Bošnjak-preciznija definicija

Locked
User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#351 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:27

tenishia wrote:
Pa u prvoj rečenici si najbolje ilustrovao nebulozu. Osjećaj (pripadnosti) ne može biti mjera ispravnosti, može se on koliko god osjećat Bosancem, ali čovjek ima državljanstvo Njemačke, sviraju mu Njemačku himnu, zastavu itd.. Ista stvar je i sa dalje navedenim.
mozes ti svirati himnu spanije xaviju i ekipi al se oni ne osjecaju kastiljanima jer to i nisu ovo se odnosi na narod a ne na naciju
mozes svirati francusku himnu karabaticu koliko hoces kad je on srbin ovo se donosi na naciju
da ne pricam o recimo mulaomerovicu i slicnima ovo se odnosi i na naciju i na narod
hocemo li jos primjera ili da pocnem crtati?


User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#352 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:28

Liga Rojalista wrote: Respo neozbiljan si pravo da nisi tolko iztraumiran Islamom,tihićem,bošnjacima i samom bosnom sa tobom bi se mogla možda i voditi diskusija.
istraumiran bosnom a osjecam se bosancem :-)
svasta ces ovdje cuti

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#353 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 16:29

Goran_35 wrote:
respo wrote:
Goran_35 wrote:

problem je sto vi neprestano polazite od neistine da je Bosnjak "strana rijec"?

Za vas mozda i jeste jer Vam porijeklo vjerovatno nije Bosansko pa se jos niste navikli.No medjutim,Bosnjak je stara bosanska rijec jos iz doba srednjovjekovne Bosne,desetak stoljeca starija od ove vase za koju tvrdite da je "domaca" i govorite meni Bosnjaku da je prevedem? :-)

Kad smo kod evolucije rijeci,zabranom rabljenja rijeci Bosnjak, sto je okupatorski model jos od doba Austrougarske monarhije,pojavila se potreba da se taj narod nekako naziva,jer ocito je bilo nelogicno da u Bosni zive narodi od kojih ni jedan nema drzavotvorno ime ,jer kao sto rekoh bosnjak je ukinut i zabranjen jos za vrijeme AU monarhije,a u ostalim drzavnim tvorevinama model je nasljedjen...Dakle da se vratim na pomenutu evoluciju rijeci i pojam Bosanac koji je poznat tek nekoliko decenija,dakle od ukidanja Bosnjaka.Bosanac je izvedenica iz engleskog,od Bosniana a u prevodu sa engleskog znaci Bosnjak.Bosnian-Bosnjak.To sto je Vama Bosnjak strana rijec,to dovoljno govori o Vama i vasem porijeklu,koje zasigurno nije iz Bosne
problem je u tome da ti pricas nesto o cemu pojma nemas
prije rijeci bosnjak rijec koja je oznacavala ljude na ovim prostorima je bosnjanin a tek dolaskom rijeci bosnjak je evoluirala i postala tudjica koja je ukorijenjena u bosanski jezik a nakon toga je dalje evoluirala u rijec bosanac

al to ocito ne mozete da prihvatite pa ste poceli kao srbi da kujete sebe kao da ste nebeski narod

a kad si vec toliki poliglota prevedi mi englesku rijec bosniak i reci mi sta znaci?
jer rijec bosnian znaci bosanac a nikako bosnjak
Ja nemam pojma?

Vi pricate obicne lazi koje trebaju nekom vasem novom programu unistenja Bosne.vec vidjeno.Srpsko-Hrvatska kvazi -historija i propaganda.
Hajte Vi daje bar jedan dokaz za to sto tvrdite!

Ja svoje tvrdnje mogu dokazati odmah u nekoliko sekundi!

1)Kraljica Elizabeta Bosnjacka - dokaz da je Bosnjak postojao jos prije Osmanlija,dakle u doba srednjeg vijeka.Historijska neoboriva cinjenica koja obara u vodu sve vase lazne tvrdnje da je Bosnjak rijec turskog porijekla.

2) CISTA LOGIKA-ako je navodno "Bosnjak" tudjica,tudja rijec,kako je onda prisutna u toliko mnogo razlicitih europskih jezika?dakle ne samo poljaci,vec madjari,cesi,slovaci,nijemci,austrijanci,francuzi,spanci,italijani,turci,albanci itd svi sa tako razlicitim jezicima koriste rijec Bosnjak.

