Umori me...

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

encian
Posts: 1310
Joined: 22/12/2006 15:42

#76

Post by encian » 27/07/2007 04:43

Cupanje i modeliranje obrva

Medju pretjerivanja pri uljepsavanju koja su u islamu zabranjena spa­da i en-nems, sto oznacava cupanje dlaka iz obrva da bi se poravnale ili da bi ih se na poseban nacin oblikovalo.
Muhammed - alejhi's-selam - prokleo je i zene koje to cine i one koje se podvrgavaju takvom tretmanu

Hadis je zabiljezio imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima, imam Ahmed u svom Musnedu,Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i ibn Madze u svojim Sunenima, u kojem se kaze:
Allah je prokleo zene koje cupaju obrve i koje traze da im se cupaju

En-nems je narocito omrazen zato sto je to ustaljena praksa i simbol sumnjivih i porocnih zena.


Prema nekim ucenjacima Ibni Hanbela, ukoliko suprug dopusta, zena moze odstranjivati dlacice sa lica i upotrebljavati puder, kniti jagodice prsta, manikirati nokte i sl. jer to spada u uljepsavanje i kozmetiku. En-Newewi je stroziji jer odstranjivanje dlacica sa lica smatra en-nemsom te stoga zabra­njenim. Suprotno njegovu misljenju, navest cemo, medjutim, izjavu Ebu Da­vuda iz njegova Sunena da je "en-nems cupanje obrva da bi bile tanje", iz cega se moze zakljuciti da odstranjivanje dlacica sa lica ne spada u en-nems.
Et-Taberi je izdvojio rijeci zene Ebu Ishaka koja je dosla hazreti Ai­si, koja je u to vrijeme bila mlada pa je dosta paznje posvecivala svo­me izgledu. Ishakova zena je upitala: - Je li dozvoljeno da zena, radi svoga muza, odstranjuje dlacice sa lica? - Hazreti Aisa je odgovorila: - Odstrani od sebe neprijatnosti koliko god mozes - (Fethu'l-bari, ko­mentar hadisa Ibni Mes'uda iz knjige El-Libas, poglavlje El-Mutene­mmisät).

ja cu samo malo sada da razmisljam. ovo gore o cupanju obrva je kontradiktorno. jedni stavljaju u jednu kategodiriju, drugi u drugu, jednima je to amanzaman drugima samo neprijatnost.

kad je Poslanik pbuh rekao "prokleta je zena koja cupa obrve", a znalo se da to uglavnom rade prostitutke, nije li mogao misliti da su proklete prostitutke?

dalje, rijec "prokleta" je dovoljno jasna, sta god drugo da uradis nema ti dzenneta makar dok ne okajes cupanje obrva. zar stvarno mozemo UVRIJEDITI islam misleci da je tako trivijalan? zar stvarno cupanje obrva moze potrati djela poput lijepog tretiranja roditelja, komsija, pomaganja drugih i td. zar moze cupanje obrva potrati onolike abdeste uzete preko njih?

ja cu opet reci, postala sam vijernik jer sam razmislila. pronasla sam logiku i prirodu u islamu, potrebu da se zivi sukladno ljudskoj naravi i tretira druge sa postovanjem. povjerovala sam u Boga nakon spoznavanja mnogih fizickih zakona, tjelesnih procesa, novih otkrica. i evo opet pricamo o nevaznim stvarima poput cupanja obrva. mozda bismo trebali da progoovorimo kako da smanjimo emisiju CO2 u atmosferu jer cemo tako pomoci ocuvanju nekog jadnog stvora kojeg je stvorio nas Bog - spasit cemo ga. ma hajde, bitnije su obrve. idem ja zato da ih pocupam (bez ikakve zelje da nekome nesto podvlacim).


Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#77

Post by Svemirski_Jebach » 27/07/2007 07:11

šcki wrote:"Kur'an je objavljen,a da se o tome nije trazilo misljenje covjeka.Uzvisen je Allah od toga da trazi savjet od stvorenja.
Svoju objavu Uzviseni nije poslao da bi covjek istrazivao i o njoj donosio pozitivan ili negativan sud,prihvatljiv ili odrican,i svako ko tako misli nije svjestan Bozijeg umijeca,od cega je on Uzvisen i Cist.Ona je ljudima data da je slijede skruseno i odano,bez ustezanja ili sumnje."

