Moja fotografija - umijece fotkanja
#37652 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
vuče, ova mi se nešto posebno sviđa...
[/quote]
Hvala, al' nista od fotke nebi bilo da nije @amidzazaher_a
[/quote]
e, amidža, fala što postojiš i na ovaj način doprinosiš vukovom stvaralaštvu
[/quote]
Nagodnijeg modela i saradnika nisam imao...
[/quote]
Ja ne kontam sta je pisac htio reci

Hvala, al' nista od fotke nebi bilo da nije @amidzazaher_a

[/quote]
e, amidža, fala što postojiš i na ovaj način doprinosiš vukovom stvaralaštvu

Nagodnijeg modela i saradnika nisam imao...

Ja ne kontam sta je pisac htio reci

- lonely_wolf
#37653 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
To je zato što čitaš tekst, a ne gledaš fotku...bpsang wrote: Ja ne kontam sta je pisac htio reci

- lonely_wolf
#37655 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
joj prevarantica stara
Ali slika vrh!

Ali slika vrh!
- lonely_wolf
#37656 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Poznato lice šeherathekupus wrote:joj prevarantica stara

Ali slika vrh!

Croatia - Napretkov zakladni dom - Sarajevo
...najinteresantniji detalj se krije na krovu zgrade gdje je u bronzi izlivena "Croatia", ženska skluptura u prirodnoj veličini...

#37657 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Pticica!lonely_wolf wrote:![]()

Seherska apokalipsa, odlicna!

- Bambi_na_kofeinu
#37658 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Malo se probavao švenk

- lonely_wolf
#37659 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Hvala @ptičica...ptičica wrote:Pticica!![]()
![]()
Seherska apokalipsa, odlicna!![]()

Dobar paning olimiti schwenk, malo je podexponiran ali dobar, pogotovu sto si ga radio sa 50mmBambi_na_kofeinu wrote:Malo se probavao švenk![]()

- Bambi_na_kofeinu
#37660 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Hvala, a jes tamnija nego sto bi trebalo biti, ali eto, jos se igramo!lonely_wolf wrote:Dobar paning olimiti schwenk, malo je podexponiran ali dobar, pogotovu sto si ga radio sa 50mm

- lonely_wolf
#37661 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
To sto je ona iz aparata izasla malo podexponirana nije problem, pogotovu jos ako fotkas u "RAW" formatu, samo malo prilikom post procesinga korigujes expoziciju i to je to.Bambi_na_kofeinu wrote:Hvala, a jes tamnija nego sto bi trebalo biti, ali eto, jos se igramo!

i jos jedna opaska, ne samo tebi nego i ostalim koji citaju, kada kropate fotku kropajte je u jednom od formata (1:1, 2:3, 4:5, 9:16), jer ako je kropate odokativno prilikom izrade fotke nece te imati dobar print, ili ce vam faliti fotke ili ce vam dvije strane fotke biti bijele.
#37662 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja

Prva je slikana telefonom, a druge dvije sa Nikonom B500 kad sam je još isprobavao

- Bambi_na_kofeinu
#37663 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
@lonely_wolf
Hvala!
Hvala!

#37664 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Pozdrav svima...malo se i sam bavim škljocanjem, koju godinu i pol...odličan mi je ovaj pdf...pa sam se odlučio pridružiti
Nadam se, da sam pogodio temu
Canon 750D je body uz par stakala
nadam se da je ok link sa imgur za postaviti...

Nadam se, da sam pogodio temu

Canon 750D je body uz par stakala
nadam se da je ok link sa imgur za postaviti...

- lonely_wolf
#37665 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Odpozdrav i dobro došaonoxire wrote:Pozdrav svima...malo se i sam bavim škljocanjem, koju godinu i pol...odličan mi je ovaj pdf...pa sam se odlučio pridružiti![]()
Nadam se, da sam pogodio temu![]()

Dobre fotke, naročito ova druga. Samo mi malo smeta onaj dio izmedju drveta i osobe, ja mislio da imam nesto na monitoru

#37666 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Hvala punolonely_wolf wrote:Odpozdrav i dobro došaonoxire wrote:Pozdrav svima...malo se i sam bavim škljocanjem, koju godinu i pol...odličan mi je ovaj pdf...pa sam se odlučio pridružiti![]()
Nadam se, da sam pogodio temu![]()
![]()
![]()
Dobre fotke, naročito ova druga. Samo mi malo smeta onaj dio izmedju drveta i osobe, ja mislio da imam nesto na monitoru![]()

