Ommadawn wrote: ↑06/08/2022 15:24
Piaty wrote: ↑06/08/2022 12:27
Pa to je kvaka. Zašto bih razmišljao o zgradi i predsjedniku dok slušam muziku? Na kraju krajeva, niko nije preko Punk-a naštetio nikome. Ako ga je isključivo takva tematika privlačila toj muzici onda je samo izgubio vrijeme dok ovaj što sluša ROF i dalje gOnja zmajOve i lijepo mu je.
Ako je to opet neka divlja energija koju osjeti zbog Punk-a, onda je to meni o.k.
Uglavnom, da dođe opet neka devdesetdruga, ne bi bilo nijednog. Doduše, Satan Panonski je, u tom pogledu druga priča, on je pokazao i u tim najtežim vremenima da je pravi panker.
Spominjala si Oi Punk, ja sam nalijetao na neke bendove iz Švedske i tu su me privukle neke balade i tematika iz mitologije. Grupe Mjolnir, Ultima Thule i slično. Možda si slušala neke od njih? Ali kada počnu o politici sa druge strane političkog spektra u odnosu na ljevičarske pankere, odmah se tu ubrza ritam, riffovi se uproste, vokal se još više zaguli i to prestaje da mi bude ugodno.
Eeej ja, sjetih se...jmao sam prijatelja što je volio one Patarene. Pjesma traje pola minute
Ja najviše volim Offspring
Ultima Thule je iznjedrio ekstemnu desnicu.
Pretvrdi da bi bili punk, preloši kao muzičari da bi ih se shvatalo ozbiljno.
Ali su ih neki shvatili previše ozbiljno. Pomiješaj tu hektolitre pravo lošeg piva i jeftine svinjetine i nova desnica se etablirala.
Ultima Thule su ti nešto kao što je u Hrvatskoj Thompson ili Zečić a u Srbiji Beogradski Sindikat.
@Bloo
Eh opet dođemo do nečega što ja nikako ne shvatam, a to je ovo "preloši kao muzičari".
Obzirom da pričamo o punk-u, ne shvatam kakve visoke standarde treba neko zadovoljiti da bi bio DOBAR punk muzičar jer ako je neko loš punk muzičar onda on faktički svirat ne zna. I sami cijelo vrijeme pričate da je akcenat na nekakvom brljanju koje je lišeno lijepe melodije, zar ne?
Zato se meni sviđaju rock ili pop-rock pjesme od punk muzičara tipa Ultima Thule. Kada čuješ takve pjesme onda vidiš da ni teme nisu one koje su aktuelne zadnjih 70 godina.
Da postoji punk band koji se fura na Crvene brigade ili šta ti ja znam, a koji zna usporiti i odsvirati baladu ili neku sporu rock pjesmu - pa slušao bih i to.
Uglavnom, stvar je da ja ne mogu razlučiti zašto je neko jako ime tipa Exploited bolji od nekog Ultramana (koji je isto tako odličan)?
Mi, koji slušamo Stargazer od Rainbow, Seventh Son... od Maiden-a, One od Metallica, Sentient 6 od Nevermore, High Hopes od Pink F. itd, se ne možemo previše oduševiti Ramonesom ili njima sličnima.
Svjestan sam koliko ne znam o tome, svjestan sam da postoji kriterij ali ga ne kužim zato bih volio čuti još nešto o tome.
Do tada, uživam u Offspringu