Vi u svojim lazima i historijskim falsifikatima ispadate smjesni.Vasa diskusija nema nikakvo historijsko uporiste niti dokaz niti za imalo pametnog insana ima imalo logike...
Dal je ovaj normalan i dalje tvrdi da Elżbieta Bośniaczka znači Bošnjačka, a ne Bosanska. Pa to udaranje glavom kroz zid, iznošenje direktnih laži nabolje dokazuje da je Bošnjaštvo brutalna ideologija jedna Srpskoj i Hrvatskoj koja želi da falsificira historiju i gramatiku.

Nauči jednom za sva vremena da je na poljskom Bośniaczka znači Bosanska, a da Boszniaczka znači Bošnjačka.

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#354 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:31

Liga Rojalista wrote:
Bošnjačka... poljaci nikada nisu culi za bosanac u srednjem vjeku.Sada su morali izmisliti novi naziv Bosniacy za bosance koje gle čuda liči opet više na bošnjak nego na bosanac.
bosnjaci nisu culi za naziv kad su u biti oni uveli rijec bosanci u upotrebu
a ta nova rijec se moze odnositi jedino na bosnjake jer po novoj definiciji bosnjaci nisu isto sto i bosanci
to se pripisuje evandjelju po aliji i filipovicu

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#355 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:33

Goran_35 wrote:
a sta kazete za obilje historijskih dokumenata sa ovih prostora u kojim u svakom pise Bosnjak a ne bosanac?
ne govori li to dovoljno?
aj majko pa o cemu ja govorim
vidis li sam da su poljaci kumovi rijeci bosanac jer su tako zvali ljude ovdje koji su se zvali bosnjaci a prije toga bosnjani

jel sad jasnije?

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#356 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:33

Liga Rojalista wrote:
Ne može navodit da je dio tog naroda ne lupaj više
mislim da je ovo jedina teza na temi u kojoj se mogu sloziti sa rojalistom

User avatar
Pisistratus
Posts: 857
Joined: 07/09/2012 12:10
Location: Bistue Nova

#357 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Pisistratus » 25/08/2013 16:34

Koji si ti idiot ja ne mogu da vjerujem. :lol:

Mittaglefflrt wrote:

Nazivi za Hrvate i Srbe su pra-slavenski. Latini su to samo zapisali i prilagodili svom izgovoru. To ti i dan danas činiš kad se radi o stranim imenima, to svi rade. A kako su Latini tada zajedno s Grcima bili jedini pismen narod, oni su bili jedini koji su sve to zapisivali. Zato vi sada svojom nedotupavom logikom smatrate da su Latini svim narodima dali ime. Jesu, al u qrcu. Latini su samo zapisali slavenske nazive onako kako im je njihov jezik to dozvoljavao. To da se riječ "Servi" poklapa sa latinskim glagolom "služiti" je čista slučajnost. U slučaju Hrvata takve slučajnosti čak nije ni bilo.
A Egipćani, Perzijanci, Jermeni, bili nepismeni? :oops:

I kako ti majke ti znaš da su pra - slavenski nazivi? Pa Hrvati i Srbi i najveći dio ostalih Slavena je bio NEPISMEN do 9 - 10. stoljeća :o Dakle nigdje nisu mogli zapisat' nešto tipa; Mi sebe zovemo Hrvati, nego su im te nazive dali bizantski pisci koji su o njima čuli više iz priča, jer vrlo je sigurno da nijedan od tih pisaca Srba i Hrvata u životu nije vidio.
Mittaglefflrt wrote: Hrvati su sami sebe tako zvali od pamtivijeka, još dok su bili nomadi, ko zna danas zašto? Latini su samo zapisali ovu riječ onako kako su je od Hrvata čuli, i kako su uopće mogli. Naročito teškoću je predstavljalo "HRV", ovo je na latinskom nemoguća kombinacija. Međutim, KR na početku ide i na latinskom, ali samo ako slijedi samoglasnik. Otuda Croati. Ova riječ je dobivena latiniziranjem (preteške) hrvatske riječi "Hrvati". Kužiš sad?