A ono je neki kolac, dva klika u lr al eto, nisam ga micao

- Bambi_na_kofeinu
#37667 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Znam da bi ovo trebalo mozda na temu Digitalna fotografija ali... posto je mozda tu autor da mi pomogne sa par savjeta ( a i ove ostale molim za misljenje )mufa1 wrote:Sretna nova godina svim ljubiteljima dobre fotografije...
Exif kaze ovako: Iso 640, F8, 20 sekundi....
Po svim pretpostavkama bi ova fotografija trebalo da izgori ko Jan Palach... da li se koristio ND filter i koji, ili je bilo nekih drugih ''trikova'' tipa sakrivanja objektiva crnom krpom ili slicno ? Hvala unaprijed na komentarima, kako autora (ako se javi) tako i ovih iskusnijih ljubitelja fotografije!
Hvala unaprijed!
#37668 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Pozdrav, posto sam ja autor slike, pokusat cu ti dati odgovor. Prvo, zasto mislis da bi sa ovim postavkama trebala da izgori? Uzmi u obzir da je ponoc u pitanju, dakle mrkli mrak. Gradić nije nesto veliki da bi imao jako svjetlosno zagadjenje.
Prije samog slikanja sam napravio par testnih slika, cisto da vidim svjetlosne uvjete. Znao sam da necu duze od 20 sekundi, da se zvijezde ne razvuku, a i lakse je uhvatiti vatromet nego na 8-10 sekundi. Takodje sam znao da cu na f8 slikat, zbog sto bolje ostrine. Znacio ostao mi je samo iso da uaganjam. Zadovoljan sam bio na iso 800, a posto sam znao da ce i vatromet dati malo svjetla, posle sam ga smanjio na 640.
Druga stvar, naravno da je bilo sprzenih dijelova, sto se i vidi, koje nije moguce popraviti, u centru vatrometa, ali vecina se dala sredit u post procesingu, tj obradi, zahvaljujući visokom dinamickom rasponu full frame kamere..
Nadam se da sam ti bio od pomoći..
Prije samog slikanja sam napravio par testnih slika, cisto da vidim svjetlosne uvjete. Znao sam da necu duze od 20 sekundi, da se zvijezde ne razvuku, a i lakse je uhvatiti vatromet nego na 8-10 sekundi. Takodje sam znao da cu na f8 slikat, zbog sto bolje ostrine. Znacio ostao mi je samo iso da uaganjam. Zadovoljan sam bio na iso 800, a posto sam znao da ce i vatromet dati malo svjetla, posle sam ga smanjio na 640.
Druga stvar, naravno da je bilo sprzenih dijelova, sto se i vidi, koje nije moguce popraviti, u centru vatrometa, ali vecina se dala sredit u post procesingu, tj obradi, zahvaljujući visokom dinamickom rasponu full frame kamere..
Nadam se da sam ti bio od pomoći..
- Bambi_na_kofeinu
#37669 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Hvala ti mnogo na objasnjenu, samo ja sam u svom nekom vrlo skucenom svijetu poznavanja fotografije i duge ekspozicije pretpostavila da bi to meni izgorilo ... cak i sa f22 i sa iso 100.. Ali ok, ja sam limitirana sa kamerom koja je Canon 1200D... u mojim nekim probavanjima pocetnim bi to izgorilo (totalno bijela slika) sa tim postavkama na 20 sekundi. Ima se jos pure jesti! Hvala na odgovoru, zaista cijenim i divna je fotografija! 

#37670 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Pa izgorit ce ti ako po danu pokusavas dugu ekspoziciju, jesi probala predveče, u plavi sat, ili jos kasnije, nema šanse da ti izgori..
Imam slika gdje sam u po grada morao i do 2 minuta drzati ekspoziciju, jer sam blednu zatvorio maksimalno da bi dobio "zvijezda" efekat od svjetla..
Imam slika gdje sam u po grada morao i do 2 minuta drzati ekspoziciju, jer sam blednu zatvorio maksimalno da bi dobio "zvijezda" efekat od svjetla..
#37671 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
uhh ova sa vatrometom je vrhunska
Zapela mi je i ona wolfova ...Sarajevo u magli, prejako
Ja sam inače "magloljubac"

Zapela mi je i ona wolfova ...Sarajevo u magli, prejako

Ja sam inače "magloljubac"

#37672 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
....pa neki "autoportreti" u prirodi...putem app na mobu okidam aparat...
jer kad ja izlazim na teren, nema žive duše

jer kad ja izlazim na teren, nema žive duše

#37673 Re: Moja fotografija - umijece fotkanja
Canon 750d, jedna današnja