KOS u redovima ARBiH

User avatar
exliberal-ex
Posts: 6059
Joined: 11/04/2013 00:01

#51 Re: Ševe

Post by exliberal-ex » 23/10/2014 01:29

parapet wrote:Jel istina da je postojala ova jedinica?

"Ševe" bi se popeli na neke zgrade i onda bi gađali po Grbavici. Izabrali bi neku ženu, neku babu, i onda bi je gađali. Kao da im je cilj bio izazvati srpsku reakciju - U akciji "Trebević" jedna skupina "ševa" je imala zadatak pucati na pripadnike Desete brdske brigade Armije BiH, a druga skupina je snajperom gađala postrojbe koje su bile poslane uhititi njihove vođe

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000912/novosti2.htm

ti se tek sad probudio ???


User avatar
Smail Aga Cengic
Posts: 479
Joined: 30/07/2014 18:53
Contact:

#52 Re: KOS u redovima ARBiH

Post by Smail Aga Cengic » 24/10/2014 10:29

KOS-ovci i u SDAImage

Image

Adil Zulfikarpasic

User avatar
Smail Aga Cengic
Posts: 479
Joined: 30/07/2014 18:53
Contact:

#53 Re: Ševe

Post by Smail Aga Cengic » 24/10/2014 10:38

Alija je naredio da se oformi jedinica za skidanje glava po brzom postupku, popularne ŠEVE.

To je nesto poput Crvenih beretki i Legije u Srbiji.

Alija je Sefera Halilovica o tome obavijestio na sta je ovaj negodovao, sto je kod Alije vjerovatno i potvrdilo nepodobnost generala Halilovica za Alijinu drzavu.

Dakle, KOS-ovci, Nedzad Ugljen i Asim Dautbasic, koji TOBiH prilaze u aprilu/maju 1992. godine uz pomoc Musina Dzaferovica i uz dozvolu Dragana Vikica prate vojno-fizicke spospobnosti pripadnike Specijalne jedinice MUP-a BiH te sebi biraju najpodobnije.

Sve je to aminovao i prvi ministar MUP-a Alija Delimustafic, takodjer, bivsi KOS-ovac.

Munib Alibabic Munja pise 1994. godine predsjedniku RBiH Izetbegovicu o sevama:

"Ugljen je prije visetsranackih izbora bio jedan od kljucnih ljudi Duska Zgonjanina, odnosno Sredoja Novica i da jekao covjek od povjerenja zajedno ss Bozom Bagaricem ispred saveznog SUP-a odradjivao zadatke prema Zulfikarpasic Adilu...Asim Dautbasic je zaduzio Ugljen Nedzada da po nalogu Alije Delimustafica oformi grupu za likvidaciju za koju cu kasnije saznati da je dobila naziv "SEVE"."

Pripadnici su placani u kesu, nisu prolazili kroz papire a ubica br. 1 je bio Nedzad Herenda koji je u aprilu 1992. godine pobio 8 golobradih mladica, vojnika JNA, u sarajevskom Velikom parku.

Munir Alibabic je Predsjedniku RBiH dostavio 95 kucanih stranica o akcijama ove jedinice u augustu 1994. godine.A 2001. godine je potvrdjeno iz AID-a da su u akcijama ove drupe ucestvovali i Fikret Muslimovic te Jusuf Jasarevic.

Alija je pravdao postojanje ove jedinice time da su "i Srbi i Hrvati imali iste takve jedinice".

A OVDJE mozes naci mnogo o njima na jednom mjestu

User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

#54 Re: KOS u redovima ARBiH

Post by Sarajmen » 09/02/2015 21:32

Mišljenja sam da izmet, naročito onaj ljudski ne treba dirati ako se po njemu uhvatila kora ili kako se to već naziva. Manje bazdi majku mu. A eto, za volje.


User avatar
Otto_13
Posts: 12458
Joined: 07/01/2015 16:37
Location: Jedna si jedina

#56 Re: KOS u redovima ARBiH

Post by Otto_13 » 10/02/2015 10:09

Sefer je bio u to vrijeme na nekom od silnih kurseva u JNA , posle je napustio JNA . Nije on samo potencirao rat sa HVO. Bio je pokusaj proboja prema Srebrenici , Cerskoj i Kamenici ali je zavrsen pogibijom rahmetli kapetana Hajre. Milslim da su obavjestajci KOSa bili i na nizim nivoima a neki su to radili ne zbog ideologije nego zbog para .

