Page 1 of 1

#1 AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 05/08/2011 15:31
by milojicabrzi
Kod jednog clana u porodici mi je dijagnosticirana navedena dijagnoza. Problem je u tome sto ova osoba ne zeli priznati bolest, te nastoji odrzavati aktivnosti kao normalna osoba (voznja automobila, donosenje odluka o prodaji ili kupovini stvari i nekretnina i sl). Ako se neko susretao sa osobama sa ovom dijagnozom, molim da mi odgovori, da li se ove osobe smatraju poslovno sposobnim, da li su opasne po okolinu, mogu li voziti motorna vozila, imaju li mogucnost dobiti ljekarski za zaposlenje sa ovom dijagnozom i sl.

Hvala svima.

#2 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 05/08/2011 18:09
by modesti
Da li je prošao ili je još uvijek u toku? Šta kaže psihijatar? Koje medikamente uzima? Nije ti baš tako jednostavno odgovoriti na ovo pitanje. U svakom slučaju, kada je akutna psihotična epizoda u pitanju, osoba ima problema sa tokom misli. Međutim, ako je epizoda prošla, ako je sve OK dalje, ako je mišljenje urednog toka i sadržaja (procjenjuje psihijatar), ako medikamenti nisu kontraindikovani vožnji automobila itd., zašto ne bi donosila odluke? Najbolje je da se konsultujete sa psihijatrom koji vodi tu osobu. I da, često osobe sa psihotičnim smetnjama iste negiraju, provjeravajte dobro da li osoba zaista uzima terapiju ili ne.

#3 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 05/08/2011 19:31
by milojicabrzi
Traje to vec duze vrijeme, smjenjuju se periodi kada se osjeca relativno dobro, a postoje i 3-4 puta godisnje periodi kada je stvarno opasan po okolinu...
Uzimao je koliko se sjecam Zoloft i jos neke lijekove koje su propisivali doktori, bio hospitaliziran vise puta na Kosevu i na kraju prosle godine u Jagomiru.
Mene je strah da u momentu bolesti ne napravi neku havariju sa autom, ugrozi sebe i druge, nepromisljeno proda vikendicu za male novce, pa zbog toga pitam koliko se ove osobe smatraju uracunjivim.

#4 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 05/08/2011 20:45
by modesti
Zakaži termin kod psihijatra koji ga vodi i njemu postavi ta pitanja. Sve je to individualno i bilo kakvi precizniji odgovori na forumu bi bili neozbiljni. Koliko znam, psihijatri (naročito na Jagomiru) su vrlo susretljivi i posvećuju vrijeme porodici kako bi im pojasnili situaciju i time pomogli. Probaj telefonom zakazati termin kod njegovog doktora i reci šta te otprilike interesuje.

#5 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 05/08/2011 22:22
by otherside
milojicabrzi wrote:Traje to vec duze vrijeme, smjenjuju se periodi kada se osjeca relativno dobro, a postoje i 3-4 puta godisnje periodi kada je stvarno opasan po okolinu...
Uzimao je koliko se sjecam Zoloft i jos neke lijekove koje su propisivali doktori, bio hospitaliziran vise puta na Kosevu i na kraju prosle godine u Jagomiru.
Mene je strah da u momentu bolesti ne napravi neku havariju sa autom, ugrozi sebe i druge, nepromisljeno proda vikendicu za male novce, pa zbog toga pitam koliko se ove osobe smatraju uracunjivim.
ovo sto si ti napisao - traje vise godina sa periodima remisije i egzacerbacije tj. poboljsanjima i pogorsanjima, sa visestrukim psihijatrijskim bolnickim lijecenjima - to ne odgovara dijagnozi u naslovu teme. vise shizofreniji ili sumanutom poremecaju.
zoloft je antidepresiv, s njim se ne lijeci nikakav psihoticni poremecaj a kamoli akutni. moze biti uz jos neki antipsihotik.
uracunljivost procjenjuje sudski vjestak neuropsihijatrijske struke, mislim da procjenu moze traziti porodica uz predhodni razgovor sa nadleznim psihijatrom.
obavezno provjeri dijagnozu jos jednom. nema sanse da nakon 2-3 hospitalizacije bude akutni polimorfni psih.poremecaj.

#6 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 06/08/2011 17:37
by milojicabrzi
Vjeruj da je ta dijagnoza jos uvijek, jer je doktorica rekla da se trebaju pojaviti posebni simptomi pa da se konstatuje sizofrenija (ovo ja sad laicki ogbjasnjavam, jer nisam medicinske struke). Cini mi se da je nakon Zolofta, bila i terapija Leponexom... Uglavnom, dolazi do situacija da postaje i agresivan po okolinu i pa da cak i policija mora intervenisati.

#7 Re: AKUTNI POLIMORFNI PSIHOTICNI POREMECAJ-POMOC I SAVJETI

Posted: 06/08/2011 22:45
by otherside
milojicabrzi wrote:Vjeruj da je ta dijagnoza jos uvijek, jer je doktorica rekla da se trebaju pojaviti posebni simptomi pa da se konstatuje sizofrenija (ovo ja sad laicki ogbjasnjavam, jer nisam medicinske struke). Cini mi se da je nakon Zolofta, bila i terapija Leponexom... Uglavnom, dolazi do situacija da postaje i agresivan po okolinu i pa da cak i policija mora intervenisati.
nesto sto je akutno ne moze trajati godinama i biti dijagnoza.