominjes vec Bosnjake, Bosnjacima su nekada i u srpskim dokumentima nazivani svi stanovnici BiH, a danas ih neko naziva iskljucivo samo muslimanima, a Bosnjake vezuje koliko za Bosnu, toliko i za njihovu macehu Tursku. Sta je to nego doradjeno bosanstvo? Prilagodjeno samo necijem politickom obrascu, tacnije ideoloski koncept za samopromociju ne naroda, nacije, vec jedne stranke jer ocito svi oni koji vole BiH, a nisu muslimani ne mogu se svrstati tu. Ocito to Tunjino kukavicje jaje koje se izrodilo u ovakvom obliku sa njegovom Muslimansko-Bosnjackom organizacijom, itekako nas moze kostati u buducnosti jer je postalo ideoloskim obrascem jedne politicke borbe iznikle u ratu koja se na mala vrata ugurala u vrh politike i postala intelektualno dominantnom onoga casa kada se u BiH sve djelilo na troje, pa je nasoj politici trebao alibi za moguci pristanak na podjelu BiH. Trebam li napomenuti kada i kako se odrzao prvi bosnjacki kongres i o cemu se raspravljalo tada?


hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#1948 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by hAZNADAR » 21/05/2018 15:26

kiligonzales wrote:
hAZNADAR wrote: Cuj, i Cavoski, Kapor, Crncevic, Koljevic, Cosic,... su svakako bili skolovaniji od prosjecnog politicara probosanske orjentacije u svoje vrijeme. Imao je i Hitler akademika na svojoj strani - skolovanijih i sa vise izdanih knjiga od bilo kojeg drzavnika u saveznika. Imas i danas historicare akademike u Srbiji koji tendenciozno obradjuju sve izvore i zakljuce perverziju i poslije ta perverzija udje u skolske udzbenike. Obrazovanje nazalost nije uvijek mjerilo pameti i postenja, logike,....

U ovoj prici - nije svaka kritika po automatizmu ispravna. Jedno je kritikovati na granici zdravog razuma a drugo iz ugla neke druge krajnosti i usput prodavati neku drugu maglu.

Kazaz je defakto dio jedne druge krajnosti. I politiucki gdje je od SDA pa preko SDP zavrsio kod Radoncica, i u novom vjeku naziva diktaturu civilizovanijim sistemom od demokratije,... ideoloski gdje Bosnjake treba "bosnizirati", a kao covjek sa zdravim razumom dovoljno govore peticije protiv njega, kritike od kojih namjerno izdvajam sidranovu.

To mu dodje kao kada kritikujemo cionizam i izraelski rezim - dopustiti da i neki nacista kritrikuje to na svoj nacin i mi logikom copora to prihvatimo.

Znas li da postoji vise nijansi sive
Jeli ti ocjenjujes dobrotu ili znanje?

Znanje, pamet i logika idu jedno sa drugim, postenje ne mora ici sa ovom kategorijom, a ni dobrota. Prema tome ta ti prica ne pije vode. Poredis neporedivo sa Kazazom, niti je njemu u srcu bilo velikosrpstvo, niti je on bio pritajeni cetnik sa clanskom KPJ, niti se moze porediti sa Hitlerom i njegovim akademicima. Ne prilazis racionalno istome.

Itekako mu je kritika ispravna bez obzira na njegovu politicku pristrasnost i u ovome clanku stoji ovo sto je napisao gotovo u cijelini. Inace citava garnitura profesora na filozofskom fakultetu ima izuzetno kvalitetan background da aktuelnoj politici dijeli kritiku. Hajka na njega zna se iz cijih krugova potice i ciji je mediju promicu. Nije jedini koji je s tog fakulteta bio na meti pomenutih, kad su od Vesoviceve price o hadziji koji krade od slijepca napravili blasfemicnu islamofobicnu pricu, a od njega mrzitelja islama i islamofoba, mogu od svakoga i to govori o nacinu medijskog obracunavanja sa svojim politickim neistomisljenicima, kao i loseg nacina nosenja sa kritikom.