Od kojeg pamtivijeka? Od npr. 2000. godina prije nove ere? :o Kad su to Hrvati prvi put za sebe rekli da su Hrvati?
Mittaglefflrt wrote:I Srbi sebe zovu Srbima od pamtivijeka, još od kad su naseljavali isti prostor kao današnji Lužički Srbi (i kada su oni i Lužički Srbi bili jedan te isti narod). Kad je jedan dio tog naroda migrirao na jug, susreli su se s Latinima. Latinski zapis riječi "Srbi" nije nimalo lakši od zapisa riječi "Hrvati". I ova riječ sadrži jednu nemoguću kombinaciju (SRB) koju su latini "ukrotili" dodajući E između S i R.
Otkad Srbi sebe zovu Srbima? Otkad je pamtivijek, od 2000. godina prije nove ere?
Mittaglefflrt wrote:To što Latini imaju nedoumice između upotrebe slova B i V, te nekad pišu Serbi a nekad Servi je odlika latinskog jezika, i nema nikakve veze sa srpskim. Na primjer, one rimske ruševine kod Gradiške su nekad zvali Serbinum, a nekad Servinum, kako kad. Nedoumice oko upotrebe glasova "B" i "V" je odlika svih jezika pod latinskim utjecajem, danas najviše u španjolskom.
Latini nemaju nikakve nedoumice između upotrebe B i V, nego se latinski jezik vremenom pokvario. Tako Cicerona teško da bi i razumjeli početkom VII stoljeća kad su bizantski pisci pisali o Slavenima. Tako da ne lupaj bezveze.

Ruševine kod Gradiške potiču od rimskog grada Servitiuma osvjedočenog na nizu epigrafskih natpisa i Tabuli Peutingeriani (znaš li šta je to?). Servitium se uvijek zvao samo i isključivo Servitium, a Serbinum se možda zvao kad je Deretić u trenucima teškog pijanstva dokazivao kako Germani potiču od riječi grm i Servitium se zvao možda Serbinum. Tako da ne lupaš.Kako je to s Bošnjacima?
Mittaglefflrt wrote:Čak i da uzmemo za istinu da su Latini svim narodima dali ime, Bošnjacima očito nisu, što bi bio dokaz da Bošnjaci nisu narod. Latini su dali ime jednoj reci i dolini te rijeke (Bossina). U toj dolini su u to vrijeme živjeli Iliri, po njima se provincija nazivala Illyricum. Nekakav narod koji se zove Bošnjaci Latini nisu poznavali, za razliku od Hrvata i Srba. Slavenski muslimani su to ime sami sebi uzeli 1993.

Kužiš sad?
Prvo i prvo, ne postoji narod Iliri. Iliri je kolektivni naziv za SKUP NARODA koji su naseljavali predjele od Hrvatske odprilike do Makedonije između 1200 pr. n. e do kraja rimskih osvajanja 9. godine naše ere. Jedno od tih mnogobrojnih plemena su i Bossini koji su dobili ime po rijeci, a po njima i čitava zemlja. Inače naziv Ilir ne potiče od Latina kako ih ti zoveš, već od grčkih pisaca koji su sve sjeverno od grčke, ni ne znajući šta se nalazi tamo nazivali - Illyria.

A da su Bošnjaci stariji od 1993. i da su upravo od Bošnjaka otpali i današnji Srbi i današnji Hrvati u BiH lijepo ti kazuje i izdanje Matice Srpske iz 1825. godine;

Image

Hajd' sad odabij.
Last edited by Pisistratus on 25/08/2013 16:36, edited 3 times in total.

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#358 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Goran_35 » 25/08/2013 16:34

.
Last edited by Goran_35 on 25/08/2013 16:35, edited 1 time in total.

ocammog
Posts: 237
Joined: 20/01/2010 14:17

#359 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ocammog » 25/08/2013 16:35

Ovu temu sam pokrenuo bez ikakve namjere omalovažavanja i nipodaštavanja bilo koga, ali vidim da se i ova tema (kao i većina drugih u virtuelnoj BiH) pretovrila u poligon za agresivna uzajamna omalovažavanja i prepucavanja...

Prema tome, APELUJEM da one koji nikoga ne omalovažavaju (bez obzira što se paranoičnima ove ili one orijentacije njihova pitanja mogu učiniti "neprijateljskima") NE STAVLJATE U ISTI KOŠ sa onima kojima je to jedina "sposobnost", u šta spadaju i oni očigledni anti-Bošnjaci i anti-Bosanci!

Ne trpajte sve u isti koš!

Ako već neki od vas imaju viška energije, onda nek je ne troše na razumne ljude koji nikog ne omalovažavaju, već tu energiju usmjerite na sve one agresivce i na sve one istinske (a ne imaginarne) anti-Bošnjake i anti-Bosance...

i postavite sebi sljedeće pitanje..