Android Knego
Posts: 1300
Joined: 13/03/2012 08:11

#57 Re: Istina o "Ševama"

Post by Android Knego » 16/03/2015 08:44

.

User avatar
Smail Aga Cengic
Posts: 479
Joined: 30/07/2014 18:53
Contact:

#58 Re: KOS u redovima ARBiH

Post by Smail Aga Cengic » 16/06/2015 18:08

Sead Rekic, kodno ime Gavran

„U julu 1990. potpukovnik Fikret Muslimović mi je saopštio da bi trebao ići na školovanje u Komandno-štabnu školu taktike u centar visokih vojnih škola kopnene vojske na Banjici...Sa mnom u grupi zajedno je bio Sefer Halilović, Hajro Osmanagić i Zoran Soldat. U razgovoru sa Seferom i Hajrom vidio sam da obojica imaju potpuno suprotan stav u odnosu na mene. Naime, Hajro je javno iznosio svoje stavove o ugroženosti muslimanskog i hrvatskog naroda, te je više naginjao stranci SDA, dok je Sefer dobro poznavao istoriju muslimanskog naroda te je više bio naklonjen bošnjaštvu i osuđivao je rat u Hrvatskoj. Znam da je jedne prilike po povratku iz Hrvatske, Sefer bio na pauzama stalno sam i zatvoren prema ostalima u klasi. Ja sam ga jedanput sreo i želio sam da znam šta se dešava, pa sam mu predložio da porazgovaramo o tome i on je pristao, te mi je tada Sefer rekao da njemu mentor vraća rad nekoliko puta i to po nalogu KOS-a. Pa mi je rekao da neko od kolega prenosi KOS-u sve o njemu i da će on saznati ko to radi, te mi je rekao da između ostalog sumnja i na mene..."

Prisjećajući se tih detalja, Rekić piše: „Negdje u ljeto 1991. ja sam došao na vikend u Sarajevo, te me je pozvao telefonom Fikret Muslimović i rekao da dođem u njegovu kancelariju. Kada sam došao, rekao mi je da li ja poznajem organizacijsku strukturu i ostale podatke jedinice za posebne namjene MUP-a RBiH, te sam ja odgovorio potvrdno, jer smo zajedno izvodili sa pripadnicima MUP-a vježbe i lično sam poznavao ljude u toj jedinici, a prije svega Dragana Vikića. Fikret je zatražio da na papiru sačinim organizacionu šemu cijele jedinice, rukovodnu strukturu, sastav i nacionalnu strukturu ljudi, vrstu naoružanja, broj naoružanja, te broj i vrstu oklopnih vozila.

Rekao mi je da hitno napišem i rekao mi je da mu tu procjenu traže „ovi gore" misleći na centralu KOS-a u Beogradu. Fikret mi je rekao da ja dođem u kontakt sa Vikićem i da snimim razgovor sa Vikićem u cilju da se vidi kakva je borbena gotovost jedinice, odnosno spremnost Vikića da se suprostavi Armiji. Prije nego što ću krenuti na zadatak koji mi je dao Muslimović, rekao mi je isti, da ne postavljam odmah pitanje nego da se podsjetimo na naše zajedničke dane saradnje, s tim da je prije toga Fikret nazvao zastavnika Vujčića i rekao meni da odem kod Vujčića koji će mi dati mikrokasetofon i koji će mi objasniti način njegovog rada. Tada sam ili ranije nazvao Vikića pa smo se našli u restoranu Šentada. Sjeli smo u unutrašnjost restorana, a tada sam ja u svemu postupao po zadatku Muslimovića i započeo sam nakon uvoda sa pitanjima kako bi dobio što više odgovora od Vikića. Sjećam se da mi je Vikić govorio da ga iznenađuje da Vojna policija osmatra bazu Specijalne jedinice i da se tamo šalje zastavnik Lizdek Nedeljko. Ja sam predložio Vikiću da odemo u kasarnu „Viktor Bubanj" kod kapetana Tomčića i da o svemu tamo porazgovaramo...Kada je Vikić otišao ja sam predao kasetofon sa kasetom Muslimoviću."

