Jevrejska molitva (naravno da je ova ogranicena samo na odredjene skupine unutar jevrejske vjere):
Krscanska molitva (izvorna):
Islamska molitva (Odabrao sam shijsku variantu jer je nema previse primjesa, i zato sto nisam nasao na youtube ibadijsku ili kakvu prikladniju):
Neka je mir sa vama!
jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Moderator: Bloo
- BHF_Manijak
#2 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Iskreno,nisam pregledo klipove,mrsko mi sad,a sta je cilj ovog,ove teme?nije ironicno nego fakat pitam

#3 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Ma nista, nemogu spavat, a ovo za jevreje mi je bilo interesantno, pa reko da stavim.
- BHF_Manijak
#4 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom

- Bosanac sa dna kace
#5 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
postoji kod Jevreja i nesto slicno i ruk'u...BHF_Manijak wrote:![]()
cuj ne moze spavati,e svasta,ne mogu ni ja pa ne svrljam po youtubeu da ovo postavljam
al hajde ka ti se da,samo ne znam otkud kod jevreja ovaj kijam,samo sam to vidio sa ove pocetne slike,il kod krscana sedzda,ibret mi
a sto se tice krscana, gotovo u svim ''starim orjentalnim'' crkvama ( Sirijska(Asirska), Haldejska, Nestorijska, Etiopijska...) postoji "saggidun", gdje se 3 puta padne ničice...mislim da to postoji i kod pravoslavnih, ali se ne prakticira redovno, za katolike ne znam
#6 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
pa katolici kleknu,ili na desno koljeno.
#7 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
BHF_Manijak wrote:![]()
cuj ne moze spavati,e svasta,ne mogu ni ja pa ne svrljam po youtubeu da ovo postavljam
al hajde ka ti se da,samo ne znam otkud kod jevreja ovaj kijam,samo sam to vidio sa ove pocetne slike,il kod krscana sedzda,ibret mi
pa valjda iz logičkog vremenskog niza nastajanja i preuzimanja-judaizam,hriščanstvo,islam
- Borg-Resistence is FUTILE
#8 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Samo još jedan dokaz da je Muhamed kopirao mnoge stvari iz drugih religiskih praksi sa kojima se susretao, uključijući i dnevne molitve.
#9 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Jer,.... kako drugačije objasniti toliku sličnost?
Uzevši u obzir da su se Jevreji tako molili prije Muslimana, a da su bili prisutni u toj oblasti, te da je prva "kibla" bio Jeruzalem.
Te kada je prvo protjerao nekoliko grupa, a u zadnjoj ubio sve muškarce, a žene i djecu prodao u roblje, "kibla" se promijenila.
Postoje prilično veliki dokazi da ni sam Quran nije ništa drugo negoli prepis priča iz predanja, tekstova, i drugih stvari iz tog vremena.
Ako ništa drugo,... onda barem dovodi u pitanje njegovu originalnost.
Uzevši u obzir da su se Jevreji tako molili prije Muslimana, a da su bili prisutni u toj oblasti, te da je prva "kibla" bio Jeruzalem.
Te kada je prvo protjerao nekoliko grupa, a u zadnjoj ubio sve muškarce, a žene i djecu prodao u roblje, "kibla" se promijenila.
Postoje prilično veliki dokazi da ni sam Quran nije ništa drugo negoli prepis priča iz predanja, tekstova, i drugih stvari iz tog vremena.
#10 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Samo još jedan dokaz da je Muhamed kopirao mnoge stvari iz drugih religiskih praksi sa kojima se susretao, uključijući i dnevne molitve.

#11 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
...a toliko si vremena proveo na ovom forumu...zalim te!Borg-Resistence is FUTILE wrote:Jer,.... kako drugačije objasniti toliku sličnost?

#12 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
I ja tebe!...a toliko si vremena proveo na ovom forumu...zalim te!![]()

#13 Re: jevrejska, krscanska i islamska molitva Bogu uzvisenom
Da, samo siijski nacin. Autor teme je odabrao istu jer je dijelom te ideologije...