Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

User avatar
славянин
Posts: 11283
Joined: 30/05/2013 21:43
Location: Tuzla,Sarajevo i dalje :)

#226 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by славянин » 07/02/2019 17:49

Zabranili provjeru diploma :lol: to razmijsljaju dva koraka unaprijed dok neko se nije poceo pitati kakve su to diplome zaposlenih u IDDEEA ili kako se zove.Vjerovatno je bilo tu i poziva stranackih jarana pa koja i vecera parlamentaraca i iddeea e (naravno neformalna) da se "kane" tog posla :lol:


Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#227 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 07/02/2019 19:00

Prvo bi trebali provjeriti diplome profesora na fakultetima, gdje su zavrsili, koliko je godina trajao studij.
Donijeti Zakon o visokom skolstvu, gdje ce biti navedeni uslovi, ko moze predavati na visokoskolskim ustanovama BiH, to jest koje uslove treba da ispuni predavac jednog predmeta.
Koliko casova ukupno moze imati jedan profesor u sedmici, da se ne dogadja da jedan profesor predaje 5 predmeta itd.

U osnovnim i srednjim skolama je to sve regulisano. Ko moze predavati neki predmet itd.
Sad nam profesor na fakultetu predaje 5 predmeta. Nema toga profesora koji na universitetskom nivou moze predavati 5 predmeta.
U moje vrijeme profesor je predavao jedan predmet a ostalo vrijeme je provodio u svom kabinetu pisuci strucne radove, skripte, udzbenike, knjige itd.
Ispitivac nije bio jedan profesor, pored njega je sjedio profesor srodnog predmeta koji dobro poznaje problemati predmeta koji student polaze.
Ispiti su obavljani javno u sali za predavanja na ne u kabinetu profesora.Ispitima je uvijek prisustvovao veliki broj studenata
Prije ispita polaze se test od 100 pitanja, na osnovu koga profesor vidi da li si sve nucio i koliko si nauci. Na usmenom ispitu izvlacis 2 pitanja
Ukupna ocjena je ocjena testa i usmenog odgovora

Magisterij su mogli upisati studjenti koji su imali prosjecnu ocjenu studija 9.50 a negdje se trazio i vise.
Od magisterije do doktorata obicno je prolazilo 6-7 godina, a doktorat je predstavljao vecim dijelom prezentaciju strucnjih radova objavljenih u strucnim casopisima uz odredjene dodake.
Danas to nije tako. Obrazovanje smo degradirali na nulu, a to ce se osjetiti najvise u zdravstvu. Jedna operacija bit ce ponavljana nekoliko puta zbog doktira koji ne zna svoj posao.

User avatar
tovarish
Posts: 1520
Joined: 26/05/2008 23:57
Contact:

#228 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by tovarish » 07/02/2019 21:12

Imaju li gdje imena uhapšenih?

walk_M-A-N
Posts: 2013
Joined: 09/05/2007 16:35

#229 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by walk_M-A-N » 07/02/2019 22:29

http://www.zurnal.info/novost/21873/uha ... -pravde-rs
Pripadnici SIPA-e uhapsili su uposlenicu Ministarstva pravde Republike Srpske Vesnu Iličić zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa prodajom i falsifikovanjem diploma, saznaje Žurnal. Ranije smo objavili da je uhapšen Ismet Mušić iz Cazina kod kojeg je pronađen veći broj falsifikovanih diploma. Mušić je od ranije poznat policijskim agencijama zbog krivotvorenja službenih isprava.
Akcija je provedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać, a pretresi su izvršeni u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Banja Luka i Brčko.
“Do sada je privremeno oduzeto više diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena” , saopćeno je iz SIPA-e.
Kako saznajemo, u pitanju je kriminalna grupa čije su usluge koristili državljani Srbije, Hrvatske i Slovenije. Od njih su diplome nabavljali i službenici u Vladi Srbije. Prema informacijama Žurnala, još su uhapšeni Vahid Parić, Okić Zineta, Haris Topčagić, Samir Mušić, Vladimir Tubin .

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#230 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 09/02/2019 18:34

"Vrtoglave" cifre: Koliko košta doktorat u BiH
Objavljeno: 09.02.2019. u 18:07

Za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka

Prosječna cijena doktorskog studija u Federaciji iznosi oko 18.000 KM
FOTO: KEMAL SOFTIĆ

Image

Cijene doktorskih studija (trećeg ciklusa studija) u Bosni i Hercegovini variraju od fakulteta do fakulteta. Doktorski studij traje tri studijske godine (šest semestara), s tim što doktoranti na većini univerziteta mogu svaku studijsku godinu produžiti za po jednu godinu, tako da su dužni završiti studij u roku od najviše šest godina od dana upisa. Međutim, za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka.