Ima li logike u tome da toliko negativne energije i animoziteta pro-Bosnaci i pro-Bošnjaci usmjeravaju jedni protiv drugih, dok se oni koji su bukvalno uništavali gradove i sela diljem BiH i dalje slobodno šetkaju, a mnogi u njihovom okruženju još uvijek otvoreno izražavaju prezir i nipodaštavnje i Bošnjaka i Bosanaca i BiH...

S tim u vezi mi je nejasno da neki ne vidi paradoks u jezičkoj konstrukciji Ustava BiH u kojem su uz Bošnjake, samo Srbi i Hrvati konstitutivni, a Ostali, kojih NEMA u Hagu i koji dokazano nisu uništavali svoju domoviniu BiH već je branili kako su stigli i umjeli, nisu konstitutivni....

Naprotiv, svi ti naši "Ostali" ( dakle, ljudi koji se ne izjašnjavaju po etničkoj već po građanskoj pripadnosti, zatim pripadnici različitih "nekonstitutivnih" etnija, te ljudi tzv "mješanih brakova") se daleko manje uvažavaju nego čak i neki čak i oni otvoreni anti-bosanski i anti-bošnjački šovinisti kojima imunitet ma takvo ponašanje daje upravo što su pripadnici "konstitutivnih" naroda , pa oni mogu omalovažavat i Bih i Bošnjake a njima niko ništa ne može jer su "konstitutivni", pa zato hajmo onda udarit na koga smijemo, na ove tzv "sve "Ostale... e to mi je malo onako dosta čkanjskipi, i mi koji smo preživljavali opsadu glavnog grada Bih, Sarajevo, nismo imali takav čkanjskipi stav.... nismo pravili razliku između jednog rahmetli legendarnog Safeta Zajke, pokojnog Vinka Šamrlića, Jovana Divjaka, Ismeta Alije, i inih civila Sarajeva pod opsadom različitih etnija i kultura.....

Zato bih pored onog apela zamoilo da mi neko objasni po kojoj su logici Ostali (uključujuć i one bosanskohercegovačke orjentacije, tj pro-Bosance) prijetnja bilo kome u BiH.

Naravno, ovdje mislim na sve one pristojne, razumne Ostale kojima nije ni na kraj pameti da nipodaštavaju bilo koga, pogotovo ne svoje Bošnjake sa kojim su branili BiH od agresije, a ne mislim na neke koji se predstavljaju kao Ostali a otvoreno neuvažavaju bošnjaštvo.


Ocamm
Last edited by ocammog on 25/08/2013 17:48, edited 2 times in total.

Goran_35
Posts: 1382
Joined: 29/12/2005 14:08

#360 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Goran_35 » 25/08/2013 16:35

respo wrote:
Goran_35 wrote:
a sta kazete za obilje historijskih dokumenata sa ovih prostora u kojim u svakom pise Bosnjak a ne bosanac?
ne govori li to dovoljno?
aj majko pa o cemu ja govorim
vidis li sam da su poljaci kumovi rijeci bosanac jer su tako zvali ljude ovdje koji su se zvali bosnjaci a prije toga bosnjani

jel sad jasnije?
a ja bih vama savjetovao da odete do Poljske pa da cujete kako to Poljaci kazu.Dakle BOSNJAK i samo BOSNJAK.
I ne samo poljaci vec citava Europa

Toliko o sirenju neistina i lazi u pokusajima falsifikovanja historije u sluzbi unistenja Bosne

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#361 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 16:38

respo wrote:
tenishia wrote:
Pa u prvoj rečenici si najbolje ilustrovao nebulozu. Osjećaj (pripadnosti) ne može biti mjera ispravnosti, može se on koliko god osjećat Bosancem, ali čovjek ima državljanstvo Njemačke, sviraju mu Njemačku himnu, zastavu itd.. Ista stvar je i sa dalje navedenim.
mozes ti svirati himnu spanije xaviju i ekipi al se oni ne osjecaju kastiljanima jer to i nisu ovo se odnosi na narod a ne na naciju
mozes svirati francusku himnu karabaticu koliko hoces kad je on srbin ovo se donosi na naciju
da ne pricam o recimo mulaomerovicu i slicnima ovo se odnosi i na naciju i na narod
hocemo li jos primjera ili da pocnem crtati?
Opet ti baljezgaš o "osjećajima", pa bolan jel ti shvataš da to ne može biti mjera ispravnosti, ne može naučnik mjeriti osjećajem nego naučnim metodima. Pa upravo zbog toga i dolazi do fatalnih grešaka, gdje svako može lupit i izjasnit da je šta hoće i više ne zna ni ko je ko. Tvoj stav o ispravnosti terminologija i pripadnosti baziran na osjećajima je dokazano pogrešan.

