Papa Vs ateisti

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
mala-i
Posts: 1315
Joined: 16/03/2006 15:32
Location: sa/zg

#1 Papa Vs ateisti

Post by mala-i » 05/01/2007 11:29

iz jučerašnjeg jutarnjeg lista

Papa: Ateisti su sluge paklene tmine
Piše: Iz Rima Inoslav Bešker
Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije napao i osudio ateiste oštrinom kakva se odavno nije čula iz Vatikana


“Misterij zla, moć tmina” u naše se doba očituje u “još podlijim i opasnijim oblicima”: kroz opredjeljenja “od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa”.

To je, među inim, rekao papa Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Odavno se s vrhova magisterija Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla (Knez Tmine jedan je od naziva za Vraga, simbol Zla u abramitskim vjerama, dakle i u kršćanstvu).

Papa je u strašnoj osudi Vragu pridao i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka
Ivan Pavao II. je bezbroj puta osudio ateizam, pa i kao uzrok svih prošlostoljetnih totalitarizama, u kojima je jamačno vidio zlokoban utjecaj Sotone, ali nije sve dao (k) Vragu tako eksplicitno kao njegov nasljednik danas.

Ivan Pavao II. je prije devet godina, u rimskome Općinskom vijeću rekao i ovo: “Pozdravljam s poštovanjem i vas, braćo, koji tvrdite da imate nereligijski svjetonazor i sve koji s vama traže smisao postojanja: neka ljubav za istinom, moralna strogost i staloženo sučeljavanje s vjernicima pridonesu da im bude model suživota u poštovanju među ljudima i ženama različitih vjera i ideala!”

U homiliji uz božićnu ponoćku 1996. prethodni je papa osobito naglasio da u pravu na dostojanstvo - uključujući i slobodu - nema nikakve razlike između kršćana i inovjeraca, između vjerujućih i nevjerujućih, jer se Isus, rekao je tada Ivan Pavao II, utjelovio radi svih ljudi, a ne samo radi nekih.

Da Bog ljubi sve ljude te da sebe povjerava čovjekovoj ljubavi rekao je jučer i Benedikt XVI, ali je pridao Vragu one koji su odbacili ne samo svaku vjeru, nego i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka - a tu bi se mogli prepoznati ne samo židovi (koji Isusa smatraju otpadnikom od svoje vjere), nego i muslimani (koji Isusa smatraju Božjim poslanikom, ali nipošto Bogom, i smatraju bogohulnim “pridavati Bogu druga”).


mala-i
Posts: 1315
Joined: 16/03/2006 15:32
Location: sa/zg

#2

Post by mala-i » 05/01/2007 11:31

iz današnjeg jutarnjeg :D

Događaji dana

‘Papino prozivanje ateista vraća nas u srednji vijek’
Piše: Orlanda Obad
Foto: G. Mehkek, R. Belošević, arhiva EPH, EPA
--------------------------------------------------------------------------------


Hrvatski agnostici odgovaraju na oštar istup pape Benedikta XVI.


ZAGREB - Nakon izjave pape Benedikta XVI. po kojima se “misterij zla, moć tmina” u naše doba očituje u podlim i opasnim oblicima “od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa” hrvatski ateisti danas su kritizirali papin stav.

Katoličkoj crkvi i njezinu poglavaru su, među ostalim, poručili da se svojom retorikom ne vraća u srednji vijek te su izrazili zabrinutost zbog neizravne kritike znanosti. Neki su u šali najavlili i tužbe zbog prijetnji paklenim mukama. Osnivač splitskog Medilsa i jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika, Miroslav Radman, smatra da je izjava Benedikta XVI. “korak unazad.”

- Papa Ivan Pavao II. je kazao da je evolucija činjenica i da nije suprotna vjeri u Boga. Ali, razumijem nervozu koja izbija iz ovih izjava jer Crkva stvarno ima puno problema. Ako ne evoluira, postat će suvišna jer će znanost sve više pokazivati da su neki vjerski tekstovi bezvezni. Ako evoluira, izgubit će identitet - kaže Radman, koji ni sam ne zna je li ateist ili skeptik.

- Profesija znanstvenika ne ide uz slijepo vjerovanje. A i pape kad se razbole idu u Švicarsku u najbolje medicinske institucije - kaže Radman.

Ivo Brešan, autor mnogobrojnih drama, osam romana i sedam filmskih scenarija, među kojima su i “Kako je počeo rat na mom otoku” te “Maršal”, objašnjava da je agnostik, odnosno da na pitanje postoji li bog - nema odgovora. Ateizam je, smatra on, također vjera jer se zasniva na “čvrstu uvjerenju u nešto o čemu ne možemo suditi,” pa ga tako treba i tretirati - s dozom tolerancije.