Vjera nije misljenje niti rezultat razmisljanja!!

"i reci:Istina dolazi od Allaha,Gospodara vasega,pa ko hoce-neka vjeruje,a ko hoce-neka ne vjeruje!"

"Stupnjevi intelektualne razvijenoisti nisu kod svih ljudi jednaki,a kad bi razum bio u stanju da nadomjesti Objavu,prema cijem bi se razumu orijentisali??Ciji bi to razum bio mjerodavan za sve ljude????
Zbog toga razum ne treba da zalazi u fundamentalna pitanje vjere."

Od muslimana islam trazi da jasne ajete prihvati u njihovoj sveukupnosti i da ih do kraja slijedi...u manje jasnim ajetima stvar se prepusta Allahu i Njegovom poslaniku...."

("Islam i razum"-Dr Abdulhalim Mahmud)
ovakvih nam vise treba...oni donose prosperitet ;) :roll:
Last edited by Svemirski_Jebach on 27/07/2007 07:19, edited 1 time in total.

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#78

Post by Svemirski_Jebach » 27/07/2007 07:18

Ahmmed wrote:
fenjer wrote:Islam je prvobitno vjera dokaza i argumenata.
Kao sto znamo, prva objava Muhammedu s.a.v.s je bila: "Uci, citaj, saznaji novo"! Otkrivaj ono sto ti nije poznato, da bi se uzdigao, jer ljudski rod se razlikuje od zivotinja i drugih stvorenja upravo zbog posjedovanja razuma. "U ime tvoga Gospodara" neka je to ucenje, "koji stvara" (Suratul-`Aleq: 1), i po tome Ga mozemo poznati.
Ovdje se prvobitno misli na znanje vezano za vjeru, pa u drugom planu znanje vezano za korist ovozemaljskog zivota.


Poslanik s.a.v.s je najbolji primjer kako da primijenimo Kur'an u praksi. Te danas alimi (Islamski ucenjaci) kad nesto objasnjavaju uvijek se vracaju na Kur'an i Sunnet (praksa Poslanika s.a.v.s, hadis). Te ovo dvoje je nerazjedinjivo i predstavlja jednu cjelinu.

O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vasim..“ An-Nisa’ 59
Culi smo, ko nam je Gospodar, ko Poslanik s.a.v. i ko su predstavnici nasi u vlasti koji ce svjedociti za nas i mi zanjih i kakvi su propisi i odnosi.Oni koji cuju ne mogu a da ne postupe po onom sto su culi jer bi to bilo ocigledno odstupanje od istine, a za svako odstupanje postoji kazna udaljavanja i kazna kaznjavanja, a posto nemamo opravdanja osudjeni smo da propadnemo na tom ispitu. Iskreni ce reci:

„........Gospodaru nas, Mi smo culi glasnika koji poziva u vjeru: „ Vjeruj te u Gospodara vaseg!’“ Mi smo mu se odazvali. Gospodaru nas, oprosti nam grijehe nase i predji preko hrdjavih postupaka nasih, i ucini da poslije smrti budemo sa onima dobrima.Gospodaru nas, podaj nam ono sto si obecao po Poslanicima Svojim i na sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ces, dosita, Svoje obecanje ispuniti! ALi-Imran 193-194


Postivanje i pokornost Allahu dz.s. se veze za postivanje i pokornost Muhammedu a.s. jer u Kur‘anu stoji:
Onaj ko se pokorava Poslaniku, pokorava se i Allahu. (En-Nisa, 80)

Nema mjesta za one koji kazu da je dovoljno biti pokoran samo Allahu dz.s. To je samo ljudska sujeta i nicemu ne vodi. Poslanik je praktican primjer kako se zivi u islamu i samo tako se dolazi do prave srece. Ovaj hadis najrjecitije govori o tome:
Sav moj ummet uci ce u Dzennet, osim onih koji to odbiju.“
A ko je taj koji odbija, Poslanice? Odgovori:
Ko me slijedi, uci ce u Dzennet, a ko mi je neposlusan sam odbija da udje.”

