sigh wrote:Capsicum wrote:sigh wrote:Da se razumijemo, ti kao neki zamisljeni scenariji o secesiji nisu realni tj nemaju veze sa stvarnim zivotom a i evo da se hipotetički stavimo u tu situaciju, prema kojoj se spremaju politici nemiri, to sigurno nece spriječiti jedan Zeljko Komsic
Lik je totalno neozbiljan, sto sam dokazuje svojim napadima na svakog ko mu moze ugroziti sjedanje u fotelju, sto je jedina svrha njegovog političkog djelovanja

Ako pod "politički nemiri" misliš korištenje postojećeg ustavnog okvira za blokiranje rada države, gdje istovremeno jedini funkcionalni nivo vlasti ostaju RS i entiteti, onda da, izborom Željka Komšića se to može efikasno spriječiti. Ako govoriš o nasilju, to je već domen odbrane države i narušavanja ustavnog poretka i tada mogu djelovati vojska i policijske agencije, sve kroz regularni legalni okvir.
Ako neki zeli blokadu drzavnih ili entitetskih institucija, to se moze uraditi mimo institucije predsjednistva a to su samo scenariji koji uključuju, kako ti kazes, postojeci ustavni okvir. Mada meni su krajnje nerealna ta predvidjanja.
Mislim zamisli kako se za Zeljka pogodno pojavio kao neki plan B, mracni scenarij disolucije, taman za vrijeme njegove predizborne kampanje za mjesto u predsjedništvu. I nista vise od toga ovo nije, njegova negativna kampanja, hajmo kroz strah mobilizirati glasace. Pogodno bas za njega, jer mu onda i ne treba neka kampanja zasnovana na pravim zivotnim problemima gradjana, sto bi kao nama ljevicarima, trebalo biti zanimljivo, a ne ovaj jeftini nacionalni populizam.
Mislim super bi bio Komsic umjesto Covica, medjutim predstavljati njega kao jedinog zastitnika suverenosti drzave je smiješno.

U ovom trenutku je najbitnije spriječiti da Čović uđe u predsjedništvo. Željko kao Željko je potpuno nebitan. Mogao je to biti i neko deseti, ali je u ovom momentu najrealnije da taj teret može on iznjeti. Bez obzira na sve, on ima određenu popularnost među građanima i dokazano može pobijediti. Svaka druga opcija u ovom trenutku je kockanje.
Ti možeš misliti da je nerealno, ali već sam objasnio vrlo jednostavan plan kako uz potpuno uvažavanje Ustavnog okvira učiniti državu nefunkcionalnom. Postoje i drugi načini za blokadu, ali oni podrazumijevaju određen stepen nasilja i neustavnog djelovanja, čime se izlažu mogućnosti da budu suočeni sa zakonom... Blokada kroz predsjedništvo je najopasnija jer omogućava blokadu vrhovnog komandanta vojske i blokadu finansiranja državnih institucija.
Predsjedništvo nema puno funkcija u ovoj državi i nema tu nekog velikog prostora za pravljenje kampanja. Tu su najbitnije stvari odbrana i vanjska politika. Životni problemi građana se ne rješavaju u predsjedništvu. Zadatak ŽK je u ovom momentu da spriječi raspad države. A nek vlade i parlamenti rade svoj posao da poprave standard građana. Tu treba kampanja, programi, tu treba rješavati životne probleme.