Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
User avatar
ronnie
Posts: 3097
Joined: 22/10/2013 19:28

#7351 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ronnie » 12/04/2020 03:28

"Želio sam da pokažem kako u vrlo različitim epohama postoji nepokretna konstanta. Sveprisutnost ljubavi i smrti."

Danilo Kiš


User avatar
medvjed23
Posts: 21267
Joined: 16/07/2010 13:49
Location: paketici-i-sve-2020-t158457.html

#7352 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by medvjed23 » 22/04/2020 17:06

Jedan vrlo uman čovek rekao je, između ostaloga, da ništa nije teže nego odgovoriti na pitanje: „Zašto je neophodno potrebno biti plemenit?“ Vidite, ima tri vrste podlaca na svetu: prvo, naivni podlaci, to jest, oni koji su uvereni da je njihova podlost najveća plemenitost; zatim, podlaci koji se stide svoje sopstvene podlosti, ali ipak je ne napuštaju; i najzad, prosto podlaci, čistokrvni podlaci. Dopustite: imao sam jednog školskog druga, po imenu Lambert, koji mi je govorio još kad mu je bilo šesnaest godina, da će mu, kad se bude obogatio, najveće uživanje biti da hrani pse hlebom i mesom, dok deca siromaha budu umirala od gladi; a kad ne budu imali čime da se ogreju, on će kupiti puno dvorište drva, drva će složiti u polju i zapaliti, a siromasima neće dati ni ivera! Recite, šta da odgovorim ovom čistokrvnom podlacu na pitanje: „zašto neophodno treba da bude plemenit?“


Kraft se ubio iz revolvera (onoga istoga) sinoć, u pun sumrak, što se vidi iz njegovoga dnevnika. Poslednja zabeleška u dnevniku bila je pred samo samoubistvo, i on primećuje u njoj da piše već u mraku, jedva razaznajući slova; sveću nije hteo da pali, bojeći se da posle sebe ne ostavi požar. „A da je zapalim, pa da je pre samoubistva opet gasim, kao i svoj život, to neću“, — čudnovato je dodao gotovo u poslednjem redu. Ovaj predsmrtni dnevnik svoj otpočeo je pre tri dana, čim se vratio u Petrograd, još pre svoje posete kod Dergačeva. Pošto sam ja od njega izišao, upisivao je na hartiju svaki četvrt sata; poslednje tri četiri beleške zapisivao je svakih pet minuta. Čudio sam se što ga Vasin, kad je imao taj dnevnik toliko vremena u rukama (dali su mu da ga pročita), nije prepisao, utoliko pre što nije bilo više od jednog lista, a beleške su bile sve kratke, — „da ste prepisali bar poslednju stranu!“ Vasin mi je s osmehom odgovorio da je on i ovako sve zapamtio, uz to: beleške su bez ikakvoga sistema, o svačemu što padne na um. Već sam hteo da ga uveravam da baš to u danom slučaju i jeste dragoceno, ali odustadoh od toga, nego ga uzmem ispitivati šta je zapamtio, i on se seti nekoliko redaka, naprimer onih na jedan sat pre izvršenja samoubistva, o tome „da ga hvata jeza“, „da je, da bi se ugrejao, mislio da popije čašicu ruma, ali misao da bi od toga moglo nastati jače krvoliptenje — odvratila ga je“. I sve otprilike tako, — završio je Vasin.
— I to vi nazivate „glupostima“? — uzviknuh ja.
— Kad sam ja to nazvao tako? Ja samo nisam ništa prepisao. Ali sve i da nisu gluposti, ovaj dnevnik je, odista, dosta običan ili, bolje, prirodan, to jest baš onakav kakav i treba da bude u takvom slučaju...
— Ali to su poslednje misli, poslednje misli!
— Poslednje misli često su vrlo ništavne. Jedan samoubica se žali, u istom takvom dnevniku, što mu u tako važnom času baš nijedna „viša misao“ ne nailazi, nego, naprotiv, sve neke sitne i prazne.


