Sto su to tzv. muslimanska imena?

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
herzeg
Posts: 20
Joined: 12/03/2007 04:54

#126

Post by herzeg » 28/05/2007 02:18

Moj pradedo je bio Ilir. Da li neko ima zbirku Ilirskih imena? Bas me interesuje.

PS: Vuk bas ima nekakav lijep zvuk, ono bas zvijerski, ali evo ponovih isto nekoliko puta sam sebi pa mi poce zvuciti nekako cudno...Vuk...Vuk..Vuk.....cuj Vuk.

PSS:...Vuk.....


User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#127

Post by Prozor » 28/05/2007 03:21

Ko´sto rece Ahmmed mi smo poceli nadivati ova imena sa dolaskom Osmanlija i Islama, uzeli smo ista imena sto su Turci upotrebljavali a to su bila arapska, perzijska i naravno turska. Tako je bilo sljedecih 400 godina a u medjuvremenu smo razvili svoje verzije tih imena. Cak i neka za koje ne znam odakle poticu, npr. odakle poticu imena Bego i Emina?

U 19-om stoljecu kada su drugi narodi prolazili kroz nacionalnu kristalizaciju mi smo zakasnili, bilo je tu mnogih faktora, glavni krivac je bar po meni Omer-pasa Latas sto je 1849. suzbio i pobijo skoro sve bosnjacke alime jer su se pobunili protiv Osmanlija. Ostali smo tad obezglavljeni i stisnuti izmedju jacajuceg srpskog odnosno hrvatskog nacionalizma, logican slijed bi bio da smo tada "aktivirali" vlastiti kao reakciju no to se nije desilo. I kasnije nam glavno bilo u krscanskoj okolini ostati muslimani, i totalno smo zaboravili na nacionalni identitet sto nas je mnogo kostalo. A nije da ga i drugi nisu negirali.

Isnam Taljic je negdje zapisao "Bosnjaci su mislili ime je tu, ali valja vjeru sacuvat, ono nece nestat". ALI JESTE! I u tome su nas komsije veliko-dusno pomogle. Iz ovog razloga mi se sve do 93´ identifukujemo SAMO kao muslimani cak iako se vecina nas sekularizira u komunizmu pa i dan danas imamo problema sa razdvajanjen nacije od religije.

Albanci i Turci su proslo kroz nacionalnu kristalizaciju i iz nacionalnih interesa poceli nadivati samo svoja imena, mi nismo i zato smo ostali samo na azijskim i kasnije novim imenima od kojih su mnoga cak zapadna kao Sabina, Vanesa, Elvis, Edvin, Esmeralda.... Ali meni to nije problem i meni su nasa imena izuzetno lijepa i moj sin se zove Nasir sto znaci "onaj sto pomaze" tj onaj sto je pomoc drugima.

Ovo "back to the roots" sto neko rece nije produktivno i krajnje je zaostalo i svako bi trebao nadivati imena kakva hoce, ali klasicna bosnjacka imena danas jesu kakva jesu i to je i jedan od faktora koji nas odrzava kao zaseban narod. Ovakvi pokusaji su bili i kod americkih crnaca sto su poceli nadivati africka imena ali u sustini to nije proslo, cak i njih ima sa arapskim imena a da nisu muslimani sto je meni pravo cudno. Npr. moj rodjak sto zivi u USA poznaje crnca sto se zove "Shamiir" sto meni zvuci arapski a krscanin je.

P.S. Bosnjacka i muslimanska imena nisu istu, npr. Elvis moze bit bosnjacko ime ali nije i muslimansko.

Šandor
Posts: 2383
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#128

Post by Šandor » 28/05/2007 03:32

Prozor wrote:P.S. Bosnjacka i muslimanska imena nisu istu, npr. Elvis moze bit bosnjacko ime ali nije i muslimansko.
Image

Originalni Bošnjak. :D :lol:

User avatar
Bea_Trix
Posts: 2954
Joined: 28/04/2007 17:37
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#129