User avatar
Liga Rojalista
Posts: 378
Joined: 11/04/2013 00:29
Location: Chateau de Versailles

#362 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista » 25/08/2013 16:39

respo wrote:
Liga Rojalista wrote:
Bošnjačka... poljaci nikada nisu culi za bosanac u srednjem vjeku.Sada su morali izmisliti novi naziv Bosniacy za bosance koje gle čuda liči opet više na bošnjak nego na bosanac.
bosnjaci nisu culi za naziv kad su u biti oni uveli rijec bosanci u upotrebu
a ta nova rijec se moze odnositi jedino na bosnjake jer po novoj definiciji bosnjaci nisu isto sto i bosanci
to se pripisuje evandjelju po aliji i filipovicu
Jeste al su ga uveli u proslom stoljeću...nema nikakve definicije bosnjaka respo bosnjaci su narod koji ste tako zove 1000 godina ko hoce da bude bosnjak bujrum ko nece nek odabije

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#363 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:46

Goran_35 wrote:
a ja bih vama savjetovao da odete do Poljske pa da cujete kako to Poljaci kazu.Dakle BOSNJAK i samo BOSNJAK.
I ne samo poljaci vec citava Europa

Toliko o sirenju neistina i lazi u pokusajima falsifikovanja historije u sluzbi unistenja Bosne
znaci opet na pocetak
pa sto nisi rekao da nisi shvatio da se zadrzimo na pocetku dok ne utvrdis gradivo

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#364 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 16:46

respo wrote:
tenishia wrote:
Haha pa normalno da ne piše jer jedno podrazumijeva drugo, automatski mu se mijenja i nacionalnost. Jesi li kad čuo za pojam naturalizacije, izvoli:

" Naturalization (or naturalisation) is the acquisition of citizenship and nationality by somebody who was not a citizen of that country (foreign). "

A ostali primjeri koje si naveo se ne mogu mjeriti sa državom, jer su u pitanju savezi, kraljevstva itd.
ajd provjeri fino ko i kako dobije naturalizaciju i na sta se ona odnosi

a ostali primjeri? ja koliko znam frnacuska i italija nisu savezi ni kraljevstva itd nego obe su republike
tenishia wrote:sad si pored nacije i naroda poceo mjesati i drzavljanstvo
cestitam
Dal si ti imalo svjestan koliko lupetaš? Naturalizacija je upravo direktan dokaz onoga što sam navodio da državljanstvo podrazumjeva i nacionalnost koja je sinonim za isto.

"Naturalization (or naturalisation) is the acquisition of citizenship and nationality by somebody who was not a citizen of that country (foreign).

In general, basic requirements for naturalization are that the applicant hold a legal status as a full-time resident for a minimum period of time and that the applicant promise to obey and uphold that country's laws, to which an oath or pledge of allegiance is sometimes added. Some countries also require that a naturalized national must renounce any other citizenship that they currently hold, forbidding dual citizenship, but whether this renunciation actually causes loss of the person's original citizenship will again depend on the laws of the countries involved."

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#365 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:47

tenishia wrote:
Opet ti baljezgaš o "osjećajima", pa bolan jel ti shvataš da to ne može biti mjera ispravnosti, ne može naučnik mjeriti osjećajem nego naučnim metodima. Pa upravo zbog toga i dolazi do fatalnih grešaka, gdje svako može lupit i izjasnit da je šta hoće i više ne zna ni ko je ko. Tvoj stav o ispravnosti terminologija i pripadnosti baziran na osjećajima je dokazano pogrešan.
gdje ti vidis da je baziran na osjecaju?
baziran je na onome gdje si rodjen ko su ti roditelji i koje ti je porijeklo
to nisu osjecaji to su cinjenice koje su nepromjenjive

User avatar
šrilančananin
Posts: 450
Joined: 06/07/2013 12:36

#366 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by šrilančananin » 25/08/2013 16:47

ocammog wrote:Narode,
ja sam ovu temo pokrenuo bez ikakve namjere omalovažavanja i nipodaštavanj bilo koga, ali vidim da se i ova tema (kao i većina drugih u virtuelnoj BiH) pretovrila u poligon za agresivna uzajamna nipodaštavanja...