Kad bih imao čitaoca koji je pročitao sve ovo što sam do sada napisao o svojim doživljajima, bez sumnje ne bih morao da mu objašnjavam da nimalo nisam bio stvoren ni za kakvo društvo. Uopšte, nimalo ne umem da se ponašam u društvu. Kad uđem negde gde ima mnogo sveta, sve mi se čini da me svi gledaju. Prosto se povijam pod tim pogledima, povijam fizički, čak i na takvim mestima kao što je pozorište, a da i ne govorim o privatnim kućama. U ovim kockarnicama i skupovima nisam umeo da steknem držanje: čas sedim i prebacujem sebi zbog izlišne mekoće i ljubaznosti, čas najedanput ustanem i načinim kakvu nepristojnost. A međutim obični nitkovi u poređenju sa mnom, umeli su onde da se drže odlično — i to me je ljutilo više nego ma šta, tako da sam sve više i više gubio hladnokrvnost. Reći ću otvoreno: ne samo sad, nego i tada još sve to društvo, pa i sama kocka, ako hoću da budem iskren, postalo mi je, na kraju krajeva, odvratno i mučno. Nesumnjivo mučno. Istina, osećao sam i veliku nasladu, ali do te naslade dolazio sam kroz mučenje: sve to, to jest svi ti ljudi, kocka i ja sam s njima zajedno, učinilo mi se strašno prljavo. „Čim budem dobio, pljunuću na sve!“ govorio sam sebi svaki put izjutra pre nego što bih zaspao u svom stanu posle noćne kocke.


Ne možete zamisliti koliko je Andrejev nesrećan čovek. Potrošio je i propio miraz svoje sestre, a potrošio je i propio i sve drugo što su imali one godine kad je služio kao oficir; i vidim da se sad muči. A što se ne pere i ne umiva, to je iz očajanja. On ima užasno čudne misli: kaže, na primer, da su nevaljalac i pošten čovek jedno isto, i da među njima nema nikakve razlike; zato nije potrebno ništa raditi, ni dobro ni rđavo, ili je svejedno — a radio čovek dobro, a radio rđavo, i da je najbolje da čovek samo leži, da se ne presvlači po mesec dana, da pije, jede, spava — i ništa drugo... Ali, verujte — to je rekao tek tako... Znate, on često, noću, ili kad dugo sedi sâm, počne da plače, i, znate, kad plače, plače nekako naročito kako niko ne plače; urliče, užasno urliče, pa je čoveku još više žao... Tako visok i jak čovek, pa najedanput: urliče! Je l’ te da je bednik? Hteo bih da ga spasem; a i sam sam pokvaren, propao mladić, toliko da ne biste verovali!


— Zapamti — reče on — fotografski snimci vrlo retko kad ispadnu slični, i to je pojmljivo: ni sam original, to jest svi mi, vrlo smo retko kad slični sebi. Samo u retkim trenucima ljudsko lice izražava svoje glavne crte, svoju karakterističnu misao. Umetnik proučava lice i pogodi tu glavnu misao lica čak ako u trenutku dok slika, nje i nema na licu. A fotograf snimi čoveka onako kakav je, i sasvim je moguće da Napoleon u jednom trenutku ispadne glup, a Bizmark nežan.


Dostojevski, Momče

User avatar
medvjed23
Posts: 21267
Joined: 16/07/2010 13:49
Location: paketici-i-sve-2020-t158457.html

#7353 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by medvjed23 » 23/04/2020 14:01

John Barth wrote: As for that,’ the Captain put in, ‘what matter if a man lives seven years or seventy? His years are not an eyeblink to eternity, and de’il the way he spends ‘em--whether steering ships or scribbling verse, or building towns or burning ‘em--he dies like a May fly when his day is done, and the stars go round their courses just the same. Where’s the profit and loss o’ his labors? He’s as well have stayed abed, or sat his bum on a bench.

User avatar
hadzinicasa
Posts: 9522
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#7354 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa » 24/04/2020 19:23

Image

User avatar
Miss Moonlight
Posts: 10347
Joined: 15/11/2018 23:40
Location: Samo drsko na fin način!

#7355 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Miss Moonlight » 25/04/2020 00:34

Bolje da budemo prijatelji
Lakše ćemo da istrpimo jedno drugo
Nećeš patiti ako ti se par dana ne javim
Nećeš gledati koga gledam
Znaćeš da sam tu, i kada nisam
I ja isto tako...

