Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
breuer

#2601 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breuer »

a kako izgledaju ti testovi i koja je uopšte procedura testiranja?
Diwan

#2602 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Diwan »

MorningStar wrote: 24/02/2020 19:15 2-3 posto smrtnost - ali panika se nastavlja....
Da, panika je čudo. Jebote, ko da umire po 1000 ljudi dnevno u svim zemljama.
sadmire

#2603 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadmire »

breuer wrote: 16/03/2020 09:05 a kako izgledaju ti testovi i koja je uopšte procedura testiranja?
Mislim da se uzme bris grla i onda posalje na KC u Sarajevu radi analize...bas sam pitao ovog jednog epidemiologa mogu li to oni raditi u svojoj zdravstvenoj ustanovi, ali ocigledno nema opreme i mogucnosti nego se sve salje u KC...
O'zone
Globalni moderator

#2604 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Došlo od WHO 1000 testova podijeljeno 500 BL 500 SA

Okvirno se može ocijeniti koliko je ljudi testirano po medijima jer su javljali koliko je negativnih testova i na to dodati ove pozitivne.

Niko se ne testira osim ako je došao iz rizičnih područja i ako nema tešku kliničku sliku.
sadmire

#2605 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadmire »

Diwan wrote: 16/03/2020 09:14
MorningStar wrote: 24/02/2020 19:15 2-3 posto smrtnost - ali panika se nastavlja....
Stvar je u tome sto niko ne zeli biti medju ta 2-3%, odnosno da neko njegov bliznji to bude i onda je ljudima tesko naci zdravu mjeru...i sam sam sklon da sve to kriticki posmatram, veca mi je vjerovatnoca da imam saobracajku jer svaki dan vozarim na posao, al kad bolje razmislis, bolje da se panicari, nego da se bude previse opusten...sta su dvije tri sedmice naspram cijelog zivota, strpis se i onda vratis u normalu...
Banksy

#2606 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

plain vanilla wrote: 16/03/2020 08:34
hoce li nam ikad reci koliko je ljudi u BiH testirano?
Da. Broj zaraženih prema broju testiranih.
MorningStar

#2607 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by MorningStar »

Ja jbt , u podrum se zakljucati samo brasna secera i ulja.

Image

Jedina prava opasnost je da virus mutira i da mu se smrtnost poveca , ostalo - well nature wants you dead by 50 :D
Diwan

#2609 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

sadmire wrote: 16/03/2020 09:27
Stvar je u tome sto niko ne zeli biti medju ta 2-3%, odnosno da neko njegov bliznji to bude i onda je ljudima tesko naci zdravu mjeru...i sam sam sklon da sve to kriticki posmatram, veca mi je vjerovatnoca da imam saobracajku jer svaki dan vozarim na posao, al kad bolje razmislis, bolje da se panicari, nego da se bude previse opusten...sta su dvije tri sedmice naspram cijelog zivota, strpis se i onda vratis u normalu...
Prije svega sam mislio na stvaranje panike koju stvaraju i šire mediji- A mediji su u vlasništvu tzv. elite. Kontrola medija je kontrola ljudi. Elita pomoću medija može stvoriti kakvu god želi situaciju. Kada bi mediji objavili da nam prijeti invazija vanzemaljaca u roku od 24 sata, vidio bi sumanute ljude po ulicama koji prazne prodavnice, pljačkaju itd.

Ovo je režirana predstava, koja ima viši cilj. Među nama hodaju ljudi koji su možda zaraženi a da to ni ne znaju, jer nemaju simptome, tako da te cifre o broju zaraženih nisu tačne, Problem je što se sve izdramatizovalo i ta dramatizacija uopšte ne ide pod ruku sa postotkom mrtvih, o kojim se kategorijama radi i opštem zdravstvenom stanju umrlih prije virusa. Ovakava dramatizacija bi bila realana da umire 1000 ljudi dnevno u svakoj zemlji, ali što ovdje nije slučaj i i nadam se neće ni biti.
MorningStar

#2610 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Epidemiolog Paul Hunter je rekao da bi virus mogao popustiti krajem juna, ali da bi se mogao vratiti u novembru, kao što je slučaj sa sezonskom gripom. On smatra da će virus zauvijek ostati tu, ali da ćemo postepeno izgraditi imunitet na njega, prenosi Gardijan.
Nature at work :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2611 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by arman1 »

O'zone wrote: 16/03/2020 09:26 Došlo od WHO 1000 testova podijeljeno 500 BL 500 SA
Okvirno se može ocijeniti koliko je ljudi testirano po medijima jer su javljali koliko je negativnih testova i na to dodati ove pozitivne.
Niko se ne testira osim ako je došao iz rizičnih područja i ako nema tešku kliničku sliku.
Za broj testova ne mogu reći ali princip je u Sarajevu da se testira samo onaj ko je 100% u visokorizičnim grupama(povratnici iz Lombardije i sl) i koji imaju ozbiljnu kliničku sliku. Da li se i koliko provuklo ispod radara(neregistrovano) stvar je ŠPEKULACIJA.

Stopa smrtnosti je relativno niska 1-3 %. Ali ako se situacija otme kontroli i zaraza se prenese na većunu stanovništva kakve su prognoze epidemiologa računajte u najboljem scenariju samo u BiH i do 100.000 grobnih mjesta zauzeto. Dodajte mogućnost da sljedeći val bude mutirani Covid-19 ver. 2 imamo scenarij postapokaliptičnih filmova.
Stoga treba ostati pribran , ne paničarit(jer se tako najlakše pogriješi) i slijediti upustva struke disciplinovano.
OldMayor

#2612 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by OldMayor »

arman1 wrote: 16/03/2020 09:43 Za broj testova ne mogu reći ali princip je u Sarajevu da se testira samo onaj ko je 100% u visokorizičnim grupama(povratnici iz Lombardije i sl) i koji imaju ozbiljnu kliničku sliku. Da li se i koliko provuklo ispod radara(neregistrovano) stvar je ŠPEKULACIJA.