Prema tome, APELUJEM da one koji nikoga ne nipodaštavaju (bez obzira što se paranoičnima ove ili one orijentacije njihova pitanja mogu učiniti "neprijateljskima") NE STAVLJATE U ISTI KOŠ sa onima koji nipodaštavaju, u šta spadaju i oni očigledni anti-Bošnjaci i anti-Bosanci!

Ne trpajte sve u isti koš!

Ako već neki od vas imaju viška energije, onda nek je ne troše na razumne ljude koji nikog ne omalovažavaju, već tu energiju usmjerite na sve one agresivce i na sve one istinske (a ne imaginarne) anti-Bošnjake i anti-Bosance...

i postavite sebi sljedeće pitanje..

Ima li logike u tome da toliko negativne energije i animoziteta pro-Bosnaci i pro-Bošnjaci usmjeravaju jedni protiv drugih, dok se oni koji su bukvalno uništavali gradove i sela diljem BiH i dalje slobodno šetkaju, a mnogi u njihovom okruženju još uvijek otvoreno izražavaju prezir i nipodaštavnje i Bošnjaka i Bosanaca i BiH...


S tim u vezi mi je nejasno da neki ne vidi paradoks u jezičkoj konstrukciji Ustava BiH u kojem su uz Bošnjake, samo Srbi i Hrvati konstitutivni, a Ostali, kojih NEMA u Hagu i koji dokazano nisu uništavali svoju domoviniu BiH već je branili kako su stigli i umjeli, nisu konstitutivni....

Naprotiv, svi ti naši "Ostali" ( dakle, ljudi koji se ne izjašnjavaju po etničkoj već po građanskoj pripadnosti, zatim pripadnici različitih "nekonstitutivnih" etnija, te ljudi tzv "mješanih brakova") se daleko manje uvažavaju nego čak i neki čak i oni otvoreni anti-bosanski i anti-bošnjački šovinisti kojima imunitet ma takvo ponašanje daje upravo što su pripadnici "konstitutivnih" naroda , pa oni mogu omalovažavat i Bih i Bošnjake a njima niko ništa ne može jer su "konstitutivni", pa zato hajmo onda udarit na koga smijemo, na ove tzv "sve "Ostale... e to mi je malo onako dosta čkanjskipi, i mi koji smo preživljavali opsadu glavnog grada Bih, Sarajevo, nismo imali takav čkanjskipi stav.... nismo pravili razliku između jednog rahmetli legendarnog Safeta Zajke, pokojnog Vinka Šamrlića, Jovana Divjaka, Ismeta Alije, i inih civila Sarajeva pod opsadom različitih etnija i kultura.....

Zato bih pored onog apela zamoilo da mi neko objasni po kojoj su logici Ostali (uključujuć i one bosanskohercegovačke orjentacije, tj pro-Bosance) prijetnja bilo kome u BiH.

Naravno, ovdje mislim na sve one pristojne, razumne Ostale kojima nije ni na kraj pameti da nipodaštavaju bilo koga, pogotovo ne svoje Bošnjake sa kojim su branili BiH od agresije, a ne mislim na neke koji se predstavljaju kao Ostali a otvoreno neuvažavaju bošnjaštvo.


Ocamm
Ubi u oko ova riječ, nasilje si izvršio.

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#367 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:49

Liga Rojalista wrote:
Jeste al su ga uveli u proslom stoljeću...nema nikakve definicije bosnjaka respo bosnjaci su narod koji ste tako zove 1000 godina ko hoce da bude bosnjak bujrum ko nece nek odabije
uveli ga u proslom stoljecu 7 godina prije ovog stoljeca po definiciji da je svaki bosnjak musliman time mejnjajuci izvorno znacenje rijeci bosnjak upravo te rijeci koja se koristila 1000 godina prije
znaci ne samo da su usrali motku nego i sefa i stanicu

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#368 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 16:50

respo wrote:
tenishia wrote:
Opet ti baljezgaš o "osjećajima", pa bolan jel ti shvataš da to ne može biti mjera ispravnosti, ne može naučnik mjeriti osjećajem nego naučnim metodima. Pa upravo zbog toga i dolazi do fatalnih grešaka, gdje svako može lupit i izjasnit da je šta hoće i više ne zna ni ko je ko. Tvoj stav o ispravnosti terminologija i pripadnosti baziran na osjećajima je dokazano pogrešan.
gdje ti vidis da je baziran na osjecaju?
baziran je na onome gdje si rodjen ko su ti roditelji i koje ti je porijeklo
to nisu osjecaji to su cinjenice koje su nepromjenjive
Koje se briše naturalizacijom kada postaneš državljanin druge države i ostaje samo formalnost, valjda ćeš nekad skontat.