Visina participacije cijena usluga i školarine za doktorski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iznosi ukupno 18.000 KM, odnosno 6.000 maraka po godini studija. Na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, prema konkursu koji je objavljen za akademsku 2018./2019. godinu, cijena doktorskog studija po jednoj godini iznosi 5.000 KM.

Na Građevinskom fakultetu za doktorski studij potrebno je izdvojiti sedam hiljada maraka po jednoj godini, a na Filozofskom fakultetu UNSA jedna akademska godina košta 6.000 KM.

Nešto niže cijene su na pojedinim privatnim univerzitetima. Tako, recimo, na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku cijena doktorskog studija iznosi 14.000 maraka.

Olakšavajuća okolnost za doktorante je u tome što većina fakulteta dozvoljava otplatu u tri ili šest rata, tako da se ne mora odjednom platiti cijeli iznos.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, Bosna i Hercegovina godišnje u prosjeku dobije oko 250 novih doktora nauka. U 2017./'18. akademskoj godini ovo zvanje je u Federaciji steklo 136 osoba. Na području Federacije najveće interesovanje vlada za medicinu i zdravstvene studije, pravo i političke nauke. Ipak, prosječna cijena doktorskog studija od oko 18.000 KM, zbog raznih popratnih troškova, nerijetko se do kraja studija poveća i za desetak do 15 hiljada maraka.

- Troškovi zavise najviše od oblasti koju ste odabrali jer da biste uspješno okončali doktorski studij, neophodan je naučno-istraživački rad. U BiH se često dešava da su doktoranti limitirani u tom pogledu i da moraju, recimo, angažovati agencije za slanje upitnika potecijalnim učesnicima u istraživanju, ako se rade neke ankete, ili sami plaćati potrebne materijale za medicinu i srodne nauke, jer na fakultetima ih nemaju. Kada se sve to uzme u obzir, na kraju dobijete cijenu koja je veća i do 30 posto, pa i više, od propisane školarine. Mnogi kandidati to jednostavno sebi ne mogu priuštiti ako nemaju finansijsku pomoć sa strane ili podršku donatora i sponzora – objašnjava jedan doktorant koji je studij upisao prije dvije godine na Sarajevskom univerzitetu.

Cijene doktorskog studija nešto su povoljnije u RS-u u odnosu na Federaciju. U proteklih pet godina, na Univerzitetu u Banjoj Luci zvanje doktora nauka stekla su 202 kandidata, a u prošloj godini, od 18. januara do 22. augusta, doktorsku disertaciju odbranilo je 18 kandidata.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci cijena školarine za jednu studijsku godinu za samofinansirajuće studente na III ciklusu studija kreće se od 3.000 do 5.000 KM. Za strane državljane cijena godine studija u navedenom ciklusu je 5.000 KM. Broj upisanih na doktorske studije u RS-u posljednjih godina se povećao - 2014/2015. godine upisano je 43 doktoranata, a u prošloj akademskoj godini upisano je 130 doktoranata. Najveći interes vladao je za društvene nauke, zdravstvo i informacione tehnologije.

Nisu samo visoke školarine razlog zbog kojeg brojni potencijalni doktoranti odustaju od doktorskih studija. Ukoliko namjeravaju ostati da žive i rade u Bosni i Hercegovini, mnogi razmišljaju kako im ova titula neće puno toga donijeti u smislu pronalaska bolje plaćenog posla, ili eventualno povećanja primanja u firmama u kojima trenutno rade. Doktorat u BiH, prema mišljenju brojnih studenata, donosi benefite uglavnom onima koji su zaposleni na fakultetima i žele se posvetiti akademskoj karijeri i naučnom radu. U drugim slučajevima, postavlja se opravdano pitanje koliko je tu koristi za uloženo vrijeme i novac.

Izvor:
Faktor
Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].

zulfo
Posts: 382
Joined: 09/01/2009 11:00

#231 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by zulfo » 15/02/2019 08:42

Haman2 wrote:
"Vrtoglave" cifre: Koliko košta doktorat u BiH
Objavljeno: 09.02.2019. u 18:07

Za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka

Prosječna cijena doktorskog studija u Federaciji iznosi oko 18.000 KM
FOTO: KEMAL SOFTIĆ

Image

Cijene doktorskih studija (trećeg ciklusa studija) u Bosni i Hercegovini variraju od fakulteta do fakulteta. Doktorski studij traje tri studijske godine (šest semestara), s tim što doktoranti na većini univerziteta mogu svaku studijsku godinu produžiti za po jednu godinu, tako da su dužni završiti studij u roku od najviše šest godina od dana upisa. Međutim, za mnoge koji bi željeli ispred svog imena imati titulu doktora nauka ili umjetnosti, sticanje takvog zvanja predstavlja nedostižan san. Razlog tome su upravo cifre koje je potrebno izdvojiti za doktorski studij, a koje se u našoj zemlji kreću u rasponu od 10.000, pa do 30 i više hiljada maraka.