U izjavi na ove okolnosti, u sklopu istrage protiv Rekića i Muslimovića, Dragan Vikić se prisjetio da ga je Rekić pozvao telefonom i saopštio mu da je došao „za vikend" u Sarajevo te je insistirao na susretu. Razgovor je, po Vikićevom sjećanju, bio opušten i normalan. Nakon ovog susreta Vikić kaže da ga je Rekić više puta pozivao na sastanke i privatna druženja i zapazio je da su nekoliko puta sjedili u restoranu Šentada. Zapravo ako se pogleda Rekićeva izjava na ove okolnosti vidi se da je postupio po Muslimovićevom naređenju i prvobitno radio na „dobijanju povjerenja" kod izvora informacija. Tek kada su se njihova zajednička druženja odomaćila, Rekić je krenuo sa postavljanjem pitanja o borbenoj gotovosti jedinice kojom komanduje Vikić te njenoj političkoj orjentaciji u slučaju sukoba sa JNA.

Dobrinja80
Posts: 516
Joined: 31/10/2011 20:25

#59 Re: Ševe

Post by Dobrinja80 » 12/08/2015 14:23

I tako godine prolaze, a tuzitelji se mijenjaju, evo šta ova nova Dalida Burzic kaže na pitanje ševa.


http://m.klix.ba/vijesti/bih/glavna-tuz ... /150807091
Nakon što su pojedini politički lideri sklopili sporazum prema kojem se obavezuju na rješavanje političkih ubistava, kakav je vaš stav o tome? Da li to znači da se politika miješa u rad pravosuđa?

Moram vam reći da me politički sporazumi ne zanimaju. Mi radimo svoj posao. Kada je riječ o predmetu Ševa, odnosno ubistvo supruge Sefera Halilovića o kojem govorite ja sam odmah provjerila šta je s tim jer sam znala da je to bio predmet ovog Tužilaštva. Uvidjela sam da je taj predmet prije dvije i po godine zatražen na uvid od Tužilaštva BiH, ali ne radi preuzimanja. Od tada nismo dobili povratnu informaciju. Da li ćemo tim nekim sporazumom dobit nove dokaze u ovom slučaju ostaje da se vidi.

User avatar
Repetitor
Posts: 715
Joined: 28/08/2011 08:30

#60 Re: Ševe

Post by Repetitor » 24/09/2015 15:27

Smail Aga Cengic wrote:
Pripadnici su placani u kesu, nisu prolazili kroz papire a ubica br. 1 je bio Nedzad Herenda koji je u aprilu 1992. godine pobio 8 golobradih mladica, vojnika JNA, u sarajevskom Velikom parku.


A OVDJE mozes naci mnogo o njima na jednom mjestu

Samo na ovo ti zelim replicirati. Znaci ne opravdavam "zlocin" ni u kom slucaju,ali ta 8morica smradova nisu bili niti golobradi niti su bili vojnici JNA.Bili su cetnici i to treba jednom zauvjek da se shvati.To je jedna stvar.
Druga stvar je ta,sto su upravo ta 8morica,par desetina minuta ranije prije svog zarobljavanja,pucala iz tog istog BVPa u kojem su zarobljeni,na sve zivo sto se kretalo.Prvenstveno mislim na civile.

Bili su pijani i sletjeli u kanal,njihovi ih ostavili na cjedilu. Znaci da rezimiramo.

Zlocinci su platili ceh za ono sto su uradili. O ubistvu zarobljenih zlocinaca bi se dalo diskutovati,da li je to zlocin ili ne.Zasto ih nisu ubili oni koji su ih zarobili nego neki gore navodno u parku,i to je diskutabilno...

User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

#61 Re: Ševe

Post by Sarajmen » 24/09/2015 21:04

Nema sumnje je li u pitanju zločin-jeste, oni su bili u statusu ratnih zarobljenika. Znaš koliko ''drugu stranu'' zalibo za ove zarobljenike , njima je cilj napraviti konstrukciju po vertikali do Predsjedništva. A potpuno te razumijem u vezi njihovog kurčenja po Dobrinji...

