Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post Reply
channel10
Posts: 13649
Joined: 08/01/2014 12:37

#101 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by channel10 » 31/12/2017 20:15

Otkad je 400 KM kWh? Zar nije cca 250?


User avatar
mk ultra
Posts: 10202
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#102 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra » 31/12/2017 20:27

channel10 wrote:Otkad je 400 KM kWh? Zar nije cca 250?
390KM/kW + pdv gledao neki dan u energetskoj saglasnosti covjeku koji je htio bas ovo sto se ovdje u startu raspravljalo...
Edit:evo sam provjerio
uplacuje se 50% te vrijednosti :mrgreen:
Upravu si, dodje na to

Rekli su neke izmjene sad u 2018
Ima dosta zahtjeva koji oni traze a nisu u skladu sa vazecim propisima, al stave klauzulu da ako hoces prikljucak moras da ispostujes saglasnost...

Dead Man Walking
Posts: 4837
Joined: 28/05/2004 21:49

#103 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Dead Man Walking » 01/01/2018 07:24

Visavi ove kvadrature stana u Americi, to je samo jedna od stavki koja se uzima u obzir, svi ostali kuhinjski aparati se racunaju posebno i dodaju se na tu cifru od 3w/sft i na grijanje koje se posebno racuna ukoliko je elektricno. B6 se morebit bidne pogresno odrazio pa je zaboravio tu stavku.

dance_mom
Posts: 88
Joined: 05/05/2014 08:53

#104 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by dance_mom » 01/01/2018 12:58

mk ultra wrote:
Euridika wrote:
wewa wrote: zgrada je u pitanju
znaci, mrka kapa, sve su sanse.
hvala za info, u svakom slucaju :)
Može se i u zgradama ugraditi trofazni priključak, samo relativno je skupa investicija. Pošto već imaš monofazni priključak, plaćala bi razliku cijene kilovata priključne snage (pretpostavljam da imaš priključak od 6.7 kW, najmanji trofazni ti je 10 kW, znači minimalna razlika je 3.3 kW, cjenovno je to 750+ KM), s tim da bi morala mijenjati i unutarnje instalacije u stanu, jer su ti sad sve instalacije monofazne. Bilo bi tu troškova. Pa sad skontaj isplati li ti se to raditi. :|
Da izvines sta to treba da mijenja poslije table sa osiguracima

390KM+pdv kW instalisane snage
Do kuce dolazi nulti vodic i jedna ili tri faze, uzemljenje se nikad ne vodi mrezom kod nas
Netačna informacija, 1 kWh košta 195 KM+PDV, tako da izađe 228,15 KM.

A šta treba da mijenja, pa da prilagodi unutrašnje instalacije trofaznom priključku, i ako bude podnosio/la zahtjev za prelazak na 10 kW ili više, mora dostaviti atest unutrašnjih instalacija

mali jomu
Posts: 5239
Joined: 22/05/2017 17:00

#105 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu » 01/01/2018 13:02

Sta ba ovo vi pisete......... ne ide to tako. :lol:


Zovite prave elektricare majstore i bit ce to sve u redu, ne barckajte nista. :thumbup:

User avatar
mk ultra
Posts: 10202
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#106 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra » 01/01/2018 13:15

dance_mom wrote:
Netačna informacija, 1 kWh košta 195 KM+PDV, tako da izađe 228,15 KM.

A šta treba da mijenja, pa da prilagodi unutrašnje instalacije trofaznom priključku, i ako bude podnosio/la zahtjev za prelazak na 10 kW ili više, mora dostaviti atest unutrašnjih instalacija
eto sam napisao odakle ovo, računaju sa 390, a uplaćuješ 50% tog iznosa... pa dodje na 195KM
:bih:

User avatar
mk ultra
Posts: 10202
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#107 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra » 01/01/2018 13:32

mali jomu wrote:Sta ba ovo vi pisete......... ne ide to tako. :lol:


Zovite prave elektricare majstore i bit ce to sve u redu, ne barckajte nista. :thumbup:
Neki dan, odem na AP dole na Trgu međunarodnog prijateljstva gorjela su 2 stana, i isključili struju dok se ne provjeri sve. Cijelim stanom je vođena samo nula i faza, da li je to ispravno? Da li je važeće?
Nigdje nisam našao kratak spoj, svaka nula je vraćena, sve ispitano apsolutno sve... i ja kažem OK, pusti opet... hoću li u zatvor?

