malakh wrote:Kolinda wrote:A tko će birati člana predsjedništva iz reda "hrvatskog" naroda??????
HRVATI
malakh wrote:Kolinda wrote:A tko će birati člana predsjedništva iz reda "hrvatskog" naroda??????
Pozdravi, možda sam propustio scenario ali bi volio da ponoviš i da prođemo kroz članove Ustava koji govore o tome.Capsicum wrote:Naveo sam konkretan scenario. Nikakva naučna fantastika. Pravi se lud ako ti je ćeif. Meni se ne kocka sa sudbinom vlastite djece. Čović ne smije u Predsjedništvo.
I kako sad izađe iz ZHŽ i dođe do Ravnog.GandalfSivi wrote:Livno, Tomislavgrad, Ravno, cim izadjes iz samog Stolca, nigdje industrije, nigdje ni trgovine (ozbiljne), sem lokalnih baja ostali prezivljavaju od poljoprivrede i malo turizma. Koliko im je dobro, pogledaj koliko ih se iselilo.Hafis wrote: De mi navedi neka konkretna mjesta?
Izgleda da ti nisi nikada bio u Z. Hercegovini.
ZHŽ već godinama zakovan na drugom mjestu po Indexu razvoja.
Pricam generalno, ne ponekom rasporedu. I jebo ba pricu kome je gore, apsolutno irelevantno, to je ono, jescemo i govna ako treba, sve dok je njima gore...Hafis wrote:I kako sad izađe iz ZHŽ i dođe do Ravnog.GandalfSivi wrote:Livno, Tomislavgrad, Ravno, cim izadjes iz samog Stolca, nigdje industrije, nigdje ni trgovine (ozbiljne), sem lokalnih baja ostali prezivljavaju od poljoprivrede i malo turizma. Koliko im je dobro, pogledaj koliko ih se iselilo.Hafis wrote: De mi navedi neka konkretna mjesta?
Inače, u usporedba standarda i života ljudi u gradovima odgovarajuće većine u Hercegovine i Bosni, ide debelo na štetu bosanskih kasaba. Jebote, više golfova 2 nego ljudi![]()
Nemaš ti pojma stvarno, trebaš se ipak malo bolje informirati.
Ma nema problema, sve je po špagi...malakh wrote:punopravni, legitimni i legalni građani, suverene i nezavisne bosne i hercegovine?Kolinda wrote:A tko će birati člana predsjedništva iz reda "hrvatskog" naroda??????
u cemu je problem?
NS jeste postavila ultimatum, tačnije odma prije samih pregovora, rekli su da su spremni za zajednički nastup ali pod uslovom da kandidati ne budu predsjednici tih stranaka (Kojović, Komšić, Nikšić) nego neko novije lice koje može privući svakog glasača. Naravno malo poslje toga Komšić iz vedra neba objavljuje kandidaturu i poslje toga sve ide nizbrdoRoccohljup wrote:Ja ne znam da je iko dao neki ultimatum prije nego je ŽK poletio pred rudu......sve su to bili neki polustavovi i zelje ali konkretno se nije sjelo i otvoreno pocelo pricati o zajedničkom nastupu (ne govorim o ujedinjenju i utapanju).Capsicum wrote:Ako ćemo oko ultimatuma, prvi su ultimatum postavili iz NS, poslije toga GS, a tek nakon njih DF. Na kraju se dogovorili makar DF i GS. Ostali nisu niti su imali namjeru.
Heartbeats wrote:Teška srca priznajem ali je Hafis ovdje u pravu. Ganda šefe, razumijemo da pišeš iz daleka ali nemaš objektivan uvid u stanje u zemlji.
Ja sam svaku sedmicu na terenu po ZHŽ i u poređenju sa ovom Alijinom avlijom su Švica.
Druga je stvar što je situacija ta da je filizofija
- Nisam te mogao porobiti, pa ću sada buznis s tobom praviti, bar neke fajde..
Postoji jednostavno rješenje za taj problem. Hadeze i ezdea se napokon ujedine (kao što su ujedinjeni poslije svakih izbora) i sve rješavaju unutar stranke.Hafis wrote:Znam ja to i bez tebe.GandalfSivi wrote: Zato je i bio sarkazam po pitanju pluralizma. Jebo te, vi juzni od iracionalnih strahova se poklopiste kriminalcima koji vas sisaju redovno, ali dobro je dok su “vasi”...
Samo, protumači kako hoćeš, bolje ti je da te HDZ šiša nego SDA. Razlika je više nego očigledna. Iza ovih prvih nešto i ostane običnom puku, dok ovi drugi stvarno nemaju srca, štokove iz vrata vade i trava ne raste. Pogledaj u Mostaru.