Visina participacije cijena usluga i školarine za doktorski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iznosi ukupno 18.000 KM, odnosno 6.000 maraka po godini studija. Na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, prema konkursu koji je objavljen za akademsku 2018./2019. godinu, cijena doktorskog studija po jednoj godini iznosi 5.000 KM.

Na Građevinskom fakultetu za doktorski studij potrebno je izdvojiti sedam hiljada maraka po jednoj godini, a na Filozofskom fakultetu UNSA jedna akademska godina košta 6.000 KM.

Nešto niže cijene su na pojedinim privatnim univerzitetima. Tako, recimo, na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku cijena doktorskog studija iznosi 14.000 maraka.

Olakšavajuća okolnost za doktorante je u tome što većina fakulteta dozvoljava otplatu u tri ili šest rata, tako da se ne mora odjednom platiti cijeli iznos.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, Bosna i Hercegovina godišnje u prosjeku dobije oko 250 novih doktora nauka. U 2017./'18. akademskoj godini ovo zvanje je u Federaciji steklo 136 osoba. Na području Federacije najveće interesovanje vlada za medicinu i zdravstvene studije, pravo i političke nauke. Ipak, prosječna cijena doktorskog studija od oko 18.000 KM, zbog raznih popratnih troškova, nerijetko se do kraja studija poveća i za desetak do 15 hiljada maraka.

- Troškovi zavise najviše od oblasti koju ste odabrali jer da biste uspješno okončali doktorski studij, neophodan je naučno-istraživački rad. U BiH se često dešava da su doktoranti limitirani u tom pogledu i da moraju, recimo, angažovati agencije za slanje upitnika potecijalnim učesnicima u istraživanju, ako se rade neke ankete, ili sami plaćati potrebne materijale za medicinu i srodne nauke, jer na fakultetima ih nemaju. Kada se sve to uzme u obzir, na kraju dobijete cijenu koja je veća i do 30 posto, pa i više, od propisane školarine. Mnogi kandidati to jednostavno sebi ne mogu priuštiti ako nemaju finansijsku pomoć sa strane ili podršku donatora i sponzora – objašnjava jedan doktorant koji je studij upisao prije dvije godine na Sarajevskom univerzitetu.

Cijene doktorskog studija nešto su povoljnije u RS-u u odnosu na Federaciju. U proteklih pet godina, na Univerzitetu u Banjoj Luci zvanje doktora nauka stekla su 202 kandidata, a u prošloj godini, od 18. januara do 22. augusta, doktorsku disertaciju odbranilo je 18 kandidata.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci cijena školarine za jednu studijsku godinu za samofinansirajuće studente na III ciklusu studija kreće se od 3.000 do 5.000 KM. Za strane državljane cijena godine studija u navedenom ciklusu je 5.000 KM. Broj upisanih na doktorske studije u RS-u posljednjih godina se povećao - 2014/2015. godine upisano je 43 doktoranata, a u prošloj akademskoj godini upisano je 130 doktoranata. Najveći interes vladao je za društvene nauke, zdravstvo i informacione tehnologije.

Nisu samo visoke školarine razlog zbog kojeg brojni potencijalni doktoranti odustaju od doktorskih studija. Ukoliko namjeravaju ostati da žive i rade u Bosni i Hercegovini, mnogi razmišljaju kako im ova titula neće puno toga donijeti u smislu pronalaska bolje plaćenog posla, ili eventualno povećanja primanja u firmama u kojima trenutno rade. Doktorat u BiH, prema mišljenju brojnih studenata, donosi benefite uglavnom onima koji su zaposleni na fakultetima i žele se posvetiti akademskoj karijeri i naučnom radu. U drugim slučajevima, postavlja se opravdano pitanje koliko je tu koristi za uloženo vrijeme i novac.

Izvor:
Faktor
Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
ovoliki doktori a narod bolestan


User avatar
Idemedosumom
Posts: 6096
Joined: 15/11/2012 12:42
Location: ..