Šta npr. živim na AP, razvučem nove kablove sve tri/pet vodiča, do table mi faza/faze i nula dolaze, uzemljenja nemam, želim FID sklopku... šta da roodim :mrgreen:

mali jomu
Posts: 5239
Joined: 22/05/2017 17:00

#108 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu » 01/01/2018 13:50

mk ultra wrote:
Neki dan, odem na AP dole na Trgu međunarodnog prijateljstva gorjela su 2 stana, i isključili struju dok se ne provjeri sve. Cijelim stanom je vođena samo nula i faza, da li je to ispravno? Da li je važeće?
Nigdje nisam našao kratak spoj, svaka nula je vraćena, sve ispitano apsolutno sve... i ja kažem OK, pusti opet... hoću li u zatvor?

Šta npr. živim na AP, razvučem nove kablove sve tri/pet vodiča, do table mi faza/faze i nula dolaze, uzemljenja nemam, želim FID sklopku... šta da roodim :mrgreen:

Stara instalacija i stara prica..... nula se vodi kao uzemljanje i kao nula..... (necu ti vise reci)

Moze proci, (vodi se da moze proci) mada nemoze proci, ali eto moze.... nula zamjenjuje uzemljenje


Mora se dovesti uzemljenje..... nije nikakav problem, zovi elektro i otidji tamo na pricu..... ali samo sa pravim elektricarem majstorom, ne sa onim na info salteru, cistacicom, administracijom..... itd, vec se sastani sa pravim elektricarem.

Oxygenn
Posts: 310
Joined: 07/05/2005 22:34

#109 Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by Oxygenn » 01/01/2018 19:35

Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)

User avatar
bilic
Posts: 870
Joined: 25/07/2012 22:33

#110 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by bilic » 01/01/2018 19:59

Oxygenn wrote:Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)
Sve nove zgrade izvode instalaciju po podu sa tim da sa osigurača se odvodi za svaku utičnicu posebno kabal . Tako da nema razvodnih kutija iznad utičnica . Inače prije se vodilo i produžavalo na tim kutijama.
Sada se postavljaju dublje kutije od utičnica i onda se iza utičnice nastavlja kabal za bliznju utičnicu.
U Češkoj sam 2007 god bio slučajno u prilici da vidim isto to da se ispod poda i estriha vode kablovi.

User avatar
bilic
Posts: 870
Joined: 25/07/2012 22:33

#111 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by bilic » 01/01/2018 20:03

bilic wrote:
Oxygenn wrote:Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)
Sve nove zgrade izvode instalaciju po podu sa tim da sa osigurača se odvodi za svaku utičnicu posebno kabal . Tako da nema razvodnih kutija iznad utičnica . Inače prije se vodilo i produžavalo na tim kutijama.
Sada se postavljaju dublje kutije od utičnica i onda se iza utičnice nastavlja kabal za bliznju utičnicu.
U Češkoj sam 2007 god bio slučajno u prilici da vidim isto to da se ispod poda i estriha vode kablovi.
Što se tiče kvarova.
90 % kvarova se desi u razvodnim kutijama. Spojevima utičnica.
Ili kad hočeš sliku postavit na zid i opališ u kabal. U ovom slučaju to ti se ne može desit.

User avatar
nagibSA
Posts: 705
Joined: 19/10/2017 01:21

#112 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by nagibSA » 01/01/2018 20:12

bilic wrote: Ili kad hočeš sliku postavit na zid i opališ u kabal. U ovom slučaju to ti se ne može desit.
Pratis gdje su uticnice i razvodne kutije. Ne busi nikad iznad uticnica (i prekidaca) i u ravni razvodnih kutija i to je to. :)

Vodovodne instalacije se izvode po podu, i dizu se cijevi do odredjenih visina.
Last edited by nagibSA on 01/01/2018 20:15, edited 2 times in total.