Ako mi je alternativa neka polupijana umišljena priglupa hablečina, onda neka i Dragana. Barem kad se tone, nek se akademski otmjeno tone.
Dokle god patriJoti budu željeli izabirati Hrvatima predstavnike (Srbe u FBiH je suvišno i spominjati) ovdje će vladati koklektivni osjećaj čopora i ugroženosti.
Ništa bolji nisu ti opjevani ''ljevičari'' i ''socijaldemokrati'' od ovih naših ovdje. Sve je to goli kokošar pravljen gladnom dikelom, koji čeka da nastavi gdje su ovi stali.
Ovaj sistem nudi neslućene mogućnosti ljudima koji se bave politikom i teško je odoljeti.
pola bošnjaka iz bosne a bogami i iz hercegovine bi krepalo od gladi da im nije škutorije jer tamo gdje vlada SDA neradi se ništa sem odlaska u džamije i kriminal svuda, pošten tzv mali čovjek je prepušten sam sebi.Da ih vidiš to je vojska radnika svaki dan borba da se samo dan preživi da zaradi 50-100KM DANASGandalfSivi wrote:
Kako sve pogresno shvatate. Nije takmicenje gdje je bolje, nego je shvatanje da je svugdje sjebano. Da bog da da Z. Hercegovina ima prosjecnu platu od dvije milje eura. Ne bi Covic sa svojom politikom mogao ni u mjesnoj zajednici pobijediti... Ja pricam o zivotu koji bi mogao biti, ti pricas o tome ko koga nije mogao porobiti...
Opusteno maca, srce udara najbrze...Ne Kockam wrote:pola bošnjaka iz bosne a bogami i iz hercegovine bi krepalo od gladi da im nije škutorije jer tamo gdje vlada SDA neradi se ništa sem odlaska u džamije i kriminal svuda, pošten tzv mali čovjek je prepušten sam sebi.Da ih vidiš to je vojska radnika svaki dan borba da se samo dan preživi da zaradi 50-100KM DANASGandalfSivi wrote:
Kako sve pogresno shvatate. Nije takmicenje gdje je bolje, nego je shvatanje da je svugdje sjebano. Da bog da da Z. Hercegovina ima prosjecnu platu od dvije milje eura. Ne bi Covic sa svojom politikom mogao ni u mjesnoj zajednici pobijediti... Ja pricam o zivotu koji bi mogao biti, ti pricas o tome ko koga nije mogao porobiti...
Biske, zašto zapostavljaš SNSD...biske wrote:Postoji jednostavno rješenje za taj problem. Hadeze i ezdea se napokon ujedine (kao što su ujedinjeni poslije svakih izbora) i sve rješavaju unutar stranke.Hafis wrote:Znam ja to i bez tebe.GandalfSivi wrote: Zato je i bio sarkazam po pitanju pluralizma. Jebo te, vi juzni od iracionalnih strahova se poklopiste kriminalcima koji vas sisaju redovno, ali dobro je dok su “vasi”...
Samo, protumači kako hoćeš, bolje ti je da te HDZ šiša nego SDA. Razlika je više nego očigledna. Iza ovih prvih nešto i ostane običnom puku, dok ovi drugi stvarno nemaju srca, štokove iz vrata vade i trava ne raste. Pogledaj u Mostaru.
Ako mi je alternativa neka polupijana umišljena priglupa hablečina, onda neka i Dragana. Barem kad se tone, nek se akademski otmjeno tone.
Dokle god patriJoti budu željeli izabirati Hrvatima predstavnike (Srbe u FBiH je suvišno i spominjati) ovdje će vladati koklektivni osjećaj čopora i ugroženosti.
Ništa bolji nisu ti opjevani ''ljevičari'' i ''socijaldemokrati'' od ovih naših ovdje. Sve je to goli kokošar pravljen gladnom dikelom, koji čeka da nastavi gdje su ovi stali.
Ovaj sistem nudi neslućene mogućnosti ljudima koji se bave politikom i teško je odoljeti.
Potpuno uvažavajući Vaše mišljenje Sabina, mora se priznati da mlađahni Beganović živi u opsjeni stavova svojih profesora čiji je postao telal.
Ne bih da kvarim idilu, ali...Ne Kockam wrote:![]()
![]()
![]()
jadan ne bio znaš li ti gdje je stolac a ne stolc, a gdje je livno tomislav grad i ravno?