Bolje da budemo prijatelji, drugovi na putu života
Nego da upadamo u emotivne vrtloge
I da radimo jedno drugom što inače ne bi...
Da se potežemo, natežemo
Divan je naš odnos i ovako, zašto bi ga kvarili
Čemu to
U prijateljstvu se najduže traje

Bolje da budemo prijatelji
Nego da tražimo jedno od drugog sve ono što nemamo
Što nam fali, a uvek nešto fali
Pa da izgubimo i ono što smo stvorili

Lepo nam je i ovako
Ti čuvaš svoje, ja svoje male tajne
Možemo o svemu, uvek
Možemo svuda, kad god
Bez da mučimo jedno drugo svim onim pričama
Bez ljubomornih scena, suvišnih pitanja, izneverenih očekivanja
Da sam te izneverio kao muškarac, na primer
Ili ti mene kao žena

Najviše se dobija, kada se najmanje traži…

Bolje da budemo prijatelji
Nego da lažemo sebe da je među nama velika strast, varnice
Ako nisu

Šta će nam to kada može i ovako
Lepo, mirno, iskreno, čisto

Kada se nađu dve duše
Neopterećene
Slobodne
Svoje

A ako bude nešto, biće
A i ako ne bude

Sreli smo se

Zar to nije dovoljno
Što si tu
Što sam tu

Bolje da budemo prijatelji
Da ne upropastimo kao neke predhodne ljubavi
A znaš da nam to ide od ruke

Nakon prijateljstva uvek ostane nešto, i traje

Dok nakon ljubavi često ne ostaje ništa
I završava se

Zar nisam u pravu?
Stefan Simić

User avatar
Jara
Posts: 30990
Joined: 27/03/2006 00:36

#7356 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Jara » 26/04/2020 00:16

"Dobro vaspitanje nije u tome da ti ne proliješ sos na stolnjak, nego u tome da ti ne primijetiš ako to uradi neko drugi."

Anton Pavlovič Čehov

User avatar
lmo
Posts: 7785
Joined: 28/06/2012 17:53
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#7357 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lmo » 28/04/2020 17:03

.....Opasno je kao munja, opasno je kao metak

da u tebi večno kunja i muči se tvoj početak.

Ti si uvek krilat bio, samo si zaboravio.

Zato leti. Sanjaj. Trči.

Stvaraj zoru kad je veče.

Nek' od tebe život uči da se peni i da teče.

Budi takvo neko čudo što ne ume ništa malo, pa kad kreneš - kreni ludo, ustreptalo, radoznalo.

Ko zna šta te tamo čeka, u maglama iz daleka.

Al' ako se i pozlatiš, il' sve teško, gorko platiš, uvek idi samo napred.

User avatar
lmo
Posts: 7785
Joined: 28/06/2012 17:53
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#7358 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by lmo » 29/04/2020 06:08

Mali

...
Počinje kraj, Mali.
Šta god da počne nakon kraja
za mene će to biti
tek pokušaj življenja
nakon života
koji smo jedno drugom poklonili.
...
najradije bih da je kraj samo moj.
Moj kraj.
Kraj mene.
...
Biće bolje, Mali,
ne znam kako, ali mora biti.
Život će ti objasniti
ono što ljubav i ja nismo.
...
Faliće mi život,
al’ teši me to što će ga za tebe biti.
Falićeš mi, Mali,
a ne znam šta će me utešiti.
....
Jebiga, Mali, ...

User avatar
GOT
Posts: 3344
Joined: 30/04/2016 12:10

#7359 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by GOT » 09/05/2020 12:59

"A ja, ja sam sve ono sto nikad ne biste ni predpostavili.
I nisam, ama bas nista od onog sto bi se moglo reci o meni na prvi pogled"

User avatar
asurbanipal
Posts: 6117
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

#7360 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by asurbanipal » 13/05/2020 16:20

Image

User avatar
GOT
Posts: 3344
Joined: 30/04/2016 12:10

#7361 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by GOT » 17/05/2020 07:45

ImageImage

User avatar
GOT
Posts: 3344
Joined: 30/04/2016 12:10

#7362 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by GOT » 19/05/2020 10:31

Sve što radimo ili činimo, radimo sebi.. i dobro i zlo. :novine:

zijancer
Posts: 3606
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#7363 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer » 19/05/2020 11:29

I want to ask you, all Mongols fear the thunder, but not you?
Temudjin: I had no place to hide from the thunder.. so I wasn't afraid anymore.