Primjera radi:
U Allahovoj Knjizi nalazis opcenit govor, a na drugim mjestima njegovo pojasnjenje, ili pojasnjenje nadjes u Sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,. Primjer za to je ajet „Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke.“ Ovaj ajet je opcenit u pogledu odsijecanja ruke, pa ako uzmes suditi po vanjstini ajeta, zapast ces u dvije zabrane. Prva: Odsjeci ces citavu ruku, sto je suprotno Sunnetu. Druga: Odsjeci ces ruku svakom kradljivcu, a za neke vrste kradje se ruka ne sijece.Allahov Poslanik, a.s, bio je covjek poput drugih ljudi: radovao se stvarima kojima su se i drugi radovali; cudio se onome sto je sve ljude cudilo; tugovao je i zalostan bio kao i ostali ljudi. Allah dz.s za Muhammeda, a.s , kaze: Reci: ,Ja sam,uistinu, covjek poput vas..'' Jedina razlika izmedju Muhammeda, a.s. i nas je to sto je njemu stizala objava od Uzvisenog Allaha. U svemu drugom nalazimo da je isti kao i drugi ljudi.

Medju prvim stvarima koje su Poslanika s.a.v.s bacale u tugu, ljutile ga i provocirale, jeste zurba nekih muslimana da o nekim stvarima iznesu svoje misljenje, bez razmisljanja kako bi trebalo ,i, iz tog razloga, donosenje pogresnih zakljucaka i izjava.

Sljedeci dogadjaj to odslikava na najbolji nacin: Od Dzafer. r.a. se prenosi da je kazao: Izasli smo na jedno putovanje. Jednog od nas je pogodio kamen i rasjekao mu glavu. Iza toga on je imao poluciju (izbacivanje sjemena u snu), pa je upitao svoje drugove, Smatrate li da se mogu posluziti olaksicom, pa uzeti tejemumum? Odgovori li su: Ne smatramo da se mozes posluziti olaksicom kada imas vodu! On se okupao i umro.Kada smo dosli Vjerovjesniku, s.a.v.s, o tome je obavijesten, pa je kazao: Ubili su ga, Allah njih ubio! Zasto nisu pitali ako ne znaju? Lijek za nezanje je pitanje! Bilo mu je dovoljno da uzme tejemmum, pa prebaci preko rane komad platna pa po njemu potare (mokrom rukom), mesh ucini, a ostale dijelove tijela opere.

To sto je Resullulah s.a.v.s, svoju tugu izrazio na ovaj nacin i njegovo komentiranje dogadja u ovoj formi, te njegovo proklinjane onoga ko je dao navedenu fetvu (odgovor) rijecima: Ubili su ga, Allah njih ubio!, sve je to prijetnja i prijekor onome ko fetve daje o vjerskim stvarima bez poznavanja stvarnog stanja. Navedene Resulove s.a.v.s, rijeci ukazuju, s jedne strane, da je on bio duboko dirnut i tuzan zbog onog sto se dogodilo, a s druge strane, to je opomena i upozorenje svakome ko ubuduce bude u prilici da daje fetvu bez znanja. neka to razumiju kao upozorenje svi oni koji danas iznose svoja misljenja i govore o vjeskim stvarima bez znanja, bez posjedovanja one neophodne razine znanja i koji se uopce ne boje da onome sto ne znaju dadnu svoj sud, iznesu propis ili pravilo.

Postupanja po vlastitom nahodjenju u primjeni dinskih propisa, zatim oduzimanje zivota muslimanu su znaci stvari koje su Poslanika s.a.v.s,
bacale u tugu
.Cupanje i modeliranje obrva


Medju pretjerivanja pri uljepsavanju koja su u islamu zabranjena spa­da i en-nems, sto oznacava cupanje dlaka iz obrva da bi se poravnale ili da bi ih se na poseban nacin oblikovalo.
Muhammed - alejhi's-selam - prokleo je i zene koje to cine i one koje se podvrgavaju takvom tretmanu

Hadis je zabiljezio imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima, imam Ahmed u svom Musnedu,Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i ibn Madže u svojim Sunenima, u kojem se doslovno kaze:

Allah je prokleo zene koje cupaju obrve i koje traze da im se cupaju

En-nems [/b]je narocito omrazen zato sto je to ustaljena praksa i simbol sumnjivih i porocnih zena.


