salik79 wrote:HardcoreMX wrote:i reci: “Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!” Kur'an:Al-Kahf 29.

Jedna od prvih stvari koje sam naučio kao dijete a koje su mi se urezale u pamćenje, po pitanju odnosa spram nevjerovanja i mjesta nevjerovanja u svijetu je:
Allah toleriše/trpi/dopušta nevjerovanje, ali ne trpi zulum. Odnosno, ako neko neće da vjeruju - pa i ima tu slobodu. Ali niko nema slobodu da čini drugima nasilje i nasiljem nameće vjerovanje ili nevjerovanje.
Ne znači (nužno) da su (određeni) hadisi u koliziji s ajetima koji govore u ubijanju onih koji
promijene vjeru, nego može značiti i istrgnutost hadisa iz konteksta, kao što se i ajeti za potrebe zloupotrebe vade iz konteksta. Postoji jedan ključni momenat kod
promjene vjere koji otvara vrata
ubistvu takvog pojedinca koji je napustio islam, a koji se stalno prikriva -
odluka ili motiv da se, uz promjenu vjere, krene u aktivnu borbu protiv islama i muslimana. Ovo su imami fikha objasnili.
Onaj slučaj s osmoricom terorista, razbojnika i ubica nad kojima roni lažne suze sektaš @dadinjo33 nastojeći da time nekako ukalja ličnost Poslanika, alejhi-selam (a i dovede hadise kao izvor vjere u pitanje), uključuje i taj dio: oni su izigrali povjerenje Poslanika, izdali ga i prevarili, napustili islam, nevinog čovjeka (pastira kojim im je u najboljoj vjeri dat da im bude na usluzi) su ubili i to ga iskasapili, oči mu izvadili, potom oteli to stado koje je on čuvao a koje im je dato da se od njeg hrane, te počeli da teroriziraju okolinu - odmah je Poslanik donio naredbu po božanskom propisu i Objavi (koja inače sažima i sintetizira musaovski/mojsijevski princip stroge pravednosti izražene u "oko za oko" i isaovski/hristovski princip praštanja) te naredio da se pohvataju i kazne onako kako su i zaslužili, prema propisu koji je na snazi u svemiru vjere još od razgovora Mojsija s Jahveom na Sinajskoj gori.
Kako spojiti one ajete koji govore lijepo o Ehli-kitabu (
Baštinicima Knjige, prije svih Jevrejima i hrišćanima), koji govore da se muslimani smiju ženiti njihovim kćerima, da smiju jesti hranu koju jedu Baštinici knjige, da muslimanima nije zabranjeno činiti dobročinstva Baštinicima knjige i sl. i da ima, u istoj Knjizi, ajeta koji govre o spremnosti na borbu i borbama s istim tim Jevrejima i hrišćanima? Pa
zavisno samo od toga da li određeni Jevreji ili hrišćani (ili neko drugi) žele i hoće da se
bore protiv islama i muslimana ili ne. Ukoli ne žele činiti zulum prema muslimanima samo jer su muslimani - ajeti koji propisuju borbu s njima su izvan snage, a temelj odnosa s nemuslimanima su prvi ajeti koji govore o lijepom, pravičnom i dobročiniteljskom odnosu jednih spram drugih.
Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravični -
ali vam zabranjuje da prijateljujte sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu. (sura
el-Mumtahina, 8-9)
Allah me pušta da slobodno prijateljujem sa, naprimjer, pravoslavnim protom Miloradom Golijaninom (uzimam "ekstremni" slučaj) koji je pokazao najljepšu hrišćansku narav u najgorem vremenu, ali mi ne dozvoljava da prijateljujem sa Momom Krajišnikom.
Ustvari, Allah podstiče i poziva muslimane, hrišćane, Jevreje i sve druge na takmičenje u dobrim djelima:
Da je Bog htio sljedbenicima jedne vjere bi vas učinio. Ali on hoće da vas iskuša u onome što vam je dao. Zato se natječite u dobru. Bogu ćete se svi vratiti pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (sura
el-Maide, 48)
Zato sam ja mnogo prije i pozvao @dadinja33, @zagor-te-neja i slične samozatajne pripadnike sekti koji su se okomili na islam, na temelju ovog ajeta: hajde bolan čini kakvo dobro, pokaži svojim djelom da si bolji kao čovjek, da si veći dobročinitelj jer pripadaš toj i toj religiji ili sekti, pa time istakni ispravnost te vjere, a ne da svoju "vjeru" dokazuješ time što ćeš stalno pokušavati popljuvati islam pa će se tako pokazati tvoja religija ili sekta kao ispravna ili ispravnija od islama, a ne živjeti u hinjskoj bezmudosti. Jalov je to posao, to i Allah kaže...