fuj_to wrote:U koliko bi se odlučio da udomim mačku zanimaju me sljedeći stvari:
- Koliko košta hrana koju vi kupujete svojim mačkama?
- Cijena vakcinacije i čišćenja od parazita, te koliko se to puta treba raditi ?
- Kako vi ostavljate svoju mačku samu u kući, kada idete na posao... mislim na hranu i ostalo ?
- Da li im dlaka opada u velikim količinama (toliko da svaki drugi dan moram usisavati) ?
- Nemam iskustva s mačkama, ali kako ih naučite na pjesak ? Utrljate šape ili.. ?
- Da li kućne mačke izvodite napolje, po avliji i sl. ?
- Da li je kupate ili koristite onaj šampon u prahu.. nešto sam vidio na piku..?
- I za kraj... da li stvarno toliko smrde koliko ljudi pričaju. Nikada nisam bio u kući gdje žive mačke, ali znam da njihova mokraća je jača nego kod drugih životinja.... pa možda do toga ?
Eto to su neka osnovna pitanja, ali volio bi da mi vi još dodate ono što bi trebao znati u koliko se odlučim na udomljavanje mačke...
Da se i ja nadovežem na temu
Imam jednog mačka i s nama je od njegovih mjesec dana, našli smo ga povrijeđenog pored kontejnera, ubrzo će mu 2 godine i to je nešto najljepše (naravno poslije djeteta) što sam dobila u životu.
Mnogi me smatraju ludom kad im pričam o njemu, ali oni koji imaju mačku će me razumjeti.
e sad da ti napišem troškove i ostale radnje koje mačka zahtjeva:
- hranu sam probala svakakvu, jeftiniju, skuplju itd, najbolje jede Friskes suhu hranu (piletina),
od mokre jedino jede Gurmet u kesicama i Wiskas teletina u bijelom umaku.
Mjesečno kupujem 1 vreću suhe hrane (10 KM) svaki dan pojede po 1 pakovanje mokre hrane,
što se tiče hrane koju mi jedemo, ponekd hoće piletine i to je sve (inače je jako izbirljiv).
- kastriran je i to je koštalo 50 KM (vidjela sam iznad da piše i dodatno steralizacija, ja sam mislila da je to isto).
- dobio je samo jednu vakcinu i veterinar mi je rekao da više ne mora dobivati vakcine (mada neko kaže da mora svake godine).
- dlaka mu opada, ali smo kupili dobru četku za četkanje, tako da dosta dlake skinemo s njom
- kupali smo ga samo 2 puta kad je bio mali i više nema potrebe
- što se tiče mirisa, mačke uopšte ne smrde (nemaju znojne žlijezde kao psi) i jako su čiste
- nikad u životi nije vržio nuždu nigdje drugo nego samo u svom wc-u, kako smo ga prvi put stavili u pijesak automatski se naučio, pijesak smrdi ako ga redovno ne mjenjate (7-10 dana) jedno pakovanje bude po mjesc dana (ja ne sipam puno iz razloga što ima otvoreni wc i ne želim da puno razbaca kada kopa.
- što e tiče izvođenja vani, moj mačak nikad ne izlazi (živimo u zgradi), nekad ga pustim kad smo kod roditelja koji žive u kući i imaju baštu, ali bude jako kratko i otrči u kuću, jer se boji svih vanjskih zvukova i jednostavno nije navikao da izlazi.
- što se tiče usamljenosti, par puta smo mu uvodili drugu mačku da se igra, ali ne voli, ne znam da li iz razloga što je naikao sam i samo s nama ili mu se te mačke koje smo uveli nisu svidjele. Bude sam po 5-6 sati i jako nas poželi kad dodjemo s posla, tad moram sve ostaviti pa se prvo maziti i igrati s njim
I za kraj, ako nabavite mačku imat ćete obavezu, ako niste spremni za obaveze nemojte ni nabavljati, ipak ako se odlučite nabaviti, onda ćete dobiti nešto što će vam promjeniti život, na bolje , sretno!