Prema nekim ucenjacima Ibni Hanbela, ukoliko suprug dopusta, zena moze odstranjivati dlacice sa lica i upotrebljavati puder, kniti jagodice prsta, manikirati nokte i sl. jer to spada u uljepsavanje i kozmetiku. En-Newewi je stroziji jer odstranjivanje dlacica sa lica smatra en-nemsom te stoga zabra­njenim. Suprotno njegovu misljenju, navest cemo, medjutim, izjavu Ebu Da­vuda iz njegova Sunena da je "en-nems cupanje obrva da bi bile tanje", iz cega se moze zakljuciti da odstranjivanje dlacica sa lica ne spada u en-nems.
Et-Taberi je izdvojio rijeci zene Ebu Ishaka koja je dosla hazreti Ai­si, koja je u to vrijeme bila mlada pa je dosta paznje posvecivala svo­me izgledu. Ishakova zena je upitala: - Je li dozvoljeno da zena, radi svoga muza, odstranjuje dlacice sa lica? - Hazreti Aisa je odgovorila: - Odstrani od sebe neprijatnosti koliko god mozes - (Fethu'l-bari, ko­mentar hadisa Ibni Mes'uda iz knjige El-Libas, poglavlje El-Mutene­mmisät).
Znao sam ja da je čupanje obrva, ključ opstanka islama i muslimana.....Elhamdulillah, muslimani riješili sve brige ovoga svijeta, konačno nestalo gladi, jer svi muslimani koji su dužni davat zekat, to i čine,diktature svrgnute, riješeno palestinsko pitanje, Iračka demokracija cvjeta, Iran uspostavio diplomatske odnose sa SAD, na principima uvažavanja i partnerstva,muslimanska djeca se obrazju u tolikoj mjeri, da je nepismenost manja nego u Norveškoj i Švedskoj.....Muslimani, zahvaljujući svome obrazovanju, resursima, pravednim vladarima, postali faktor vrijedan poštovanja, procvjetala nauka, kultura, umjetnost.....Bombaši samoubice-daleka prošlost, na čijem se primjeru uči šta islam NIJE, ma ljepota.....

Konačno i kozmetičarka Biba došla na svoje: Sad , kolajli, po šerijatu, obrve čupa sarajevskim hanumama.....
eto, ne kazem ovo cesto...al' onako, intimno, mi je drago da jos uvijek ima ljudi koji razumiju i da se njihov glas cuje kroz masu bucnih, onih koji ne znaju.

selam.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#79

Post by ztluhcs » 27/07/2007 08:08

Ahmmed wrote:
Znao sam ja da je èupanje obrva, kljuè opstanka islama i muslimana.....Elhamdulillah, muslimani rije¹ili sve brige ovoga svijeta, konaèno nestalo gladi, jer svi muslimani koji su du¾ni davat zekat, to i èine,diktature svrgnute, rije¹eno palestinsko pitanje, Iraèka demokracija cvjeta, Iran uspostavio diplomatske odnose sa SAD, na principima uva¾avanja i partnerstva,muslimanska djeca se obrazju u tolikoj mjeri, da je nepismenost manja nego u Norve¹koj i ©vedskoj.....Muslimani, zahvaljujuæi svome obrazovanju, resursima, pravednim vladarima, postali faktor vrijedan po¹tovanja, procvjetala nauka, kultura, umjetnost.....Bomba¹i samoubice-daleka pro¹lost, na èijem se primjeru uèi ¹ta islam NIJE, ma ljepota.....

Konaèno i kozmetièarka Biba do¹la na svoje: Sad , kolajli, po ¹erijatu, obrve èupa sarajevskim hanumama.....

Fenjer, prioriteti postoje, oni nisu takozvani.....Zbog davanja jednake va¾nosti obrvama,kao i namazu, i Ramazanu,i obrazovanju i borbi protiv gladi, muslimani su danas gdje jesu. Ko hoæe da se bavi hadiskom naukom i u segmentu èupanja obrva, bujrum. Ja neæu. I ne smatram to pogre¹nim èinom. ©ta vi¹e....Sla¾em se ja da trebamo da se trudimo da ¹to vi¹e spoznamo na¹u vjeru...Ali, zaista, tro¹iti energiju na prièu o èupanju obrva, ja niti hoæu , niti imam hala za takve stvari. Davati istu vrijednost prièi o èupanju obrva i recimo problemu droge meðu mladim, vrlo je neislamski....