#233 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Idemedosumom » 15/02/2019 12:15

Vidjaj kol'ko hin je. A svi kupili diplomu, pa to je unosan bizmis :shock:

walk_M-A-N
Posts: 2013
Joined: 09/05/2007 16:35

#234 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by walk_M-A-N » 16/02/2019 17:07

http://www.zurnal.info/novost/21887/sa- ... -korupcije
Prema informacijama sigurnosnih službi Maja i Maid Pajević direktno su povezani sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao – čovjek od kojeg je ekipa Žurnala nabavila diplomu. Firme i privatne škole u vlasništvu Ivana Ševe sponzori su Udruženja za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta kojeg su osnovali Maja i Maid Pajović. Ovo udruženje finansira se i iz federalnog budžeta .
Udruženje za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta osnovano je 20.7.2016. godine.
Predsjednica udruženja je Maja Pajević, potpredsjednik je Maid Pajević, njen suprug.
Maja Pajević diplomirala je na Visokoj školi Logos centar Mostar dok je njen suprug voditelj studijskog programa Sigurnosnih studija Visoke škole “Logos centar”. Maid Pajević istovremeno je i zaposlenik Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH.
Prema informacijama sigurnosnih službi, Maja i Maid Pajević direktno su povezani sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao – čovjek od kojeg je ekipa Žurnala nabavila diplomu. Firme i privatne škole u vlasništvu Ivana Ševe, CEPS –Centar za poslovne studije iz Kiseljak i Logos centar iz Mostara, sponzori su Sa Udruženja za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta.
Osim saradnje sa firmama i školama u vlasništvu Ivana Ševe, ovo udruženje direktno se finansira i iz federalnog budžeta.
Užas.. Kriminal svugdje. I u formi prevencije kriminaliteta.
Taj sjedi u nepotrebnoj Agenciji i u to možda pola radnog vremena što i bude tu se bavi Udruženjem. I na sve strane se prijavljuju, nešto je dogovoreno, nešto možda i nije. Ali prolaze te šuplje priče za bogaćenje.
A ta što je završila na Visokoj školi, šta reći, sve cirkus. "po zakonu".
Ševe Kradeze sve poklopili. Vladaju i uzimaju.

walk_M-A-N
Posts: 2013
Joined: 09/05/2007 16:35

#235 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by walk_M-A-N » 26/02/2019 08:19

https://www.klix.ba/vijesti/bih/eldin-k ... /190225075
Napravili svu analizu i na kraju rekao šta će biti.

walk_M-A-N
Posts: 2013
Joined: 09/05/2007 16:35

#236 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by walk_M-A-N » 26/02/2019 15:40

