Page 1 of 1

#1 Lijekovi Spironolakton i Eflornitin (Vaniqa)

Posted: 16/10/2011 14:25
by sposa0408
Zanima me da li je neko od vas zenskih koristio neki od dva navedena lijeka i kakvo je iskustvo? Gdje se moze kupiti kod nas u Sarajevu ili vani?
Ima li nezeljenih efekata?

Radi se o sindromu policisticnih jajnika sa izrazenim simptomima pojacane dlakavosti. Ljekar je spomenuo da je to lijek koji bi mi mogao pomoci, ali ga on do sada nije preporucivao , obzirom na stanja njegovih pacijentica...

Molim Vas napisite svoja iskustva...
Hvala

#2 Re: Lijekovi Spironolakton i Eflornitin (Vaniqa)

Posted: 17/10/2011 19:43
by LadyMistery
Nemam tih problema ali ti mogu reći ono što ja poznajem od tih lijekova, dok ti neko ko ima slične tegobe kao ti ne priskoči u pomoć.

Spironolakton je lijek koji spada u grupu diuretika koji štede kalij i koristi se najčešće kod srčanih bolesnika kod kojih je potrebno sačuvati kalij. Najčešće se znači propisuje za ta stanja. Međutim on ima takođe efekat da blokira testosteron koji je uzročnik pretjerane dlakavosti kod žena. U tvom slučaj kod policističnih jajnika dolazi do povećane proizvodnje testosterona, koji dovodi do pojave hirzutizma, tj pretjerane dlakavosti, pogotovo područja lica.
A Vaniqa je krema koja usporava rast dlaka. Znači ne otklanja ih...samo usporava njihov rast.

Kod tebe je prvenstveno bitno da se riješi problem policističnih jajnika, nakon čega će problem dlakavosti sam da se riješi.

Spironolakton sigurno kod nas ima kupiti...mislim da je fabrički naziv Aldactone. Ne znam ko je proizvođač. A za ovu kremu ne znam ni ko je proizvođač ni ima li se kupiti kod nas.

#3 Re: Lijekovi Spironolakton i Eflornitin (Vaniqa)

Posted: 18/10/2011 19:02
by sposa0408
Obzirom da ja imam i jako nizak pritisak, znaci ovaj lijek spironolakton mi po tome nebi odgovarao jer je diuretik. Medjutim to sto blokira testosteron, da li znaci da bi u toku primjene tog lijeka moje pojave bile manje sve dok bi ga koristila il bi rijesio problem trajno?
Za Vaniqa kremu znam da ne otklanja , nego smanjuje rast, a ja bi otklanjanje vec radila u nekoj od kozmetickih institucija, laserom.
Raspitala sam se za Vaniqa kremu i znam da se ima nabaviti u Zagrebu, mislim da je proizvodjac Sanofi Aventis i znam da tuba od 30 g kosta oko 500 kn :-) .
Posto se moze dobiti iskljucivo uz ljekarski recept, mene zanima da li u apotekama u Hrvatskoj priznavaju recepte ljekara iz BIH? Nisam bas upucena u tu tematiku zdravstva.

Ako da, meni bi to bilo vec rijesenje i ja bi tu kremu narucila.
Hvala na odg. :)

#4 Re: Lijekovi Spironolakton i Eflornitin (Vaniqa)

Posted: 24/10/2011 16:41
by m1ral3m
Kao prvo, Spironolakton ima BROJNIH nuspujava: krvarenje i razni tipovi ulceracije u GIT, proljev, povracanje, agranulocitoza, ginekomastija, hiperkalijemija, intoksikacija jetre, renalna disfunkcija, bolovi i slabost misica i jos puno drugih.
A drugo, posto sam doktor medicne mogu vam savjetovati samo da se ne igrate "forum doktora", jer i najobicniji lijek moze da izazove brojne komplikacije i od presudnog znacaja je trenutno stanje organizma kad su u pitanju ovakvi lijeki, kao npr.: stanje bubrega, jetre, bolesti srca ili primjena drugih lijekova s kojim moze da se jave razne kontraindikacije.
Prelazem da se javite endokrinologu. Svakako je u pitanju hormonski poremecaj.