Ateizam postoji otkako je čovječanstva, od grčkih mislilaca nadalje. Ako je ateizam zlo koje treba iskorijeniti, onda bi pola svjetske literature, i znanstvene i beletrističke, trebalo na lomaču staviti. A to je povratak na srednji vijek, kaže Brešan
- Ateizam postoji otkako je čovječanstva, od grčkih mislilaca nadalje. Ako je ateizam zlo koje treba iskorijeniti, onda bi pola svjetske literature, i znanstvene i beletrističke, trebalo na lomaču staviti. A to je povratak na srednji vijek - kaže Brešan. Umirovljena sveučilišna profesorica psihologije Mirjana Krizmanić kaže da se ovakvih Papinih izjava “silno boji.”

- Takve nas izjave vuku u neznanstvenu tminu. Imam osjećaj da ćemo uskoro i u školama i na fakultetima prestati poučavati znanstvenu istinu. Negirati znanost je nazadnjački, no tko negira činjenice i ono što se temelji na činjenicama, njegova će snaga i moć biti veći - kaže Krizmanić.

Spisateljica i blogerica, autorica knjige “Svijet i praktična žena” Zrinka Pavlić kaže da ju Papine izjave ne zabrinjavaju iz praktičnog razloga: ako je ateistkinja, ne vjeruje u raj, ali ni u pakao. - Neka Crkva radije prebroji koliko je lošeg učinjeno u ime ateizma, a koliko u ime vjere pa ćemo vidjeti kakva je bilanca - govori Pavlić.

Profesoricu filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nadeždu Čačinović izjava o ateistima zaintrigirala je toliko da je potražila transkript Papina govora. I zaključila da stavovi Benedikta XVI. nisu ništa novo. - On u ovom govoru samo radi svoj posao i kaže da je protiv ne samo ateista, nego i svake moderne i postmoderne verzije Krista, new agea i slično. On želi tradicionalni, klasični katolicizam, a mislim da je dosad imao i gorih izjava - zaključuje Čačinović, koja je ateistkinja zato što, kaže, “predobro misli o Bogu.”

- I racionalno i emocionalno ne smatram da postoji bog. Uostalom, predobro mislim o bogu da bih vjerovala da postoji jer ako je on odgovoran za ovakav svijet, to mu ne ide u prilog - zaključuje Čačinović.

Pisac i novinar Boris Dežulović smatra da papa Benedikt XVI. svojim izjavama ateistima zapravo prijeti “paklenim mukama, nekom vrstom doživotne smrtne kazne”. - Ja sam zato već poduzeo korake i zbog prijetnji smrću Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnio kaznenu prijavu protiv Josepha Aloisa Ratzingera (80), po zanimanju rimskog pape - našalio se.

- Gospodina Ratzingera se ne bojim, poručujem mu da sam nabavio bejzbol-palicu i da ga čekam. Krajnje je vrijeme da se netko suprotstavi tim kabadahijama, kad već policija ništa ne radi - kaže Dežulović.

shin
Posts: 7024
Joined: 19/09/2005 10:52

#3

Post by shin » 05/01/2007 11:37

Najbolji papa, sto misli i kaze.

User avatar
stickitout
Posts: 1745
Joined: 15/01/2005 23:58

#4

Post by stickitout » 05/01/2007 11:45

Davno je taj poceo proganjanje, da je po njegovom gorila bi raja prije pakla :x

http://www.prisonplanet.com/Pages/Apr_0 ... _Pope.html

Razmjeran
Posts: 115
Joined: 15/12/2006 18:37

#5

Post by Razmjeran » 05/01/2007 12:19

Ovaj papa od ispada na "citiranje sta je Muhammed s.a.v.s. donio)doso i do napada na ateiste,a vidim i na muslimane i jevreje,koji normalno odbacuju najvecu glupost da je Isa a.s.(Isus) Bog i covjek istovremeno,Tobejarrabi..

O sirku tj pridodavanju Bogu sudionika i nazivajuci Isa. a.s. Bozijim sinom necu puno trosit rjeci,osim
rjeci,"tesko im se"...