Recimo,da ima¹ sljedeæu situaciju: mlada ¾ena, obrazovana, govori strane jezike, pokrivena, klanja, posti, pazi roditelje , odgovorna je prema prijateljima i ureðuje obrve. I sad je treba kasavetiti prokletstvom zbog zadnjeg èina...Ma, pusti, molim te......
E moj Ahmo, de ti objasni ljudima ¹ta je forma a ¹ta su¹tina... :roll: :roll: :roll:
De objasni da nisu bradice, hlaèe i neuzubilanje dio su¹tine... Al treba èitati i uèiti a masa nije raspolo¾ena za toga...

U svakom sluèaju ima¹ :thumbup: kao i @zena od mene...

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

#80

Post by Sarafcina » 27/07/2007 09:38

dobri moj @fenjer ...
ja te nisam ni ubrojao u vehabije, ali ako koristis njihovu literaturu (koja je itekako dostupna) ...onda se ti koristis i tom linijom argumentacije. Mene zaista ne zanima, niti to ovako mogu znati, cak ni da li si musliman. Mi samo razgovaramo o nekoj temi i ja cu te u tome tretirati kao i svakog drugog sagovornika (npr. traziti pojasnjenja i dokaze...)

ako to dolazi od priznate islamske uleme, onda nam mozes dati referencu gdje si to nasao (prakticno, je li onaj tekst tvoj ili si ga prepricao ili pak negdje nasao). Nadam se da ti to nije problem. A samo da ti odmah kazem i da pojmovi priznata ulema i jedinstvo uleme, dva razlicita pojma.
Npr. jedinstvo uleme imas da je namaz obavezan. Ali ipak, nemas jedinstvo o njegovim detaljima (iako je ulema cetiri mezheba priznata). Zbog toga me cudi da imamo jedinstvo na jednom pitanju poput cupanja obrva, a da se za njega nikada ni culo nije. Do dolaska vehabijske literature.

Ja da sam htio da diskutujem sa Zijadom ili Muharemom, ne bih sada pricao s tobom. Uostalom, ti si iznio nesto, ti to i brani, ili reci da si se zabunio...meni je i to OK. Ali, nije red da ja idem Zijadu i trazim dokaze. U ovoj situaciji to je tvoj posao. I ja tebi uopste nisam spominjao ko je autoritet za mene, a ko nije. Samo trazim dokaz za tvrdnju da postoji jedinstvo uleme po ovom pitanju, jer me to zanima.


Ove insinuacije o tome ko se za sta bori... odnosno recenice:
Sve sto nam je Poslanik s.a.v.s govorio i naredio je i itekako bitno, pa ukoliko neki od nas nemaju to jos u svojoj praksi, iz ovog ili onog razloga, to naravno ne treba i ne smije da bude razlog da se isto pobija. Postavlja se onda pitanje, protiv cega se takva osoba bori i sta joj je krajni cilj? Istina ili zabluda,nesvjesno ili svjesno?
mozes komotno ostaviti za mekteb ili neku drugu niskoskolsku ustanovu (a nije ok ni da se ta manipulanstka prica i tamo prodaje). Ako se ovo odnosi na mene, slobodno reci pa da ti onda odgovorim kako dolikuje. Ako pricas da popunis prostor, onda imas onu KGKG pa sa njom zajedno meljite svako o svom brasnu. Ovo ti govorim samo zato sto si odgovarao na moj post i onda ispada da je ovo upuceno meni, a meni nije cilj da ti na ovaj karakterni atentat ... odgovorim ;), dok se ne izjasnis da li je meni ili je meni (ali ono zamotano ;)) ili je slucajno upalo tu da popuni prostor.
Inace hvala ti sto si me podsjetio na neke hadise koje si naveo. Oni su irelevantni za nas razgovor i s te strane ih zanemarujem, ali zahvaljujem sto si ih naveo.

shvatam i tvoju namjeru da se ne odobrava ismijavanje ... ali ja sam ti postavio konkretno i jako ozbiljno pitanje.

