BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
Finii
Posts: 38
Joined: 17/10/2008 05:21

#1 BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Post by Finii » 04/12/2010 19:27

BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. decembra. Međutim, istočne crkve slave ga 7. januara, jer po Julijanskom kalendaru 25. decembar pada na taj dan. Božić je u mnogim državama svijeta, državni praznik.

Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska praznika. Božićno vrijeme traje od Božića pa do praznika Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Sveta tri kralja.

Budući da u Novom zavjetu ne stoji kada se tačno rodio Isus, prvi kršćani nisu slavili Božić. Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. vijeku (u izvorima dokazana godina 336.). Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. decembra. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti tog datuma zato što se tog datuma u tada još uvijek većinski paganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca (Nativitas Solis Invicti - Rođenje nepobjedivoga Sunca) pa je Crkva željeći potisnuti taj paganski praznik tada počela slaviti rođenje Isusa Krista koji je Božansko Sunce s visine.

http://www.cog21.org/ptxmas.html

Istina O Novoj Godini
Nova godina koja se slavi prvog januara uveo je rimski državnik i vojskovođa Gaj Julije Cezar 36. godine prije rođenja Isaa a.s. želeći urediti radne i neradne dane. Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski i datumski ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini.

Po njemu i njegovu nasljedniku Augustu dva su mjeseca dobila ime, a ostali nazivi su ostali iz starog kalendara, prema kojem je godina počinjala u martu.

Dugo vremena ostatak svijeta se opirao proslavi Nove godine u januaru, sve negdje do sredine 6. stoljeća. U 13. stoljeću na taj dan uvedena je i svetkovina, a nakon Drugog vatikanskog sabora, na Novu godinu se slavi blagdan Bogorodice. Danas se na ovaj dan obilježava i Svjetski dan mira. U kršćanskim sredinama, prvi januar (grigorijanskog ili julijanskog kalendara) je takođe poznat kao dan na koji je Isus Hrist obrezan.

Naravno, ni dan danas početak godine nije jednak u svim kulturama i civilizacijama. Tako naprimjer Kina Novu godinu slavi prema svome tradicijskom kalendaru, Židovi imaju svoju Novu godinu, čak među kršćanima istočne i zapadne crkve isti dan ne započinje nova godina. Mi muslimani takođe imamo našu Hidžretsku godinu. Početak kalendarske godine u svim kulturama i civilizacijama se računa prema kretanjima i položaju Sunca, Mjeseca i Zemlje.


Proslavljanje Nove godine na prostorima bivše Jugoslavije poseban značaj je dobilo poslije Drugog svjetskog rata, kada se pokušalo suzbiti značaj obilježavanja Božića kao vjerskog praznika. Socijalistička Jugoslavija je to nadomjestila proslavom Nove godine, ali su neki od božićnih običaja ostali prisutni i kod novogodišnjih radosti.

Novogodišnja noć je odavno dobila epitet „najluđe noći“, a na osnovu dosadašnjih iskustava. Kako bi se drukčije zvala s obzirom na količine alkohola kao majke svih zala koja se unese u ljudski organizam. Oni koji ga koriste u tako velikim količinama, ne samo da škode svome zdravlju, opasni su i za sredinu u kojoj se kreću. O tome slikovito govori službeni izvještaj iz jednog našeg grada u kojem se ova noć opisuje kao mirna i bez većih incidenata, jer je zabilježeno samo deset tuča i trinaest saobraćajnih nesreća. Kako onda izgleda „najluđa noć“ koja nije mirna i bez većih incidenata.

Ovo je prava i realna slika Nove godine. „Allah je lijep i voli ljepotu“, pa nam je dao naše lijepe blagdane koji odišu duhovnošću, radošću, pomaganjem, sjećanjem na umrle i drugim dobročinstvima. Muhammed a.s. je zatekao paganske praznike koji razaraju duh pojedinca i društvenu harmoniju, pa ih je zamjenio bajramima. Na žalost kod nas su mnogi naše blagdane zamjenili navedenim ludovaljem.

Uđimo u 2011. pribrani i trijezni kako bi se mogli suočiti sa brojnim izazovima koji nas očekuju. Čujemo brojne čestitke i dobre želje, ali nam se podkradaju informacije o određenim poskupljenjima koja nas očekuju, a one koji pijani ulaze u novu godinu valda će se jednom otrijezniti.

Evo šta i Kršcani govore o toj novoj godini......

http://www.herbert-armstrong.org/Serbia ... godini.pdf

http://www.landoverbaptist.org/news1299/santy.html


User avatar
terra_incognita
Posts: 1913
Joined: 08/10/2007 11:43
Location: Terra Incognita

#2 Re: BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Post by terra_incognita » 04/12/2010 19:30

Pa što ne napisa i istinu o Božiću, ne samo o NG ?

User avatar
The Nightwatchman
Posts: 2380
Joined: 16/10/2006 15:31
Location: izmedju krajnosti

#3 Re: BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Post by The Nightwatchman » 04/12/2010 19:32

ok.

nego recite mi da li se meni koji slavi bozic prenosi neradni dan na ponedjeljak ove godine (s obzirom na to da bozic pada u subotu)? :D :D :D

Daado_Sa
Posts: 50
Joined: 17/11/2010 11:53

#4 Re: BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Post by Daado_Sa » 04/12/2010 19:40

The Nightwatchman wrote:ok.

nego recite mi da li se meni koji slavi bozic prenosi neradni dan na ponedjeljak ove godine (s obzirom na to da bozic pada u subotu)? :D :D :D
Naravno jer po zakonu o praznicima Bošnjaci imaju 2 neradna dana (za oba Bajrama po jedan), Hrvati 1 (zbog Božića) kao i Srbi te takođe jedan dan je neradni za novu godinu. To je po zakonu na državnom nivou što se tiče praznika.

Post Reply