Drugi korpus Armije BiH

User avatar
MikroBelaj
Posts: 898
Joined: 13/07/2016 15:45
Location: Jasminova Tuzla :)

#1751 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by MikroBelaj »

Maraschino wrote:
asker wrote: Lazete obojica, hebiga. Cuj 12 Maja aerodrom se predaje TO-u, a evo dole snimak Pracera od 13 Maja ne mrda s Dubrava :lol:
Znas kako je ta predaja TO-u izgledala kad se konacno desila? Sve znas, hajde izrovi i to. Svi staklari Zivinica i okoline su imali pune ruke posla dugo vremena.

Pracer mirotvorac i ljudina, onako Gandijevski govori Beslagicu da "te opstine proglase autonomiju i ostanu u Jugoslaviji, ako nece onda je rat". A pilot, major/pukovnik/kurac palac. Nije njegovo da se mijesa, jadnik. Samo je zelio mir i da navija za Zvezdu.
Al' Beslagic nije Fikret Abdic, i narod ovdje ne jebe nikakve "babe" ni za suhu sljivu!Sve oko JNA tih dana/mjeseci je potpuno izlazilo iz okvira kakvog je se sjecamo i kako neki zamisljaju. Pojacane patrole, povecan broj letova visestruko (pa hebem li ga zar nisu izmedju ostalog i Vukovar derali odatle ti mirotvorci sto navijaju za Zvezdu? :-) ). Kao sto sam govorio da smo MiGove vidjali svaki dan, isto tako tvrdim da nikad ranije nisam vidio transportni avion kako slijece na Dubrave. Tih mjeseci kao na traci, svaki dan transportni avioni. Znate kako to izgleda naspram MiGova? Kao usporen snimak, ko cepelin, nemozes ga profulat.
Sam Pracer govori o tenkovskim/oklopnim jedinicama koje su stigle na Dubrave iz Krajine. Mi Zivinicani to znamo, al ne vjerujte nama, slusajte mirotvorca.
Pruga Tuzla - Zvornik koja prolazi kroz cijele Zivinice, dakle zadnja/najnovija napravljena u bivsoj drzavi, odjednom na svakih par stotina metara do zuba naoruzan JNA vojnik. Reci cete razumljivo, osiguravali siguran transport u predvecerje rata, ok, ali se onda zapitajte na cijoj ste strani ove price :-? Naravno da su pokretaci otpora muljali, rovarili, tajno sastancili, organizovali, spremali diverzije, spijunirali, dezertirali itd. Nije li ovo za slavu i ponos majku mu??? Da je toga vise bilo mozda nebi prosli onako ko bosi po trnju?

Eno nije snimano MiGom vec Gazelom, nije govno vec se neko posro. A upravo na forumu Zeljava (odakle su "navijaci Zvezde" dosli na Dubrave), jos prije 10ak godina sam prvi puta vidio te kamere koje se montiraju na MiG, te opisivanje sta su radili i kako to sve funkcionise. Tamo su pisali uglavnom piloti JNA, da ne bude zabune.

Sve u svemu ustat pa pomenut narod ovog kraja, mislim na cijeli TK, a u skladu s temom i II Korpus.
Sta kaze Woody, drug mu sadio ruze po aerodromu a Dubravci k'o pizde ni pljosku vode da im da. :-)

Drug mu je dobro prosao jer je vec tog vremena ta formacija bila neprijateljska i legitiman cilj. U to vrijeme je Podrinje uveliko cisceno od nesrpskog stanovnistva, hiljade ljudi je ubijeno a na stotine hiljada vec natjerano u bijeg.
U to vrijeme su vodjene borbe na Bijeljevcu jer su cetnici vec prosli Kalesiju u nastojanju da se povezu sa aerodromom Dubrave.
U to vrijeme su u J.Lugu bili stacionirani 6-7 tekova koji su dislocirani iz kasarne Jastrebarsko a koji su trebali da budu podrska jedinicama koje se nastoje spojiti sa aerodromom.

Zasto taj fini oficir Pracer i Dubajic ne dade koji kamion pusaka i nesrbima da se makar fer brane od djikana.

