Meni sve navedeno poprilično jasno ukazuje na to da je sistem u ovom obliku neadekvatan. Uzrok su valjda mjere štednje, ili škrtarenja odnosno pljačke. Potrebno bi nam bilo samo malo veći broj medicinskog osoblja. Naravno i opreme i sredstava, ali to je po pravilu jeftinije nego jedan medicinski radnik.Ozimician wrote: ↑04/11/2020 23:57Eh da si kad polagala prijemni na Medicini (u Sarajevu), znala bi da se radi psiho test na prijemu za Medicinu (tako je bar bilo u moj vakat) prije 10-tak godina. Iz mog ličnog iskustva znam da velika većina mladih doktora uđe u ovaj posao s mnogo entuzijazma i volje za učenjem i napredovanjem. Ali već nakon nekoliko mjeseci rada se totalno razočaraju u sve što ide uz ovaj posao. To se desilo sa mnom i sa minimalno 80% mojih kolega. Oni koji se nisu razočarali su djeca uticajnih roditelja koji su ih odmah postavili na ''neizložena'' radna mjesta i kojima se sve toleriše.
Razočaraš se prvo u sistem, upravu ustanove, nemogućnost adekvatnog rada, neopremljenost (meni su npr. trenutno za vrijeme COVID-a, a pregledam svakodnevno COVID pozitivne pacijente - rukavice misaona imenica.) I ako se žališ možeš samo sebi napraviti još gore uslove na poslu (ne talasaj). Također, rad s pacijentima je nezahvalan, osobito domovi zdravlja i hitna. Ogroman broj pacijenata je bio tu i prije COVID-a i jedva se stizalo - a sad pogotovo. Jednostavno moraš se navići na to da ti svakodnevno prijete, psuju majku, pokušavaju i fizički napasti (žene napadaju pogotovo) i to ti mora biti nešto kao normalno na poslu i da uz to očekuju od tebe najbolju moguću uslugu. E sad zamislite kolika treba psihička stabilnost da ostaneš normalan i pribran u takvim situacijama. Odbiti liječenje ne smiješ, možeš krivično odgovorati, pa ako ti se ide po sudovima - bujrum.
I sad zamisli bilo koji drugi posao da radiš, da si npr. konobar i da ti mušterije svakodnevno prijete, psuju majku - rekao bih - je*o ovo. A ovo se svakodnevno dešava ljudima koji su završili 6 god fakulteta + dodatne edukacije i specijalizacije. A u suštini ti radiš svoj posao najbolje i najbrže što možeš i nikako nisi kriv što danas u ambulanti ili hitnoj imaš MINIMALNO 50 pacijenata sa različitim zahtjevima. Od onkoloških, kardioloških, povreda, nesreća, lomova, covid-a itd... i svako od tebe zahtjeva top uslugu (ne daj Bože da pogriješiš jedan zarez na uputnici) a usput radiš pod takvim pritiskom.
Automatski bi uslijedila manja gužva, manji stres za liječnike, manja nervoza i nezadovoljstvo pacijenata i bolji kvalitet usluge. Moglo bi se sve to fino utegnuti, ali ne daju da se talasa, jel'