Wind
Posts: 1401
Joined: 31/10/2008 22:28

#113 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Wind » 01/01/2018 20:13

Pihh...pa opet moras po zidu vodit do uticnice, do prekidaca, do lampe, lustera...nije to neka pamet....

User avatar
mk ultra
Posts: 10202
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#114 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra » 01/01/2018 20:19

mali jomu wrote:
mk ultra wrote:
Neki dan, odem na AP dole na Trgu međunarodnog prijateljstva gorjela su 2 stana, i isključili struju dok se ne provjeri sve. Cijelim stanom je vođena samo nula i faza, da li je to ispravno? Da li je važeće?
Nigdje nisam našao kratak spoj, svaka nula je vraćena, sve ispitano apsolutno sve... i ja kažem OK, pusti opet... hoću li u zatvor?

Šta npr. živim na AP, razvučem nove kablove sve tri/pet vodiča, do table mi faza/faze i nula dolaze, uzemljenja nemam, želim FID sklopku... šta da roodim :mrgreen:

Stara instalacija i stara prica..... nula se vodi kao uzemljanje i kao nula..... (necu ti vise reci)

Moze proci, (vodi se da moze proci) mada nemoze proci, ali eto moze.... nula zamjenjuje uzemljenje


Mora se dovesti uzemljenje..... nije nikakav problem, zovi elektro i otidji tamo na pricu..... ali samo sa pravim elektricarem majstorom, ne sa onim na info salteru, cistacicom, administracijom..... itd, vec se sastani sa pravim elektricarem.
nije mi bilo mrsko crtat :mrgreen:
rade li ove šeme, da se ovako sve prikopča, bez uzemljenja

Image

Image

neki
Posts: 5239
Joined: 17/02/2005 07:57

#115 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by neki » 01/01/2018 20:25

Oxygenn wrote:Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)
AKo imaš priliku voditi po zidovima izbjegavaj pod, stavi kablove u zid pod sami strop i izbjeći ćeš mogućnost probijanja.
Kablovi u podu mogu dovesti do slabih mjesta u nosivosti estriha i pucanja istog. Neki bi ga stavili u EPS izolaciju ispod estriha sto dovodi do šlampavog postavljanja (drobljenja) izolacije i opet pucanja estriha na uglovima uz zidove gdje kablovi iz poda prelaze u zid.
Pričam iz iskustva, a iskusni izvođači elektroinstalacija kod nas ti nikad neće postaviti kablove u pod.

User avatar
bh.tornjak
Posts: 4407
Joined: 06/03/2011 11:02
Location: medju ovcama

#116 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by bh.tornjak » 01/01/2018 20:36

Oxygenn wrote:Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)
ukoliko se pravilno i profesinalno odradi polaganje....nebi trebale nastati nikakve zahebancije.
polaganje u pod ima pravila kao sto postoje pravila za polaganje u zid...
obavezno koristiti cijevi (slauf) odgovarajuceg promjera....
i nema da brines...

User avatar
nagibSA
Posts: 705
Joined: 19/10/2017 01:21

#117 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by nagibSA » 01/01/2018 21:39

Ne kontam Vas sa tim FID sklopkama, sta petljate sa tim nulama i uzemljenjima... :-) :thumbup: :D

B6Redhell
Posts: 3077
Joined: 25/12/2010 04:56

#118 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by B6Redhell » 01/01/2018 21:41

Dead Man Walking wrote:Visavi ove kvadrature stana u Americi, to je samo jedna od stavki koja se uzima u obzir, svi ostali kuhinjski aparati se racunaju posebno i dodaju se na tu cifru od 3w/sft i na grijanje koje se posebno racuna ukoliko je elektricno. B6 se morebit bidne pogresno odrazio pa je zaboravio tu stavku.
ma ja sam naveo samo male potrosace small appliances radi kvadrature. da bi lakse skontali. nisam ja zaboravio to.. Kuhinju nisam racuno, nema potrebe komplicirati...