Da je do kadije kao od kadije, tu je kasarnu trebalo blokirati po svaku cijenu a uz pomoc diverzanata, minirati sto se minirati moglo. Posto to mi nismo uspjeli, uspjela je ta ''JNA'' i ostavila pustos iza sebe.

Aerodrom je iseljen 18.maja(ako se dobro sjecam) i to preko Tuzle(uz dogovor) i uz nadlijetanje aviona.

Tada niko nije shvatao situaciju niti mogao pretpostaviti da ce nam to biti ljuti neprijatelji.

Grijesis,mnogi od nas su shvatali i vrlo dobro znali ,samo nismo zelili zarad jos jedne kolone od par stotina cetnika rizikovati direktan vazdusni napad na samu gradsku jezgru Tuzle,jer bi se ista 100% dogodila da plavce nismo propustili...isti su mogli fasovat puno gore neko ovi sto su dan prije...ko je zivio u Tuzli te 1992 :marta,aprila i maja se vrlo dobro sjeca probijanja zvucnih zidova iznad samog grada,,,,pustili smo ih da prodju kroz grad a zedni smo ih bili,bar ja ..drzao sam polozaj kod elektrodistribucije i molio boga da ko zapuca (sa svojih nepunih 19 godina) da se osvetim za nase stradale od dan prije..gledam ih kako prolaze sve sa rastavljenim migovima na sleperima i cekam komandu pucaj ,al se ista ne desi..i neka nije sa ove sadasnje tacke gledista jer bi opet zbog mrtvih cetnika stradala Tuzlanska djeca,neka ih,neka su otisli zdravi i zivi,..pametna odluka tadasnjeg ratnog vodjstva Tuzle...a kad su se prosli tj izvukli se isto vecer su pocele padati prve granate po Tuzli i tako sljedece 3 i po godine...
User avatar
Maraschino
Posts: 19001
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#1752 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Maraschino »

Da se ne prepiremo oko toga jer svako ima pravo na svoje misljenje.

Mala ispravka, prve granate pocele su padati 16.maja 1992.god. oko 2 sata iza ponoci. Jedna od prvih granata pala je preko puta Vranice u Skojevskoj.
Prilikom odlaska kolne sa aerodroma kroz Tuzlu bilo je primirje sve dok kolona nije izasla a onda...
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1753 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Ponovo sam "uploadovao" slike jer su prethodni linkovi ubrzo crkli. Sad za sad TinyPic je najpouzdanija stranica te svrhe.
Us and them wrote:Crni Vukovi

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Dok je jezgro jedinice bilo iz naselja Donje Vukovije da bi se kasnije omasovljenjem popunjavala sa područja cijele općine pa je tako 86% svih vojnika koji su prošli kroz jedinicu bilo sa prostora Kalesije, 14% vojnika bilo je iz ostalih općina od kojih su poseban trag ostavili borci iz zvorničkog, kameničkog kraja

Image

Image
Us and them wrote:241. SML brigada "Gazije" Kalesija

1.
Image

Pripadnici IDV – a 241. SML brigade na oslobođenom objektu Lisača(Majevica), novembar 1994. godine.

Dolje lijevo: Elvir Kopić, 1971. godište, komandir IDV - a sve do marta 1995. i teškog ranjavanja(100% RVI) u rejonu Teočak - Savići. Odlikovan Zlatnim ljiljanom.

Gore desno: Rahmetli Senad Mušanović "Kero"

Image

Još dvije fotografije diverzanta Senada koji položi svoj mladi život za opstanak Bosne i Hercegovine

Image

Image

2.
Image

Desno: Rahmetli Mirzet Humić

Image

3.
Image

Borac 241. SML brigade u rejonu objekta Visoka Glavica, zvorničko – teočansko ratište, maj 1995. godine. U slamanju neprijateljske operacije „Spreča 95“ brigada je skoro neprekidno od kraja marta do polovice maja 1995. godine angažovana u Teočaku i na slobodnim zvorničkim teritorijama Sapne, i u odbrambenim i u ofanzivnim aktivnostima. Imala je 13 poginulih boraca, Kalesijaca je u slamanju ove nep. ofanzive uz Zvorničane poginulo najviše.