Nedavno najavljenom revizijom diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH zatraženo je da svi zaposleni dostave diplome o stručnoj spremi na uvid. Reagovala je Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine. Provjerom diploma “narušava se ljudsko dostojanstvo zaposlenih“ i „štetno je za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost" mišljenje je Agencije.
Pored provjere diploma u PSBiH , najavljena je provjera diploma svih uposlenih u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH.
Falsifikovane diplome lako je otkriti
Revizija diploma zaposlenih vršila bi se na način da institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Upit bi sadržavao broj diplome i datum izdavanja a od škole ili fakulteta bi se tražili podaci na čije ime je izdata diploma pod navedenim brojem.
Ovakvom revizijom mogle bi se utvrditi samo stvarno falsifikovane diplome i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.
Najbolji primjeri falsifikovanih i brzo stečenih diploma su slučaji Nudžeima Džihanića aktuelnog ministra finansija Bosansko-podrinjskog kantona i Kenana Delića .
Kada je Nudžeim Džihanić 2008. godine predao papire za zaposlenje u JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde, među njima se nalazila i diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu broj: 02-55830 . Početkom 2015. godine na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje ga za ministra finansija BPK.
Džihanić prilaže CV u kojem se ponovo navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Nakon anonimne prijave da se radi o lažnoj diplomi, otvorena je istraga koja je otkrila da Džihanić nikad nije diplomirao u Sarajevu. Da je diploma lažna potvrdio je Općinski sud u Goraždu.
„Nudžeim Džihanić je priznao krivicu, postigao je nagodbu sa postupajućim tužiocem i izrečena mu je uslovna osuda“, potvđeno je tada za Žurnal iz Kantonalnog tužilaštva Goražde.
Žurnal je također pisao o slučaju diplome Kenana Delića čija prekvalifikacija u državnoj srednjoj školi je trajala prekratko. On je srednju Medicinsku školu u Zenici završio za pola godine, s tim što je prva dva razreda završio za svega 12 dana. Prema svjedodžbama koje je potpisao direktor Medicinske škole u Zenici, Delić je u prvi razred završio 18. januara 2017. godine, dok na dokumentima piše da je drugi razred završio dvanaest dana kasnije, odnosno 30. januara 2017. godine.
Svjedodžba o završenom trećem razredu učeniku Deliću je izdata 17. aprila 2017. godine, ili dva i po mjeseca po okončanju drugog razreda. Za četvrti razred bila su mu potrebna dva mjeseca, nakon čega mu je, 21. juna, izdata Svjedodžba o završenom četvrtom razredu Medicinske škole. Potom je uslijedilo maturiranje koje je trajalo od 4. do 7 septembra. Učenik je uspješno položio sve predmete, te je stekao stručno zvanje – medicinska sestra – tehničar.
Nezakonito stečene (kupljene) validne diplome
Da je revizijom nemoguće utvrditi da li je diploma kupljena, ukoliko je period školovanja u zakonskim okvirima, najbolje pokazuje primjer diplome koju je dobila ekipa Žurnala .
Da je neka institucija provjeravala validnost diplome izdate novinarki Žurnala prvo što bi uradila poslala bi upit PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta u čijem sastavu je Srednja medicinska škola. Znači, upit se šalje školi koja je tu istu diplomu prodala.
Iz škole bi dostavili odgovor da je učenica Azra Omerović prekvalifikaciju upisala 22. 11. 2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine. Rezultati revizije - školovanje je trajalo dvije godine, diploma je validna!
Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene naročito jer škole i fakulteti koji prodaju diplome vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane države.
Sigurnosne agencije čak su dokumentovale slučajeve povezanosti vlasnika i uposlenika, privatnih škola koje vrše prodaju diploma, sa prosvjetnim inspektorima. Zabilježeni su slučajevi da su inspektori dojavljivali privatnim školama planirane inspekcijske kontrole.
Cijena diploma od 3 do 18 hiljada maraka
Prema podacima sigurnosnih agencija u Visokoj školi Logos-centar za 1.500 do 5.000 eura možete kupiti validnu diplomu određenog smjera i stepena. Navedene malverzacije se izvode na način da se pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti.
U informaciji SIPA-e, dostavljenoj Tužilaštvu BiH, navedeni su i konkretni primjeri prodaje diploma na Visokoj školi Logos Mostar, te sestrinskom fakultetu
CEPS -Centar za poslovne studije Kiseljak .
Uposlenik Visoke škole Logos Marko Jarak je neidentifikovanom licu kojem je bila potrebna diploma visokog obrazovanja ponudio rješenje u vidu sticanja “brze diplome”. Jarkov prijedlog je bio da upiše tri godine školovanja, a ne doškolovavanje obrazlažući to prevelikim brojem razlike ispita a istom cijenom. Za
18.000 KM završio bi studij u roku od dva do tri mjeseca, bez učenja i regularnih ispita.
Diplome se prodaju i stranim državljanima
Sigurnosne agencije raspolažu podacima i da se diplome iz obrazovnih ustanova Visoka škola Logos centar, Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak prodaju i osobama zaposlenim u raznim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, čak i stranim državljanima.
“ U posljednje vrijeme u više navrata evidentirani su slučajevi kada su diplome izdavane licima sa područja Crne Gore i Hrvatske što ukazuje da ovaj bezbjednosni problem ima međunarodni karakter. Školovanje, odnosno studij željenog smjera i stepena završava se u kratkom vremenskom periodu, prosjek ocjena prilagođen je potrebama a pojedini strani državljani koji borave u BiH i ne govore domaće jezike takođe mogu dobiti diplomu o završetku škole/fakulteta ”, upozorili su iz SIPA-e.
Državljani Hrvatske i Crne Gore preko vikenda su završavali školovanje u ovim ustanovama. Ukupna cijena srednjeg trogodišnjeg školovanja, kojeg bi završavali za dva dana, za zanimanje bravara iznosila je
3.200 KM dok je cijena više medicinske škole iznosila
3.500 KM po godini.
Podsjetimo, u aprilu prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla je 22 lažne diplome iz BiH. Posljednji slučaj lažnih diploma iz BiH utvrđen je početkom godine u Dubrovniku. Tri diplome dubrovačkih vatrogasaca, zaposlenih na Aerodromu Dubrovnik obezbijeđene su preko noći. Tako je osoba na čije ime je diploma izdata od strane visoke škole iz Širokog Brijega, sudeći prema prelasku granice, samo dva puta bila u Širokom Brijegu.
U Hrvatskoj je Ministarstvo nauka pokrenulo vanrednu provjeru diploma 90 hiljada zaposlenih u sistemu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija. Za dvije sedmice otkrivene su 3 falsifikovane diplome.
Međutim, osjete se posljedice i za sve one osobe koje su redovno završile školovanje u BiH. Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je od hrvatske Vlade zabranu izdavanja odobrenja za samostalan rad osobama koji su se prekvalificirali u drugim državama.
Pojedine njemačke klinike prekinule su saradnju sa agencijama za posredovanje u zapošljavanju radnika iz BiH i najavili provjeravanje diploma svih već zaposlenih njegovatelja iz naše zemlje.
(zurnal.info)

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#237 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 26/02/2019 16:23

Ma kakav vikedn moze to vrijeme biti i krace. Evo kako to izgleda u jednom vicu.
Autobus staje na Autobuskoj stanici u Travniku.
Vozac, " pauze 15 minuta. Ko zeli moze pojesti burek, sirnicu ili cevape
Oni koji zele kupiti diplomu mogu otici do fakulteta.

