Vojnik nevidjene hrabrosti i ucinkovitosti !

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
Locked
User avatar
aze
Posts: 286
Joined: 23/08/2009 17:07
Location: D memli sajd

#1 Vojnik nevidjene hrabrosti i ucinkovitosti !

Post by aze » 30/12/2009 21:22

Hans-Ulrich Rudel

Image
Rodjen 2. Jula 1916 godine a umro 18. Decembra 1982 godine.Sluzio je u Njemackoj avijaciji,kao pilot poznatog aviona II svj. rata Stuke.U svojih 2530 misija (najvise u historiji avijacije) unistio je oko 2000 meta.Oko 800 vozila,519 tenkova,150 artiljerijskih orudja,brod tipa razarac,dva broda tipa krstarica,sovjetski bojni brod,4 okopna voza i 9 aviona koji su ga pokusali oboriti.

Takodje smatra se da je upravo on oborio avion najpoznatijeg Ruskog pilota Leva Sestakova (koji je tom prilikom poginuo- odlikovan najvecim Ruskim vojnim priznanjem "Heroj Sovjetskog saveza").Evo sta je napisao Hans Rudel u svojim memoarima o tom dogadjaju: "Da li ga je oborio moj ko-pilot sa straznjim mitraljezom ili je bio uhvacen u vitlac zraka koji je uzrokovao moj avion dok smo pravili manevre? Nije ni bitno..Moje radio slusalice su iznenada "eksplodirale" od uzvika koje je ruski operater govorio na radio.Od onoga sto sam razumio nesto posebno se desilo.. avion kojeg smo oborili bio je upravljan sa covjekom koji je nekoliko puta odlikovan priznanjem heroj sovjetskog saveza... kao covjek trebam mu dati pocast jer je bio odlican pilot.

U novembru 1944 Hans je ranjen u nogu i letio je nekoliko misija sa nogom u gipsu.8 Februara 1945 njegov avion je pogodjen projektilom od 40 mm.Tesko je ranjen u nogu i njegov avion je pao na teritoriju koju je kontrolisala njemacka vojska,noga mu je amputirana ispod koljena.25 Marta 1945 godine se ponovno vratio u sluzbu i u tom periodu je unistio oko 50 meta.Kada je njemacka vec bila pred kapitulacijom Hans je poletio sa svojim avionom i odlucan da ne padne u ruke crvene armije letio je 2 sata po nebu koje je uveliko kontrolisala saveznicka avijacija da bi sletio na aerodrom koje su kontrolisale americke snage... pri slijetanju nije spustio trapove aviona kako bi isti ucinio neupotrebljivim za americke snage.

U toku svoje sluzbe Hansov avion je obaran 32 puta,nikada od strane neprijateljskih aviona nego od protu-avionske odbrane.Jednom prilikom kada je oboren iza neprijateljskih linija,ganjan je 6km od strane vojnika crvene armija kada je skocio niz liticu a onda preplivao 600 metara preko ledene rijeke Dnjestar,nakon nekoliko kilometara pilot koji je sa njime bjezao je uhvacen ali Hans je krenuo bjezati i tada je ranjen u rame.... iako bez obuce i odjece namocene vodom,iako ga je ganjalo nekoliko stotina vojnika sa psima za nekoliko dana uspio je da pobjegne nazad na teritoriju pod kontrolom njemacke vojske.. sve to preko zaledjene zemlje.Ukupno je ranjavan 6 puta.

Hans Ulrich je jedini vojnik odlikovan sa viteskim gvozdenim krizom sa zlatnim listovima,macevima i dijamantima.
Image


User avatar
nexo
Posts: 464
Joined: 26/07/2006 14:16

#2 Re: Vojnik nevidjene hrabrosti i ucinkovitosti !

Post by nexo » 30/12/2009 21:35

Jesu li se to i njemacki fasisti poceli slaviti na ovom forumu...?

Locked