4.
Image

Zimsko izdanje.
Us and them wrote:
Image

Image

Image

Image
Last edited by Vega_Brothers on 04/07/2017 00:31, edited 2 times in total.
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1754 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

O "tajnim" noćnim letovima kojima je dopremano naoružanje i oprema
OBAVEZUJUĆI NALOG ZAPOVJEDNICIMA ARMIJE BIH

Pretresno vijeće koje sudi Radovanu Karadžiću izdalo obavezujući nalog bivšim zapovjednicima Armije BiH Seadu Deliću i Refiku Brđanoviću da se sastanu sa pravnim savjetnicima optuženog najkasnije do 31. avgusta ove godinePretresno vijeće izdalo je nalog pod prijetnjom kazne bivšem zapovjedniku Drugog korpusa Armije BiH Seadu Deliću i komandantu specijalnog odreda "Crni vukovi" Refiku Brđanoviću da obave razgovor sa članovima tima odbrane Radovana Karadžića.

Bivši zapovjednici Armije BiH bi trebalo da se sastanu sa pravnim savjetnicima optuženog najkasnije do 31. avgusta ove godine. U suprotnom prijeti im optužba za nepoštovanje suda, za koje se može izreći zatvorska kazna u trajanju do sedam godina i novčana kazna u iznosu do 100.000 eura.

Pretresno vijeće je taj obavezujući nalog izdalo po osnovu Karadžićevog zahtjeva iz januara 2011. godine da intervjuiše dvojicu bivših zapovjednika Armije BiH o navodnom krijumčarenju oružja u Tuzlu u februaru 1995. godine. Karadžić, naime, smatra da Delić i Brđanović imaju saznanja o dopremanju i distribuciji naoružanja preko tuzlanskog aerodroma koje je potom, tvrdi optužni, "našlo put do Srebrenice".

Karadžić je prethodno, u avgustu 2009. godine, tražio od Bosne i Hercegovine da mu dostavi "sve izvještaje ili bilješke o distribuciji oružja i municije iz Tuzle u Srebrenicu i Žepu u februaru i martu 1995. godine". BiH je, postupajući po obavezujućem nalogu vijeća, dostavila odbrani nekoliko dokumenata, ali većinu, kako je obrazloženo, nije uspjela pronaći. Karadžić je potom zatražio da intervjuiše bivše zapovjednike Armije BiH. General Delić je, međutim, odbio da ga intervjuiše Karadžićev pravni savjetnik, dok brigadira Brđanovića odbrana nije uspjela ni kontaktirati.

http://www.sense-agency.com/tribunal_(m ... s_id=12961

"Pri povratku u zračnu bazu, na oklopnu patrolu je zapucano od strane vojnika BiH.

Pitali smo u Tuzli koja jedinica Armije BiH je napala patrolu.

Rekli su nam da potražimo čovjeka desno na ovim fotografijama.

Brigadir Refik Brđanović, bivši komadant specijalne jedinice "Crni Vukovi" bio je zadužen za osiguravanje zračne isporuke. To su bili njegovi vojnici koji su otvorili vatru na patrolu UN - a."
ESTABLISHING BRDJANOVIC

INTERVIEW WITH REFIK BRDJANOVIC
In spite of the evidence, America denied re-supplying the BiH Army in breach of
the UN arms embargo.

Correspondent decided to approach senior Muslim officers and ask them about the
drops.

General Hasan Sadic was commander of 2nd Corps in the Tuzla region until late in
1994. He admitted he had planned the drop zone.

SHEENA: "So were the logistics men based right around the perimeter, or were
they based in different parts?"

SADIC: "We had the task of preventing civilians from coming to this location in
order to protect them from injury. Secondly, we had to attend these drops
regularly at certain locations... and after collecting the cargo, take it to the
warehouse."

Sadic could tell us no more about the drops. He was sent to Turkey as Military
Attaché.

The UN Sector North-East Report written by Lt Col Le Hardy contained another
intriguing piece of information.