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#238 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 04/03/2019 21:33

Nije Abdaluh Skaka jedini izmislio gdje je diplomirao

Image

Osam godina kasnije, kad je već bio na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS-a, Đokić je zatražio od Fakulteta za poslovne studije da mu prizna diplomu

U zvaničnoj biografiji ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petra Đokića piše da je 1991. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. On je to prošle godine potvrdio i Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), ali sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu tvrde da Đokić nikada nije bio njihov student.

Novinari CIN-a su otkrili da je Đokić, ustvari, diplomirao na Poslovnoj školi „Megatrend International Expert Consortium Limited“ u Beogradu. Osam godina kasnije, kad je već bio na funkciji predsjednika Narodne skupštine RS-a, Đokić je zatražio od Fakulteta za poslovne studije da mu prizna diplomu. Kako je ovaj fakultet bio pravni sljedbenik škole koju je on završio, ministru Đokiću je priznata diploma iz 1991. godine u zvanju diplomiranog ekonomiste u oblasti menadžmenta.

Nakon toga Đokić je na istom fakultetu položio još 13 ispita te 2001. godine završio još jedan studijski program i postao ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja.

Novinarka CIN-a je tražila da razgovara sa Đokićem u vezi sa netačnim podacima iz biografije, ali su umjesto njega iz Ministarstva u e-mailu poslali objašnjenje da ministar, ustvari, ima diplomu sa „Megatrend“ univerziteta.

Image

Đokić nije jedini čiji su se podaci o obrazovanju iz zvaničnih biografija pokazali netačnim. Naime, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ranije za CIN rekao da je diplomirao na državnom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Međutim, na ovom fakultetu su rekli da to nije tačno, a potvrda o Skakinoj diplomi je stigla sa druge adrese – privatnog Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Novinari CIN-a su u oktobru prošle godine pozvali Skaku i pitali ga zašto nije rekao istinu. Odgovorio je da je diplomirao u Travniku i dodao da se ne sjeća zašto to nije pomenuo u ranijem intervjuu. U Skakinoj zvaničnoj biografiji na stranici Gradske uprave je pisalo da je diplomirao na državnom univerzitetu u Sarajevu. On je tvrdio da ne zna za to, ali da će taj podatak ispraviti.

Danas u njegovoj biografiji piše da je diplomirao u Travniku, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U Đokićevoj i dalje stoji da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1991. godine.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/nije-a ... o/1392704/

User avatar
Cherry-Cherry
Posts: 6226
Joined: 20/02/2013 14:14

#239 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Cherry-Cherry » 05/03/2019 11:50

Šta ono kažu, poništavaju se diplome šest Univerziteta.

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#240 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 05/03/2019 15:59

KAKVA BLAMAŽA: Ministar Petar Đokić se okitio diplomom “Megatrenda” i to lažnom!

“Okićen” lažnom diplomom u svojoj biografiji, Petar Đokić prvo je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, a zatim ministar energetike i rudarstva u tri mandata (treći mandat je u toku).

Image

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske, nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, već je diplomu stekao na “Megatrend International Expert Consortium Limited” u Londonu, potvrđeno je “Direktu” u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

“Ministar energetike i rudarstva je 19. septembra 1991. godine diplomirao na Megatrend International Expert Consortium Limited, London. Radilo se po programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete. Diploma je izdata pod rednim brojem 100128991. Tako je stečeno zvanje diplomirani ekonomista u oblasti menadžmenta. Ista diploma je nostrifikovana na Univerzitetu Megatrend iz Beograda, rješenjem broj 299/99 od 22.11.1999. godine”, navodi se u odgovoru Ministarstva na naš upit o Đokićevoj diplomi.

Kako su ustvrdili u Ministarstvu, Đokić je, na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka, završio studije na smjeru izvršno upravljanje i stekao zvanje diplomirani ekonomista u oblasti izvršnog upravljanja (VII stepen stručnosti).