Mislim da je ovim papa,najavio krstaski rat(iako ne direktno)...A ako se to desi(Bog najbolje zna)bit ce pomalo smjesna situacija da su i hitler a i ovaj papa
slucajno njemci :D

Mozda je papa hitlerov "klon" :D

Evo jedan audiosnimak,Sihr u kojem se spominje Vatikan i njegovo djelovanje.Veoma poucno pa na ovom linku mozete ga skinuti
Sellam,vozdra,zdricavo,zdra'ao
http://rapidshare.com/files/10318078/Sihr.mp3.html

dripac
Posts: 374
Joined: 05/10/2005 09:22

#6

Post by dripac » 05/01/2007 16:53

Ne prijeti on ateistima paklom da bi ateiste zaplašio, oni svakako nevjeruju u to, to on svoje ovce u tor utjeruje.

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#7

Post by danas » 05/01/2007 21:19

pitt wrote:Bio je mlad i zaveden....bog ce mu oprostiti sto je pucao na saveznicke avione :D:D Haj spomeni jevreje ako smijes :D:D
to ne smijem :oops: mogu zato o crvenim pradinim pelama ako treba :-)

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#8

Post by danas » 05/01/2007 21:22

pitt wrote:
danas wrote:
pitt wrote:Bio je mlad i zaveden....bog ce mu oprostiti sto je pucao na saveznicke avione :D:D Haj spomeni jevreje ako smijes :D:D
to ne smijem :oops: mogu zato o crvenim pradinim pelama ako treba :-)
Znam da si ljubomorna sto rejs preferira borovo :D:D
reko papa i rejs je ateista :oops: ne vjeruje u isusa kao boga :oops: :D

User avatar
pitt
Posts: 27105
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#9

Post by pitt » 05/01/2007 22:40

zena wrote:
pitt wrote:
zena wrote: sta ces ti ovdje? :? nemoj da ti onu rodicu na vrat svezem? :D
A kakva ti je ta rodica? :D:D
turkusha ..pa ti vidi... :D
pa posalji da vidim :D:D

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#10

Post by SeadBiH » 06/01/2007 05:14

Channel 4 - Trouble With Atheism!

Image

Da li je ateizam objektivan i na koji nacin utjece na stvaranje mira u svijetu?
http://www.islamicvideos.net/component/ ... Itemid,32/

User avatar
spreca
Posts: 63885
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#11

Post by spreca » 06/01/2007 12:15

Ovaj novi papa nesto plaho prohlupo
Kaze sve sta misli a dobro je da znamo sta misli

User avatar
MuaDib
Posts: 3724
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

#12 Re: Papa Vs ateisti

Post by MuaDib » 06/01/2007 16:35

mala-i wrote:iz jučerašnjeg jutarnjeg lista

Papa: Ateisti su sluge paklene tmine
Fala Bogu pa su katolici sluge mira sa inkvizicijama i krstaškim ratovima!

User avatar
Patron of Formello
Posts: 758
Joined: 18/10/2006 08:39
Location: SFRJ

#13 Re: Papa Vs ateisti

Post by Patron of Formello » 06/01/2007 17:21

mala-i wrote:iz jučerašnjeg jutarnjeg lista

Papa: Ateisti su sluge paklene tmine
Piše: Iz Rima Inoslav Bešker
Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije napao i osudio ateiste oštrinom kakva se odavno nije čula iz Vatikana


“Misterij zla, moć tmina” u naše se doba očituje u “još podlijim i opasnijim oblicima”: kroz opredjeljenja “od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa”.

To je, među inim, rekao papa Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Odavno se s vrhova magisterija Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla (Knez Tmine jedan je od naziva za Vraga, simbol Zla u abramitskim vjerama, dakle i u kršćanstvu).

Papa je u strašnoj osudi Vragu pridao i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka
Ivan Pavao II. je bezbroj puta osudio ateizam, pa i kao uzrok svih prošlostoljetnih totalitarizama, u kojima je jamačno vidio zlokoban utjecaj Sotone, ali nije sve dao (k) Vragu tako eksplicitno kao njegov nasljednik danas.

Ivan Pavao II. je prije devet godina, u rimskome Općinskom vijeću rekao i ovo: “Pozdravljam s poštovanjem i vas, braćo, koji tvrdite da imate nereligijski svjetonazor i sve koji s vama traže smisao postojanja: neka ljubav za istinom, moralna strogost i staloženo sučeljavanje s vjernicima pridonesu da im bude model suživota u poštovanju među ljudima i ženama različitih vjera i ideala!”

U homiliji uz božićnu ponoćku 1996. prethodni je papa osobito naglasio da u pravu na dostojanstvo - uključujući i slobodu - nema nikakve razlike između kršćana i inovjeraca, između vjerujućih i nevjerujućih, jer se Isus, rekao je tada Ivan Pavao II, utjelovio radi svih ljudi, a ne samo radi nekih.