čitluk, grude, ljubuški, posušje skoro da nema nezaposlenihh, znaš gdje je tuga i jad od stolcapa prema mostaru pa onda podvelež, bijelo polje, vrapčići sve gdje je SDA tu je najveći smrad i govno i kašika pa samo u čitluku je centar svih firmi koje rade klimatizaciju erkond i servis čović snadbjevaju cijelu bosnu klima uređajima, što se kamenjara tiče izgleda da ti geografija nije jača strana, kompletna hercegovina je kamenjar a ne samo škutorija, i gacko je kamjenjar, podvelež, nevesinje, bileća itd itd, ja još nisam doživio a redovno obilazim škutoriju da mi prilikom kupovine nije izdan fiskalni račun dok kod većine firmi koje vode bošnje dobićeš sve moguće izgovore o neizdavanju fiskalnog računa, ponavljam veze ti nemaš
Ma stvar je prilično jednostavna:bob_rock wrote:Pozdravi, možda sam propustio scenario ali bi volio da ponoviš i da prođemo kroz članove Ustava koji govore o tome.Capsicum wrote:Naveo sam konkretan scenario. Nikakva naučna fantastika. Pravi se lud ako ti je ćeif. Meni se ne kocka sa sudbinom vlastite djece. Čović ne smije u Predsjedništvo.
Mislim da postoji nešto što se zove tehnička vlada (koja je bila i 2011. godine jer nisu mogli da se dogovore sdp i hdz oko mandatara).
Možda griješim, volio bih da vidim tačno gdje fulam.
Može i na pp, ako ti je mrsko ovdje.
A MMF, svjetska banka, SFOR, 6. flota...malakh wrote:a visoki predstavnik, bonska ovlaštenja?![]()
rasprava je o federaciji, rješavanju "hrvatskog pitanja" i to, pa zato...kmirsad wrote:Biske, zašto zapostavljaš SNSD...biske wrote: Postoji jednostavno rješenje za taj problem. Hadeze i ezdea se napokon ujedine (kao što su ujedinjeni poslije svakih izbora) i sve rješavaju unutar stranke.
Kakva bi to stranka bila...nepobjediva...sve policije svijeta da se udruže, ne bi im mogli ništa...
Bože... kad se samo sjetim.... nekad... i na sam izgovor SDS, SDSovac... čovjek se naježi...a vid sad... da nam ih je...
Iselio bi se i ostatak BiH da ih ne zezaju vizne odredbe.GandalfSivi wrote:Livno, Tomislavgrad, Ravno, cim izadjes iz samog Stolca, nigdje industrije, nigdje ni trgovine (ozbiljne), sem lokalnih baja ostali prezivljavaju od poljoprivrede i malo turizma. Koliko im je dobro, pogledaj koliko ih se iselilo.Hafis wrote: De mi navedi neka konkretna mjesta?
biske wrote:rasprava je o federaciji, rješavanju "hrvatskog pitanja" i to, pa zato...kmirsad wrote:Biske, zašto zapostavljaš SNSD...biske wrote: Postoji jednostavno rješenje za taj problem. Hadeze i ezdea se napokon ujedine (kao što su ujedinjeni poslije svakih izbora) i sve rješavaju unutar stranke.
Kakva bi to stranka bila...nepobjediva...sve policije svijeta da se udruže, ne bi im mogli ništa...
Bože... kad se samo sjetim.... nekad... i na sam izgovor SDS, SDSovac... čovjek se naježi...a vid sad... da nam ih je...
Jao sipnovanja pa ja ne znam da li ti sam vjerujes u ovo sto pises da je ozbiljno.Capsicum wrote:Ma stvar je prilično jednostavna:bob_rock wrote:Pozdravi, možda sam propustio scenario ali bi volio da ponoviš i da prođemo kroz članove Ustava koji govore o tome.Capsicum wrote:Naveo sam konkretan scenario. Nikakva naučna fantastika. Pravi se lud ako ti je ćeif. Meni se ne kocka sa sudbinom vlastite djece. Čović ne smije u Predsjedništvo.
Mislim da postoji nešto što se zove tehnička vlada (koja je bila i 2011. godine jer nisu mogli da se dogovore sdp i hdz oko mandatara).
Možda griješim, volio bih da vidim tačno gdje fulam.
Može i na pp, ako ti je mrsko ovdje.