ASTON: "At 2025 Alpha an armoured patrol reached the Tuzla Highway Strip..."

ASTON: "Cargo-handling activity was observed..."

ASTON: "Five heavy trucks, BiH personnel and some cargo on the ground was
identified by the use of night vision goggles..."

ASTON: "On their way back to the air base, the armoured patrol was fired on by
BiH soldiers."

We asked contacts in Tuzla which unit of the BiH Army had attacked the patrol.

They told us to look for the man on the right in these photographs.

Brigadier Refik Brdjanovic, former commander of the Black Wolves Special Forces
Unit, was in charge if security for the air drops. It was his soldiers who had
shot at the UN patrol.

Concerned about his personal security, Brdjanovic proved difficult to track
down.

We finally caught up with him in Switzerland. Brdjanovic confirmed that the
Americans organised the covert operation.

BRDJANOVIC: ""I understood that Americans are leading these operations because
before any air drops took place there were American planes flying over the
region."

Help was at hand on the ground, too.

BRDJANOVIC: "When we were off-loading these aircraft there were civilians who
were talking English. I do not know if they were Americans but they were
speaking English."

CARGO EYE-WITNESS

BACK OF HEAD INTERVIEW WITH PER KJELL

GREEN-BOX RECONSTRUCTION
Some days after the drops, an aid worker was driving along a road close by Tuzla
airstrip. He was taken by a call of nature.

PER KJELL: "I found a nice place to stop in front of... I would say it was a big
garage with two... or maybe it was three doors at the front, and there was a
good place to park outside.

"So I stopped the car there and got out and... around the corner to 'do my
thing'. There was a small door and the door opened. Inside there I saw three
guys sitting, and I knew them - I'd talked to them and I'd seen them and I knew
they were American.

"They were looking into two boxes that were a little bit short of two metres...
and since they were sitting on it, it was approximately the height of a chair -
40, 50, maybe 60 centimetres high, and maybe the same width of it. It was
green, so it was not an ordinary box, it was some special kind of box.

"And one of them that was nearest me, jumped up and smashed the door in and
locked it!"

[TRIM] "[...] I knew these guys. [...] I was very confused about why they did
that to me." [TRIM]

Six years after the incident, this man still fears for his safety.

http://news.bbc.co.uk/hi/english/static ... 402591.txt
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1755 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Šestorica pripadnika bijeljinskih "Pantera" koji su poginuli na dan 24. jula 1993. godine u borbama oko Brčkog tokom operacije VRS "Sadejstvo 93", borbama vođenih između pripadnika 1. Krajiškog i IBK korpusa VRS sa jedne i 2. Korpusa Armije RBiH sa druge strane

Image


Srpski snimak vezan za ovu operaciju

Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1756 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Još neki od poginulih boraca - Lukavac.

Image

"Dobašnica" je zapravo Dobošnica, zar ne?

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1757 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

U Pogaru prilikom prebacivanja jedinice preko čistog brisanog prostora HVO snajperista je sa jedne kapelice ubio tri pripadnika "Akrepa" među kojima je bio i Elvis

Rasim D. u jednoj od svojih knjiga konstatuje da je oslobađanje Vareša bila prva prava operacija koju je Armija RBiH uopće izvela! Ističe da je uz male žrtve oslobođen veliki i bitan prostor i da je taj uspjeh zaslužio da se o njemu više govori.

Pojedinci baš zbog toga što nije bilo previše žrtava omaložavaju ovaj uspjeh, naravno da Vareš baš i nije bio "Vozuća" ali ako su nekom potrebni poginuli da bi uopće ozbiljno shvatili b/d nažalost ipak ih je bilo, što se tiče konkretno 2. korpusa osim poginulih pripadnika "Akrepa" poginuo je najmanje jedan pripadnik korpusnog IDČ "Lavovi", zatim nekoliko boraca iz Živinica među kojima i Zlatni ljiljan Said Mulavdić koji je bio komandir jedne od četa 210. brigade(a koja je od četničke granate ostala bez značajnog dijela komandnog kadra na putu za Vareš)...