Stopa smrtnosti je relativno niska 1-3 %. Ali ako se situacija otme kontroli i zaraza se prenese na većunu stanovništva kakve su prognoze epidemiologa računajte u najboljem scenariju samo u BiH i do 100.000 grobnih mjesta zauzeto. Dodajte mogućnost da sljedeći val bude mutirani Covid-19 ver. 2 imamo scenarij postapokaliptičnih filmova.
Pa onda...
Stoga treba ostati pribran , ne paničarit(jer se tako najlakše pogriješi) i slijediti upustva struke disciplinovano.

:-)
:lol: :lol:
duh_sa_sjekirom

#2613 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Ima li kakvih informacija je li se oporavio onaj prvi zaraženi iz BL, s obzirom da mu je virus potvrđen 5.3.?
sumirprimus

#2615 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

gora je ova guzva od bilo cega za zarazu :-)
kakavdanakneiskustvu

#2616 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

sumirprimus wrote: 16/03/2020 10:09 gora je ova guzva od bilo cega za zarazu :-)
tacno
Mogy87

#2617 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ovo smo mi. Nema sanse da su ovo sve hitne intervencije. A o organizaciji da ne pricam.
made_in_sarajevo

#2618 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by made_in_sarajevo »

kazu ljudi batalite doktore, nemojte dolaziti na preglede, sve se pomjera, odgadja samo hitni slucajevi molimo vas i bosnjo odgovora na to "svi u bolnicu kome ce oni govoriti da ne dolazimo".

logicno svi cemo se nabiti na kapiju, ko prvi udje dobije 25kg brasna i rolnu toalet papira.
O'zone
Globalni moderator

#2620 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Neodgovorno ponašanje u Prnjavoru: Osam lica u kontaktu sa zaraženima, samo se jedno prijavilo, ostale tražila policija!
Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se od osam lica koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženim licima, samo jedna osoba prijavila nadležnim službama, dok je ostale tražila policija

Prema našim informacijama šestoro Prnjavorčana istim prevozom doputovalo iz Njemačke, sa licem iz Srpca, kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. akođe, za dva lica sa područja opštine Prnjavor utvrđeno je da su bili u kontaktu sa vlasnikom banjalučkog lokala “Jova bar”, kog kojeg je utvrđeno prisustvo virusa korona.

Nezvanično saznajemo, da su Prnjavorčani koji su doputovali sa licem iz Srpca iz inostranstva, ostvarivala brojne socijalne kontakte u ovoj opštini.

Ostala lica su identifikovale nadležne službe, uz asistenciju pripadnika Policijske stanice, saopštio je ovo Tomaš, sinoć nakon održane sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Prnjavor

U BiH, odnosno na teritoriji opštine Prnjavor ova lica borave od petka i utvrđeno je da su ostvarili brojne kontakte.Zahvaljujući ovom neodgovornom ponašanju dogodio se porast broja osoba pod zdravstvenim nadzorom - sa 160 na 360 u ovoj Opštini

U cilju sprečavanja širenje korona virusa, Opštinski štab za vanredne situacije donio je nove restriktivne mjere radi zaštite stanovništa.

Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda:
– ugostiteljskim objektima,

– zanatsko – uslužnim radnjama, osim auto-mehaničarskim radnjama i taksi službama pod uslovom da redovno provode mjere dezinfekcije,

– trgovinama, osim radnji za prodaju prehrambene robe i robe široke potrošnje,

– hoteli, hosteli i moteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata,

– benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da je prodaja ostalih roba, osim goriva, ograničena do 18:00 časova,

– svi subjekti kojima se dozvoljeno da rade dužni su da obezbjede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz mjere pojačane dezinfekcije,

– kontrolnim organima naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i Krivičnim zakonom.

Preporuke za građanstvo:

– poslodavcima preporučujemo da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca, uz mjere pojačane dezinfekcije,

– starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučeno da smanje kretanje i ostanu kod kuće kako se ne bi izlagali opasnosti,

– opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće određeni broj ulaza, a građane pozivamo da ne dolaze u navedene institucije bez velike potrebe.
O'zone
Globalni moderator

#2621 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

farenhajt983 wrote: 16/03/2020 10:14 sad je SO na redu

Image
Jel ovo opet neki "provjereni" FB savjet? :roll:
oldtajmer

#2622 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

mislim da ce ovdje kod nas jedino penzioneri i budzetlije da prezive sve ovo,jer vec znam na nekoliko mjesta krecu otpustanja radnika,bit ce toga sve vise,sta ce ljudi koji zive od prvog do prvog,pod kirijom,kreditima itd jebeno do bola
farenhajt983

#2623 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by farenhajt983 »

O'zone wrote: 16/03/2020 10:17
farenhajt983 wrote: 16/03/2020 10:14 sad je SO na redu

Image
Jel ovo opet neki "provjereni" FB savjet? :roll:
zamisli to, neko je da se shvati ozbiljnije, potpisao UNICEF
denimb

#2624 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Ovo su oni sto ne panice, ili ti oni pozitivni? :? :shock:
farenhajt983

#2625 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by farenhajt983 »

gospoda koja zeli i malo da uvede reda, da se napravi distanca neka, je izgleda jedina svjesna situacije, a komentari iz guzve (cekam 1 sat, ja sam prvi, tko si ti da zavodis red i tome slicno) me ne iznenaduju
Locked