User avatar
Altair_SA
Posts: 632
Joined: 09/06/2013 15:16

#369 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Altair_SA » 25/08/2013 16:52

Jos kmece? ahahahahaha, stvarno su zabavni :D. Jao, kad ce vise popis, neprocjenjivo ce biti slusati kmecanje svih neprijatelja Bosne i Bosnjaka :D.

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#370 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:53

tenishia wrote:
Koje se briše naturalizacijom kada postaneš državljanin druge države i ostaje samo formalnost, valjda ćeš nekad skontat.
i intelektualac gdje si rodjen kad dobijes njemacko drzavljanstvo?
u berlinu defaultno jer je glavni grad?

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

#371 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by hercegovac_pravi » 25/08/2013 16:53

tenishia wrote:
hercegovac_pravi wrote:
tenishia wrote: I opet isto. Rekao sam da ako je neki zakon donesen ne mora ujedno značiti da je i ispravan, ono što je doneseno Dejotnom naravno da nije, počev od entiteta R.S. itd., pa tako i pravo da se strana nacija izjašnjava u drugoj državi i tako suzbija domaću, odnosno da se na popisu izjasne kao Hrvati ili Srbi kao i Bošnjaci te suzbija bosansko-hercegovačka nacija, te se još suzbija bosanski jezik uvođenjem srpskog i hrvatskog, uvođenjem stranih obilježja i zastava (šahovnica, srbijanska zastava itd.), himne nikada i nećemo imati, a da ne pričamo o retorici kojom se na osnovu svega toga žele otcjepiti i teritorijalnost države oteti. Znači svu tu nelogičnost pobija i posljedice koje su proizašle dokazuje, ovo što sam do sada pričao koliko je bitno znati šta je ispravno, a šta ne oko terminologija.

Pošto dosadilo opet objašnjavat evo ti odgovor od BHAS-a:

"Konkretno, u BHAS-u potcrtavaju da građani BiH koji žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u BiH, jer su po istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika one države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja."
Fakat mi se ne da mlatiti praznu slamu u ove sitne sahate ali je zaista zabavno...

Kakav zakon kakvi bakrači..ovdje jedino ti prdiš o nekakvim fiktivnim zakonima koji veze sa mozgom nemaju (odnosno tvoje tumačenje istih tih zakona je jedan ogroman apsurd).
U svrhu ukazivanja tvog apsurda, ja sam te upitao sljedeće:
dakle,,de mi specifčno odgovori jednostavnim odgovorom tipa "oni su ........", ti dopuni ove tačke
DakleM? Šta je problem moj zakonodavatelju ?
Izvoli napiši šta su ljudi koji imaju dvojna državljanstva? Pošto je očigledno da nemaš pojma kakvu glupost lupaš i da na ovo banalno pitanje nisi u stanju dati odgovor, iskreno ću se iznenaditi ako ponudiš bilo kakvo objašenje.
Ali zato neću biti nimalo iznenađen ako nastaviš prditi o nacija=narod=država. Ipak si valja ubrat nadnicu :mrgreen:
Dobio si sve odgovore i još uvijek tvoj ograničeni um ne zna ni šta više želi, osobe sa dvojnim državljanstvom su pripadnici one nacije i naroda za koju su odlučili da im bude primarna. Šta ti je sad nejasno?
Pa ne more bola tako...
sam si reko da more ili jedno ili drugo. Nema se tu bilo ko šta izjašnjavat kako želi. Zna se zakon..ali tvoj intelektualni isprdak ne konta da se samo provaljuje pišući gluposti ovakve vrste .. :-)
Ovo su tvoje riječi :
tenishia je napisao/la:
Da li tebi treba crtati da u državi može postojati samo jedna nacija/narod/etničnost, a odrednica joj je država
DakleM ??? Koja od ove dvije tvrdnje su glupost i kada si pisao idiotarije ? sada ili juče? Jer je vipe već očigledno da se ove dvije tvrdnje totalna kontradikcija ?
De se saberi, pa dođi na slejdeću porciju :mrgreen:

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#372 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 16:56

respo wrote:
tenishia wrote:
Koje se briše naturalizacijom kada postaneš državljanin druge države i ostaje samo formalnost, valjda ćeš nekad skontat.
i intelektualac gdje si rodjen kad dobijes njemacko drzavljanstvo?
u berlinu defaultno jer je glavni grad?
I dalje lupetaš i pored toga što je nacionalnost sinonim za državljantsvo, te u paketu predstavlja naturalizaciju. Preskočio si post gdje je to jasno objašnjeno i tvoje lupetanj oboreno, da ponoviš gradivo:

Naturalizacija je upravo direktan dokaz onoga što sam navodio da državljanstvo podrazumjeva i nacionalnost koja je sinonim za isto.