Kada posmatras nasu demokratiju, itekako se onaj prijasnji sistem moze nazvati civilizovanijim sistemom od ovoga jer u ovoj etnokratiji nema sta nisu uspjele srozati savremene demokrate, prvo vladavine prava nemas, drugo obrazovanje ti je u sosu, ako su nam nekada bile priznate diplome, sada tesko da ce biti, trece privrede nemamo ni nalik onoj iz 90-te, cetvrto zakoni i birokratija su otisli stepenicu nize pa guse privredni sektor i td, cak su i u nepotizmu i korupciji otisli korak dalje od Jugica i td. Nije to zasluga da se razumijemo samo jedne stranke, niti jednog lidera, ali svakako svih njih jeste. Nema to vise veze sa proslim sistemom, vec sa ovim jer taj sistem je 90-te skoncao, dok se novi od tad gradi.

Kada progovore ljudi poput Kazaza, pa i nekih drugih akademika, njihovo se misljenje treba cuti, ponekad i poslusati, nije sve obojeno pristrasnoscu vec i razumom. Iz jucerasnjeg skupa se moze vidjeti bezobzirno slihtanje sultanu, guranje Bosnjaka pod turske skute, kao i pokusaj promoviranja Seke kao buduceg kandidata SDA stranke za bosnjackog clana predsjednistva i svako ko voli BiH ne voli sto ga se silom gura pod tudje skute i zastave ni kad su interesi politicki u pitanju.
Koliko god da je pogubna turkofilija i vazalno shliftanje sultanu - toliko je i tvoja of topic hvala bivse civilizacije. Pogotovo sto znamo da ni ti ni Kazaz nemate nikakav realni plan povratka na jednopartijski sistem i zatvoreno trziste. Nevjerovatno je da se na ovoj temi o opravdanoj kritici Bakiru i turkofiliji provlaci i reklamira jugoslovenstvo, mitomanija, antidijasporstvo, islamofobija, turkofobija,... ne mogu se ni sjetiti sta sve pojedini nisu provukli. Svasta.

Svojim postom si samo dokazao da nije svacije da kritikuje nesto. Takvom kritikom kroz slavu minule civilizacije mozes samo podici rejting Bakiru. Vidjecemo uostalom kako ce opozicija kritikovati ovaj bakirov cirkus. Ukoliko to bude ovim tonom kao na ovoj temi - pada ko kruska jer niko ne nudi realan povratak civilizacije. Dovoljno je isturiti Kazaza kao velikog gurua novih snaga, vjetra promjena,... pa da vidis kako ce sve to proci. Ljevica vjecito skace sebi u stomak.

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35860
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#1949 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Chmoljo » 21/05/2018 15:27

statixx wrote:
hAZNADAR wrote: ako vec imas unaprijed neki svoj sablonski i stereotipan odgovor gdje je jasno da te niko ne moze razuvjeriti.
:D
:lol:

User avatar
notsure
Posts: 1023
Joined: 31/07/2008 19:57

#1950 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by notsure » 21/05/2018 15:27

Inteligencija wrote:Na stranu sve ali sta je tajna EKONOMSKOG uspjeha Erdogana ?

Od srednje jedne zemlje napravi najbrze rastucu ekonomiju svijeta i bitan faktor svijeta u politickom smislu..

Prebacivanje duga sa države na privatni biznis, privatizacija svega, tako da Turska kao država nema duga prema MMFu ali zato privatni sektor grca u dugovima prema komercijalnim bankama. Taj dug se opet prebacuje na sirotinju, tako što privatnici isplaćuju minimalce, nestajee srednja klasa, a jača klerikalizam da bi se sirotinja držala u strahu od džehennema ako se pobuni protiv kapitala.

"Turska je jedina uspjela otplatiti dug MMF-u. No, vanjski dug Turske je izdavanjem državnih obveznica, ipak, povećan, time i deficit tekućeg računa."

http://poslovnisvijet.ba/koje-drzave-im ... njski-dug/

Post Reply