“Diploma izdata pod brojem 000035999 od 15. juna 2005. godine. U toku ove sedmice možete izvršiti uvid u diplome u prostorijama Ministarstva energetike i rudarstva kod Zorane Kisić, VIII sprat, kancelarija br 26. Takođe, sve informacije možete provjeriti i na Megatrend Univerzitetu, Beograd”, naveli su u Ministarstvu.

Ovim je zvanično potvrđeno da ministar Đokić nije naveo istinite podatke u svojoj zvaničnoj biografiji koja, između ostalog, stoji i na sajtu Vlade RS, a u kojoj je tvrdio da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

U cijeloj priči nije sporno samo to, već i sam “Megatrend International Expert Consortium Limited” u Londonu na kojem je Đokić, navodno, diplomirao.

Naime, kako je prije nekoliko godina pisao Dojče vele, u biografiji rektora beogradskog “Megatrenda” Miće Jovanovića, objavljenoj 13.10.2013. na portalu beogradskog „Press-online“ spominjalo se da je on već tokom prve godine boravka u Londonu, u avgustu 1980, osnovao konsultantsku kuću „Megatrend International Expert Consortium Limited“.

“Kompanija pod tim imenom zaista postoji u britanskom registru privatnih preduzeća, ali tek od 1990. Devetnaest godina kasnije, 2009, registrovana je kompanija West London Business School Limited. Pored vremena osnivanja, u registrima je moguće videti i to da je kapital svake od tih kompanija iznosio sto funti, zaključno sa 19.9.2013. U arhivi se navodi i da je jedan od direktora kompanije West London Business School Limited Mića Jovanović. Na istoj adresi registrovano je preko 140 kompanija, što može da ukazuje i na to da se ne radi o univerzitetskim kampusima, već o tzv. Letter-Box Companies. Takve firme uobičajene su u Velikoj Britaniji, ali i u drugim državama sa niskim poreskim stopama i jednostavnom procedurom za osnivanje privatnih preduzeća. Izvori DW u Londonu potvrdili su da se na adresama tih kompanija u Londonu ne nalaze ni Megatrend univerzitet London ni Poslovna škola Zapadni London“, objavio je DW.

Takođe, iz Ministarstva su naveli da je Đokić 15. juna 2005. godine stekao i diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu, pri “Megatrend Univerzitetu primijenjenih nauka”, koji je akreditaciju i dozvolu za rad od srbijanskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dobio tek krajem 2016. godine.

Da li će Višković sankcionisati Đokića?

“Okićen” lažnom diplomom u svojoj biografiji, Petar Đokić prvo je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, a zatim ministar energetike i rudarstva u tri mandata (treći mandat je u toku).

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković nedavno je u Trebinju priznao da nije provjerio diplomu ministra Đokića, te pozvao novinare da oni to učine umjesto njega. Na pitanje novinarke „Direkta“ da li će sankcionisati ministra Đokića ukoliko se ispostavi da je lagao u svojoj zvaničnoj biografiji, Višković je tada odgovorio: „Ako bude lažna diploma, biće sankcionisan“.

Viškoviću smo uputili pitanja kada će i na koji način Đokić biti sakncionisan, a odgovor očekujemo u narednim danima.

direkt-portal.com
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/107 ... aznom.html

User avatar
Cherry-Cherry
Posts: 6226
Joined: 20/02/2013 14:14

#241 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Cherry-Cherry » 05/03/2019 16:08

Megatrend je na nivou Viteza.

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#242 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 05/03/2019 17:29

A sta je sa Sokocom, Bos. Gradisci, Zivinicama, Lukavcu i da ne nabrajam dalle.

walk_M-A-N
Posts: 2013
Joined: 09/05/2007 16:35

#243 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by walk_M-A-N » 11/06/2019 18:38

uz sve nabrojane imaju i ratne diplome.
u ovom slučaju je ratni šef sve završio u ratu.
https://zurnal.info/novost/22157/predav ... -studenata
Dok iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) traže od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini da na svim nivoima vlasti, započnu proces revizije diploma zaposlenih, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo provjeravala je diplomu Hasima Šabotića, direktora APIK-a

mesihtrko
Posts: 329
Joined: 23/09/2008 01:38

#244 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by mesihtrko » 13/11/2019 17:21

još jedan u nizu za kadroviranje stručnjaka

Službenici SIPA-e od jutros su uhapsili najmanje 18 osoba u okviru akcije "Pero" koja se provodi u nekoliko bh. gradova. Jedna od uhapšenih je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić kojem su policajci pretresi i skupocjeno vozilo marke Mercedes.
Hadžipašić, nekadašnji generalni sekretar A-SDA, je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin,

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#245 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 13/11/2019 21:54

Image
Kakav naucni potencijal. BiH ima da procvjeta i da izraste i ekonomsku silu

Krivac je onaj ko prodaje ali i onaj koji kupuje. Ako svi budu sudjeni za prodaju i kupovinu, skupstinske klupe u kantonima, FBiH, Rep. Srpskoj ostaju prazne, izuzez ako sjednice ne budu zakazivali u kaznno-popravnim organizacijama.