@Smail aga... kada navodiš Aliju , navedi Bog ti dao da je riječ o Aliji Delimustafiću , tadašnjem ministru MUP-a R BIH. Uzgred budi rečeno, u toj fazi rata je vođen i specijalni rat, a to je već priča o onih stotinjak pripadnika Saveznog SUP-a koji su došli s namjerom iz Srbije i Crne Gore u Sarajevo. Posebna opservacija je bila na Specijalnoj jedinici MUP-a BIH, kao jedinoj formaciji sposobnoj da ... :) ali hajde, to su već druge teme.

User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 41168
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...

#62 Re: Ševe

Post by _BataZiv_0809 » 24/09/2015 21:13

Otkud četnici u Velikom parku u aprilu 1992? :shock: :-?

Moze li mi neko objasniti o cemu se radi?

merlinka37
Posts: 52
Joined: 08/07/2015 20:03

#63 Re: Ševe

Post by merlinka37 » 24/09/2015 21:21

Čitala sam nešto o ovome i kao eto ključ svega je izvjesni Nedžad Herenda. A dalje kažu da je možda ubijen a možda živi u Holandiji. Uglavnom sve se ušuškalo i mislim da se nikad neće otkriti nešto više o njima.

User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

#64 Re: Ševe

Post by Sarajmen » 24/09/2015 21:23

Image

Zarobljeni 22 aprila 1992. u Dobrinji, prebačeni na Alipašino polje u stanicu policije a onda odvedeni pred bazu Specijalne jedinice, ovi im rekli da ih vode u Centralni zatvor . Na pola puta ih ubica sve pobije.

P.S.
Taj dan smo napali Ilidzu, koliko se sjećam.

skambrljo
Posts: 244
Joined: 19/10/2014 21:12

#65 Re: Ševe

Post by skambrljo » 24/09/2015 21:27

_BataZiv_0809 wrote:Otkud četnici u Velikom parku u aprilu 1992? :shock: :-?

Moze li mi neko objasniti o cemu se radi?
Ma četnici ko četnici, navratili malo da nas pobiju. A ni ja nikad nisam shvatio zašto baš tu da ih likvidiraju. Vjerovatno je prvobitna namjera bila da ih privedu i ispitaju, ali po direktivi koja je stigla u međuvremenu su likvidirani na takvom mjestu. To su te ratne igre. Ne ponovilo se.

User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

#66 Re: Ševe

Post by Sarajmen » 24/09/2015 21:29

merlinka37 wrote:Čitala sam nešto o ovome i kao eto ključ svega je izvjesni Nedžad Herenda. A dalje kažu da je možda ubijen a možda živi u Holandiji. Uglavnom sve se ušuškalo i mislim da se nikad neće otkriti nešto više o njima.
Da, izuzev Matić Miše Žmire i Prazine Jusufa Juke, najspominjanija osoba kao egzekutor je Nedzad Herenda Brko. Ne bih rekao da je ubijen, od gumenih metaka se ne umire... vjerovatno promijenjen identitet i država. Vjerujem da će se pojaviti kao svjedok kada se budu procesuirali slučajevi Ugljen, Halilović, Leotar...

User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 41168
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...

#67 Re: Ševe

Post by _BataZiv_0809 » 24/09/2015 21:29

skambrljo wrote:
Ma četnici ko četnici, navratili malo da nas pobiju. A ni ja nikad nisam shvatio zašto baš tu da ih likvidiraju. Vjerovatno je prvobitna namjera bila da ih privedu i ispitaju, ali po direktivi koja je stigla u međuvremenu su likvidirani na takvom mjestu. To su te ratne igre. Ne ponovilo se.
Prvi put sam cuo za ovo kad je Woody pisao.

Eh sad znas njega i njegov opus na ovim temama :roll:

Ne kontam kako to da ih bas u Velikom parku likvidiraju.

skambrljo
Posts: 244
Joined: 19/10/2014 21:12

#68 Re: Ševe

Post by skambrljo » 24/09/2015 21:38

_BataZiv_0809 wrote:
skambrljo wrote:
Ma četnici ko četnici, navratili malo da nas pobiju. A ni ja nikad nisam shvatio zašto baš tu da ih likvidiraju. Vjerovatno je prvobitna namjera bila da ih privedu i ispitaju, ali po direktivi koja je stigla u međuvremenu su likvidirani na takvom mjestu. To su te ratne igre. Ne ponovilo se.
Prvi put sam cuo za ovo kad je Woody pisao.