User avatar
LaLuna
Posts: 2173
Joined: 20/11/2013 14:20

#7364 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by LaLuna » 27/05/2020 16:35

Cijeli život nosim teret svoga imena bez značenja. Ali sam se rano pomirio s njim, uvjeren da je to ipak samo ime, da nije važno kako se brod zove, već je važno kako plovi, i da mi sjajem svog bića ispunjavamo biće svoga imena. Bila je to utješna misao. Tek danas, u 56 godini, potpuno sam se izmirio i poistovjetio s imenom. Evo zašto. Ljekar je pita:
Koja je ovo godina? Koji je mjesec, dan? Gdje smo mi sada?
Ona ga gleda i nema odgovora, ona je zaboravila godinu i mjesec i mjesto. A onda ljekar rukom pokaže na mene koji sjedim do njenog kreveta – "A ko je ovaj čovjek?" Jedan trenutak je umirivala pogled, činilo mi se da gleda kroz mene, i lijepo sam osjetio studen što kroz moje tijelo prolazi. I mislio sam, ona me je zaboravila. Ali onda je njeno lice u trenutku doživjelo transformaciju, gledala je u mene kao da me je spasila iz nepostojanja, ili kao da me upravo rodila, i s izrazom najčistije ljubavi rekla – "Semezdin, moj." I to je bio tren u kojem se moje ime ispunilo značenjem. Ja sam Semezdin, njen. To je moja ljubavna priča, i sav moj život.
"Me'med, crvena bandana i pahuljica"

User avatar
GOT
Posts: 3344
Joined: 30/04/2016 12:10

#7365 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by GOT » 04/06/2020 22:28

“Čak i kule na nebu potrebno je povremeno osvježiti.“ – “Južno od granice, zapadno od sunca”

H. M.

User avatar
ExNihilo
Nindža revizor
Posts: 13849
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#7366 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ExNihilo » 06/06/2020 22:46

Image

User avatar
DEMONIKA
Posts: 2506
Joined: 06/03/2016 02:35

#7367 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by DEMONIKA » 06/06/2020 23:34

poslije ničea
ja ću samo reći

ko drugome jamu kopa sam u nju pada :mrgreen: :lol:

User avatar
GOT
Posts: 3344
Joined: 30/04/2016 12:10

#7368 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by GOT » 08/06/2020 21:55

Image

riverflow
Posts: 645
Joined: 05/12/2012 20:17

#7369 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by riverflow » 12/09/2020 22:51

It's a little embarrassing that after 45 years of research & study, the best advice I can give people is to be a little kinder to each other.
Aldous Huxley

User avatar
hadzinicasa
Posts: 9522
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#7370 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa » 16/09/2020 10:58

“The whole horror of the situation is that he now has a human heart, not a dog's heart. And about the rottenest heart in all creation!”
Mikhail Bulgakov, Heart of a Dog

User avatar
hadzinicasa
Posts: 9522
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#7371 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa » 16/09/2020 11:14

“This twenty-year-old boy was distinguished from childhood by strange qualities, a dreamer and an eccentric. A girl fell in love with him, and he went and sold her to a brothel...”
Mikhail Bulgakov, The Master and Margarita

L u c i f e r
Posts: 11306
Joined: 30/11/2013 14:50

#7372 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by L u c i f e r » 16/09/2020 21:46

Savjeti Warrena Buffetta za istinsku sreću:
"Radite što volite i s ljudima koji vam se sviđaju"

Dodao bih:
"I guzite iskljucivo golemim kurcem."

riverflow
Posts: 645
Joined: 05/12/2012 20:17

#7373 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by riverflow » 16/09/2020 23:21

"And silence, like darkness, can be kind; it, too, is a language." Hanif Kureishi

User avatar
LaLuna
Posts: 2173
Joined: 20/11/2013 14:20

#7374 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by LaLuna » 28/09/2020 23:02

Neću ništa da znam, neću da me boli. Želim da me zvižduk vjetra zagluši, da zasvira kroz mene kao kroz trsku, mislim, kako bi bilo lijepo ne misliti, mislim: kako bi lijepo bilo naći se sad na rijeci, šiban olujom, u ribarskoj barci ili u štrkljastoj drvenoj kućici na obali rijeke, okružen divljom stihijom, sam s njom, bez tuge u sebi i oko sebe. Ali to je samo trenutna želja, davnašnja potreba za bijegom i za odvajanjem od tereta u sebi, neostvariva čežnja za tišinama.

User avatar
hadzinicasa
Posts: 9522
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#7375 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa » 03/10/2020 22:46

Image

Post Reply