Post by Bea_Trix » 28/05/2007 09:04

Shoshana wrote:Bukvalno su sjeli lingvisti, tamo negdje u 19-om stoljecu i skontali da mnogi jezici imaju mnogo toga zajednickog. Onda su napravili listu srodnih jezika, listu zajednickih kljucnih rijeci (tipa voda, drvo, kcerka, sin, vuk itd) i, ispravno zakljucili da ti jezici moraju imati jedan zajednicki proto-jezik. U nasem slucaju - Proto-Indoevropski. Onda su na osnovu tih zajednickih rijeci, posebno onih vezanih za geografske pojmove, pokusali pronaci podrucje na koje se te rijeci mogu primijeniti i dosli do zakljucka da su Proto-indoevropljani zivjeli tamo negdje iza Kavkaza (danas je tih teorija mnogo vise). Iako je metodologija ponekad davala smijesne rezultate, npr ti su narodi imali zajednicki naziv za puter, ali ne i za mlijeko, sve dok pricamo o jeziku - teorija se moze smatrati ispravnom (cak i ona je djelomicno osporavana, jer se ne uzima u obzir sekundarno mijesanje i posudjivanje rijeci). Ovo ce ti neki lingvista bolje objasniti.
razmislite malo i procitajte stogod prije nego sto je napadnete za bas svaku tezu koju je iznijela....

NACIJA, kao termin, kao kategorija, kao danasnja "zlatna koka" svake drzave, "skovana" je tek u 19. stoljecu. Ono sto su ljudi npr. u Srednjem vijeku nazivali "narod" nema nikakve veze sa nacijom.

A kad mi neko kaže imena bosanskih muslimana, ja pomislim: Adnan, Almir, Amela :D i na ona koja tako volimo: Aida, Elvis, Alen, Ena.... :D

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

#130

Post by Sarafcina » 28/05/2007 09:50

Shoshana wrote:
Maksim wrote:Zaboravi samo jos dodati da mi sve to mirise na onu propagandu hrvatskih fasista koji od Hrvata zele napraviti Irance da bi ih sto vise odstranili od Slavena i nasli neku podlogu za svoju ridikuloznu "Arijevsku teoriju".
Za Hrvate ne znam, ali su bas teorije o porijeklu naroda u tom smislu u kojem ti stanovnike Balkana nazivas Slavenima ne samo izazivale pojave poput nacizma, nego su i uzrokovane slicnim idejama.

Fakta (posto ti ocito baratas faktima): u Bosni i Hercegovini od naroda zive Bosnjaci, Srbi i Hrvati... Ti pricas o kome? O Bosnjacima? O Slavenima? Koji su ti to? (I ako vec hoces mijesati politiku - te Panslavenske ideje ostavi za neku drugu priliku. Mozda jednom i podje za rukom :oops: )

@shoshana
na ovom forumu odavno ne procitah boljih i informativnijih postova od tvojih na ovu temu. hvala :).

za one koji ne kontaju sta Shoshana prica .... evo ja cu reci da Srbi uopste nisu slaveni. dokaz? ne izgledaju kao slaveni ;).
izvolite dokazite da su slaveni ;).

PS za ljude na ovim prostorima je 500 godina jedina bitna odrednica bila jesi li musliman ili nisi. Islam ne namece jezik i kulturu (osim u segmentima koji se direktno kose sa vjerom). nadalje, u vrijeme osmanske vladavine (uz lijepu generalizaciju) nacionalna odrednica nije postojala, a narodna nije bila vazna. mislim da bi adekvatno poredjenje bilo sa danasnjim drzavama u smislu da se nacionalna pripadnost zamijeni sa vjerskom pripadnoscu.

User avatar
cyprus
Posts: 38211
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#131

Post by cyprus » 28/05/2007 14:50

Dobi Šošana pristalica. Ko bi reko?

Dakle, šta nam je to Šošana rekla?
- velika seoba naroda nije postojala
- slaveni ne postoje
- bošnjaci žive na ovom prostoru od kamenog doba

Rekla je ona još dosta diskutabilnih teza, al ove baš nikako ne mogu svarit. Stoga mogla bi ona, ili neko drugi (svejedno) dati kakve dokaze za ovo (haj da i ja malo tražim dokaze).

fenjer
Posts: 126
Joined: 22/03/2005 01:43

#132

Post by fenjer » 28/05/2007 21:58

Provjeravajmo znacenje imena prije nego ga damo nasem djetetu.

