evo post koji pominjes i ti si ga blago receno previse pojednostavio. no, ajde da i ja probam objasniti sa ABCD (zanemarujuci velicinu i kompleksnost genetskog koda).nemezis wrote: Ne moze brat biti isto kao i roditelj. Već sam rekao da je besmisleno pričati o "narodnom" računanju jer ono nije formalizovano te nema nikakve garancije da je "narodno" u jednom selu isto kao "narodno" u drugom selu. Dakle, da razjasnimo, ja ne želim pričati o "narodnom" jer ono meni ništa ne znači niti zakonu ista znaci te ne vidim nikakav smisao da pričamo o tome.
Genetski ti ne moze biti brat isto sto i otac. Otac je dobio genetski materijal od svojih roditelja, nazovimo ih A i B. Majka je dobila od svojih roditelja, nazovimo ih C i D. Tebi je otac predao A ili B, majka C ili D. Tvoje moguće kombinacije su AC, AD, BC, BD. U svakom slučaju imaš nešto sa ocem zajedničko, A ili B. Tvoj brat može nemati ništa zajedničko sa tobom (ako govorimo samo o A i B, naravno ima toga jos), recimo ti imaš AC, tvoj brat BD. Kao sto vidiš u ovom primjeru nemate isti materijal ni od jednog roditelja. Naravno, ovo je vrlo pojednostavljeno, genetski materijal je ogroman ali u svakom slučaju pola tvog genetskog materijala je od oca dok ta polovica ne mora biti i kod tvog brata.
shodno tvojim kombinacijama AC, AD, BC, BD imamo 33% sanse da braca/sestre imaju taman zajednickog medjusobno koliko i sa ocem/majkom (ako je jedan potomak AC - drugi BD ili AB - CD), dok imamo 67% sanse da imaju vise zajednickog medjusobno nego sa bilo kojim od roditelja (da oba potomka imaju istu kombinaciju). zasto 33 i 67? zato sto su samo 2 kombinacije u prvom slucaju, a 4 u drugom.
ako uzmemo da oba potomka imaju istu kombinaciju od bilo koje 4 ponudjene, da li su oni genetski blizi rod jedan drugom, nego prema roditeljima? sa druge strane, ako potomak ima zajednicki gen sa bratom/sestrom samo sa oceve ili majcine strane da li je on genetski blizi jednom roditelju ili bratu/sestri, a genetski dalji od drugog roditelja nego prema bratu/sestri?
mozda sam ovo mogao malo jednostavnije napisati, ali nadam se da razumijes sta pitam.