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#246 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 23/11/2019 20:16

Sve ce utihnuti. Puno je onih koji su do diplome dosli parama a sad nam kroje drustvo po njihovoj mjeri

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#247 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 29/11/2019 23:56

Interesantno da drzava nista ne cin da ovu sramotu sprijeci. Krivicno djelo je prodavati ali i kupovati diplome.

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#248 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 11/12/2019 19:59

Problematika kupovine diploma slabo interesira nase politicare. Bas bi bilo interesantno znati zasto je to tako ili konkretnije, koliko je danasnjih politicara na visokim funkcijama sa kupljenim diplomama.

bunk
Posts: 7861
Joined: 16/07/2016 19:58

#249 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by bunk » 11/12/2019 20:00

Ima nesto i u Prijedoru kako sam cuo...

Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#250 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)

Post by Haman2 » 25/12/2019 13:41

CENTAR ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH SANSKI MOST: Četiri godine nezakonito štampali diplome za sedam zanimanja!

Ministarstvo obrazovanja USK poništilo 30 diploma Centra za obrazovanje odraslih Multilingua. Diplome su poništene, ne iz razloga što su eventualno kupljene, već iz razloga što je Ministarstvo obrazovanja dozvolilo ovoj školi da od 2015. godine nezakonito izdaje diplome za sedam zanimanja

Image

Piše: Azra Omerović

Nakon što je početkom godine Žurnal objavio tekst o kupovini diploma u BiH, Ministarstvo obrazovanja USK vršilo je nadzor nad radom Centra za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most, škole koja je za 17 dana bez prisustva nastavi izdala diplomu srednje medicinske škole novinarki Žurnala. Vrlo brzo škola je zatvorena.

Međutim, krajem septembra Ministarstvo obrazovanja u Službenom glasniku USK objavilo je odluke o poništenju 30 diploma izdatih od strane ove škole. U obrazloženju odluka o poništenju diploma Ministarstvo navodi da škola nije imala dozvolu za rad za sedam zanimanja.

“Ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Rješenjem od 07. 01. 2019. godine formirao je komisiju čiji je zadatak bio da izvrši nadzor nad zakonitošću rada PU Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ Sanski Most. Komisija je prilikom provođenja nadzora provela sveobuhvatnu pravnu analizu rada imenovane ustanove i utvrdila sljedeće:

Ustanova je izvodila programe obrazovanja odraslih za koje nije imala odobrenje ovog Ministarstva za zanimanja: automehatroničar, kuhar, mašinski tehničar programer CNC mašina, metalostrugar, šumarski tehničar, vodoinstalater i zavarivač,”, navedeno je u odlukama o poništenju 30 diploma.

Ministarstvo nije utvrđivalo eventualne neregularnosti sticanja diploma već se isključivo vodilo činjenicom da škola nije imala dozvolu za izvođenje nastave za sedam zanimanja. Poništena su svjedočanstva izdata od 2015. do 2019. godine.

Nevjerovatna je činjenica da je Centar za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most od 2015. godine nesmetano radio i nezakonito izdavao diplome. Više od četiri godine niko iz Ministarstva nije vršio nadzor nad radom Centra!

“Izvođenjem programa prekvalifikacije/kvalifikacije za prethodnih sedam zanimanja prekršene su odredbe člana 12., 15., 16., 17., 18., 41. i 42. Zakona o obrazovanju odraslih.
U skladu sa članom 43. Zakona o obrazovanju odraslih ustanovi je izrečena privremena mjera zabrane bavljenja djelatnošću obrazovanja odraslih. Nadalje, u skladu sa članom 52. Zakona o ustanovama ustanova koja je izdala javne isprave dužna je utvrditi način zaštite prava korisnika usluga i druga pitanja od značaja za prestanak rada ustanove”, navedeno je dalje u obrazloženju odluka o poništenju.

Za zaštitu prava “korisnika usluga”, odnosno učenika čije su diplome poništene, Ministarstvo obrazovanja zadužilo je školu koja je nezakonito izdavala te iste diplome. Posljedice (ne)rada Ministarstva obrazovanja snosit će “korisnici usluga” jer nisu radili posao Ministarstva i provjeravali zakonitost rada škole koju su pohađali.

(zurnal.info)

Locked