Sunnet je novorodencetu izabrati lijepo ime, na što ukazuje hadis: "Bit cete prozvani na Sudnjem danu po svojim imenima, po imenima oceva svojih. Nadijevajte lijepa imena!" (hadis bilježi Ebu-Davud.)

Poslanik, s. a. v. s., zabranio je nadijevanje sljedecih imena: Jesar, Rebah, Nedžih i Efleh zato što ona mogu dovesti do vrijedanja (psovanja).

Prenosi se od Semre, r. a., da je Poslanik, s. a. v. s., rekao: "Ne nadijevajte djecaku imena Jesar, ni Rebah, ni Nedžih niti Efleh..."

Haram je davanje nadimaka po osobama koje su prezrene u islamu.

Pokudeno je nadijevati ružna imena kao što su Zalim, Himar, Kulejb itd. Ibn-Hazm kaže: "Postoji saglasnost o zabrani davanja imena kojima se ukazuje na robovanje mimo Allahu, kao što su imena Abdul-Uzza, Abdu Hubel, Abdu Omer..."
Najljepša imena su Abdullah i Abdurrahman, na što ukazuje hadis koji prenosi Muslim.
Ispravno je nadijevati imena meleka, poslanika, zatim ime Taha, Jasin...

Dozvoljeno je nadijevanje više imena od jednog, iako ovo nije bila praksa ashaba.
Dozvoljeno je davanje lijepih nadimaka kao što su nadimci ashaba, r. a., naprimjer Omer el-Faruk, Hamza Esedullah, Halid Sejfullah itd.

Haram je nadijevanje imena kojih je dostojan samo Allah, kao što su: Kuddus, Halik, Er-Rahman itd.
Proucimo novoriđecetu Ezan na desno a Ikamet na lijevo uho ... Sunnet je prouciti ezan na desno uho novorođenceta, a ikamet na lijevo uho, kako bi prvo što dijete cuje bilo Allahovo ime.

Islamski ucenjaci kažu da je, kad se rodi, novorodencetu lijepo na desno uho prouciti ezan, a na lijevo ikamet u želji da ga Allah sacuva od džinske vještice (Ummus-sibjan). U tom smislu se prenosi da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., rekao: "Kome se rodi dijete, pa mu na desno uho prouci ezan, a na lijevo ikamet, nece mu nauditi vještica (Ummus-sibjan)".
Sunnet je promijeniti ružno ime.
Buharija i Muslim bilježe da je Poslanik, s. a. v. s., promijenio ime Berra u ime Zejneb, a to je bila Zejneb bint-Džahš.


Shodno ovom, evo jos jedan tekst iz knjige "Odgoj djece u Islamu":


Preporučljiva i pokuđena imena


Prilikom nadijevanja imena odgajatelj treba biti zainteresiran da djetetu izabere najbolje i najljepse ime, rukovodeci se onim na sto upucuje, podstice i nareduje nas Vjerovjesnik, s.a.v.s. Muslim u svojem Sahihu prenosi od Ibn Omera, r.a., : “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Najdraza imena Uzvisenom Allahu su Abdullah i Abdurrahman.’”

Odgajatelj se treba kloniti ruznih imena koja udaraju na cast i mogu biti uzrokom podrugivanja i ismijavanja. Poznato je da je i Allahov Poslanik, s.a.v.s., - kako prenosi Tirmizi od Aise – mijenjao ruzna imena. Tirmizi i Ibn Madze prenose od Ibn Omera, r.a., da se Omerova kcerka zvala ‘Asiya (neposlusna, buntovnica) i da joj je Allahov Poslanik, s.a.v.s., predio ime u Dzemila.
Ebu Davud prenosi: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je mijenjao imena Asi (al-‘Asi), Aziz (‘Aziz), Utula (‘Utulla sto znaci surov, grub), Sejtan (Saytan), Hakem (al-Hakam), Gurab (Iurab), Habab (Habbab, navodi se da je ovo jedno od imena sejtana). Ime Harb (Harb) je mijenjao u Selm (Salm), a ime Muttadzi’(Muttadzi’) u Munbe’is (Munba’aï). Benu Zinje (Banu ez-Zinya) je mijenjao u Benu Risde (Banu er-Risda), a Benu Mugvije (Banu el-Mugwiya) u Benu Risde (Banu er-Risda). Ebu Davud navodi da je radi konciznosti izostavio lanac prenosilaca hadisa.