"Naturalization (or naturalisation) is the acquisition of citizenship and nationality by somebody who was not a citizen of that country (foreign).

In general, basic requirements for naturalization are that the applicant hold a legal status as a full-time resident for a minimum period of time and that the applicant promise to obey and uphold that country's laws, to which an oath or pledge of allegiance is sometimes added. Some countries also require that a naturalized national must renounce any other citizenship that they currently hold, forbidding dual citizenship, but whether this renunciation actually causes loss of the person's original citizenship will again depend on the laws of the countries involved."

User avatar
respo
Posts: 12675
Joined: 15/08/2009 05:26
Location: ->oʞɐdoɐu ǝʌs ǝuǝɯ poʞ<-

#373 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo » 25/08/2013 16:59

i sta pise vidis da pominje drzavljanstvo
znaci to ne iskljucuje da si i dalje pripadnik bosanskog turskog somalijsog ili cijeg vec naroda i nacije
ne mozes imati dvojno drzavljanstvo sve ostalo je do neizmjenjivih stvari tipa rodjenje i porijeklo
jedino izmjenjivo uz drzavljanstvo je vjeroispovjest

User avatar
slogabn
Posts: 209
Joined: 16/07/2013 05:57
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
Contact:

#374 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by slogabn » 25/08/2013 17:00

tenishia wrote:
slogabn wrote:
tenishia wrote:"Etničko/nacionalno izjašnjavanje", to su dvije iste stvari, isto ko što npr. paradajz i rajčica predstavljaju isto povrće, tebi očito nije. Etničnost je nastala od grčke riječi "ethnos", koja u prijevodu znači narod, a naciju čini narod, dok nacionalnost znači isto što i etničnost, pripadnika nacije tj. naroda koji ga čini.
Haj da ti ponovim po deseti put, a znas kome se ponavlja.

Jednu naciju cine svi narodi koji zive na jednom zajednickom prostoru.

Jednu etnicku skupinu odnosno narod cine zajednice ljudi koje imaju isto porjeklo, kulturu i obicaje.
Ti opet lupetaš i ne možeš da razlučiš fakt od formalnosti, neko ko je došao na teritoriju druge države postaje dio nacije odnosno naroda koji čini tu države, samim tim od tog momenta on samo formalno može navoditi ta je dio tog naroda, a fakt je da je postao član naroda države u koju je došao. Ponovi nekoliko puta možda i shvatiš.
Ama covjece o kakvim ti dolascima i odlascima pises? Koliko moras biti glup da ne razumijes sta sam ti napisao po deseti put. Evo jos jednom.

Jednu naciju cine svi narodi koji zive na jednom zajednickom prostoru.

Jednu etnicku skupinu odnosno narod cine zajednice ljudi koje imaju isto porjeklo, kulturu i obicaje.

tenishia
Posts: 97
Joined: 18/04/2013 23:06

#375 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia » 25/08/2013 17:03

Altair_SA wrote:Jos kmece? ahahahahaha, stvarno su zabavni :D. Jao, kad ce vise popis, neprocjenjivo ce biti slusati kmecanje svih neprijatelja Bosne i Bosnjaka :D.
Pa upravo si naveo jedne od tri najvećih neprijatelja tj. Bošnjake. Nema ništa nejasno oko popisa, kada dođe tačka 24. gdje će pisati: "Etničko/nacionalno izjašnjavanje" naravno ide "Bosanac i Hercegovac". Nacionalnost je sinonim za državljanstvo, te se postavljanjem ovog pitanja dovodi u pitanje država BiH te jačaju entiteti i cjepanje, zato svako ko je iole zdravog razuma će staviti "Bosanac i Hercegovac", a ko gleda svoje interese i BiH kao dio kolača, će nešto drugo navesti osim navedenog.

Locked