O prioritetima ne bih... jer sam se uvjerio da ogromna vecina nema pojma ni sta znaci prioritet niti kako se odredjuje...

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#81

Post by fenjer » 27/07/2007 10:52

@Sarafcina

Nemoj smatrati moje cjelokupno izlaganje kao repliku samo tebi, shodno iscitavanju komentara na ovoj diskusiji tako sam se i izlagao.
Ono sto sam konkretno u tom citatu napisao ne odnosi se na tebe (on je uopsten), isao sam vise uopsteno sa komentarom, jer sam zapazio da cesto osobe smatraju da sve ono sto oni ne praktikuju da je to i ispravno, pa onda pokusavaju da to opravdavaju svakojakim razlozima (nevezano za ovu diskusiju).
Tvoje pitanje sam shvatio ozbiljno, iako mi je djelovalo na prvi mah vise provokativno, tu sam pogrijesio.

Ja koliko sam dokucio o stavovima uleme kad je rijec o modeliranju odnosno oblikovanju i stanivanju obrva taj cin je zabranjen, osim ako su obrve sastavljene, sto nije prirodno i smatra se deformacijom i samim tim je dozvoljeno pocupati dio koji sastavlja obrve. Sve ostalo nije.
Nadje se i pokoji pojedinac koji dozvoljava taj cin ukoliko to nije zarad uljepsavanja onima koji nam nisu rod. I ako je ovo misljenje dosta slabo kad je u pitanju argumentacija. Uglavnom ako neko to odobrava to je pod uvjetom.

Ja bi volio da neko iznese druge stavove koji su im poznati, a da su potvrdjeni od uleme i argumentirani. Zbog cega izbjegavati svaku vrste diskusije o vjeri?

Ako cu nesto novo saznat i naucit (nevezano od koga), onda je to meni samo dobro doslo. Nisam dosao na ovaj forum da rjesavam problem emisije CO2, upotrebu droga medju mladima i slicno. To se ne rjesava po forumima. A cak nije ni predmet ove diskusije.
A ako je nekom ovo bitno i misli da ce postic ovdje nesto sa takvom diskusijom, zasto ta tema onda vec ne postoji, prostran je ovaj forum.
Last edited by fenjer on 27/07/2007 11:32, edited 1 time in total.

User avatar
black
Posts: 15574
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#82

Post by black » 27/07/2007 11:24

fakat smaranje...kakvim se sve trivijalnostima pojedinci bave...i nije ni cudo onda sto ljudi sticu pogresnu sliku o islamu..

ahmo :thumbup:

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#83

Post by fenjer » 27/07/2007 11:44

black wrote:fakat smaranje...kakvim se sve trivijalnostima pojedinci bave...i nije ni cudo onda sto ljudi sticu pogresnu sliku o islamu..
A usput oni koji se bave ovim su dio Islamskog ummeta, na celu s Poslanikom s.a.v.s[/size].

On ne govori po hiru svome – to je samo Objava koja mu se obznanuje. (En-Nedzm, 3-4)

To su Allahovi propisi. Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu – On ce uvesti u dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, u kojima ce vjecno ostati, i to je uspjeh veliki. (En-Nisa,13)


Naprotiv ovo je sve od sirine Islama, a oni sto sticu pogresnu sliku o Islamu, o njima i ne treba vodit brigu, jer to i ne zasluzuju.

Allah dz.s kaze u Kur'anu: Tvoja opomena ce koristiti samo onome koji Kuran slijedi i Milostivoga se boji, iako Ga ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom. (Jasin-11)

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#84

Post by danas » 27/07/2007 11:53

zbunjujete me... ovaj kaze vazno je, ovaj kaze nije vazno... sta se radi sa obrvama... uozbiljite se i dajte vise recite -- sta se treba sa obrvama radit... ima nas koji zeljno cekamo 'zvanicni stav' glede ovog vaznog pitanja :x

jer ako mi obrve ne osiguraju dzennet, nista nece... :D

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

#85

Post by luciferino » 27/07/2007 12:01

danas wrote:zbunjujete me... ovaj kaze vazno je, ovaj kaze nije vazno... sta se radi sa obrvama... uozbiljite se i dajte vise recite -- sta se treba sa obrvama radit... ima nas koji zeljno cekamo 'zvanicni stav' glede ovog vaznog pitanja :x

jer ako mi obrve ne osiguraju dzennet, nista nece... :D
Poenta priče:
Ako ih sama ne budeš čupala, hairlija će ti ih počupati.