1. Dodik i Čović budu izabrani u Predsjedništvo, uz bilo kojeg Bošnjaka
2. dolaze onako formalno na preko 2/3 sjednica, ali ništa ne dogovaraju
3. poslanici HDZ, SNSD i njihovi sateliti ne dolaze na sjednice Parlamenta ili dolaze samo formalno
4. aktuelni ministri HDZ podnose ostavke
5. vijeće ministara zbog nedostatka kvoruma ne može odlučivati
6. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko novog mandatara vijeća ministara
7. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko budžeta za 2019. - institucije BiH se nastavljaju finansirati po odluci o privremenom finansiranju, dakle 75% manje novca, nikakva nova zaduženja, nikakvi projekti, ništa...
8. u FBiH sličan scenario, ne može se formirati nova vlada FBiH, blokada u parlamentu, privremeno finansiranje...
Nakon nekoliko mjeseci ide serija isceniranih problema zbog nefunkcionisanja državnih institucija, uspostavljanje "privremenih" na teritoriji RS i u kantonima pod kontrolom HDZ. Cijeli ovaj proces može potrajati i par godina. Na kraju slijedi samo formalizacija otcjepljenja RS i UZP-a.
Ok, a koja je po tebi razlika u odnosu na sadašnju situaciju.Capsicum wrote: Ma stvar je prilično jednostavna:
2. dolaze onako formalno na preko 2/3 sjednica, ali ništa ne dogovaraju
3. poslanici HDZ, SNSD i njihovi sateliti ne dolaze na sjednice Parlamenta ili dolaze samo formalno
4. aktuelni ministri HDZ podnose ostavke
5. vijeće ministara zbog nedostatka kvoruma ne može odlučivati
6. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko novog mandatara vijeća ministara
7. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko budžeta za 2019. - institucije BiH se nastavljaju finansirati po odluci o privremenom finansiranju, dakle 75% manje novca, nikakva nova zaduženja, nikakvi projekti, ništa...
8. u FBiH sličan scenario, ne može se formirati nova vlada FBiH, blokada u parlamentu, privremeno finansiranje...
Nakon nekoliko mjeseci ide serija isceniranih problema zbog nefunkcionisanja državnih institucija, uspostavljanje "privremenih" na teritoriji RS i u kantonima pod kontrolom HDZ. Cijeli ovaj proces može potrajati i par godina. Na kraju slijedi samo formalizacija otcjepljenja RS i UZP-a.
Npr. mandatara vijeća ministara, budžetrahmanjin wrote:Jao sipnovanja pa ja ne znam da li ti sam vjerujes u ovo sto pises da je ozbiljno.
2. dolaze onako formalno na preko 2/3 sjednica, ali ništa ne dogovaraju-sta sada dogovraju?
Tako što će na izborne liste staviti dobar dio Hrvata i uz ostale probosanske stranke spriječiti HDZ u blokadi parlamenta, čime se, uz poziciju u predsjedništvu, drastično umanjuje šansa za blokadama.rahmanjin wrote:3. poslanici HDZ, SNSD i njihovi sateliti ne dolaze na sjednice Parlamenta ili dolaze samo formalno-kako to moze promjeniti Komsic?
Hajd ti to još malo prouči. O čemu zamjenici mogu odlučivati i kako se tretira njihov glas npr. kod određivanja kvoruma?rahmanjin wrote:4. aktuelni ministri HDZ podnose ostavke-kako to moze promjeniti Komsic? Za informaciju ukoliko podnesu ostavke imaju zamjenici, jos jedan propust u spinovanju
Tako što će imenovati novog mandatara i vladu.rahmanjin wrote:5. vijeće ministara zbog nedostatka kvoruma ne može odlučivati-Kako to moze promjeniti Komsic?
Nema potrebe, odluka se može donjeti većinom glasova.rahmanjin wrote:6. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko novog mandatara vijeća ministara-Komsic i Dodik ce se moci dogovoriti?
Je li bilo trajno zakovano 4 godine?rahmanjin wrote:7. Dodik i Čović se "ne mogu dogovoriti" oko budžeta za 2019. - institucije BiH se nastavljaju finansirati po odluci o privremenom finansiranju, dakle 75% manje novca, nikakva nova zaduženja, nikakvi projekti, ništa...-privremeno finansiranje i dosad je bilo vise puta
Može u koaliciji s ostalim građanskim i probosanskim strankama spriječiti HDZ da blokiraju parlament i spriječiti ih da uđu u vladu FBiH. Već viđeno.rahmanjin wrote:8. u FBiH sličan scenario, ne može se formirati nova vlada FBiH, blokada u parlamentu, privremeno finansiranje...-kako to moze promjeniti Komsic
Ovo je samo okvirno, vjerujem da je Plan B puno detaljniji i kreativniji.rahmanjin wrote:Morate jos malo "razraditi" suplju ovo je tanko totalno.