Da Bog ljubi sve ljude te da sebe povjerava čovjekovoj ljubavi rekao je jučer i Benedikt XVI, ali je pridao Vragu one koji su odbacili ne samo svaku vjeru, nego i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka - a tu bi se mogli prepoznati ne samo židovi (koji Isusa smatraju otpadnikom od svoje vjere), nego i muslimani (koji Isusa smatraju Božjim poslanikom, ali nipošto Bogom, i smatraju bogohulnim “pridavati Bogu druga”).
Katolička crkva kao sama po sebi kroz vijekove je bila samo kočnica u razvijanju društva i nauke.Kopernik je za to najbolji primjer.
Silom su pokrštavali šta su stigli. :roll:
Što se papa tiče većina njih je bila jako radikalna i također su sarađivali u drugom svjetskom ratu sa fašistima.
Prije ovoga dječaka u smeđoj uniformi :D imali smo Vojtilu koji je dao značajan doprinos u rušenju socijalizma u istočno evropskim državama. :oops:
Ovaj je očito sebi zadao zadatak da istrijebi ateizam. :oops:

User avatar
StLouis
Posts: 2971
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#14

Post by StLouis » 06/01/2007 17:27

man se religije, i budi dobar cojek`

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#15

Post by NIN » 06/01/2007 18:06

Znaju oni sta i ko ce im doci glave pa nije nista bez razloga izreceno od strane Svete stolice. Zna to i Islamski kler, a vala i ostali. Vise nego ocigledno. A vi sada kontajte...

Jedino se istocnjaci ne bune jer njihova vjera je u srcu i nije nikada ni izlazila iz okvira istog pa ih puno ne brinu ''ateisticka prosvjetljenja''.

Pozdrav...

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#16

Post by SeadBiH » 07/01/2007 11:35

A wrote:
SeadBiH wrote:Channel 4 - Trouble With Atheism!

Image

Da li je ateizam objektivan i na koji nacin utjece na stvaranje mira u svijetu?
http://www.islamicvideos.net/component/option,com_mtree/task,recommend/link_id,520/Itemid,32/
... o objektivnosti ... :oops:
:D
Ako ti se nesvidja gledat taj dokumentarac na islamskoj stranici, jer vidim da si osoba puna predrasuda idi na http://www.video.google.com pa tamo ga gledaj!

PeEs
Posts: 1
Joined: 06/01/2007 23:40
Location: Sarajevo

#17

Post by PeEs » 07/01/2007 13:11

Ono što mene osobno brine jeste spremnost mnogih muslimanskih učenjaka, pa i onih koji su najoštrije osudili nedavne Papine komentare o Islamu, da ipak Papi odaju priznanje zbog njegovog žestokog konzervativizma. Podrška na koju Papa, sa svojom srednjovjekovnom retorikom o pobačaju, kontracepciji, seksu prije braka, ateistima i sl. nailazi kod visokih dužnosnika velikih vjerskih zajednica, još jednom potvrđuje: većini je njih stalo isključivo do moći, kontrole i vlasti, puno manje do duhovnih dobara.

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#18

Post by Ahmmed » 07/01/2007 20:43

“Pozdravljam s poštovanjem i vas, braćo, koji tvrdite da imate nereligijski svjetonazor i sve koji s vama traže smisao postojanja: neka ljubav za istinom, moralna strogost i staloženo sučeljavanje s vjernicima pridonesu da im bude model suživota u poštovanju među ljudima i ženama različitih vjera i ideala!”


Ote mi papa Ivan Pavao drugi, riječ iz usta :)

User avatar
vatrogasac
Posts: 7535
Joined: 24/04/2006 21:33

#19

Post by vatrogasac » 07/01/2007 21:06

Ahmmed wrote:

Ote mi papa Ivan Pavao drugi, riječ iz usta :)
Image

...iako u Kur'anu piše da je Isa a.s. (Isus) samo Poslanik i običan čovjek.....

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#20

Post by Ahmmed » 08/01/2007 21:35

vatrogasac wrote:
Ahmmed wrote:

Ote mi papa Ivan Pavao drugi, riječ iz usta :)
Image

...iako u Kur'anu piše da je Isa a.s. (Isus) samo Poslanik i običan čovjek.....

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

#21

Post by Neelix » 09/01/2007 13:11

dobro rekose, jos dugo cemo zaliti za Ivanom Pavlom :roll:

Post Reply