banjaluka078 wrote:Za Dragu Udovčića je tačno, znam jer sam danima poslije toga bila u šoku. Naime, moj trening plivanja na Šeherovom bazenu je završio samo koji sat prije nego što je krenuo njegov koljački pohod. Negdje je na suđenju spominjana rečenica da je poludio kad su se upalili kandilji, mada ne bih spekulisala o tome. Nema pojma da se sjetim koja godina tačno je bila u pitanju.
Dragu Udovcica sam slucajno poznavao. Nismo bili prisni prijatelji, ali smo zajedno pecali na Vrbasu gdje mi je otkrio par tajni oko lova klena i plotice. Vazio je za eksperta u hvatanju tih riba koje su bile inace teske za uhvatiti. Znao je par "tajnih" mjesta na Vrbasu gdje se skupljaju spomenute ribe, i posto je to zvao
'kvarij to mu je bio i nadimak kod nekih. Bio je izuzetno prijatan, vedar, miran, raspolozen za druzenje i susretljiv,... doduse nije imao cure duugo, sto je bio jedini "los glas" koji ga je pratio.
Znali smo satima pricati o svakodnevici i skontao sam da iak ostariji od mene, blage veze nema o zenama i da nije spontan u njihovom drustvu. Navodim to samo zato sto se dugo poslije nemilog dogadjaja spekulisao sta je razlog "kicka u glavi".
U svakom slucaju sam dozivio sok kada sam skontao da se radi o njemu, ne samo ja vec i ostali koji su ga poznavali. Nije bio nacionalista i zrtve su slucajno bile muslimani samo zato sto se radi o takvom naselju. Pored nekoliko djece, mislim da je ubio i jednog momka. To je bio masakr u afektu. Sa ocem je bio u raskoraku i tom prilikom se toliko naljutio da je doslo vjerovatno do nekog poremecaja, kicka, mozda je imao i neku vrstu sizofrenije,... pa sve sto je uradio - bila je poruka ocu.
Pokajao se i zgrozio nad ucinjenim isti dan kada je dosao sebi.
Vise puta je pokusavao samoubistvo, odbijao da jede ili pije pa su ga koliko sam cuo i kljukali,.. i po glasinama je slucajno dosao do komadica stakla razbijene sijalice i prerezao si vene. Neki kazu da je razbio namjerno i nabrzaka prerezao prije nego sto su stigli da ga osijete, a neki da je jedan cuvar tek zaposlen namjerno okrenuo glavu ili zazmirio pustivsi da da si presudi.
Ovo nije nikakvo opravdanje njega, on je dakako monstrum i visestruki ubica,.. ali nije tip koji je bio rodjen za to. Nikakav patoloski mracan tip, fanatik u dusi, mracne psihe,... jednostavno jedan koji je u svom afektu zaboravio na sve moguce granice.
Da se slucajno nije desila kobna svadja, da je slucajno imao ozbiljnu vezu pa time nekoga ko ga skroz razumije,... danas bi bio vjerovatno familijarni covjek koji mrava nebi zgazio.