Image

Image

Image

Image

Image

Image
User avatar
Gojeni H
Posts: 10207
Joined: 28/04/2012 09:54

#1759 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Gojeni H »

Vega_Brothers wrote: Image
Veliki borac i covjek. Neka mu je vjecni rahmet.
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1760 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Image

Dado Alić bio je iz naselja Miričina, općina Gračanica a rođen u Gradačcu 24. 07. 1972. godine. Studirao je elektrotehniku na fakultetu u Tuzli. Kao pripadnik korpusne IDČ "Lavovi" poginuo 02. 11. 1993. godine tokom oslobađanja Vareša na brdu Dragulj, prijevoj Gradina u sukobu sa formacijama HVO - a.
Negdje sam pročitao da je i on pogođen iz snajpera. Najveći broj pripadnika 2. korpusa koji su poginuli tokom oslobađanja Vareša su stradali od snajperista.
Last edited by Vega_Brothers on 23/06/2017 10:37, edited 1 time in total.
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1761 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Čitam malo knjige "U njedrima Udrča" i "Nikad ne zaboravi Cersku" i u jednoj i drugoj knjizi se provlači popularna teza kako je "2. korpus zanemarivao Podrinje", prije svega misli se na to što nije pokrenuta neka velika operacija spajanja sa snagama u Podrinju dok je to još uvijek bilo moguće, odnosno prije pada svih tih teritorija u prvoj polovici 1993. godine.

Tako se u "Nikad ne zaboravi Cersku" navodi:
Žalosno je što drugi korpus Armije BH ništa ne poduzima kako bi pomogao tom narodu u okruženju, a to je samo dvadesetak kilometara od slobodne teritorije pod kontrolom pomenutog korpusa.
Svakome je jasno da korpus može napravit ofanzivu sa dvadeset hiljada vojnika prema Cerskoj i Drini.
Ja uopće neću ulaziti u polemiku da li se trebala i mogla pokrenuti jedna takva "operacija" niti se baviti analizom da li se moglo spojiti i dugoročno održati, međutim meni tu opada u oči jedna druga stvar: Ovakvi autori, svjesno ili nesvjesno zanemaruju opće prilike na ratištu i ne gledaju širu sliku. Ako bi čovjek crpio znanje o 2. korpusu samo iz njihovog ugla odnosno pisanja, stekao bi utisak da je to 50 000 vojnika koji sjede po kafićima u Tuzli. Oni uvijek izostave spomenuti gdje su te snage angažovane, samo istaknu kako nema ofanzive prema Drini i to je to.

A šta je šira slika: U toj prvoj godini rata najžešće borbe pa vjerovatno i u cijeloj BiH se vode oko Gradačca i Brčkog i 2. korpus je sve snage bacio na taj sjeverni front, a ne na istočni i ofanzive na Drini.

Nemoguće je glavninu snaga bazirati na dvije jednu od druge udaljene strane, mora se odlučiti za jednu, između sjevera i istoka izabran je sjever. Da li je to bila ispravna odluka, neka prosude kompetentniji. Da se recimo radilo drugačije, da se glavnina snaga bazirala prema istoku a ne sjeveru, da li bi onda pao Gradačac koji je i ovako proživljavao teške dane a u odbranu je korpus slao sve najbolje što je imao na raspolaganju?

Uostalom, i sam Naser je više tamo gurao prema Srbiji nego prema ostaloj slobodnoj teritoriji.
Last edited by Vega_Brothers on 22/07/2017 02:13, edited 1 time in total.
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1762 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Monografija "Gradačački šehidi i poginuli borci 1992 - 1996" davno je izašla. Nedavno je izašla i monografija "ZA VJEČNO SJEĆANJE – šehidi poginuli borci i civilne žrtve rata 1992-1995 na području općine Gradačac" uz jednu bitnu razliku: U njoj se osim podataka o borcima jedinica iz Gradačca koji su poginuli na matičnom i na drugim ratištima nalaze i podaci i o poginulim borcima iz drugih jedinica koji su poginuli na gradačačkom ratištu.

