Dugo vec razmisljam, ali mi se neda malo konkretnije time pozabaviti, da napravim nesto u excelu, neki automat za automatsko odredjivanje nacionalnosti.
Daklem, nelogicnu konstrukciju "nacionalno izjasnjavanje" ja bih zamjenio terminom "nacionalno pripadanje" jer nacionalnost ne bi trebala biti nesto poput trenutnog modnog stajlinga. Rijec je o necemu naslijedjenom, sto se moze ili ne moze voljeti ali je cinjenica o kojoj se ne diskutuje.
Ja nikako nisam zadovoljan svojom visinom/tezinom, mozda nisam zadovoljan ni svojom krvnom grupom ali jebiga to su fakti. Oni mogu biti od neke vaznosti u nekim situacijama, ali u svakodnevnom zivotu je to sasvim nebitno.
Tako treba tretirati i nacionalnost. DAti joj znacaja onoliko koliko joj pripada.
Ja sam jedan od od onih sto su zeljeli stvoriti novu naciju i izjasnise se jugoslovenom i pored toga sto su mi roditelji bili precizno odredjeni, odnosno bili su ono sto su bili njihovi roditelji, ne razmisljajuci da bi to moglo biti i drugacije.
Da skratim, mislim da je od svih stvari koje sam naslijedio, a ima tu i dobrog i loseg, najmanje bitno naslijeđe - nacionalnost. To je postalo bitno samo zbog toga sto se toj kategoriji, bez ikakvog razloga, pripisao atribut samoopredjeljenja.
Nisam birao roditelje, datum i mjesto rodjenja i prezime, pa zasto bih birao i nacionalnost? Zasto se i to ne bi automatski generiralo u maticnoj knjigi rodjenih bas kao sto se generira i JMBG?
Ali treba na kraju reci i ovim ober-demokratama, koji mogu biti isprovocirani ovakvim pristupom - kad je bas nekom stalo, moze se i prezime promjeniti pa neka se to isto omoguci i nacionalnom opredjeljenju.
Dakle samo u izuzetnim slucajevima.
Kakvo ba izjasnjavanje !
#3 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Goran_35 wrote:Moj izbor!

#4 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Goran_35 wrote:Moj izbor!

#5 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Sad ce ti neko od ovih Jugoslovena reci da si neki Alijin koji se lazno predstavljaGoran_35 wrote:Moj izbor!

#6 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Ako lajkuješ nečije izjašnjavanje, jel to znači da postoji izjašnjavanje koje dislajkuješ?

#7 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Logičnocyprus wrote:Ako lajkuješ nečije izjašnjavanje, jel to znači da postoji izjašnjavanje koje dislajkuješ?![]()

- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#8 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Evo ga Jugosloven...cyprus wrote:Ako lajkuješ nečije izjašnjavanje, jel to znači da postoji izjašnjavanje koje dislajkuješ?![]()

Ma bitno je biti navijacki orjentisan, i biti ZA nesto i PROTIV necega. Inace si niko i nista, Jugosloven, cafir, izrod bla bla bla.
#9 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Pa tebi bar navijanje nije strano-LIBERO- wrote:Evo ga Jugosloven...cyprus wrote:Ako lajkuješ nečije izjašnjavanje, jel to znači da postoji izjašnjavanje koje dislajkuješ?![]()
![]()
Ma bitno je biti navijacki orjentisan, i biti ZA nesto i PROTIV necega. Inace si niko i nista, Jugosloven, cafir, izrod bla bla bla.

- JoseMujica
#10 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
nekim ljudima su vjera i nacija jedini životni domet..šta bi oni bez toga hebote 

- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#11 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Naravnocyprus wrote: Pa tebi bar navijanje nije strano

Al' mi bi bili rastereceni i gradjanski opredjeljeni (k'o pred rat, svi "za" Markovica glasaliJoseMujica wrote:nekim ljudima su vjera i nacija jedini životni domet..šta bi oni bez toga hebote

Ili jos bolje. Sto ne prosipate gradjanstvo i nad etnicki pristup u BL ili Z. Hercegovini
#12 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Covjek je socijalna zivotinja Jose.JoseMujica wrote:nekim ljudima su vjera i nacija jedini životni domet..šta bi oni bez toga hebote
Covjek je uvijek bio dio grupe, cak i dok je zivio kao nomad od lova kroz veci dio svoje historije.
Sto je veca grupa, to je i covjek kao individua sigurniji.
A nama Bosnjacima kao malom balkanskom narodu, od nase sloge, organizacije i razvoja nacionalne svijesti zavisi dugorocno opstanak na ovom krvavom jadnom Balkanu.
- Kemal Malovčić
#13 Re: Kakvo ba izjasnjavanje !
Jedva čekam popis, da se popišem!
Ja ću dobiti milju ako se izjasnim kao Bošnjak.
@Samir, kome ti ba! da je životinja, sti tachan?
Ja ću dobiti milju ako se izjasnim kao Bošnjak.

@Samir, kome ti ba! da je životinja, sti tachan?