Bosanac o kojem pojma nemamo...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
User avatar
DaysleepeR
Posts: 10737
Joined: 29/05/2003 00:00
Location: Rajvosa
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

#1 Bosanac o kojem pojma nemamo...

Post by DaysleepeR » 27/09/2006 20:21

...ali zato komšije imaju.

Sramota za naše medije.

Kako god.

Michelangelo u Waterloou
Image
Ne, nije se slavni Buonarotti našao na mjestu Napoleonovog poraza, nego je u istoimenom gradiću u SAD grafitti-umjetnik porijeklom iz Bosne napravio ni manje ni više nego reprodukciju Sistinske kapele

Sve je počelo 1992. kad je mješoviti bračni par Džeko i Ana Rosić s djecom pobjegao iz Sarajeva zbog izbijanja rata. Prvo su se skrasili u Njemačkoj, gdje je njihov 13-godišnji sin Paco, likovno vrlo talentiran, brzo prigrlio hip-hop uličnu umjetnost i grafiterstvo. Ubrzo je ne samo škrabao po vagonima, nego i po narudžbi slikao murale na zidovima noćnih klubova.

Pet godina kasnije obitelj se preselila u SAD, gdje su u Iowi imali rodbinu, a Paco se nastavio uspješno baviti grafitima (lokalne vlasti su mu plaćale za prekrivanje ružnih zidova) i dizajnom zaštitnih znakova za tvrtke. No, Paco je od malih nogu bio fasciniran Michelangelovim djelom i žarko je želio napraviti reprodukciju slavnog djela na stropu vatikanskih papinskih odaja.

Na kraju su njegovi roditelji uložili svu svoju ušteđevinu i digli hipoteku na kuću, te za 67.000 baksa početkom ove godine kupili u Waterloou u Iowi, gradiću od šezdesetak tisuća stanovnika, dvokatno zdanje od cigle sagrađeno oko 1870., te mu dodali spušteni, ali i zakrivljeni gipsani strop na oko 4 i pol metra iznad poda; time je mladi grafiter dobio 233 kvadratna metra na raspolaganju za svoj jedinstven poduhvat.

Proveo je četiri dana u Rimu gledajući originalnu Sistinsku kapelu, a onda se dao na posao. Nakupovao je toliko Krylon sprejeva u boji da su sve trgovine u okolici morale nekoliko puta ovnavljati zalihe; samo na sprejeve potrošio je desetak tisuća dolara. No, 2000 konzervi spreja kasnije, djelo je pred završetkom. Premda upola manje od originala i znatno uprošćeno, jer je sprej manje precizan od kista, izgleda moćno, što možete vidjeti po snimkama na Pacovoj web stranici.

Obitelj planira u studenom u toj zgradi otvoriti jazz klub, a pod stropom kojeg je Paco s toliko truda i troška oslikao bit će dio s kafićem; naravno, računaju na to da će atraktivnost jedinstvene reprodukcije Michelangela privlačiti posjetitelje i biti najbolja reklama za lokal. Mi u Kliku, evo, obećavamo da ćemo - ako nas put ikad nanese u blizinu - skrenuti ako treba i par stotina kilometara, samo da bismo tamo popili piće, i kažemo: "Paco, majstore, svaka ti čast!"

M.F. 26.09.2006.

http://www.klik.hr/naslovnica/hotcool/2 ... 02010.html

http://www.pacorosic.com/


Post Reply