Ili

Čupaj obrve i skidaj dlake sve dok se šćeri ne udaš. A kada nekog levata upecaš, zaboravi na čupanje. :D

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#86

Post by PITARKA_SA » 27/07/2007 13:54

cuj rasprave o obrvama :lol:
sta je sad?ni obrve se po islamu nebi trebala oblikovati?
sta ima jos,svega vam?
smijem li disati?il samo jednom udahnut ako bas poplavim u licu

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

#87

Post by Neelix » 27/07/2007 13:57

:lol: :lol: neki dan sam procitao da je po islamu zabranjeno spavat na stomaku jer tako shejtan spava :D :D :D

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#88

Post by PITARKA_SA » 27/07/2007 13:59

Neelix wrote::lol: :lol: neki dan sam procitao da je po islamu zabranjeno spavat na stomaku jer tako shejtan spava :D :D :D
obrve moram prestat oblikovat,necu spavat na stomaku,..dobro,zapisujem,sta jos ? :? :D

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

#89

Post by luciferino » 27/07/2007 14:03

Neelix wrote::lol: :lol: neki dan sam procitao da je po islamu zabranjeno spavat na stomaku jer tako shejtan spava :D :D :D
:shock: A ja tako cijeli život...

A kako ćeš znati na čemu spavaš ako spavaš? Ili te oni oko tebe moraju paziti i okretati na pravu stranu?

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#90

Post by ztluhcs » 27/07/2007 14:05

Oðe se iskupilo ©ejtanovo kolo©

:shock:

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

#91

Post by Sarafcina » 27/07/2007 14:15

ztluhcs wrote:Oðe se iskupilo ©ejtanovo kolo©

:shock:

nije sejtanovo... negopolovicno nacitani wannabe funny :D

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#92

Post by PITARKA_SA » 27/07/2007 14:17

Sarafcina wrote:
ztluhcs wrote:Ođe se iskupilo Šejtanovo kolo©

:shock:

nije sejtanovo... negopolovicno nacitani wannabe funny :D
neko samo wannabe funny
a neko je samo funny
:D :D

Kwaheri
Posts: 3290
Joined: 30/04/2004 12:33

#93

Post by Kwaheri » 27/07/2007 14:23

PITARKA_SA wrote:
Sarafcina wrote:
ztluhcs wrote:Ođe se iskupilo Šejtanovo kolo©

:shock:

nije sejtanovo... negopolovicno nacitani wannabe funny :D
neko samo wannabe funny
a neko je samo funny
:D :D
Image

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#94

Post by PITARKA_SA » 27/07/2007 14:25

:lol: :lol: bi hairli ,cemu takvo raspolozenje? :lol: :lol: :D :D

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

#95

Post by Neelix » 27/07/2007 14:36

aman zdenek zeman :oops:

User avatar
ja71
Posts: 4351
Joined: 31/03/2006 14:45

#96

Post by ja71 » 27/07/2007 16:53

Sta je Pejgamber uopste htio postici zabranom cupanja obrva ?

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#97

Post by fenjer » 27/07/2007 20:21

ja71 wrote:Sta je Pejgamber uopste htio postici zabranom cupanja obrva ?
Ako si citao sve komentarao onda si mogao naci negdje u jednom od njih gdje pishe:

En-nems je narocito omrazen zato sto je to ustaljena praksa i simbol sumnjivih i porocnih zena.

Pretezno kod ovakvih propisa kao odijevanje, uljepsavanje te nadivanje imena i slicno, vazi pravilo da se musliman/muslimanka treba da razlikuju od nevjernika/nevjernica, te ukoliko je kod njih nesto uobicajeno, onda mi to ne praktikujemo i suprotno.