Eh sad znas njega i njegov opus na ovim temama :roll:

Ne kontam kako to da ih bas u Velikom parku likvidiraju.
Ma da shvatam, ali kao što rekoh moje mišljenje je da su takvu odluku donijeli naknadno. Ili je ovaj bio toliko lud pa na svoju ruku ih pobio, mada je to mala vjerovatnoća. Gadno je to vrijeme bilo, čak i sada je to osjetljiva tema. Zamisli da smo tad ti i ja diskutovali o ovome. Danas bi se mnogi pitali ko je smaknuo Batu i Skambrlja :lol: :lol:

User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 41168
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...

#69 Re: Ševe

Post by _BataZiv_0809 » 24/09/2015 21:41

skambrljo wrote:
Ma da shvatam, ali kao što rekoh moje mišljenje je da su takvu odluku donijeli naknadno. Ili je ovaj bio toliko lud pa na svoju ruku ih pobio, mada je to mala vjerovatnoća. Gadno je to vrijeme bilo, čak i sada je to osjetljiva tema. Zamisli da smo tad ti i ja diskutovali o ovome. Danas bi se mnogi pitali ko je smaknuo Batu i Skambrlja :lol: :lol:
:lol: :lol:
Ja sam na meti nekoliko dijasporskih jastrebova, da se zna ako mi sta bude :D

ON TOPIC:

Cekamo nekog upucenijeg da nam objasni o cemu se radi. Ovaj dopis sto je stavio Sarajmnen me samo jos vise zbunio :-?

User avatar
pirpa
Posts: 3831
Joined: 22/02/2012 18:16

#70 Re: Ševe

Post by pirpa » 24/09/2015 21:46

tipra

User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

#71 Re: Ševe

Post by Sarajmen » 24/09/2015 21:47

Ratni zločin nad zarobljenicima je isuviše ozbiljna stvar, pa mi vaše keslanje govori da se ne zadržavam na temi i gubim vrijeme. pozz

User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 41168
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...

#72 Re: Ševe

Post by _BataZiv_0809 » 24/09/2015 21:48

Sarajmen wrote:Ratni zločin nad zarobljenicima je isuviše ozbiljna stvar, pa mi vaše keslanje govori da se ne zadržavam na temi i gubim vrijeme. pozz
Sarajmen, ja bih te zamolio da nastavis pisati na temi. Sto se mene tice, keslanje prebacujem na drugi podforum.

skambrljo
Posts: 244
Joined: 19/10/2014 21:12

#73 Re: Ševe

Post by skambrljo » 24/09/2015 22:06

http://forum.klix.ba/seve-tajna-antiter ... 01s50.html
http://forum.klix.ba/istina-o-sevama-t113444.html

I ovdje se može naći poneka informacija.
@sarajmen, svakako jeste ozbiljna tema, ali nije nam sad glava u torbi pa da moramo biti smrtno ozbiljni. Ljudi su se i u ratu zajebavali, a kamoli danas. Pozzz.

User avatar
Otto_13
Posts: 12458
Joined: 07/01/2015 16:37
Location: Jedna si jedina

#74 Re: Ševe

Post by Otto_13 » 25/09/2015 19:55

_BataZiv_0809 wrote:
skambrljo wrote:
Ma četnici ko četnici, navratili malo da nas pobiju. A ni ja nikad nisam shvatio zašto baš tu da ih likvidiraju. Vjerovatno je prvobitna namjera bila da ih privedu i ispitaju, ali po direktivi koja je stigla u međuvremenu su likvidirani na takvom mjestu. To su te ratne igre. Ne ponovilo se.
Prvi put sam cuo za ovo kad je Woody pisao.

Eh sad znas njega i njegov opus na ovim temama :roll:

Ne kontam kako to da ih bas u Velikom parku likvidiraju.
Prica ide ovako . To su vojnici JNA ili cetnicki dobrovoljci koji su zarobljeni u ostecenom transporteru na Dobrinju . Povedeni su u dom policije vjerovatno kako bi tamo bili predani MUPu RBiH . Naisao je Herenda sa svojom ekipom iz Seva oteo zarobljenike od ovih koji su ih sprovodili i pobio ih . Jedna prica kaze da su tijela kasnije spaljena .


Post Reply