Izdavač je Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Gradačac, nastanak monografije finansirala je općina Gradačac i primjerci monografije se uglavnom besplatno dijele porodicama onih o kojima monografija i govori.

Osim naravno samih boraca iz Gradačca najviše poginulih boraca na gradačačkom ratištu je iz 21.brigade Srebrenik, koja je tu imala praktično stalnu zonu odgovornosti.

Par stranica:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Vega_Brothers on 23/06/2017 18:07, edited 1 time in total.
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1764 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Doboj - Istok

Image

Image

Image

Image

Image

Image
User avatar
argyle
Posts: 1709
Joined: 17/10/2010 09:56
Location: Džamahirija Bosna

#1766 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by argyle »User avatar
Woody
Posts: 1657
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1767 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Woody »

Gradačac 1992:

Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1768 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Da li mi neko može objasniti ovo:

U kakvoj su korelaciji oslobađanje Vareša od strane Armije RBiH i pokretanje ofanzive na Olovo od strane VRS("Drina 93")?

Baš nekako u vrijeme oslobađanja Vareša, VRS i pokreće tu ofanzivu na Olovo, u stvari nije njima bio bitan taj grad sam po sebi, već su htjeli preko olovske ali neminovno i vareške teritorije da spoje svoje položaje na Romaniji sa onima na Vozući i Ozrenu, čime bi potpuno odsjekli 2. korpus od ostatka slobodnih teritorija.

Vjerovatno su i iz Armije RBiH bili nemirni zbog toga što je HVO Vareš, sklon saradnji sa VRS držao tako osjetljivu teritoriju pa su i zbog toga htjeli da to Armija preuzme.

Ono što sam ja pročitao iz 2. korpusa o tim danima kad su krenuli na Vareš ne boje se oni HVO -a kao HVO - a već se govori da postoji realna opasnost da će HVO radije prepustiti položaje VRS nego da Armija RBiH ovlada njima i to je bila primarna briga: Zaustaviti eventualni prodor VRS do tih položaja. I šta bi, je li krenula VRS prema prostoru Vareša kad i Armija?

Svakako da su iz VRS puno ranije planirali da pokušaju to spajanje preko olovske i vareške teritorije, ali zašto to nisu pokušali dok Armija RBiH još nije bila krenula na Vareš?


Potrebno je shvatiti kako je to zapravo funkcionisalo. Podsjeća me na onu Direktivu 7 koja je predstavljala neke opće ciljeve VRS za 1995. godinu, koja je aktualizirana zbog toga jer je njome predviđeno "odvajanje Srebrenice od Žepe". Po toj istoj Direktivi 7 propisano je da treba zauzeti Teočak, slobodne zvr. teritorije Sapne i grad Kalesiju ali to je neki okvirni plan bez da je naglašeno tačno kad to treba uraditi u 1995. godini.
Kad je Drugi korpus 20. marta 1995. pokrenuo ofanzivu na Stolice tj. Majevicu e onda krajem tog marta i VRS pokreće operaciju "Spreča 95" na slobodne zvr. teritorije i Teočak. U 2. korpusu su na to gledali kao na razvlačenje njegovih snaga dok su napadali na Stolice što je donekle i bilo tačno, ali opet je to sve bilo predviđeno i prije pokretanje ofanzive Armije RBiH na Majevici.Da li se nešto slično desilo i u slučaju ofanzive na Olovo? VRS je vjerovatno od ranije kao dugoročni cilj bez preciznog vremenskog okvira kada to treba izvesti zadala spajanje Romanije preko olovskih i vareških teritorija sa Vozućom, a upravo je oslobađanje prostora Vareša od strane Armije RBiH prinukalo VRS da baš tada tu operaciju i pokrene?
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1769 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Neke od fotografija VRS vezano za z/o 2. korpusa. Objašnjenja šta zapravo predstavljaju ove fotografije došla su od samih Srba koji su ih postavljali, pošto kupio, tako i prodao.


1. Oklopna brigada 1. Krajiškog korpusa, Gradačac, 1994. godine.

ImageOperacija "Sadejstvo 93", Brčko, juli 1993. godine.