Odgajatelj se treba kloniti i imena izvedenih iz rijeci sujevjernog znacenja, da bi se dijete sacuvalo od nesrece koja bi ga mogla zadesiti od ovakvog imena i sujevjerja na koje upucuje. Buhari u svome Sahihu prenosi od Se’ida ibn el-Museijjiba koji prenosi od svoga oca a ovaj od svoga djeda koji kazuje: “Dosao sam kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., koji me je upitao: “Kako ti je ime?” Rekao sam mu: ‘Hazn’(U znacenju: tvrdo, neravno zemljiste, suprotno od ravnice). On mi je na to rekao: ‘Ti si Sehl.’ Rekao sam: ‘Ne mogu promijeniti ime koje mi je dao otac’- Ibn Musejjib kaze: ‘I tako u nama jos uvijek vlada el-huzuna (grubost).”
Obavezno je, takoder, izbjegavati Bozija imena. Tako nije dozvoljeno nadijevati imena: Ehad, Samed, Halik, Rezzak i dr.
Ebu Davud u svome Sunenu prenosi: “Kada je Hani’sa delegacijom iz svoga naroda dosao u Medinu kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., zvali su ga Ebu-l-Hakem. Allahov Poslanik, s.a.v.s., ga je pozvao i rekao mu: ‘Allah je El-Hakem (Sudac) i On donosi presude, zasto onda tebe zovu Ebu Hakem?’ On mu na to odgovori: ‘Kada u mojemu narodu u necemu dode do spora, oni dodu kod mene, ja im presudim i svi budu zadovoljni.’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu na to rece: ‘Sto je to lijepo! Imas li djece?’ On mu odgovori: ‘Imam, Surejha, Muslima i Abdullaha.’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., zatim upita: ‘Koji je najstariji?’ On mu odgovori: ‘Surejh’. ‘Onda si ti Ebu Surejh’ – Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu na kraju rece.”
Muslim u svome Sahihu prenosi od Ebu Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Najgori covjek na Sudnjem danu, covjek na kojega ce se Allah najvise rasrditi, bit ce covjek sa imenom Meliku-l-emlak (Vrhovni vladar), jer nema vladara osim Allaha.

Treba se kloniti i imena koja u sebi nose znacenje srece i optimizma, jer se moze desiti da takvoga zovnes imenom koje u sebi ima navedeno znacenja a on sam nije takav i time se kod doticnoga samo izazove tuga i sjeta. Muslim, Ebu Davud i Tirmizi prenose od Semure ibn Dzunduba, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Cetiri su izreke najdraze Allahu: Subhanehu Allah, El-Hamdu li Allah, La ilahe illa Allah i Allahu ekber. Ne dajite djecacima imena: Jesar (Lijevi), Rebah (Dobitnik), Nedzih (Spaseni) i Efleh (Najuspjesniji). Moze se desiti da upitas za nekoga: “Ima li medu vama Lijevog, Dobitnika, Spasenog ili Najuspjesnijeg?,” a on ne bude, i odgovori se sa: “Nije” (Posto se kaze: “Nije” to moze izazvati tugu zbog negativnog odgovora). Ne dodajite vise nista na ova cetiri imena.”
Ibn Madze u sazetom obliku navodi: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam je zabranio da slabim medu nama dajemo imena: Efleh, Nafi’, Rebah i Jesar.”

Treba se kloniti i imena koja u sebi nose znacenje robovanja drugome osim Allaha kao npr. Abdu-l-Uzza, Abdu-l-Ka’be, Abdu-n-Nebijj i druga slicna. Ovakva imena, je prema svim ucenjacima haram nadijevati.
Sto se tice Vjerovjesnika, s.a.v.s., u pohodu na Hunejn: “Ja sam en-Nebijj (Vjerovjesnik) a ne laz (kezib). Ja sam Ibn Abdu-l-Muttalib (sin Abdu-l-Muttalibov).” Ovdje se ne radi o davanju novih imena, kao sto istice Ibnu-l-Kajjim, nego o legitimiranju, predstavljanju imenom po kojemu je poznati, narocito u situaciji kada se suprostvalja neprijatelju kao sto je slucaj sa Vjerovjesnikom, s.a.v.s. Legitimiranje na ovakav nacin, predstavljanjem po datom imenu, nije zabranjeno. Bilo je ashaba koji su pred Vjerovjesnikom spominjali imena svojih plemena: Benu Abdi Menaf, Benu Abdi Sems, Bedu Abdi-d-dar, a da im Vjerovjesnik, s.a.v.s., nije to branio.
Jednom rijeci, ovo je dopusteno kod predstavljanja a nije u davanju novih imena tog znacenja.