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#98

Post by fenjer » 27/07/2007 20:52

Usput zaboravio sam @sarafcini odgovorit na pitanje o mom izvoru pisanja citata na str 2 cupanje i modeliranje obrva. Kao sto rekoh vec moji izvori nisu "vehabiski, a nisu mi ni poznate kriterije kojima izvor treba da podlijeze da bi on bio tkz "vehabiski izvor". Izvor u biti moze da bude tacan ili ne tacan odnosno potvrdjen ili ponisten od strane alima.

A izvor kojim sam se ja sluzio je knjiga Halal i Haram u Islamu (str 138-139) od Jusufa el - Qardawija. Kad je on prilikom pisanja te knjige i za ovo nasao mjesta i pozabavio se s tim, ukazuje nam, da je bitno, da je osoba u Islamu upoznata i sa ovom odredbom.

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

#99

Post by Sarafcina » 28/07/2007 02:12

fenjer wrote:Usput zaboravio sam @sarafcini odgovorit na pitanje o mom izvoru pisanja citata na str 2 cupanje i modeliranje obrva. Kao sto rekoh vec moji izvori nisu "vehabiski, a nisu mi ni poznate kriterije kojima izvor treba da podlijeze da bi on bio tkz "vehabiski izvor". Izvor u biti moze da bude tacan ili ne tacan odnosno potvrdjen ili ponisten od strane alima.

A izvor kojim sam se ja sluzio je knjiga Halal i Haram u Islamu (str 138-139) od Jusufa el - Qardawija. Kad je on prilikom pisanja te knjige i za ovo nasao mjesta i pozabavio se s tim, ukazuje nam, da je bitno, da je osoba u Islamu upoznata i sa ovom odredbom.

vehabijski ;)... cim procitas "albani ga ocjenjuje..." ili "bin baaz ga smatra ..." ... obicno je dovoljan uslov ... ;)
naravno nemam nista protiv tih ljudi, ali sam vidio svega i svacega iz tih i takvih knjizica ;). (nemoj ovo pisanje shvatiti kao provokaciju... :))

OK za Kardavija, jos samo da te pitam za referencu da je ulema jedinstvena na tom stavu. Jel to Kardavi kaze?


a za ovo razlikovanje .... jel se odnosi na hlace? odnosi li se na kompjutere? nauku? organizovanje drzave? organizovanje Islamske zajednice?

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#100

Post by fenjer » 28/07/2007 03:23

Sarafcina wrote:
fenjer wrote:Usput zaboravio sam @sarafcini odgovorit na pitanje o mom izvoru pisanja citata na str 2 cupanje i modeliranje obrva. Kao sto rekoh vec moji izvori nisu "vehabiski, a nisu mi ni poznate kriterije kojima izvor treba da podlijeze da bi on bio tkz "vehabiski izvor". Izvor u biti moze da bude tacan ili ne tacan odnosno potvrdjen ili ponisten od strane alima.

A izvor kojim sam se ja sluzio je knjiga Halal i Haram u Islamu (str 138-139) od Jusufa el - Qardawija. Kad je on prilikom pisanja te knjige i za ovo nasao mjesta i pozabavio se s tim, ukazuje nam, da je bitno, da je osoba u Islamu upoznata i sa ovom odredbom.

vehabijski ;)... cim procitas "albani ga ocjenjuje..." ili "bin baaz ga smatra ..." ... obicno je dovoljan uslov ... ;)
naravno nemam nista protiv tih ljudi, ali sam vidio svega i svacega iz tih i takvih knjizica ;). (nemoj ovo pisanje shvatiti kao provokaciju... :))

OK za Kardavija, jos samo da te pitam za referencu da je ulema jedinstvena na tom stavu. Jel to Kardavi kaze?


a za ovo razlikovanje .... jel se odnosi na hlace? odnosi li se na kompjutere? nauku? organizovanje drzave? organizovanje Islamske zajednice?
Kao prvo ne mozemo niti imamo pravo da ja i ti dajemo etikete osobama s kojim se oni sami ne slazu, u svakom slucaju to je pogresan cin i takvo postupanje je kontradiktorno ucenju nashe vjere.

Na str 4 sam ti napisao stavove uleme. Uglavnom sve se svodi na zabranu. A sto se tice razlikovanja odnosi se na gore navedeno. Smatram te dovoljno bistrim da to i sam skontas. (nemoj ni ti ovo shvatit kao provokaciju)

Post Reply