Mogy87 wrote: ↑15/10/2020 16:16
Sve sto si navela nije vazno, jer medicina nije filozofija. Ono sto je vazno je kakve dokaze za svoje tvrdnje su ti naucnici iznijeli. Jer oni kvalitetni ce svoje tvrdnje dokazati i publikovati u naucnim casopisima, a oni manje kvalitetni ce ih prezentirati u medijima bez dokaza. Tako nauka u bilo kojoj oblasti funkcionise. Ja vjerujem u naucni proces koji nas je doveo do tacke gdje jesmo u svim oblastima zivota. Znaci ne odredjenoj osobi ili grupi, vec konceptu.
Ali uvijek je ljepse vjerovati u ono "ali mozda ima i nesto trece".
Nauka ne funkcionise tako, vec upravo suprotno. Da su se naucnici od nastanka ljudskog roda ponasali tako kako nam ti “propisujes”, nikad nikakvog pomaka ne bi bilo. 90% svih breakthrougha u nauci je doslo od ljudi otvorenog i slobodnog uma (aka lavander), a ne od zatvorenog mainstreama (aka mogy). Ti si u ovom slucaju Crkva sa svom svojom moci, mecenama, vladar si naucnih krugova, a ja sam Galileo koga ti hoces da spalis jer se usudjuje pitati “mozda ste vi nekompetentni pa ‘vako radite, mozda se bojite, mozda je nesto trece”. Jasno ti je da se salim, ali zgodno je za ilustraciju. Da su naucnici kao Tesla, Marija Kiri, Frojd, Mendel, Kepler, itd itd bili obeshrabreni sto nece mainstream casopis tog vremena da se s njima slozi i sto ih ismijava – sta mislis gdje bismo mi sad bili? Znaci, ako ja nakon 10 mjeseci vidim da ovo nesto nije u redu i da je na snazi sve ono sto sam ti ranije pobrojala, a da ovi koje jedino smijemo prihvatiti kao autoritet nista ne znaju uraditi do reci “operi ruke, stavi masku i zatvori sve” – pa, onda sam potpuna budala ako to prihvatim kao JEDINI moguci izlaz iz svega. Onda ja necu ismijavati Guptu, kao sto to ti radis, nego cu se pitati, ‘ebo te mozda ova zena dobro savjetuje? Jer, nije ona vidovita Dzemila koja gleda u kasike, vec profesor na Oksfordu, pa nije bas mogla doci do tog Oksforda ako je kompletna letva?! Dalje, necu stalno pricati kako je Tegnel pogrijesio, jer mozda nije. Brojevi su slicni i kod Tegnela i kod Faucija i kod Krisa Vitija, a imaju skroz drugacije pristupe. Ali, kod Tegnela nije sve stalo, a kod Faucija i Vitija jeste. Pa ce Tegnel imati komparativnu prednost u svakom polju (ukljucujuci i momka i curu koji se ljube, koji su tebi skroz nebitan faktor, a meni su jako vazni).
Razlog za sve ovo koji konstantno preskaces smo ti postavljali i drugi forumas (njegov post si potpuno izignorisala) i ja, a odnosi se na broj umrlih od ove posasti. Ali evo da ponovim:

Ali uvijek je ljepse vjerovati u ono "ali mozda ima i nesto trece".
Ako nesto preskacem, izvini, nikad mi nije namjera da nesto izbjegnem, vec ne stignem, trebalo bi ovdje sjediti 24 h da se sve pohvata. Odgovaram na ono sto mislim da je krucijalno u svemu. Ovi grafikoni/statistike su diskutabilni, sama si rekla da se slazes da ih treba dodatno istraziti, pa zasto o njima da pricamo? Niko ne spori da se od ove bolesti umire (kod nas jos i vise, o tome sam pisala, ali ovdje vecina ljudi misli da smo mi u nekom prosjeku, a u zabludi su jer su nam brojevi mrtvih visoki jos od ljeta u odnosu na druge. To je, recimo, nesto o cemu svi treba da se pitamo, ali nasi rade suprotno – broje pozitivne testove koji su nepouzdani, umjesto da vide zasto ima umrlih vise nego prije). Ali, da se vratim na temu, dakle jeste bolest opasna, niko ne spori, ali ne moze odgovor biti “zatvori sve, stavi masku i suti”. Mislim, naravno da moze, ali unisticemo sve tako. I prije su bile bolesti na zemlji, ali nikad niko nije sve zaustavio i zabranio, jer nas ne bi do sad bilo. A, usput, i ne fercera taj ponudjeni odgovor na pandemiju. Nesto ne radimo kako treba, ocigledno ne znamo o ovome dovoljno. Evo, nasi vajni dijasporci na ovom forumu su nam objasnili kako smo mi ovdje stoka neopjevana jer se “ne ponasamo” i ako se budemo ponasali bice selamet, docim se evo oni “ponasaju”, pa ni kod njih nema selameta.
Nego, odoh sad da prostis malo otvoriti Daily Mail (znam da je ovo tebi apsolutno blasfemicna izjava) da vidim je li se Mat Henkok usaglasio konacno sam sa sobom, da l taj vitamin D da uzimamo ili ne. A, i da vidim da l je SZO i dalje protiv Remdesivira ili im je nesto drugo na snazi od jutros

.