Na kraju, treba se kloniti i imena koja u sebi imaju znacenje veselosti, oponasanja i strasti kao: Hijam (silna zed, zaluden u ljubavi), Hejfa’(jako zedna), Nehhad (koji zestoko napada), Sevsen (ljiljan), Mejjada (koja se njise, povija, trese), Nariman, Gade (vitka, mlada djevojka), Ahlam (snovi, utopija, pubertet), i sl. Zasto? Zato da bi islamski ummet bio prepoznatljiv svojim identitetom, poznati po svojoj osobenosti i svojoj originalnosti. Ovakva imena nisu nista drugo do gubljenje njegova identiteta, nestanak uvazavanja i rusenje njegova duha. Kada islamski ummet dode do ovoga stupnja ponizenja i propasti, i cijepanja na sitne dijelove, bit ce lahko svakome neprijatelju da mu preotme i prigrabi njegovu zemlju, i ponizi njegov slavni narod, kao sto je danas slucaj. Medutim, nema takve snage ni moci kao u Allaha, s.v.t.
Nije zato ni cudo sto Poslanik, s.a.v.s., podstice islamski narod na davanje imena Allahovih vjerovjesnika, zatim imena Abdullah, Abdurrahman, i slicnih sa znacenjem robovanja Allahu. Tako ce se islamski ummet isticati u odnosu na druge u svim aspektima svojega zivota, i uvijek biti najbolji Ummet koji se ikada pojavio, i voditi covjecanstvo prema svjetlosti Istine i principima Islama.

Prema tome, ocevima i majkama nakon onoga sto su naucili u ovome poglavlju, ne preostaje nista drugo do da slijede za njih najispravniji put u davanju imena svojoj djeci, da se klone imena koja bi mogla umanjiti njihovu cast i nanijeti stetu njihovu ugledu, i unistiti im njihovu licnost i moral. Na roditeljima je, takoder, da se ugledaju na Vjerovjesnika, s.a.v.s, da djeci jos dok su mala daju kunje koje ce njima biti drage, koje ce biti prijatne za slusanje, da djeca osjete svoju licnost i svoj identitet, da im se u njihovim dusama razvija duh ljubavi i casti prema samima sebi, da se navikavaju na visoki stil ponasanja u komunikaciji sa okolinom i druzenju sa svojim vrsnjacima.
Nema nam nista dostojnije do da se prihvatimo svi skupa ovakvoga vrijednog odgoja, da slijedimo nacela ovoga velikog islamskog metoda, ukoliko zelimo sebi i svome narodu vratiti proslu slavu i veliku postojanost. Allahu, s.v.t., to nije tesko, ukoliko prihvatimo, primijenimo i slijedimo Islam i u pogledu njegovih propisa, odgoja i metoda.

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

#133

Post by Kid_A » 28/05/2007 23:55

Fenjer ahbabu ( kako ovo ludo zvuchi :) )...

De ti meni reci, jeli lijepo dati djetetu ime Bogoljub???

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#134

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:01

Kid_A wrote:Fenjer ahbabu ( kako ovo ludo zvuchi :) )...

De ti meni reci, jeli lijepo dati djetetu ime Bogoljub???
We la havle, što si se ti prihvatio Bogoljuba?Ime je sjajnog značenja, potpuno u skladu sa islamom, dakle ostaje samo da riješiš dilemu ,koju si imao prije neki dan.....o Bogoljubima....