User avatar
mk ultra
Posts: 10202
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#119 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra » 02/01/2018 09:05

nagibSA wrote:Ne kontam Vas sa tim FID sklopkama, sta petljate sa tim nulama i uzemljenjima... :-) :thumbup: :D
Ja samo pitam moze li ovo :mrgreen:

mali jomu
Posts: 5239
Joined: 22/05/2017 17:00

#120 Re: Polaganje kablova u pod (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu » 02/01/2018 14:24

Oxygenn wrote: Polaganje kablova u pod - molim za misljenja za i protiv

Znam da je majstoru lakse sve razvesti po podu da ne mora stemati zidove, mene interesuje dugorocno kakve me mogu zahebancije snaci ako negdje rikne kabl pa valja kopati po podu :-)

NIje nikakav problem..... negdje je bolje po podu sve razvest dok negdje nije. :)


Ako je instalacija bilo gdje "regularno" sprovedena i zasticena od fizickih kvarova..... moze trajati 1000 g.

Radi se o potrebi neke instalacije koja treba negdje da se napravi, da bi funkconisala po potrebi...... odredjenog objekta i njegove namjene.

mali jomu
Posts: 5239
Joined: 22/05/2017 17:00

#121 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu » 02/01/2018 14:37

mk ultra wrote:
nije mi bilo mrsko crtat :mrgreen:
rade li ove šeme, da se ovako sve prikopča, bez uzemljenja

Image



Radi..... nula je uzemljenje (vidis li..? ako ne vidis ne diraj nista i zovi pravog elektricara) :thumbup:

B6Redhell
Posts: 3077
Joined: 25/12/2010 04:56

#122 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by B6Redhell » 02/01/2018 16:29

Navro mali joma da zovnete “pravog” elektricara. :D :wink: :wink: :thumbup: :thumbup:

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#123 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino » 02/01/2018 19:31

Wind wrote:Pihh...pa opet moras po zidu vodit do uticnice, do prekidaca, do lampe, lustera...nije to neka pamet....
To bi ja nazvao haos u gradnji.

User avatar
nagibSA
Posts: 705
Joined: 19/10/2017 01:21

#124 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by nagibSA » 02/01/2018 19:53

mali jomu wrote:
Radi..... nula je uzemljenje (vidis li..? ako ne vidis ne diraj nista i zovi pravog elektricara) :thumbup:
Nije fazon da li ce raditi ili ne, vec da li je pravilno. Nikako se ne petlja sa uzemljenjem preko nula kao na ovim slikama gore.

Druga slika bi mogla proci, jer u slucaju zemljospoja, struja bi se vratila kroz nulu i sklopka izbacila sve faze.

Prva slika nije bas pametno vezati.

Bilo kako bilo, ne valja ni jedna ni druga slika.

mali jomu
Posts: 5239
Joined: 22/05/2017 17:00

#125 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu » 02/01/2018 21:29

nagibSA wrote:
mali jomu wrote:
Radi..... nula je uzemljenje (vidis li..? ako ne vidis ne diraj nista i zovi pravog elektricara) :thumbup:
Nije fazon da li ce raditi ili ne, vec da li je pravilno. Nikako se ne petlja sa uzemljenjem preko nula kao na ovim slikama gore.

Druga slika bi mogla proci, jer u slucaju zemljospoja, struja bi se vratila kroz nulu i sklopka izbacila sve faze.

Prva slika nije bas pametno vezati.

Bilo kako bilo, ne valja ni jedna ni druga slika.

U ovom slucaju..... i svim ovakvim slucajevima ispravno je samo ovako. (... za sve nulove mreza uzemljenja) :)

Image




Ako ne vidite zasto treba ovako uraditi..... onda nista ne radite i zovita pravog elektricara majstora. :)

Post Reply