lijepa u dusi wrote:Kikibombona wrote:lijepa u dusi wrote:Kiki, nije bilo upuceno tebi, sto je i ocigledno, a i ne znam sta da ti kazem na to.

Pokusavam ti reci da islam ne utice hoce li ljudi biti saburli ili ne. Ne utice nijedna vjera. Covjek ako je agresivac, ako mi je priroda takva, nema te vjere koja ga moze izmijeniti. Jedino ga staviti na terapiju sa teskim tabletama.
Moja je teorija da sranje mora negdje isplivati. Ako je covjek dobar, ako mu je priroda takva - bice dobar kao musliman, krscanin, nevjernik, vatropoklonik ili sta vec. Ako je u njemu trulo, nema te vjere koja ga moze izlijeciti. Pa vidi sta ove spodobe rade u ime islama. U stanju su od islama napraviti najgori moguci kult smrti. ISIL je u islamu nasao motiv za najgore zlocine koje je svijet ikada vidio. A neki drugi musliman, u islamu nadje motiv da pomaze ljudima, da mrava zaobilazi na ulici. Dakle, sve je do covjekove prirode.
Definitivno. Samo je moj post bio malo ironican i saljiv, upucem nekome za koga sam zakljucila da je selefija (
koji inace sufije smatraju nevjernicima).

Provjeriš li ti neke stvari prije nego što ih napišeš ? Iznosiš netačne informacije. Ne možeš se o islamskim pravcima konkretno o sufizmu i selefizmu obrazovati preko interneta i preko raznih google šejhova... Potrebno je pročitati mnoštvo knjiga ! Bilo bi lijepo da izneseš dokaz za tošto tvrdiš, niko od uleme nije nikada rekao za sufije da su nevjernici, Imam Ahmed i Imam Šafija u svojim djelima govore o lijepim osobinama sufija i podstiču na druženje sa njima.
Čak i šejhul-islam Ibn Tejmije govori lijepo o sufijama ! U svojim djelima on piše o lijepim osobinama tesavvufa, a kada kritikuje, on kritikuje neke sufijske sekte, koje zasigurno nemaju nikakve veze sa origilanim sufizmom i njegovom misijom.
Ista stvar je sa današnjom selefijskom ulemom... Niko nije rekao da su sufije nevjernici, to je veoma opasna stvar za pomisliti a ne da nekoga otvoreno protekfiriš i proglasiš ga nevjernikom, sufizam se kritikuje, i jedni i drugi iznose svoje dokaze, priča se o novotarijama ali kada je riječ o tekfiru ja za sada nikada nisam čuo od nekoga da za sufije kaže da su kjafiri. Ako i ima neko onda je on svakako neoharidžija i sl.
Sufije su ehlu sunnet vel džemat a u istu skupinu ubrajamo i selefije !