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#135

Post by _BosanaC » 29/05/2007 00:02

Jel' voz brzi zimi ili po sinama? :oops:

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#136

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:09

_BosanaC wrote:Jel' voz brzi zimi ili po sinama? :oops:

ti se ne miješaj :D

Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

#137

Post by Maksim » 29/05/2007 00:09

Evo sad sam opet nasao vremena da malo prelistam ove zadnje postove. Ja sam shvatio na sto Shoshana zeli doci, naime jasno je svima da je smijesno zagovarati ciste narode. To se uopce nije ni unosilo u kontekst i ja to smatram jednim velikim skretanjem sa teme, jer radi se o imenima a ne o etnogenezi. Draga, Shoshana, ne zagovaram ni ja ciste Slavene ili Germane itd...... no, de pojasni samo jos kratko da li si se mozda nesto pogresno intepretirala ili zbilja tvrdis da seobe nije bilo i da Bosnjaci nisu Slaveni?

Sto se tice ove teme, izbjegavati cu je, jer nismo se mogli dogovoriti oko ozbiljne diskusije bez da ne upadne uvijek kriza identiteta :roll:

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#138

Post by _BosanaC » 29/05/2007 00:09

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:Jel' voz brzi zimi ili po sinama? :oops:

ti se ne miješaj :D
:D :D :D :run: :skoljka:

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#139

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:10

_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:Jel' voz brzi zimi ili po sinama? :oops:

ti se ne miješaj :D
:D :D :D :run: :skoljka:

kad budeš muftija australski, tamo uređuj imena džematlijama :D

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#140

Post by _BosanaC » 29/05/2007 00:11

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:
ti se ne miješaj :D
:D :D :D :run: :skoljka:

kad budeš muftija australski, tamo uređuj imena džematlijama :D
Ma nesto kontam... Ako odem, nedostajacu ovim ovdje dzematlijama :D I nikad necu shvatiti misteriju o zeni i rebru :D :D

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#141

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:13

_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote: :D :D :D :run: :skoljka:

kad budeš muftija australski, tamo uređuj imena džematlijama :D
Ma nesto kontam... Ako odem, nedostajacu ovim ovdje dzematlijama :D I nikad necu shvatiti misteriju o zeni i rebru :D :D

Ako budeš muftija, ta te misterija ne treba zanimati :D No, možeš zamoliti kršćanske kolege da ti pojasne šta oni pod tim podrazmijevaju :D

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#142

Post by _BosanaC » 29/05/2007 00:14

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:
kad budeš muftija australski, tamo uređuj imena džematlijama :D
Ma nesto kontam... Ako odem, nedostajacu ovim ovdje dzematlijama :D I nikad necu shvatiti misteriju o zeni i rebru :D :D

Ako budeš muftija, ta te misterija ne treba zanimati :D No, možeš zamoliti kršćanske kolege da ti pojasne šta oni pod tim podrazmijevaju :D
A i hanuma nikako da shvati da mogu imati jos tri :oops:

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#143

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:15

_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote: Ma nesto kontam... Ako odem, nedostajacu ovim ovdje dzematlijama :D I nikad necu shvatiti misteriju o zeni i rebru :D :D

Ako budeš muftija, ta te misterija ne treba zanimati :D No, možeš zamoliti kršćanske kolege da ti pojasne šta oni pod tim podrazmijevaju :D
A i hanuma nikako da shvati da mogu imati jos tri :oops:

Džaba ti želja.....Ako neimaš od hanume izun....moreš samo po forumu da se jadaš :D

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#144

Post by _BosanaC » 29/05/2007 00:17

Ahmmed wrote:
_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:


Ako budeš muftija, ta te misterija ne treba zanimati :D No, možeš zamoliti kršćanske kolege da ti pojasne šta oni pod tim podrazmijevaju :D
A i hanuma nikako da shvati da mogu imati jos tri :oops:

Džaba ti želja.....Ako neimaš od hanume izun....moreš samo po forumu da se jadaš :D
:lol: :lol: :lol:

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

#145

Post by Kid_A » 29/05/2007 00:29

Ahmmed wrote:
Kid_A wrote:Fenjer ahbabu ( kako ovo ludo zvuchi :) )...