Image3. Majevička brigada Istočno - bosanskog korpusa, Teočak, 1993. godine.

Image"Mandini lavovi" ili "Mandini četnici", manevarska jedinica iz sastava 1. Majevičke brigade(Ugljevik) kojom je komandovao Mitar Maksimović - Mando kojeg je Šešelj proglasio četničkim vojvodom. Osim onih sa područja Ugljevika, značajan dio jedinice činili su četnički dobrovoljci iz Srbije.

Na Lisači su upravo pripadnici 1. Majevičke brigade ostali u okruženju ali manje je poznato da je osim linijaša u okruženju ostao i dio Mandine jedinice. Upravo su oni pokušali da se probiju ili tačnije da se neprimjećeno provuku između linija i izvuku se iz obruča, ali je ta grupa otkrivena i eliminisana. Vojvoda Mando je bio među najupornijim od onih koji su pokušavali iz vana razbiti obruč, a u tim borbama i sam je ranjen.

Image
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1770 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Rijeke - Brčko

Image
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1771 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Pogled sa najvećeg vrha Majevice "relej Stolice" na Tuzlu

Image

Kaže Naser u onoj svojoj knjizi:
Bio sam u Tuzli kad je Hase Tiric trazio odredjenu svotu para da on sa svojim " Crnim labudovima" zauzme relej na Majevici. Tada sam prvi put cuo da se daju pare za akcije. Kazem ja Seadu Delicu, komandantu Drugog korpusa: " Dajte nam sto sijaca smrti i dovedite mi dio Golicevog bataljona iz Srebrenice, mi cemo to uzeti"
Delic mi potcjenjivacki kaze: " Ma dajte, da vi to uzmete!? Ne moze divizija da uzme, da uzmete vi"
Onda rahmetli Eljub Golic kaze Delicu:" Ja cu uzeti relej, evo ja to obecavam, samo daj ovo sto Naser trazi"
A mi smo kontali da udjemo iza ledja srpskim vojnicima i da ih dignemo lahko.
Cijeli 2. korpus nije bio u stanju osloboditi Stolice a on tvrdi da bi uspio sa svojima, doduše isto je komentarisao deblokadu Sarajeva što čitava Armija RBiH nije bila u stanju izvesti, da bi on neke diverzante ubacio iza leđa i deblokirao :-D
archi_a
Posts: 6992
Joined: 11/12/2011 18:11

#1772 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by archi_a »

Vega_Brothers wrote:Rijeke - Brčko

Image
Kako kažu, nedaleko odavdje im je poginuo pilot i 8 putnika, uglavnom boraca1993 god. Dika republike. Lola se provozao helikopterčićem na relaciji Bg.-Bl. Izgleda malo ga prenijelo, mislio da je koridor puno širi nego što je bio. Skinuli ga borci 108.
User avatar
Woody
Posts: 1657
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1773 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Woody »

archi_a wrote:Kako kažu, nedaleko odavdje im je poginuo pilot i 8 putnika, uglavnom boraca1993 god. Dika republike. Lola se provozao helikopterčićem na relaciji Bg.-Bl. Izgleda malo ga prenijelo, mislio da je koridor puno širi nego što je bio. Skinuli ga borci 108.
Je li to onaj helikopter kojim je upravljao Branislav Radulović? Helikopter je pogođen na letu iz Beograda, a u njemu su bili njegova žena Biljana i dvoje djece: Bojan i Branislava, i vojnici Slobodan Kusturić, Miodrag Ećimović, Draško Božić, Ranko Golemović i Predrag Marjanović. Koji je kurac harlovini trebalo da vozi ženu i djecu iz Beograda preko Koridora u Bosnu u helikopteru s vojskom? Je li helikopter imao oznake Crvenog Krsta?
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1774 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Knjiga šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata Cračanica, 1992.-1995

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Vega_Brothers
Posts: 342
Joined: 14/06/2017 22:47

#1775 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Vega_Brothers »

Image

ImageImage

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Vega_Brothers on 03/07/2017 19:50, edited 1 time in total.
Post Reply