De ti meni reci, jeli lijepo dati djetetu ime Bogoljub???
We la havle, što si se ti prihvatio Bogoljuba?Ime je sjajnog značenja, potpuno u skladu sa islamom, dakle ostaje samo da riješiš dilemu ,koju si imao prije neki dan.....o Bogoljubima....
Dobro , ti si rekao svoje misljenje :)

Sad sam se obratio fenjeru 8-)

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#146

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:45

Kid_A wrote:
Ahmmed wrote:
Kid_A wrote:Fenjer ahbabu ( kako ovo ludo zvuchi :) )...

De ti meni reci, jeli lijepo dati djetetu ime Bogoljub???
We la havle, što si se ti prihvatio Bogoljuba?Ime je sjajnog značenja, potpuno u skladu sa islamom, dakle ostaje samo da riješiš dilemu ,koju si imao prije neki dan.....o Bogoljubima....
Dobro , ti si rekao svoje misljenje :)

Sad sam se obratio fenjeru 8-)
Jedva čekam odgovor :D

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

#147

Post by Kid_A » 29/05/2007 00:51

Ahmmed wrote:
Kid_A wrote:
Ahmmed wrote: We la havle, što si se ti prihvatio Bogoljuba?Ime je sjajnog značenja, potpuno u skladu sa islamom, dakle ostaje samo da riješiš dilemu ,koju si imao prije neki dan.....o Bogoljubima....
Dobro , ti si rekao svoje misljenje :)

Sad sam se obratio fenjeru 8-)
Jedva čekam odgovor :D
Ja cu haman i sabah docekati 8-) :D :-D

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#148

Post by Ahmmed » 29/05/2007 00:59

Kid_A wrote:
Ahmmed wrote:
Kid_A wrote: Dobro , ti si rekao svoje misljenje :)

Sad sam se obratio fenjeru 8-)
Jedva čekam odgovor :D
Ja cu haman i sabah docekati 8-) :D :-D

fenjer je fin insan, ne budalasa u ova doba, ko mi, po forumu :D

User avatar
nerko13
Posts: 93
Joined: 20/07/2006 10:50

#149

Post by nerko13 » 29/05/2007 09:53

ne zelim previse pametovati, ali bih rado napisao par stvari...

u kur'anu npr. pise fino "dajte djetetu fino i lijepo ime, da vas se ne bi stidilo u starosti"... (ako nisam 100% tacno citirao, molim za oprost, ali u biti se radi o ovome sto sam napisao)

znaci, ono sto mislite da je lijepo, trebate i uzeti..ako se nekome dopada bogoljub, boze moj, zasto mu se sin ne bi zvao tako? a ako je nekome
ajla super ime, u cemu je onda problem... bas sam juce imao diskusiju sa roditeljima o ovoj temi, koja slucajnost.... problem je u tome sto stariji ljudi jednostavno nemaju pojma o takvim stvarima... recimo ime "amir" kod arapa, npr. egipcana, koriste i krscani i muslimani..to je njihovo ime, njihova arapska rijec i zasto ne bi koristili tu istu..kada sam jednom razgovarao sa prijateljima (hrvati) nisu vjerovali da recimo egipcani krscanske vjeroispovijesti, govore arapskim jezikom i da se mole arapskim jezikom...mislim sta imam onda o tome pricati..to sto je u islamu obicaj da
se moli na arapskom jeziku, to ne mora znaciti da djeca moraju imati arapska imena!!!! moje misljenje... moje djevojcice ce se zvati Sarah i Emilly pa neka pukne gdje hoce, meni se dopadaju a kome to smeta, njegov problem...... ime je tu da bi ga nosili cijeli zivot, da bi se ponosili tim imenom, a ne da bi nam sutra neko rekao, ne znam bogoljube, mozda bi bilo bolje da se zoves "ismet" ili sta ti ja znam...

u glavnom, mujo, haso i huso a i fata odpadaju, sve ostalo je u redu :-D :-D
vozdra raja...

ljeposava
Posts: 74
Joined: 22/03/2007 11:43
Location: planeta Malog princa

#150

Post by ljeposava » 29/05/2007 11:17

nerko13 a kako se ti zoves? Fakat si iskompleksiran. Nemam nista protiv imena, ali tebi bih imala mnogo toga reci. Ismijavanje bilo cega me navodi na to. Cuj Emili, pa ti previse gledaj sapunice nerko, odmori malo :D

Post Reply